Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή - Επίδειξη ισχύος της Κίνας: Φιλοξενεί διαπραγματεύσεις Fatah και Hamas για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

Μέση Ανατολή - Επίδειξη ισχύος της Κίνας: Φιλοξενεί διαπραγματεύσεις Fatah και Hamas για την επόμενη ημέρα στη Γάζα
Η Κίνα διαδραματίζει ρόλο εγγυητή μιας δίκαιης διεθνούς τάξης
Καθώς το Ισραήλ εντείνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, η Κίνα φέρεται να φιλοξενεί συνομιλίες για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών ομάδων της Fatah και της Hamas το Σάββατο και την Κυριακή 20-21 Ιουλίου 2024, με στόχο την άμβλυνση των σοβαρών πολιτικών διχασμών που επιμένουν εδώ και 17 χρόνια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η προώθηση της συμφιλίωσης εντός της Παλαιστίνης είναι βασικός παράγοντας για την επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης και η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία στο ρόλο του εγγυητή μιας δίκαιης παγκόσμιας τάξης.
Η Hamas, η οποία διοικεί τη Γάζα, και το κίνημα Fatah , που έχει μερικό διοικητικό έλεγχο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, έχουν εμπλακεί σε έντονο ανταγωνισμό από τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές το 2006.
Οι δύο ομάδες, στο πλαίσιο των κινεζικών προσπαθειών συμφιλίωσης, συμφώνησαν να συναντηθούν στο Πεκίνο για ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα παλαιστινιακά ΜΜΕ.
Διάφορες προσπάθειες συμφιλίωσης έχουν αποτύχει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι εκκλήσεις αυξάνονται από την έναρξη της τελευταίας παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η οποία πυροδότησε έναν νέο γύρο χάους στη Μέση Ανατολή, με τη βία να εκτινάσσεται επίσης στα ύψη στη Δυτική Όχθη, όπου η Fatah βασίζεται, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αντιπροσωπείες

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Hamas είναι ο πολιτικός αρχηγός της με έδρα το Κατάρ, Ismail Haniyeh, ενώ η αντιπροσωπεία της Fatah έχει επικεφαλής τον αναπληρωτή αρχηγό Mahmud Alul, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Sabri Saidam, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της Fatah , δήλωσε στα ΜΜΕ πριν από τη συνάντηση ότι στόχος είναι «να τερματιστεί η κατάσταση του διχασμού με δέσμευση σε προηγούμενες συμφωνίες και συμφωνία για μια σχέση μεταξύ των παλαιστινιακών ομάδων στο επόμενο στάδιο».
Η προώθηση της συμφιλίωσης εντός των παλαιστινιακών ομάδων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την επίλυση της κρίσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή 21 Ιουλίου ο Zhu Yongbiao, εκτελεστικός διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο Lanzhou.
«Η διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών είναι στρατηγικής σημασίας ακόμη και αν το Ισραήλ αποσυρθεί από τη Γάζα.
Το πρόβλημα εξακολουθεί να μην μπορεί να επιλυθεί ουσιαστικά χωρίς να αντιμετωπιστούν τα εσωτερικά ρήγματα στις παλαιστινιακές ομάδες
, είπε ο Zhu.
Η παροχή από το Πεκίνο μιας πλατφόρμας για συνομιλίες υποδηλώνει ότι η Κίνα δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση του ζητήματος στη ρίζα του και έχει λάβει προληπτικές ενέργειες για να προσφέρει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις ειρηνευτικές διαδικασίες, το οποίο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στην παρούσα περίπλοκη κατάσταση», σημείωσε.

Η πρόκληση για την Κίνα και η εμπιστοσύνη

Ένα σχόλιο των μέσων ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής ανέφερε ότι η πρόσκληση της Κίνας στις δύο αντιμαχόμενες φατρίες να παρευρεθούν στις συνομιλίες στο Πεκίνο «τονίζει την εμπιστοσύνη και τη δύναμη της Κίνας», ανέφερε το σχόλιο.
«Ανεξάρτητα από το αν θα είναι επιτυχής ή όχι, αυτή η διπλωματική κίνηση της Κίνας καταδεικνύει την ευθύνη της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο».
Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο (20/7), οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες Παλαιστίνιους στο νότιο, κεντρικό και βόρειο τμήμα της πολιορκούμενης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού δημοσιογράφου, ανέφερε το Al Jazeera.
Εν τω μεταξύ, στην Υεμένη, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου που είχαν στόχο μια εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου και μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη-λιμάνι της Hodeidah, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν επίσης τραυματισμούς στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Οι ειδικοί πρότειναν ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση του διαλόγου στη Μέση Ανατολή όπου οι ΗΠΑ δεν μπορούν.
Λόγω των στενών σχέσεων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τη Hamas, ενώ η Κίνα, η οποία διατηρούσε πάντα μια δίκαιη και ουδέτερη στάση, είναι σε θέση να συνομιλήσει και με τις δύο πλευρές καθώς και με ενδοπαλαιστινιακές ομάδες.
"Αν και δεν έχουν φανεί ακόμη αποτελέσματα, η Κίνα έχει ήδη διαδραματίσει θετικό ρόλο βάζοντας ξανά τις δύο ομάδες στο ίδιο τραπέζι. Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποδείχθηκαν πιο καταστροφικές και αποσταθεροποιητικές και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους», σημείωσε ο Zhu.
Οι ειδικοί τόνισαν περαιτέρω ότι εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ μαζί με άλλες μεγάλες χώρες μπορέσουν να συνεργαστούν και να διαμορφώσουν μια ενιαία στάση για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης