Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ritter (πρώην CIA): «Αυτοκτονεί» η Δύση στην Ουκρανία - Η «αφελής» και «ανίδεη» επιθετική στρατηγική της γιγάντωσε τη Ρωσία

Ritter (πρώην CIA): «Αυτοκτονεί» η Δύση στην Ουκρανία - Η «αφελής» και «ανίδεη» επιθετική στρατηγική της γιγάντωσε τη Ρωσία
Δύο χρόνια αφότου ο πρόεδρος Joe Biden ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών «συντρίβουν» τη Μόσχα, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των άλλων προηγμένων εθνών.
H Ρωσία έχει ωφεληθεί οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά από τον πόλεμο proxy της Δύσης στην Ουκρανία, όπως παρατηρεί ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και της CIA Scott Ritter.
Δύο χρόνια αφότου ο πρόεδρος Joe Biden ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών «συντρίβουν» τη Μόσχα, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των άλλων προηγμένων εθνών.
Η ανθεκτικότητα της χώρας επιβεβαιώθηκε νωρίτερα φέτος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προέβλεψε ότι η οικονομία της Ρωσίας θα επεκταθεί με ρυθμό 3,2% το 2024.

Διπλωματικό πεδίο...

Στο διπλωματικό μέτωπο, η Ρωσία ασκεί επιρροή όσο ποτέ άλλοτε ως βασικός παράγοντας στο αναπτυσσόμενο οικονομικό μπλοκ των BRICS, το οποίο πρόσφατα αναγκάστηκε να απομακρύνει νέα μέλη εν μέσω έντονου ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Νότο.
Εσωτερικά, η Ρωσία παραμένει πολιτικά σταθερή και ενωμένη με τον Πρόεδρο Vladimir Putin να απολαμβάνει μια συντριπτική εντολή και ευρεία υποστήριξη για τη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας κατά της Ουκρανίας.
Με τη Ρωσία όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά να ευδοκιμεί αντιπαρατιθέμενη την ηγεσία των ΗΠΑ, μπορεί κανείς μόνο να συμπεράνει ότι οι ρωσοφοβικοί ηγέτες λειτουργούν από μια θέση βαθιάς άγνοιας και αφέλειας σχετικά με την ευρασιατική παγκόσμια δύναμη, όπως συμπεραίνει ο πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ Scott Ritter.
«Η Δύση έχει την εντύπωση ότι μπορεί να νικήσει στρατηγικά τη Ρωσία», ισχυρίστηκε ο Ritter, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτό σημαίνει να επιφέρει το υπαρξιακό τέλος στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως την γνωρίζουμε ως τώρα.
Ακούσαμε την πρώην ηγέτη της Βαλτικής που μετατράπηκε σε ανώτερο διπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καυχιέται για το πώς οραματίστηκε τη διάσπαση της Ρωσίας σε μικροσκοπικά μικρά κομμάτια», σημείωσε, αναφερόμενος στα σχόλια της Εσθονής πρωθυπουργού Kaja Kallas ότι η Ρωσία πρέπει να χωριστεί σε πολλά «μικρά έθνη».
«Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι δύο πράγματα», είπε ο Ritter.

Xάπι αυτοκτονίας

«Μια τέτοια επιθυμία είναι κυριολεκτικά ένα χάπι αυτοκτονίας επειδή το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας συνδέεται με ένα δόγμα που λέει ότι εάν η επιβίωση της Ρωσίας τεθεί υπό υπαρξιακή απειλή, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσει ότι αυτή η απειλή δεν υπάρχει πλέον».
«Αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αυτό γιατί η ίδια η Ρωσία έχει δείξει μια τάση όχι μόνο να είναι σε θέση να ξεπεράσει τη Δύση, στρέφοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας πίσω στη Δύση –έναν καταστροφικό παράγοντα– αλλά και στρέφοντας την προσπάθεια διπλωματικής απομόνωσης Η Ρωσία πίσω στη Δύση».

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έδωσαν στη Μόσχα την ευκαιρία να γίνει πιο αυτοδύναμη και να ενισχύσει τις συμμαχίες της με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις.


Η Ινδία έχει γίνει σημαντικός αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, όπως και η Κίνα, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρή εμπορική σχέση με τη Μόσχα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγκάσουν άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην απόπειρα απομόνωσης της Ρωσίας απέτυχαν.
Οι αρχές στον Νίγηρα απέλασαν πρόσφατα τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τη χώρα αφού φέρεται να ένιωσαν απειλή και ασέβεια κατά τη διάρκεια συνάντησης με αμερικανική αντιπροσωπεία που τις προειδοποίησε για την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Η εκδίωξη ανάγκασε τον αμερικανικό στρατό να εγκαταλείψει μια αεροπορική βάση 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα που ήταν σημαντικός κόμβος για περιφερειακές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις.
Έκτοτε ο Νίγηρας στράφηκε στη ρωσική ομάδα Wagner για να βοηθήσει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστικών ομάδων στη χώρα.

«Η Ρωσία έχει στην πραγματικότητα ενδυναμωθεί από αυτή την αφελή και αδαή δυτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ρωσικού «προβλήματος»», παρατήρησε ο Ritter.

«Δεν είναι απλώς αυτοκτονικό, είναι κυριολεκτικά άγνοια.
Βασίζεται σε αυτό που αποκαλώ τη θεμελιώδη άγνοια της Δύσης για την πραγματικότητα της Ρωσίας, γιατί αυτή είναι η ρωσοφοβία… ο φόβος της Ρωσίας προέρχεται από την άγνοια της Ρωσίας».
«Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για εμάς», επέμεινε ο Ritter. «Κυριολεκτικά, η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη Δύση.
Ό,τι συμβαίνει σήμερα οφείλεται σε μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος όπου η Δύση πυροδότησε την αιτία.
Η Ρωσία αντιδρά στη Δύση, χωρίς να είναι προληπτική στην εφαρμογή του «μεγάλου σχεδίου της για την αυτοκρατορία».
Ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η Ρωσία είναι να σταματήσει να προκαλεί τη Ρωσία».
Το ρεπορτάζ στους New York Times νωρίτερα φέτος έριξε φως στις προσπάθειες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ να οπλίσει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας από το πραξικόπημα του Euromaidan του 2014, το οποίο έφερε μια εξτρεμιστική, αντιρωσική κυβέρνηση στην εξουσία.
Η υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να επιχειρεί από μυστικές αποθήκες στα ρωσικά σύνορα, όπου βοηθάει απευθείας χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος.
Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε ένας αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων σε ρωσικές πόλεις, πολλές από τις οποίες έχουν βλάψει πολίτες μη μάχιμους.
Μια πρόσφατη επίθεση σκότωσε αρκετούς Ρώσους που έκαναν διακοπές σε μια παραλία της Κριμαίας, μεταξύ των οποίων ένα παιδί τριών και εννέα ετών.
Η Μόσχα έχει τονίσει την προθυμία της να διαπραγματευτεί για ειρήνη με το Κίεβο εάν οι σύμμαχοί της είναι πρόθυμοι να εγγυηθούν «ένα ουδέτερο, αδέσμευτο, μη πυρηνικό καθεστώς για την Ουκρανία μαζί με την αποστρατιωτικοποίησή της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης