Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγιδευμένος ο Zelensky ψάχνει μάταια σωσίβιο σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» – Η Ρωσία εξουδετέρωσε ακαριαία την ουκρανική παγίδα

Παγιδευμένος ο Zelensky ψάχνει μάταια σωσίβιο σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» – Η Ρωσία εξουδετέρωσε ακαριαία την ουκρανική παγίδα
Οι διακηρύξεις για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μοιάζουν περισσότερο με σπασμωδικές και απεγνωσμένες προσπάθειες να κερδηθεί χρόνος για την ουκρανική πλευρά
Σχετικά Άρθρα
Σε δεινή θέση έχει περιέλθει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenesky, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό λόγω των συνεχιζόμενων ηττών στο πεδίο της μάχης, της αυταρχικής του διακυβέρνησης και της οργιώδους διαφθοράς που διαλύει τη χώρα.
Οι διακηρύξεις για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μοιάζουν περισσότερο με σπασμωδικές και απεγνωσμένες προσπάθειες να κερδηθεί χρόνος για την ουκρανική πλευρά.
Ο Zelensky είναι παντελώς αναξιόπιστος, όταν μιλά για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία βάσει κάποιου «ειρηνευτικού σχεδίου».
Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν αδίστακτο, τοποτηρητή των δυτικών στην Ουκρανία, που έχει θυσιάσει τον ουκρανικό λαό στο βωμό των Νατοϊκών συμφερόντων.
Εάν η ουκρανική ηγεσία ήθελε πραγματικά ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το πρώτο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Μπλόφα με στόχο την επαναφορά της φόρμουλας των 10 σημείων

Επί της ουσίας Zelensky και Δύση μπλοφάρουν, προκειμένου να περάσουν από το «παράθυρο» τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης της Ουκρανίας, που δεν λαμβάνει υπόψη την εδαφική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σχεδιάζουν να επιβληθεί η φόρμουλα ειρήνης των 10 σημείων σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, μετά το ναυάγιο της ελβετικής συνόδου τον Ιούνιο 2024.
Στόχος της ουκρανικής ηγεσίας είναι και μία πιθανή κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις μία ανασύνταξη μετά τις συντριπτικές ήττες που δέχονται στο πεδίο της μάχης.
Σαφέστατα οι δηλώσεις περί ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία συνδέονται και με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2024.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Zelensky άρχισε σειρά επαφών με τον υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump, αδιαμφισβήτητο φαβορί για επιστροφή στον Λευκό Οίκο.
ukraine_china.JPG
Με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Ο χρόνος μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2024 και τις προεδρικές εκλογές θα είναι πυκνός και γεμάτος γεγονότα στο ουκρανικό ζήτημα.
Μια κυβέρνηση Trump μπορεί να γίνει ταυτόχρονα καταλύτης και ευκαιρία για μια διευθέτηση της Ουκρανίας.
Τόσο ο Trump όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, γερουσιαστής Vance έχουν ζητήσει με συνέπεια μια τέτοια διευθέτηση και έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι η βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Ουκρανία και η οικονομική πίεση στη Ρωσία μπορούν ρεαλιστικά να επιφέρουν τη νίκη του Κιέβου στον πόλεμο.
Και οι δύο ανησυχούν για το επίπεδο της βοήθειας των ΗΠΑ ενώ υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να φέρουν το κυρίαρχο βάρος, καθώς η σύγκρουση είναι «στη γειτονιά τους».
Ο γερουσιαστής Vance προέβαλε ένα επιπλέον επιχείρημα.
Έχει υποστηρίξει ότι δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής τους βάσης, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εστίαση στην απειλή από την Κίνα και πως η προσπάθεια στην Ουκρανία εκτρέπει τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ζωτικής πρόκλησης του Πεκίνου.
Έτσι δεν θα ήταν παράλογο για τον Trump να συμπεράνει πως η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για πολιτική διευθέτηση.

Εσωτερικές πιέσεις μέχρι την …πολιτική αυτοκτονία Zelensky

Την ίδια στιγμή ο Zelensky δέχεται εντονότατες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρες.
Σε πρόσφατη δήλωση, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaly Klitschko περιέγραψε τις ενέργειες του προέδρου ως «πολιτική αυτοκτονία» και τόνισε το υψηλό επίπεδο δυσκολίας για τον Ουκρανό ηγέτη να συνεχίσει να ηγείται της χώρας εν μέσω της τρέχουσας σύγκρουσης, ειδικά όσον αφορά τις πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Δήλωσε ότι ο Zelensky θα έχει πολλά προβλήματα προσπαθώντας να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε διπλωματική πρόταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, καθώς η πίεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα αυξηθεί και ο Zelensky σίγουρα θα αναγκαστεί να λάβει θέση επί του θέματος, ενδεχομένως δεχόμενος κάποιες ρωσικές απαιτήσεις.
Ο δήμαρχος Κιέβου εξηγεί ότι για να οριστικοποιηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Zelensky θα πρέπει να υποβάλει οποιαδήποτε πρόταση σε δημοψήφισμα, το οποίο θα ήταν πολύ περίπλοκο, καθώς ο ουκρανικός πληθυσμός φέρεται να είναι απρόθυμος να δει τη χώρα του να χάνει εδάφη.
Ο Klitschko πιστεύει πως ο λαός θα αντιδράσει αρνητικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που οδηγεί στην απώλεια ουκρανικών περιφερειών, γι' αυτό και ο Zelensky θα βρεθεί στα πρόθυρα της «πολιτικής αυτοκτονίας».
Την ίδια στιγμή όμως, ο Klitschko παραδέχεται ότι η μάχη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα ήταν καταστροφική για την Ουκρανία, δεδομένων των υψηλών απωλειών και της κρίσιμης κοινωνικής κατάστασης της χώρας.
Φαίνεται να βλέπει την τρέχουσα κατάσταση ως ένα είδος αδιεξόδου στο οποίο μια διαπραγμάτευση είναι ανεπιθύμητη, ενώ η συνέχιση του πολέμου είναι επίσης μια πολύ κακή επιλογή.
Ο Klitschko τονίζει επίσης την έλλειψη λαϊκής υποστήριξης προς τον Zelensky και το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρο κυβερνά χωρίς νομιμότητα, αφού η θητεία του έληξε επίσημα.
Πιστεύει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο πρόεδρος είναι να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα κόμματα, αλλά είναι δύσπιστος σχετικά με την παραίτηση του Zelensky από τη δικτατορική του εξουσία βάσει του στρατιωτικού νόμου.
«Δεν νομίζω ότι ο Zelensky μπορεί να καταλήξει μόνος του σε τόσο οδυνηρές και κρίσιμες συμφωνίες χωρίς νομιμότητα.
Πώς να εξηγήσουμε στη χώρα ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε τμήματα της επικράτειάς μας για τα οποία χάθηκαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Όποια κίνηση κι αν κάνει, κινδυνεύει με πολιτική αυτοκτονία.
Θα ήταν εφιάλτης αν πολεμούσαμε για άλλα δύο χρόνια.
Ωστόσο, δεν νομίζω ότι o Zelensky είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία που συγκεντρώνεται στα χέρια του υπό τον στρατιωτικό νόμο», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della. Sera.
klitschko_zelensky.jpeg
Ένα δημοψήφισμα για ειρήνη κρύβει εκπλήξεις

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα σημεία που πρέπει να σταχυολογήσουμε από τα λόγια του δημάρχου, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Έχει δίκιο ότι ο Zelensky βρίσκεται σε αδιέξοδο, αλλά οι ισχυρισμοί του ότι ο ουκρανικός λαός δεν θα δεχόταν να χάσει εδάφη φαίνεται να μην έχουν βάση στην πραγματικότητα.
Ο ουκρανικός λαός έχει κουραστεί από τον πόλεμο και φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για την επίτευξη ειρήνης, παρά το κόστος για την ουκρανική «εθνική υπερηφάνεια».
Έτσι, είναι πιθανό ένα δημοψήφισμα να δείξει ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις διαπραγματεύσεις – και ίσως αυτός είναι ακριβώς ένας από τους λόγους για τους οποίους το Κίεβο επιμένει να ενεργεί με αντιλαϊκό και δικτατορικό τρόπο, αποκλείοντας τους απλούς ανθρώπους από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Zelensky βρίσκεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, πράγματι κοντά στην πραγματική «αυτοκτονία».
Αν συνεχίσει τον πόλεμο, η χώρα θα καταρρεύσει.
Εάν τολμήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, θα «απομακρυνθεί» από τους δυτικούς που θέλουν να κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες.
Ο Zelensky δεν είναι σε θέση να προβεί σε καμία ενέργεια, κάτι που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι κυβερνά παράνομα, αφού επίσημα η θητεία του έχει τελειώσει.

russia_ukraine_2.JPG
Ο δελφίνος Klitschko

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Klitschko εκφράζει κριτική άποψη για το έργο του Zelensky.
Ο δήμαρχος του Κιέβου μάλιστα επισημάνθηκε από αρκετούς ειδικούς ως ένα από τα βασικά ονόματα για πιθανή αντικατάσταση του Zelensky.
Όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να σχεδιάζουν να απομακρύνουν τον Zelensky από την εξουσία και να εκλέξουν έναν πιο «ειδικευμένο» πρόεδρο, ο Klitschko έδειξε ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις της «ανανέωσης» της πολιτικής σκηνής της χώρας, ξεχωρίζοντας από άλλα δημόσια πρόσωπα της Ουκρανίας στην κούρσα για αντικαταστήσει τον πρόεδρο.
Εκείνη την εποχή, ο Zelensky κατάφερε να εξουδετερώσει την απειλή για την εξουσία του μέσω εκκαθαρίσεων, εγκλημάτων και συλλήψεων αντιπάλων – καθώς και μέσω της κύριας δικτατορικής του πράξης, που ήταν η απαγόρευση των εκλογών.
Ωστόσο, η λήψη αυταρχικών μέτρων δεν θα τον απαλλάξει από τα προβλήματα που του φέρνει αυτή τη στιγμή η προεδρία.
Η «πολιτική αυτοκτονία» του φαίνεται πολύ κοντά, καθώς όλες οι κινήσεις του τον κάνουν ακόμα πιο αντιδημοφιλή και παράνομο.
Με τον πόλεμο να συνεχίζεται και την κρίση νομιμότητας να επιδεινώνεται, σίγουρα δεν θα έχει καλό μέλλον στην ουκρανική πολιτική.

swiss_1.jpg
Η Ρωσία είδε άμεσα την παγίδα και την εξουδετέρωσε

Εν κατακλείδι η Ουκρανία έχει υποστεί θανάσιμα πλήγματα στο ενεργειακό και ηλεκτρικό της δίκτυο, ενώ υπάρχουν ελλείψεις ηλεκτρισμού και καυσίμων λόγω των ρωσικών επιθέσεων στα διυλιστήρια.
Ο ερχόμενος χειμώνας είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα σκληρός.
Η Δύση και η ουκρανική ηγεσία ευελπιστούν ότι με την παρελκυστική τακτική των διαπραγματεύσεων θα ανακόψουν τη νικηφόρα πορεία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Μόνο που η Μόσχα έχοντας την πικρή εμπειρία των Συμφωνιών του Minsk, απενεργοποίησε άμεσα την ουκρανική παγίδα.
Στο τραπέζι υπάρχει μία συγκεκριμένη ρωσική πρόταση, την οποία η Ουκρανία δεν συζητά και επιμένει σε ένα …αόριστο ειρηνευτικό σχέδιο που παραπέμπει στη φόρμουλα των 10 σημείων του Zelensky που είναι τόσο ανεδαφική που μεταξύ άλλων ζητά επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991.
Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αλλά πάνω σε ρεαλιστική βάση και έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις: αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις προσαρτημένες περιοχές (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson), μη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.
Η ουκρανική ηγεσία δεν είναι σε θέση να θέτει όρους και όσο απορρίπτει τα ρωσικά αιτήματα, τόσο εκείνα θα τροποποιούνται επί τα χείρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης