Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμυντική συμμαχία... απελπισίας Scholz - Starmer - Τα αλλάζει όλα ο Trump, o ρόλος της Ουκρανίας

Αμυντική συμμαχία... απελπισίας Scholz - Starmer - Τα αλλάζει όλα ο Trump, o ρόλος της Ουκρανίας
Η Βρετανία είναι σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας και αυτό θα συνεχιστεί υπό τη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών
Οι δύο μεγαλύτεροι δωρητές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, η Γερμανία και η Βρετανία, συμμαχούν σε ένα αμυντικό σύμφωνο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μια νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Σύμφωνα με το Politico, οι ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να περιορίσει δραματικά τη στήριξη προς την Ουκρανία το επόμενο έτος έχουν αυξηθεί από τότε που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Trump επέλεξε τον J. D Vance, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του.
Ο Vance τονίζει επανειλημμένα την αντίθεσή του στο να γράψουν οι ΗΠΑ αυτό που έχει αποκαλέσει «λευκές επιταγές» για να βοηθήσουν το Κίεβο να καταπολεμήσει τη ρωσική εισβολή.

Συμφωνία με τη Γερμανία

Η Βρετανία είναι σταθερός υποστηρικτής της Ουκρανίας και αυτό θα συνεχιστεί υπό τη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών της, υπό τον πρωθυπουργό Keir Starmer.
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών της χώρας είναι πιο ενθουσιώδης για τη σφυρηλάτηση βαθύτερης αμυντικής συνεργασίας με τους Ευρωπαίους συμμάχους από ό,τι η συντηρητική προκάτοχός της και προχώρησε γρήγορα στην υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας με τη Γερμανία την Τετάρτη.
Στο πλαίσιο μιας περιοδείας με ενδιάμεσες στάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Εσθονίας σε διάστημα 48 ωρών αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας John Healey, έκλεισε το σύμφωνο με τον Γερμανό ομόλογό του Boris Pistorius, στο συγκρότημα του υπουργείου Μπέντλερμπλοκ στο Βερολίνο.
Η συμφωνία δεσμεύει και τις δύο πλευρές να αυξήσουν τον βιομηχανικό συντονισμό και τις κοινές επιχειρήσεις, ενώ παραπέμπει σε πολύ περισσότερα που θα ακολουθήσουν. «Αυτές οι επισκέψεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη εξωτερική και αμυντική προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης», ανέφερε ο Healey σε δήλωσή του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι συνεισφέροντες στην Ουκρανία όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια και οι μεγαλύτεροι άμεσοι δαπανητές για την άμυνα, δεσμεύοντας 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ και 66,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της θητείας του ως υπουργός, ο Healey δήλωσε ότι το νέο σύμφωνο «θα δώσει το έναυσμα για μια βαθιά, νέα αμυντική σχέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης