Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αήττητος... όλεθρος οι ρωσικοί Iskander - Αδύνατο να εντοπιστούν, αναχαιτιστούν, νικηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις

Αήττητος... όλεθρος οι ρωσικοί Iskander - Αδύνατο να εντοπιστούν, αναχαιτιστούν, νικηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις
Δεν κινούνται μόνο υπερηχητικά αλλά και διατηρούν την υπερηχητική ταχύτητα τη στιγμή του χτυπήματος... είναι τόσο αποτελεσματικοί επειδή τα εχθρικά ραντάρ απλά δεν μπορούν να τους «δουν» και εάν ένα ραντάρ δεν μπορεί να «δώσει» έναν πύραυλο, τότε είναι αδύνατο να πυροδοτήσει έναν αναχαιτιστή εναντίον του. εξηγεί ο στρατιωτικός αναλυτής Viktor Litovkin.
Τα ρωσικά κινητά βαλλιστικά συστήματα 9K720 Iskander έχουν γίνει πραγματικός όλεθρος του στρατού του Κιέβου τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιώντας ακριβή και θανατηφόρα πλήγματα εναντίον ουκρανικών τεθωρακισμένων, εγκαταστάσεων διοίκησης και ελέγχου, τρένων που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και κόμβων επιμελητείας.
Η απίστευτη αποτελεσματικότητα των βομβαρδισμών με πυραύλους Iskander εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων είναι σε μεγάλο βαθμό το προϊόν των δυνατοτήτων αυτού του όπλου, λέει ο απόστρατος συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού και στρατιωτικός αναλυτής Viktor Litovkin.
«Το Iskander έχει δύο τύπους πυραύλων.
Υπάρχουν βαλλιστικοί ή οιονεί βαλλιστικοί πύραυλοι που πετούν κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς αλλά αποκλίνουν από την πορεία δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω - δηλαδή, ελίσσονται κατά μήκος της τροχιάς, γι' αυτό και ονομάζονται οιονεί βαλλιστικοί», εξηγεί ο Litovkin.
«Μπορούν να σηκωθούν ψηλά στο διάστημα και να χτυπήσουν κάθετα τον επιδιωκόμενο στόχο.
Δεν κινούνται μόνο υπερηχητικά αλλά και διατηρούν την υπερηχητική ταχύτητα τη στιγμή του χτυπήματος».
«Μπορεί να υπάρχουν πύραυλοι κρουζ που πετούν προς τον στόχο, επίσης με υπερηχητική ταχύτητα, αλλά περιηγούνται στο τοπίο.
Οι Iskader πετάνε 6-7-12 μέτρα πάνω από το έδαφος, μέσα σε αυτό το εύρος, προχωρώντας προς τον στόχο σαν φίδι», συνεχίζει.

«Και οι δύο αυτοί τύποι πυραύλων είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν».


Σύμφωνα με τον Litovkin, οι πύραυλοι Iskander είναι τόσο αποτελεσματικοί επειδή τα εχθρικά ραντάρ δεν μπορούν να τους «δουν» και εάν ένα ραντάρ δεν μπορεί να «δώσει» έναν πύραυλο, τότε είναι αδύνατο να πυροδοτήσει έναν αναχαιτιστή εναντίον του.
Η ακριβής ευφυΐα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των χτυπημάτων Iskander, καθώς χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τις συντεταγμένες του στόχου για να σχεδιάσει την τροχιά του πυραύλου και να λάβει υπόψη τις καιρικές συνθήκες και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία πτήσης, λέει ο Litovkin.
Ο αναλυτής επεσήμανε επίσης ότι τόσο ο οιονεί βαλλιστικός πύραυλος όσο και ο εν λόγω πύραυλος κρουζ έχουν μεγάλη διάτρηση λόγω της σημαντικής απόδοσης των κεφαλών που φέρουν και ότι προκαλούν σημαντικές ζημιές κατά την πρόσκρουση.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι Iskander εναντίον οποιουδήποτε στόχου.
«Δεν μπορείς απλώς να εκτοξεύσεις ένα Iskander επειδή κάποιος σχηματισμός πεζικού εντοπίστηκε κάπου.
Γιατί να το κάνεις αυτό;
Υπάρχουν και άλλοι πύραυλοι», εξηγεί ο Litovkin.
Ένας «βαρύς, μεγάλος και ακριβός πύραυλος» όπως ο Iskander είναι πιο κατάλληλος για την εξάλειψη στόχων όπως αεροπορικές βάσεις, διυλιστήρια πετρελαίου και λιμενικές εγκαταστάσεις, ενώ μικρότεροι στόχοι μπορούν να εξαλειφθούν χρησιμοποιώντας πυραύλους όπως Kalibr, drones ή ακόμα και πυροβολικό, προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης