Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ryabkov (Ρωσία): Η Ουκρανία σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα – Ανακαλύψαμε χημικό εργοστάσιο κοντά στο Donbass

Ryabkov (Ρωσία): Η Ουκρανία σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα – Ανακαλύψαμε χημικό εργοστάσιο κοντά στο Donbass

Νέες καταγγελίες για χρησιμοποίηση απαγορευμένων χημικών όπλων

Σχετικά Άρθρα
Η Μόσχα ενημερώνει σχετικούς διεθνείς οργανισμούς για τέτοια περιστατικά, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσουν χημικά όπλα εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να αποδείξει ότι το Κίεβο συνεργάζεται με την Ουάσινγκτον για την παραγωγή εξαρτημάτων βιολογικών όπλων.
Σε σχόλιο για το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda την Πέμπτη (18/7/2024), ο Ryabkov υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες σχετικές με χημικό και βιολογικό πόλεμο.
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να διαχωριστεί το ζήτημα της χρήσης παραγόντων χημικού πολέμου, το οποίο φυσικά καταγράφουμε στις ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» από αυτό της έρευνας βιολογικών όπλων.
Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ρωσία ενημερώνει σχετικές διεθνείς υπηρεσίες και για τα δύο θέματα και στέλνει αναφορές στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Σχετικά με τις παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Βιολογικά Όπλα, ο Ryabkov δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της σχεδόν δυόμισι ετών σύγκρουσης ο ρωσικός στρατός είχε συλλέξει «περιεκτικό, εκτενές υλικό που δείχνει το πλήρες βάθος συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου σε αυτήν την περιοχή».

Απαράδεκτες οι παραβιάσεις

Χαρακτήρισε τις υποτιθέμενες παραβιάσεις «απαράδεκτες» και δήλωσε ότι καταδικάστηκαν όχι μόνο από τη Ρωσία, αλλά και από πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας.
Ο ΟΑΧΟ ορίζει ένα χημικό όπλο ως "χημικό που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει σκόπιμο θάνατο ή βλάβη μέσω των τοξικών του ιδιοτήτων", το οποίο μπορεί να διασκορπιστεί μέσω βομβών, βλημάτων πυροβολικού ή άλλων συσκευών παράδοσης.
Τα σχόλια του Ryabkov έρχονται μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ανακάλυψε ένα ουκρανικό χημικό εργαστήριο, που βρίσκεται όχι μακριά από την πόλη Donbass Avdeevka που αιχμαλωτίστηκε από ρωσικά στρατεύματα, το οποίο προφανώς χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή εξαιρετικά τοξικό υδροκυανίου.
Η Μόσχα ισχυρίστηκε επίσης, επικαλούμενη έναν Ουκρανό αιχμάλωτο πολέμου, ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε χημικούς παράγοντες για την παραγωγή drones καμικάζι.
Η Ρωσία κρούει εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό που λέει ότι είναι ένα τεράστιο δίκτυο βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχει πράγματι ένας αριθμός βιολάβων στο ουκρανικό έδαφος, αλλά επιμένουν ότι είναι απολύτως νόμιμα και δεν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιολογικών όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης