Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το φαινόμενο «Trump trade» έχει καταλάβει τη Wall – Τράπεζες και Big Oil δίνουν τον τόνο στα κέρδη

Το φαινόμενο «Trump trade» έχει καταλάβει τη Wall – Τράπεζες και Big Oil δίνουν τον τόνο στα κέρδη
Οι επικεφαλής των τραπεζών βλέπουν μια ευκαιρία για περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ενεργειακό τομέα, που θα φέρουν απροσδόκητα κέρδη από τις προμήθειες
Το τελευταίο εξώφυλλο του Businessweek είναι ενδεικτικό για το πώς βλέπουν τις εξελίξεις όσον αφορά την επερχόμενη πολιτική αλλαγή στις επιχειρήσεις, την οικονομία και την παγκόσμια τάξη οι αγορές εν όψει μιας προεδρίας Trump 2.0.
Είναι έτοιμες οι αγορές για αυτήν την εξέλιξη και τι προεξοφούν;
Ήδη γίνεται λόγος για το «Trump Trade» - ποιες μετοχές θα επωφεληθούν από την πολιτική αλλαγή στην οικονομία των ΗΠΑ.
Ο Donald Trump, μετά την απόπειρα δολοφονίας, μπήκε αυτή την εβδομάδα με αυξημένες πιθανότητες στα στοιχήματα ότι θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Και το χρηματιστήριο έμοιαζε να στοιχηματίζει και αυτόν.
Το «tramp trade» απέχει πολύ από το να είναι προφανές, αν και υπάρχουν μερικά πράγματα που ξεχωρίζουν.
Είναι η ιδέα ότι λιγότεροι κανονισμοί και χαμηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τους τιτάνες της βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε δύο τομείς με μεγάλες κεφαλαιακές απαιτήσεις : τον τραπεζικό τομέα και τις Big Oil.
«Τρυπάνι, μωρό μου, τρυπάνι. Kάντε γεωτρήσεις...
Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του κλάδου της ενέργειας σε ιδιωτικές συναντήσεις με τον Trump και τους στενούς του οικονομικούς συμβούλους.
«Έχουμε περισσότερο υγρό ‘’χρυσό ‘’από οποιονδήποτε άλλο», είπε ο Trump στο Businessweek στο νέο εξώφυλλό του.
Τα ενεργειακά «χαρτιά» αυξήθηκαν τη Δευτέρα περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.
Τα κέρδη συνεχίστηκαν και την Τετάρτη - κάτι που βοήθησε τον S&P 500 να φτάσει σε νέο ρεκόρ την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024.
Οι επικεφαλής των τραπεζών βλέπουν μια ευκαιρία για περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ενεργειακό τομέα, φέρνοντας απροσδόκητα κέρδη από τις προμήθειες.
Οι κεφαλαιαγορές ελπίζουν να κατεθυνοιύν νέα δολάρια σε αγωγούς, τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας — και ίσως ακόμη και μια νέα δέσμευση για υποδομές πυρηνικής ενέργειας.
Ανάμεσα στους τραπεζίτες, υπάρχει επίσης ελπίδα ότι οι αυστηροί κανόνες που διαμορφώνονται υπό την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden θα ανατραπούν ουσιαστικά.
Ή δεν θα δει καν το φως της ημέρας.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων Neuberger Berman, πιο γνωστός από το The Big Short, δήλωσε πρόσφατα πιστεύει ότι υπάρχει «100% βεβαιότητα» ότι ο Trump θα κερδίσει και ότι αυτό αφροά τις τράπεζες που πιθανώς έχουν «εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά κεφαλαιακά πρότυπα»
.«Είναι απλώς μία τάση στην αγορά», είπε στο Bloomberg Television, διαφοροποιούμενος ότι από την ιδέα ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική.
Πράγματι, είναι πιθανό το «Trump Trade» να είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο.
«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η παραδοσιακή ενέργεια σίγουρα μοιάζουν με ασφαλείς νικητές αμέσως μετά τη νίκη του Trump.
Νομίζω ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμα ερωτήματα γύρω από την ενέργεια, δεν είναι απολύτως σαφές ότι οικονομικές εξελίξεις εστιάζονται », δήλωσε ο Tobin Marcus της Wolfe Research σε μια συνέντευξη στο Bloomberg TV.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη αβεβαιότητα».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-20_165633.png

Οι φόροι και το βάρος του χρέους


Ιδιωτικά, κορυφαίοι τραπεζίτες και επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επιδιωκόμενη φορολογική πολιτική από τον Trump μπορεί να είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί σε μια δεύτερη θητεία του δεδομένου του πόσο μεγάλο έχει γίνει το βάρος του εθνικού χρέους.
Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική χαλάρωση αυτή την εβδομάδα οδήγησαν αρχικά σε πτώση του κόστους του μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ αν και αυτή η τάση δεν συνεχίστηκε.
Οι άλλες τάσεις είναι λιγότερο σαφείς όσον αφορά τι θα πράξουν οι επενδυτές στις μετοχές, ομόλογα και νομίσματα

Το δολάριο. Πολλά θα κριθούν απο τις προσδοκίες της επιδιωκόμενης δασμολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Trump.
Το δολάριο σημείωσε άνοδο για δύο ημέρες έναντι των σημαντικότερων παγκόσμιων νομισμάτων αυτή την εβδομάδα με βάση  την ιδέα ότι οι εμπορικές πολιτικές προστατευτισμού θα έκαναν τα ανταγωνιστικά νομίσματα, αυτά που εξάγουν στις ΗΠΑ, πιο αδύναμα.
Αυτό συμβαίνει παρόλο που ο Trump έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ότι το δολάριο είναι υπερβολικά ισχυρό.

Η «καμπύλη της απόδοσης των ομολόγων». Αυτό μπορεί να φανεί λίγο περίεργο, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές προσδοκίες των μεγαλοεπενδυτών.
Τη Δευτέρα (15/7), η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε πάνω από αυτή του 2ετούς για πρώτη φορά μετά από μήνες (Όταν οι αποδόσεις αυξάνονται, οι τιμές πέφτουν.)
Οι επενδυτές πούλησαν ομόλογα με μακρινή ημερομηνία λήξης, φοβούμενοι τα επερχόμενα δημοσιονομικά προβλήματα.
Αυτό μπορεί να φαίνεται κακό, αλλά αυτή η δυναμική κρύβει επενδυτικά κέρδη.
Όταν η καμπύλη φτάσει την κορύφωσή της, είναι γενικά καλό νέο για τις τράπεζες επειδή δανείζονται βραχυπρόθεσμα χρήματα και δανείζουν μακροπρόθεσμα - έτσι κερδίζουν περισσότερους τόκους.
Κάθε τράπεζα στον δείκτη KBW Bank είδε άνοδο τη Δευτέρα(15/7), ενώ οι περισσότερες ακολούθησαν την τάση την Τρίτη η και την Τετάρτη (16-17/7) επίσης.

Υπηρεσίες ασφάλειας. Οι μετοχές των ιδιωτικών φυλακών GEO Group Inc. και CoreCivic Inc. κατέγραψαν άνοδο με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι μια μελλοντική κυβέρνηση Trump θα υιοθετήσει σκληρότερη στάση για τη μετανάστευση.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές Gun Smith & Wesson Brands Inc. και Sturm Ruger & Co.

Palantir και Tesla. Ο συνιδρυτής της Palantir, Peter Thiel, και ο δισεκατομμυριούχος της Tesla, Elon Musk, υπήρξαν τεράστιοι υποστηρικτές του Trump και του αντιπροέδρου εκλεκτού του, JD Vance.
Ο Vanceειδικότερα ήταν επικριτικός για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων υπό τον Bodn , επομένως είναι πολύ ασαφές τι θα σήμαινε για την Tesla η νέα θητεί Trump, αλλά οι επενδυτές παρακολουθούν στενά αυτές τις δύο μετοχές ωστόσο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-20_170211.png

DJT. Αυτός είναι ο δείκτης του Trump Media & Technology Group Corp. Η μητρική εταιρεία της Truth Social σημείωσε άνοδο 31% τη Δευτέρα (15/7)  πριν υποχωρήσει την Τρίτη (16/7).
 
Εταιρείες που επιθυμούν συγχωνεύσεις.  Η κυβέρνηση Biden ασκεί έντονη κριτική στις μεγάλες συμφωνίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν όλτι λευτουργούν ενάντθια στο ανταγωνισμό. 
Ήταν δύσκολο, για παράδειγμα, να συγχωνευθούν τράπεζες, χρηματοπιστωτικές εταιρείες και εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας.
Capital One και Discover σημείωσαν άνοδο στην αρχή αυτής της εβδομάδας.
Οι δυο τους είχαν ανακοινώσει μια συγχώνευση νωρίτερα φέτος, η οποία αμφισβητείται τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, εν μέσω ανησυχιών ότι οι καταναλωτές πιστωτικών καρτών δεν θα έχουν μια δίκαιη αναταραχή.
Μεγάλο ερώτημα: Θα ήταν πιο ευπρόσδεκτες συμφωνίες όπως αυτή υπό την κυβέρνηση Trump;
Υπάρχουν αμφιβολίες.
Υπάρχουν πολλά που αναμένεται να κριθουν.
Όλο και περισσότεροι Διευθύνοντες Σύμβουλοι έχουν υποστηρίξει τον Trump τους τελευταίους μήνες.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε μια εποχή που αμφισβητείται μέσα από τις εκλογικε΄ς συμπεριφορές σε όλη της Δύση η πολιτική κυριαρχία των ελίτ;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης