Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden αφήνει ένα χάος στον Trump – Η ιστορία εκδικείται… τι συνέβη τις 3 φορές που παραιτήθηκε υποψήφιος πρόεδρος

Ο Biden αφήνει ένα χάος στον Trump – Η ιστορία εκδικείται… τι συνέβη τις 3 φορές που παραιτήθηκε υποψήφιος πρόεδρος
Ο Biden είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που πήρε την απόφαση της αποχώρησης την τελευταία στιγμή και όλοι ήταν Δημοκρατικοί
Η ξαφνική (αν και ευρέως αναμενόμενη) ανακοίνωση του Joe Biden ότι θα αποχωρήσει από τις εκλογές του 2024 είναι ένα σπάνιο γεγονός, αλλά όχι χωρίς προηγούμενο.
Ο Biden είναι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που πήρε μια τέτοια απόφαση της τελευταίας στιγμής και όλοι ήταν Δημοκρατικοί.
Τόσο ο Harry Truman όσο και ο Lyndon B Johnson εγκατέλειψαν τις προσπάθειες τους για δεύτερη θητεία και το έκαναν και οι δύο λόγω της αποτυχίας της δημόσιας αποδοχής.
Ο Truman έχασε την υποστήριξη το 1952 για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Βόρεια Κορέα και ο Johnson έγινε εξαιρετικά αντιδημοφιλής το 1968 λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ.
Ο Biden έχει εξίσου θλιβερό ποσοστό αποδοχής από το κοινό, αλλά είναι ο πρώτος πρόεδρος που εγκαταλείπει ως υποψήφιος για δεύτερη θητεία λόγω γνωστικής εξασθένησης (δηλαδή «λόγοι υγείας»).

Η προεδρική «κληρονομιά»

Όπως ο Biden, η πρώτη θητεία του Lyndon Johnson ήταν γεμάτη με εθνικό διχασμό, οικονομική παρακμή, άνοδο των σοσιαλιστικών κινημάτων, μαζικές διαδηλώσεις, ταραχές στα κέντρα των πόλεων και αυξανόμενη πολιτική βία.
Φυσικά ορκίστηκε μετά τη δολοφονία του John F. Kennedy το 1963 και στη συνέχεια συνέχισε για μια πλήρη θητεία ξεκινώντας το 1965.
Πολλοί θα έβλεπαν αργότερα τον θάνατο του Kennedy ως το πρώτο ντόμινο σε μια τρομερή αλυσίδα που τελικά τελείωσε με την είσοδο των ΗΠΑ στο πόλεμο στο Βιετνάμ.
Η ανακοίνωση του Johnson να παραιτηθεί ως υποψήφιος το 1968 χαρακτηρίστηκε αρχικά ως «στιγμή ηρεμίας».
Ο γενικός πληθυσμός και τα μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την απόφαση ως θετική, ένα όχημα για τον τερματισμό των εθνικών συγκρούσεων και την επανασύνδεση των Αμερικανών.
Έχουμε δει παρόμοια ρητορική τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ανακοίνωση του Biden, με πολλούς να προβλέπουν μια τάση προς «ενότητα».
Αν η ιστορία είναι κάποια ένδειξη, αυτή η αισιοδοξία είναι ένα όνειρο.

Τα προβλήματα των Δημοκρατικών

Το Δημοκρατικό Κόμμα βυθίστηκε σε σύγχυση σχετικά με τους υποψήφιους υποψηφίους και τις πιθανότητές τους.
Ο Johnson επέμεινε να ελέγχει τις αποφάσεις του κόμματος για το ποιος θα έπαιρνε τη θέση του, αλλά υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα σχέδια του Johnson, συμπεριλαμβανομένου του Robert Kennedy, αδελφού του John F. Kennedy.
Αν και ο Biden έχει υποστηρίξει την Kamala Harris να πάρει τη θέση του ως υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, η επίσημη απόφαση εναπόκειται στους αντιπροσώπους του DNC και όχι στον Biden.
Μια αναστάτωση στο συνέδριο μπορεί να ακούγεται απίθανη, αλλά είναι σίγουρα πιθανό εάν η Harris θεωρείται πολύ ανίκανη ή αντιδημοφιλής για να είναι υποψήφια εναντίον του Trump.

Οι απόπειρες και οι δολοφονίες

Μόλις πέντε ημέρες μετά την ομιλία του Lyndon Johnson, ο Martin Luther King Jr. δολοφονήθηκε από έναν «μοναχικό ένοπλο» στο Μέμφις της Τενεσί.
Δύο μήνες αργότερα, ο Robert Kennedy πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν «μοναχικό ένοπλο» μετά από μια προεκλογική εκδήλωση που γιόρταζε τη νίκη του στην Καλιφόρνια.
Η σχεδόν δολοφονία του Trump λίγο πριν την ανακοίνωση του Biden να παραιτηθεί μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο πολιτικής βίας σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1960.
Οι υποψίες για συνωμοσία ενισχύονται μόνο από τις ομοιότητες με την εποχή του LBJ των πολλαπλών δολοφονιών.
Παρά τις ελπίδες ότι η αποχώρηση του Johnson θα οδηγούσε σε ειρηνικές συνθήκες, ο αντικαταστάτης του Hubert Humphrey υποσχέθηκε να συνεχίσει τις πολιτικές του Johnson, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στο Βιετνάμ.
Αυτό εξόργισε τους ακτιβιστές και είχε ως αποτέλεσμα ταραχές γύρω από τη συνέλευση στο Σικάγο εκείνο το καλοκαίρι.
Η ατζέντα του Johnson για τη «Μεγάλη Κοινωνία» είχε επίσης οδηγήσει τη χώρα σε βαθιές φυλετικές διαιρέσεις που θα κληρονομούσε ο επόμενος πρόεδρος.

Η έλευση του Nixon

Ο Richard Nixon και οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μια σίγουρη νίκη.
Ο Humphrey συνετρίβη από τον Nixon με ένα άνετο περιθώριο στο εκλογικό κολέγιο με πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο Johnson θα τα πήγαινε καλύτερα αν παρέμενε στην κούρσα.
Ο Nixon έγινε ο πρώτος πρώην (μη εν ενεργεία) αντιπρόεδρος που κέρδισε προεδρικές εκλογές.
Ήταν το μόνο άτομο που το πέτυχε αυτό μέχρι τον Τζο Biden κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο Nixon θα αναλάμβανε τα καθήκοντά του με μια ύφεση σε εξέλιξη και τελικά μια ενεργειακή κρίση και μια στασιμοπληθωριστική κρίση χτυπούσαν σκληρά (δεν βοήθησε πολύ τα πράγματα όταν ξεκίνησε τη διαδικασία αφαίρεσης του δολαρίου ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού το 1971).
Υπάρχει μια σειρά από οικονομικές απειλές που αντιμετωπίζει ο επόμενος πρόεδρος το 2025, με την πιο πιθανή προοπτική να είναι ο Trump και οι συντηρητικοί να μπουν σε ένα χρηματοοικονομικό και γεωπολιτικό ναρκοπέδιο.
Η ανακοίνωση του Biden πιθανότατα προαναγγέλλει μια άλλη ταραχώδη περίοδο στην αμερικανική ιστορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης