Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απογοητεύει η γερμανική οικονομία - Επιδείνωση και για τον δείκτη Ifo, μετά τη μεταποίηση

Απογοητεύει η γερμανική οικονομία - Επιδείνωση και για τον δείκτη Ifo, μετά τη μεταποίηση
Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σε όλους τους κύριους τομείς: μεταποίηση, υπηρεσίες, κατασκευές και λιανικό εμπόριο
Η μεγάλη πτώση του γερμανικού δείκτη Ifo τον Ιούλιο, η οποία ακολουθεί παρόμοια πτώση του σύνθετου δείκτη PMI που δημοσιεύθηκε χθες, ενισχύει την εντύπωση ότι η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας στις αρχές του έτους έχει ήδη εξαντληθεί.
Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι πολύ αδύναμη, στην καλύτερη περίπτωση, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η πτώση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo (BCI) από 88,6 τον Ιούνιο σε 87,0 τον Ιούλιο ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε κατά 1,2 μονάδες (από 88,3 σε 87,1), ενώ ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε κατά 1,9 μονάδες (από 88,8 σε 86,9), γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις γίνονται ακόμη πιο δυσοίωνες για τις προοπτικές των επόμενων μηνών.
Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν σε όλους τους κύριους τομείς: μεταποίηση, υπηρεσίες, κατασκευές και λιανικό εμπόριο.
Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις θα πρέπει ίσως να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι συνήθως επί του παρόντος, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες δυσκολίες με τους υπολογισμούς της εποχικής προσαρμογής μετά την πανδημία (ιδίως για τους δείκτες ΡΜΙ).
Παρ' όλα αυτά, η υποχώρηση όλων των κύριων ερευνών τον Ιούλιο υποδηλώνει ότι τα προβλήματα της Γερμανίας δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.
Πράγματι, ο δείκτης Ifo για τις τρέχουσες συνθήκες, ο οποίος έχει αναμφισβήτητα την καλύτερη προσαρμογή με το ΑΕΠ, δείχνει με βάση την προηγούμενη μορφή του μια νέα οικονομική ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης