Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Νέα κυβέρνηση, ίδια γραμμή για ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Ταϊβάν - Τι αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ για την ... κωλοτούμπα του Wilders

Ολλανδία: Νέα κυβέρνηση, ίδια γραμμή για ΝΑΤΟ, Ουκρανία, Ταϊβάν - Τι αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ για την ... κωλοτούμπα του Wilders
Ο Ολλανδός ΥΠΑΜ αποκάλυψε ότι ο Wilders έχει δεσμευθεί σε μια σειρά ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής
Ο Dick Schoof ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας για λίγες μόνο ημέρες όταν συνάντησε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Το καθήκον του ήταν απλό και θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση: «Μη φρικάρεις την υπόλοιπη συμμαχία».
Η νέα ολλανδική κυβέρνηση τράβηξε την προσοχή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μετά τη θεαματική άνοδο του Geer Wilder στην εξουσία.
Στη συνέχεια, το κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με πιο ... mainstream πολιτικά κόμματα, με τον πρώην αρχηγό της ολλανδικής υπηρεσίας πληροφοριών Schoof να ορίζεται ως νέος πρωθυπουργός.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Schoof προσπάθησε σκληρά για να στείλει το μήνυμα ότι η νέα ολλανδική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμμαχία, με την οποία όπως τόνισε επανειλημμένως το Άμστερνταμ έχει χτίσει «στερεή και στιβαρή» σχέση, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία.
Επισημάινεται ότι η Ολλανδία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση της μελλοντικής αεροπορίας της Ουκρανίας, καθοδηγώντας μια πολυεθνική πρωτοβουλία για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να πετούν με μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.
Τα πρώτα τέτοια τζετ αναμένεται να μεταφερθούν στο Κίεβο αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία Ολλανδίας-Ουκρανίας, το Κίεβο δεν υπόκειται σε περιορισμούς στη χρήση ολλανδικών F-16 εναντίον οποιωνδήποτε νόμιμων στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εντός της Ρωσίας.

ΥΠΑΜ: «Μην περιμένετε να ακολουθήσουμε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση Rutte»

Η Ολλανδία επιδιώκει επίσης να συναρμολογήσει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot για την Ουκρανία, η οποία έχει υποστεί καταστροφικές αεροπορικές επιθέσεις από τη Ρωσία στην ενεργειακή της υποδομή και σε άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις , τη στιγμή που ξεκινούσε η σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του στο Politico στην Ουάσιγκτον, ο νέος υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Ruben Brekelmans επισήμανε ότι η ολλανδική εξωτερική και αμυντική πολιτική «θα παραμείνει πολύ παρόμοια» με αυτήν της προηγούμενης κυβέρνηση υπό τον Mark Rutte ο οποίος πρόκειται να γίνει ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο.
«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι είμαστε πολύ υπέρ του ΝΑΤΟ, είμαστε υπέρ της ΕΕ, υποστηρίζουμε πολύ την Ουκρανία, θέλουμε να παραμείνουμε πρωτοπόροι όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε σχετικά ο 37χρονος Brekelmans που προέρχεται από το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας του Rutte.
Αυτό αφορά και στο ακροδεξιό κόμμα PVV του Wilders, σύμφωνα με τον Brekelmans.
«Υπάρχει [μια] συμφωνία που έχουμε κάνει επίσης με το PVV», αποκάλυψε.
«Πρέπει να πω, αν κοιτάξετε τι λένε στο κοινοβούλιο, είναι πολύ κοντά σε αυτό που συμφωνήσαμε. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι πολύ θετικό", εξήγησε.
Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια, ο Wilders είχε κάνει επαινετικά σχόλια για τη Ρωσία, υποστηρίζοντας τον Ρώσο ηγέτη Putin και είχε ταχθεί απέναντι στις αντιρωσικές κυρώσεις.
Πέρυσι, δε, έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να ακυρωθεί η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, πριν από τις εκλογές υπαναχώρησε από αυτές τις απόψεις.
Το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματός του περιέγραψε τη Ρωσία ως «επιτιθέμενη» και την εισβολή της στην Ουκρανία ως «παράνομη».
Στην εκπαίδευση των F-16, οι Ολλανδοί αξιωματούχοι απέφυγαν να δώσουν πάρα πολλές επιχειρησιακές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον Brekelmans, «δεν είναι θέμα πολλών μηνών, αλλά είναι κάτι βραχυπρόθεσμα. Το θέμα είναι ότι γνωρίζουμε επίσης ότι για τη Ρωσία, φυσικά, αυτά τα F-16 και επίσης οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα είναι στόχος, οπότε Θέλουμε επίσης να το κρατήσουμε λίγο ασαφές».

Διατηρείται η ολλανδική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό

Ορκίστηκε επίσης να διατηρήσει την ολλανδική στρατιωτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, τονίζοντας τη συσχέτιση μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασιατικής ασφάλειας.
«Αν η Ουκρανία χάσει αυτόν τον πόλεμο, τότε θα δώσει περισσότερη ενθάρρυνση στην Κίνα», εξήγησε ο Brekelmans.
«Η Ουκρανία είναι η πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μας ασφάλειας, της ευρωπαϊκής ελευθερίας, αλλά είναι επίσης η πρώτη γραμμή της ελευθερίας και της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό, επειδή η Κίνα κοιτάζει την Ουκρανία και μετά [θα] μάθει τα μαθήματα όταν πρόκειται για την Ταϊβάν».
Μια ολλανδική φρεγάτα τον περασμένο μήνα διέσχισε τα στενά της Ταϊβάν.
Ερωτηθείς εάν η νέα κυβέρνηση θα σχεδίαζε ένα παρόμοιο ταξίδι, είπε: «Στη θητεία μου, θα το κάνουμε ξανά — επίσης για να δείξουμε ότι παραμένουμε σταθεροί όσον αφορά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου».
Αυτά φυσικά αναμένεται να είναι πολύ θετικά νέα για τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο Σύμμαχο της Ολλανδίας εντός του ΝΑΤΟ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης