Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πρώτο τεστ των μετεκλογικών ισορροπιών περνά η Γαλλία – Ψηφίζουν οι νέοι βουλευτές για τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης

Το πρώτο τεστ των μετεκλογικών ισορροπιών περνά η Γαλλία – Ψηφίζουν οι νέοι βουλευτές για τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης
Σε μυστική ψηφοφορία που ορίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης, 18/7, οι 577 βουλευτές της Κάτω Βουλής θα επιλέξουν τον πρόεδρό τους
Το πρώτο τεστ ενότητας αναμένεται να περάσουν οι νεοεκλεγείς βουλευτές της Γαλλίας, οι οποίοι αναζητούν συμμαχίες για να κατακτήσουν το κύρος του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, στην πρώτη δοκιμασία της δυναμικής εξουσίας στο διαιρεμένο κοινοβούλιο της χώρας.
Σε μυστική ψηφοφορία που ορίστηκε για το απόγευμα της Πέμπτης, 18/7, οι 577 βουλευτές της Κάτω Βουλής θα επιλέξουν τον πρόεδρό τους, την τέταρτη υψηλότερη θέση στην κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου σώματος για πρώτη φορά.
Από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η Γαλλία δεν έχει κανένα κόμμα ή συμμαχία κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.
Δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανέθεσε στον απερχόμενο πρωθυπουργό του Gabriel Attal να παραμείνει ως υπηρεσιακός.
Η επιλογή του προέδρου της συνέλευσης έχει λάβει τεράστια σημασία, καθώς η θέση θα μπορούσε να αποτελέσει σκαλοπάτι για μια παράταξη να διεκδικήσει την πρωθυπουργία ή για να αναδυθεί ένας εναλλακτικός χαλαρός συνασπισμός.
Ο πρόεδρος του σώματος επιβλέπει επίσης τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, θέτει βασικές υποψηφιότητες, όπως στο συνταγματικό δικαστήριο, και μπορεί να παραπέμψει σχέδια νόμων για συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Jean Garrigues, ιστορικός με ειδίκευση στους γαλλικούς θεσμούς, είπε στους Financial Times ότι «η επιλογή του προέδρου της συνέλευσης είναι συνήθως σημαντική, αλλά αυτή τη φορά είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το άτομο θα πρέπει να εγγυηθεί τη δικαιοσύνη των συζητήσεων και να βοηθήσει στην επίτευξη του τόσο αναγκαίου συμβιβασμού».
Είπε επίσης ότι θα «δώσει ένα σήμα» για το ποιος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός, «ίσως σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί πολιτική».
The political blocs and parties in the French parliament. Hemicycle graphic showing the party breakdown of the French national assembly. No political bloc or party has an overall majority
Ο Garrigues πρόσθεσε ότι η διάσπαση του κοινοβουλίου σημαίνει ότι τα κόμματα θα πρέπει και πάλι να μάθουν πώς να συμβιβάζονται και να χτίζουν συνασπισμούς - μια πρακτική που είχε χαθεί από τη δημιουργία της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958 με ένα προεδρικό σύστημα.

Οι ελιγμοί

Αφού έχασε περίπου 80 έδρες και ήρθε στη δεύτερη θέση στις εκλογές, η κεντρώα ομάδα του Macron έκανε ελιγμούς τις τελευταίες ημέρες για να αποτρέψει τον νικητή, την αριστερή συμμαχία Nouveau Front Populaire (NFP), να διεκδικήσει την προεδρία της Κάτω Βουλής.
Κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες με περίπου 180 βουλευτές, το NFP — αποτελούμενο από το ακροαριστερό κόμμα La France Insoumise (LFI), τους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές και Πράσινους και άλλους — θα έπρεπε να ήταν στην πρώτη θέση για να γίνει κάποιος από τις τάξεις του πρωθυπουργός, αλλά οι εσωτερικές διαμάχες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για έναν υποψήφιο.
Ωστόσο, κατάφεραν να υποβάλουν μια ενιαία υποψηφιότητα για τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης: τον κομμουνιστή βουλευτή André Chassaigne.
Ο Macron, ο οποίος έχει την εξουσία να διορίζει τον πρωθυπουργό, αγνόησε επίσης τις εκκλήσεις του NFP για πρωθυπουργό από την ομάδα τους.
Αντίθετα, έχει υποστηρίξει ένα ευρύ «κυβερνητικό σύμφωνο» που εκτείνεται από την κεντροαριστερά έως τη συντηρητική δεξιά, για να αποκλείσει το LFI και το ακροδεξιό Rassemblement National (RN).
Ο Attal έχει ξεκινήσει συνομιλίες με άλλους αρχηγούς κομμάτων για να καταλήξει σε μια τέτοια ξεκάθαρη συμφωνία γύρω από μια χούφτα νομοθετικές προτεραιότητες.
Οι συντηρητικοί Les Républicains, αν και κατέχουν μόνο περίπου 55 έδρες με τους συμμάχους τους, αναδεικνύονται ως δυνητικός μεσολαβητής.

Οι ισορροπίες

Για να κερδίσει τη θέση, ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει 289 ψήφους, απόλυτη πλειοψηφία.
Εάν κανείς δεν το κάνει μετά από δύο γύρους ψηφοφορίας, τότε κερδίζει ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο.
Οι νέοι υποψήφιοι μπορούν να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Yaël Braun-Pivet, μέλος του κόμματος του Macron, δήλωσε την υποψηφιότητά της, όπως και ένας ανεξάρτητος, ο Charles de Courson.
Οι Les Républicains αναμενόταν επίσης να δώσουν ένα όνομα.
Το Rassemblement National θα προτείνει τον ανώτερο βουλευτή Sébastien Chenu, αλλά δεν θα κερδίσει δεδομένης της σκληρής αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά.
Το δεξιό κόμμα Horizons, που κάποτε ήταν μέρος της κεντρώου συμμαχίας του Macron, θα έχει μια βουλευτή που ονομάζεται Naïma Moutchou.
Το νέο νομοθετικό σώμα θα επιλέξει επίσης σύντομα τους βουλευτές για σημαντικές επιτροπές, όπως αυτές που εποπτεύουν τα δημόσια οικονομικά και την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις.
Κάθε πολιτική ομάδα πρέπει επίσης να εγγράψει τα μέλη της, παρέχοντας την πρώτη πλήρη εικόνα της δυναμικής εξουσίας εντός των μπλοκ.
Για την Εθνική Συνέλευση, οι επόμενες μέρες έχουν επίσης υψηλά διακυβεύματα γιατί οι αριστεροί και κάποια άλλα κόμματα είπαν ότι θέλουν να τους αποκλείσουν από κρίσιμα πόστα, όπως οι έξι αντιπρόεδροι της συνέλευσης.
Ο Renaud Labaye, γραμματέας της ακροδεξιάς ομάδας, είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε νόημα αφού το κόμμα είχε δύο θέσεις αντιπροέδρου από τις εκλογές του 2022, όταν είχε 88 βουλευτές.
Το σύνολό του έχει πλέον επεκταθεί σε 143.
«Κερδίσαμε σχεδόν 11 εκατομμύρια ψήφους, ωστόσο κάποιοι προσπαθούν να μας παραγκωνίσουν», είπε ο Labaye.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης