Η δημοτικότητα του BVI ως ηλιόλουστος προορισμός για τους τουρίστες καθώς και για το ξέπλυμα χρήματος έχει πλέον καθιερωθεί
Τον Ιούλιο του 2020, ο Andrew Fahie, πρωθυπουργός των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, έγραψε στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι καυχιόταν για διαφάνεια στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που «μπορεί να ζηλέψουν οι ανταγωνιστές».
Μια δημοσίευση που περιγράφει λεπτομερώς την επιστολή δείχνει έναν χαμογελαστό Fahie μαζί με το περήφανο μήνυμα ότι το BVI «συνεχίζει να πληροί και να τηρεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ως υπεύθυνο, συνεργάσιμο και ποιοτικό οικονομικό κέντρο».
Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, ο Fahie συνελήφθη από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ στο Μαϊάμι με κατηγορίες για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και ξέπλυμα χρήματος.
Οι πράκτορες της DEA είχαν προσποιηθεί ότι ήταν μέλη του καρτέλ Sinaloa - που κάποτε διοικούνταν από τον διάσημο Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών El Chapo - για να δελεάσουν τον Fahie στις ΗΠΑ, όπου συμφώνησε να τους αφήσει να περάσουν λαθραία κοκαΐνη μέσω των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI).
Ο Fahie κρίθηκε ένοχος νωρίτερα αυτό το έτος και περιμένει την καταδίκη.
Για μερικούς, αυτή η δραματική ιστορία είναι συμβολική του βρώμικου χρήματος που έχει γίνει το BVI, εν μέρει από την έλλειψη δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου για να το αποτρέψει.
«Το Foreign Office, κατά την άποψή μου, δεν ήταν αρκετά σκληρό», είπε ο συντηρητικός βουλευτής και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Andrew Mitchell.
Ο Mitchell, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών και είναι ένας εξέχων ακτιβιστής κατά του βρώμικου χρήματος, είπε ότι η σύλληψη του Fahie «υπογραμμίζει την επείγουσα απαίτηση για το BVI να καθαρίσει και να το αποτρέψει από το να κατηγορηθεί για αυτού του είδους το έγκλημα».
Το BVI, ένα αρχιπέλαγος της Καραϊβικής με κρυστάλλινα νερά, περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά και περισσότερα από 50 μικρότερα.
Είναι ένα από τα 14 υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας.
Το "B" στο όνομά του προέρχεται από μια άβολη ιστορία του βρετανικού αποικισμού: οι κάτοικοί του είναι Βρετανοί πολίτες, η σημαία του περιλαμβάνει τον Union Jack και ο κυρίαρχος του είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ'.
Άρα, είναι σταθερά βρετανικό ζήτημα.
«Ο λόγος για τον οποίο το BVI είναι βρετανικό είναι επειδή το πήραμε από τους ανθρώπους στους οποίους ανήκε και το χρησιμοποιήσαμε ως αποικία σκλάβων», είπε ο Oliver Bullough, συγγραφέας που γράφει για την παράνομη χρηματοδότηση.
«Οι άνθρωποι στο BVI ανακάλυψαν πώς να κερδίζουν χρήματα μέσω του να είναι φορολογικός παράδεισος, και τους το επιτρέψαμε, γιατί σήμαινε ότι δεν έπρεπε να πληρώνουμε πια για να τους υποστηρίξουμε».
Η δημοτικότητα του BVI ως ηλιόλουστος προορισμός για τους τουρίστες καθώς και για το ξέπλυμα χρήματος έχει πλέον καθιερωθεί.
Φιλοξενεί έναν κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που υπερβαίνει κατά πολύ την τοπική οικονομία.
Οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες εκεί διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια χώρα με ΑΕΠ λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Περισσότερο από το 50% των εταιρειών κέλυφος που αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή εγγράφων των Panama Papers το 2016 ήταν εγγεγραμμένες στο BVI.
Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Φεβρουάριο κατηγόρησε το BVI ότι δεν παρείχε στοιχεία ότι εφαρμόζει κυρώσεις.
Μια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας από το 2022 βρήκε «ενδημικά προβλήματα» με το BVI ως «προορισμό επιλογής για διεφθαρμένα άτομα που αναζητούν μυστικότητα».
Επιπλέον, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι εταιρείες BVI εμφανίζονταν σε μία στις πέντε αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων που υποβάλλονταν από τράπεζες που είχαν ανησυχίες για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αν και υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για την εγγραφή μιας εταιρείας στο BVI, η ελκυστικότητα των υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών κέντρων είναι ότι μπορούν να προσφέρουν αδιαφανή συστήματα και λίγους ελέγχους σχετικά με την πηγή κεφαλαίων.
Οι επίδοξοι εγκληματίες προσέχουν τις «εταιρίες κέλυφος», επιτρέποντάς τους να συγκαλύψουν ποιος κατέχει πραγματικά ένα περιουσιακό στοιχείο μέσω μιας εταιρείας χωρίς ενεργές επιχειρηματικές δραστηριότητες ή περιουσιακά στοιχεία.
Σε τελική ανάλυση, οι υπεράκτιοι κόμβοι πρέπει να προσφέρουν στις εταιρείες έναν λόγο να απομακρυνθούν από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Το απόρρητο, και ένας χαμηλότερος ή ανύπαρκτος φορολογικός συντελεστής, είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν.
Νέα εστίαση
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, και οι επακόλουθες κυρώσεις, έχουν ανανεώσει την εστίαση στον ρόλο της Βρετανίας στη σκοτεινή πλευρά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Είτε πρόκειται για το Σίτι του Λονδίνου είτε για τις ακτές των βρετανικών νησιών, δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο πού κρύβουν τα χρήματά τους οι ολιγάρχες και οι κλεπτοκράτες.
Ειδικότερα, το BVI αποτέλεσε αντικείμενο αυτής της αυξημένης προσοχής.
«Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι το BVI ξεχωρίζει όσον αφορά τους εγκληματίες και τους κλεπτοκράτες που διοχετεύουν βρώμικα χρήματα μέσω εταιρειών κέλυφος που εδρεύουν εκεί.
Δυστυχώς, υστερεί σε σχέση με άλλα βρετανικά εδάφη όσον αφορά την πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε η Rachel Davies, διευθύντρια υπεράσπισης στη Transparency International.
Πράγματι, τα υπερπόντια εδάφη είναι μια προτιμώμενη τοποθεσία για τους Ρώσους ολιγάρχες.
Μια έκθεση της Global Witness ανέφερε ότι 68 δισεκατομμύρια λίρες ρωσικών χρημάτων επενδύθηκαν σε βρετανικά υπερπόντια εδάφη μεταξύ 2008 και 2018 και ότι το BVI ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για ρωσικά χρήματα που φεύγουν από τη χώρα. (Πρώτη ήταν η Κύπρος.)
Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Juliette Garside – η οποία εργάστηκε τόσο για τις έρευνες των Panama Papers όσο και για τα Paradise Papers – είπε στους Βρετανούς βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το 2018: «Στη Ρωσία, ένα από τα ονόματα για μια εταιρεία κέλυφος - μια από τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι - είναι BVI .
Απλώς τα αποκαλούν BVI ως συντομογραφία».
Ο David Lammy, ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης των Εργατικών, ζήτησε να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος που έχει η παράνομη χρηματοδότηση στην ασφάλεια της Βρετανίας και στον ρόλο που διαδραματίζουν τα υπερπόντια εδάφη της και το City του Λονδίνου.
Αλλά η νέα κυβέρνηση θα έχει μια μεγάλη μάχη στα χέρια της, κυρίως λόγω του χρηματικού ποσού που θα μπορούσε να κοστίσει.
Ένας παράδεισος για τη διαφθορά
Ένας πρώην βρετανικός κυβερνητικός αξιωματούχος, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, είπε ότι οι πράκτορες της DEA έπεισαν τον Fahie να πάει στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει να συλληφθεί και να δικαστεί σε αμερικανικό δικαστήριο.
«Το επίπεδο της διαφθοράς στο BVI σημαίνει ότι δεν θα λάβετε ένα τοπικό δικαστήριο να τον καταδικάσει», είπαν.
Όμως, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, οι ΗΠΑ αμφέβαλαν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενεργούσε.
Οι Αμερικανοί «δεν είχαν εμπιστοσύνη ότι οι Βρετανοί θα αναλάμβαναν σθεναρή δράση – ήθελαν απλώς να βγάλουν [τον Fahie] και να τον διώξουν», είπαν.
Υπό πολλές συντηρητικές διοικήσεις, δόθηκαν υποσχέσεις για βελτιώσεις στη διαφάνεια, αλλά ελάχιστες συγκεκριμένες αλλαγές επήλθαν.
Το 2021, ανατέθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μια έρευνα για τη διαφθορά στο BVI.
Με επικεφαλής τον Gary Hickinbottom, πρώην δικαστή στο Εφετείο, η έκθεση του 2022, που έφτανε σχεδόν τις 1.000 σελίδες, ανέφερε ότι «σχεδόν παντού, οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, όπως η διαφάνεια, η διαφάνεια, ακόμη και το κράτος δικαίου, αγνοούνται.
Δεδομένης της απομάκρυνσης του Fahie, η βρετανική κυβέρνηση δεν υιοθέτησε αυτήν την επιλογή.
Η Liz Truss, πιο γνωστή ως η πιο σύντομη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στη θέση της ως υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή ότι η διοίκηση του BVI θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τις 48 συστάσεις του Hickinbottom πριν παρέμβει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά δεν υπήρξαν γρήγορα αποτελέσματα.
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε συντριπτικές εκλογές τον Ιούλιο, στοχεύει τώρα να αναλάβει τη δουλειά, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Lammy να δεσμεύεται για δράση.
Σε ομιλία του τον Μάιο, ο Lammy είπε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς «ξεκινά εδώ στο Λονδίνο, στις σκοτεινές γωνιές του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Βρετανίας», δείχνοντας τα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας ως συνεισφέροντες σε οικονομικό έγκλημα αξίας άνω των 250 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ο Lammy εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα δεινά των υπερπόντιων εδαφών ως «γιος της Καραϊβικής» - και οι δύο γονείς του ήταν Γουιάνοι.
Ωστόσο, είπε, «παραμένει το γεγονός ότι τρεις στις τέσσερις από τις υπεράκτιες δικαιοδοσίες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμπλοκής στη διεθνή διαφθορά είναι υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή είναι μια αντίφαση που κόβει την αξιοπιστία μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για αυτό και πρέπει να το λύσουμε μαζί».
Αλλά αν το βρώμικο χρήμα στηρίζει τις οικονομίες των υπερπόντιων εδαφών - οι εγγραφές εταιρειών αντιπροσωπεύουν το 51,4% των εσόδων της BVI, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησής της - η διόρθωση ανοίγει μια οικονομική τρύπα.
Το ΗΒ έχει ευθύνη βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξει την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των υπερπόντιων εδαφών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν είναι οικονομικά αυτάρκεις.
Αν και δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρόσφερε οικονομική υποστήριξη εάν τα έσοδα από το ενδεχόμενο οικονομικό έγκλημα διασκορπιστούν, το ερώτημα είναι γιατί οποιαδήποτε περιοχή θα παραχωρούσε περισσότερο από το ήμισυ των κρατικών εσόδων της, εκτός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο της έδινε έναν καλό λόγο ή την ανάγκαζε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rachel Reeves δεν έχει τη διάθεση να καταβάλει χρήματα, αφού προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Βρετανία αντιμετώπισε μια «μαύρη τρύπα» 22 δισεκατομμυρίων λιρών από τις υπερβολικές δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης.
Καθαρίζοντας το πιο βρώμικο μυστικό της Βρετανίας
Η Margaret Hodge, πρώην βουλευτής των Εργατικών και εξέχουσα επικριτής της παράνομης χρηματοδότησης, επέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο για την έλλειψη δράσης του.
Το BVI «υποστηρίζει το κακό σε όλο τον κόσμο.
Είναι θέμα ασφάλειας, δεν είναι μόνο οικονομικό.
Αν υποστηρίζουμε κλεπτοκράτες, διευκολύνουμε τα χρήματα για τα ναρκωτικά, υποστηρίζουμε την αστάθεια σε όλο τον κόσμο», είπε.
Σε μια δήλωση στο POLITICO, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) δήλωσε: «Είμαστε ξεκάθαροι ότι τα υπερπόντια εδάφη πρέπει να επιτύχουν τα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διαφάνειας...
Συνεργαζόμαστε στενά με αυτές τις υπερπόντιες περιοχές για να ανταποκριθούμε σε αυτά πρότυπα και εξετάζουν ενεργά μελλοντικές προτάσεις για περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας».
Καθώς η μπάλα παραμένει σταθερά στο γήπεδο των εδαφών, θα εναπόκειται στη νέα βρετανική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να αναλάβει ένα πολύ ακριβό ζήτημα όταν υπάρχουν πιεστικά προβλήματα πιο κοντά.
Ο Andrew Mitchell απορρίπτει το οικονομικό επιχείρημα ως δικαιολογία.
Εάν το BVI χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων του λόγω βελτιώσεων στη διαφάνεια, είπε, τότε αυτό δείχνει ότι «η οικονομία τους εξαρτάται από βρώμικα χρήματα».
«Τι λέει αυτό για τις αξίες μας, τον βασιλιά μας και τη σημαία μας;» ρώτησε.
www.bankingnews.gr
Μια δημοσίευση που περιγράφει λεπτομερώς την επιστολή δείχνει έναν χαμογελαστό Fahie μαζί με το περήφανο μήνυμα ότι το BVI «συνεχίζει να πληροί και να τηρεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ως υπεύθυνο, συνεργάσιμο και ποιοτικό οικονομικό κέντρο».
Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, ο Fahie συνελήφθη από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ στο Μαϊάμι με κατηγορίες για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και ξέπλυμα χρήματος.
Οι πράκτορες της DEA είχαν προσποιηθεί ότι ήταν μέλη του καρτέλ Sinaloa - που κάποτε διοικούνταν από τον διάσημο Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών El Chapo - για να δελεάσουν τον Fahie στις ΗΠΑ, όπου συμφώνησε να τους αφήσει να περάσουν λαθραία κοκαΐνη μέσω των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI).
Ο Fahie κρίθηκε ένοχος νωρίτερα αυτό το έτος και περιμένει την καταδίκη.
Για μερικούς, αυτή η δραματική ιστορία είναι συμβολική του βρώμικου χρήματος που έχει γίνει το BVI, εν μέρει από την έλλειψη δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου για να το αποτρέψει.
«Το Foreign Office, κατά την άποψή μου, δεν ήταν αρκετά σκληρό», είπε ο συντηρητικός βουλευτής και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Andrew Mitchell.
Ο Mitchell, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών και είναι ένας εξέχων ακτιβιστής κατά του βρώμικου χρήματος, είπε ότι η σύλληψη του Fahie «υπογραμμίζει την επείγουσα απαίτηση για το BVI να καθαρίσει και να το αποτρέψει από το να κατηγορηθεί για αυτού του είδους το έγκλημα».
Το BVI, ένα αρχιπέλαγος της Καραϊβικής με κρυστάλλινα νερά, περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά και περισσότερα από 50 μικρότερα.
Είναι ένα από τα 14 υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας.
Το "B" στο όνομά του προέρχεται από μια άβολη ιστορία του βρετανικού αποικισμού: οι κάτοικοί του είναι Βρετανοί πολίτες, η σημαία του περιλαμβάνει τον Union Jack και ο κυρίαρχος του είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ'.
Άρα, είναι σταθερά βρετανικό ζήτημα.
«Ο λόγος για τον οποίο το BVI είναι βρετανικό είναι επειδή το πήραμε από τους ανθρώπους στους οποίους ανήκε και το χρησιμοποιήσαμε ως αποικία σκλάβων», είπε ο Oliver Bullough, συγγραφέας που γράφει για την παράνομη χρηματοδότηση.
«Οι άνθρωποι στο BVI ανακάλυψαν πώς να κερδίζουν χρήματα μέσω του να είναι φορολογικός παράδεισος, και τους το επιτρέψαμε, γιατί σήμαινε ότι δεν έπρεπε να πληρώνουμε πια για να τους υποστηρίξουμε».
Η δημοτικότητα του BVI ως ηλιόλουστος προορισμός για τους τουρίστες καθώς και για το ξέπλυμα χρήματος έχει πλέον καθιερωθεί.
Φιλοξενεί έναν κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που υπερβαίνει κατά πολύ την τοπική οικονομία.
Οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες εκεί διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια χώρα με ΑΕΠ λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Περισσότερο από το 50% των εταιρειών κέλυφος που αποκαλύφθηκαν από τη διαρροή εγγράφων των Panama Papers το 2016 ήταν εγγεγραμμένες στο BVI.
Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Φεβρουάριο κατηγόρησε το BVI ότι δεν παρείχε στοιχεία ότι εφαρμόζει κυρώσεις.
Μια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας από το 2022 βρήκε «ενδημικά προβλήματα» με το BVI ως «προορισμό επιλογής για διεφθαρμένα άτομα που αναζητούν μυστικότητα».
Επιπλέον, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι εταιρείες BVI εμφανίζονταν σε μία στις πέντε αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων που υποβάλλονταν από τράπεζες που είχαν ανησυχίες για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Αν και υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για την εγγραφή μιας εταιρείας στο BVI, η ελκυστικότητα των υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών κέντρων είναι ότι μπορούν να προσφέρουν αδιαφανή συστήματα και λίγους ελέγχους σχετικά με την πηγή κεφαλαίων.
Οι επίδοξοι εγκληματίες προσέχουν τις «εταιρίες κέλυφος», επιτρέποντάς τους να συγκαλύψουν ποιος κατέχει πραγματικά ένα περιουσιακό στοιχείο μέσω μιας εταιρείας χωρίς ενεργές επιχειρηματικές δραστηριότητες ή περιουσιακά στοιχεία.
Σε τελική ανάλυση, οι υπεράκτιοι κόμβοι πρέπει να προσφέρουν στις εταιρείες έναν λόγο να απομακρυνθούν από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα.
Το απόρρητο, και ένας χαμηλότερος ή ανύπαρκτος φορολογικός συντελεστής, είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάνουν.
Νέα εστίαση
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, και οι επακόλουθες κυρώσεις, έχουν ανανεώσει την εστίαση στον ρόλο της Βρετανίας στη σκοτεινή πλευρά των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Είτε πρόκειται για το Σίτι του Λονδίνου είτε για τις ακτές των βρετανικών νησιών, δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στο πού κρύβουν τα χρήματά τους οι ολιγάρχες και οι κλεπτοκράτες.
Ειδικότερα, το BVI αποτέλεσε αντικείμενο αυτής της αυξημένης προσοχής.
«Υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι το BVI ξεχωρίζει όσον αφορά τους εγκληματίες και τους κλεπτοκράτες που διοχετεύουν βρώμικα χρήματα μέσω εταιρειών κέλυφος που εδρεύουν εκεί.
Δυστυχώς, υστερεί σε σχέση με άλλα βρετανικά εδάφη όσον αφορά την πρόοδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε η Rachel Davies, διευθύντρια υπεράσπισης στη Transparency International.
Πράγματι, τα υπερπόντια εδάφη είναι μια προτιμώμενη τοποθεσία για τους Ρώσους ολιγάρχες.
Μια έκθεση της Global Witness ανέφερε ότι 68 δισεκατομμύρια λίρες ρωσικών χρημάτων επενδύθηκαν σε βρετανικά υπερπόντια εδάφη μεταξύ 2008 και 2018 και ότι το BVI ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για ρωσικά χρήματα που φεύγουν από τη χώρα. (Πρώτη ήταν η Κύπρος.)
Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Juliette Garside – η οποία εργάστηκε τόσο για τις έρευνες των Panama Papers όσο και για τα Paradise Papers – είπε στους Βρετανούς βουλευτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων το 2018: «Στη Ρωσία, ένα από τα ονόματα για μια εταιρεία κέλυφος - μια από τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι - είναι BVI .
Απλώς τα αποκαλούν BVI ως συντομογραφία».
Ο David Lammy, ο υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης των Εργατικών, ζήτησε να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος που έχει η παράνομη χρηματοδότηση στην ασφάλεια της Βρετανίας και στον ρόλο που διαδραματίζουν τα υπερπόντια εδάφη της και το City του Λονδίνου.
Αλλά η νέα κυβέρνηση θα έχει μια μεγάλη μάχη στα χέρια της, κυρίως λόγω του χρηματικού ποσού που θα μπορούσε να κοστίσει.
Ένας παράδεισος για τη διαφθορά
Ένας πρώην βρετανικός κυβερνητικός αξιωματούχος, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα, είπε ότι οι πράκτορες της DEA έπεισαν τον Fahie να πάει στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσει να συλληφθεί και να δικαστεί σε αμερικανικό δικαστήριο.
«Το επίπεδο της διαφθοράς στο BVI σημαίνει ότι δεν θα λάβετε ένα τοπικό δικαστήριο να τον καταδικάσει», είπαν.
Όμως, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, οι ΗΠΑ αμφέβαλαν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενεργούσε.
Οι Αμερικανοί «δεν είχαν εμπιστοσύνη ότι οι Βρετανοί θα αναλάμβαναν σθεναρή δράση – ήθελαν απλώς να βγάλουν [τον Fahie] και να τον διώξουν», είπαν.
Υπό πολλές συντηρητικές διοικήσεις, δόθηκαν υποσχέσεις για βελτιώσεις στη διαφάνεια, αλλά ελάχιστες συγκεκριμένες αλλαγές επήλθαν.
Το 2021, ανατέθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση μια έρευνα για τη διαφθορά στο BVI.
Με επικεφαλής τον Gary Hickinbottom, πρώην δικαστή στο Εφετείο, η έκθεση του 2022, που έφτανε σχεδόν τις 1.000 σελίδες, ανέφερε ότι «σχεδόν παντού, οι αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, όπως η διαφάνεια, η διαφάνεια, ακόμη και το κράτος δικαίου, αγνοούνται.
Δεδομένης της απομάκρυνσης του Fahie, η βρετανική κυβέρνηση δεν υιοθέτησε αυτήν την επιλογή.
Η Liz Truss, πιο γνωστή ως η πιο σύντομη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στη θέση της ως υπουργός Εξωτερικών εκείνη την εποχή ότι η διοίκηση του BVI θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τις 48 συστάσεις του Hickinbottom πριν παρέμβει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά δεν υπήρξαν γρήγορα αποτελέσματα.
Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε συντριπτικές εκλογές τον Ιούλιο, στοχεύει τώρα να αναλάβει τη δουλειά, με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Lammy να δεσμεύεται για δράση.
Σε ομιλία του τον Μάιο, ο Lammy είπε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς «ξεκινά εδώ στο Λονδίνο, στις σκοτεινές γωνιές του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Βρετανίας», δείχνοντας τα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας ως συνεισφέροντες σε οικονομικό έγκλημα αξίας άνω των 250 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ο Lammy εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα δεινά των υπερπόντιων εδαφών ως «γιος της Καραϊβικής» - και οι δύο γονείς του ήταν Γουιάνοι.
Ωστόσο, είπε, «παραμένει το γεγονός ότι τρεις στις τέσσερις από τις υπεράκτιες δικαιοδοσίες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμπλοκής στη διεθνή διαφθορά είναι υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτή είναι μια αντίφαση που κόβει την αξιοπιστία μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για αυτό και πρέπει να το λύσουμε μαζί».
Αλλά αν το βρώμικο χρήμα στηρίζει τις οικονομίες των υπερπόντιων εδαφών - οι εγγραφές εταιρειών αντιπροσωπεύουν το 51,4% των εσόδων της BVI, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησής της - η διόρθωση ανοίγει μια οικονομική τρύπα.
Το ΗΒ έχει ευθύνη βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίξει την πολιτική και οικονομική ανάπτυξη των υπερπόντιων εδαφών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν είναι οικονομικά αυτάρκεις.
Αν και δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρόσφερε οικονομική υποστήριξη εάν τα έσοδα από το ενδεχόμενο οικονομικό έγκλημα διασκορπιστούν, το ερώτημα είναι γιατί οποιαδήποτε περιοχή θα παραχωρούσε περισσότερο από το ήμισυ των κρατικών εσόδων της, εκτός εάν το Ηνωμένο Βασίλειο της έδινε έναν καλό λόγο ή την ανάγκαζε.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rachel Reeves δεν έχει τη διάθεση να καταβάλει χρήματα, αφού προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Βρετανία αντιμετώπισε μια «μαύρη τρύπα» 22 δισεκατομμυρίων λιρών από τις υπερβολικές δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης.
Καθαρίζοντας το πιο βρώμικο μυστικό της Βρετανίας
Η Margaret Hodge, πρώην βουλευτής των Εργατικών και εξέχουσα επικριτής της παράνομης χρηματοδότησης, επέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο για την έλλειψη δράσης του.
Το BVI «υποστηρίζει το κακό σε όλο τον κόσμο.
Είναι θέμα ασφάλειας, δεν είναι μόνο οικονομικό.
Αν υποστηρίζουμε κλεπτοκράτες, διευκολύνουμε τα χρήματα για τα ναρκωτικά, υποστηρίζουμε την αστάθεια σε όλο τον κόσμο», είπε.
Σε μια δήλωση στο POLITICO, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) δήλωσε: «Είμαστε ξεκάθαροι ότι τα υπερπόντια εδάφη πρέπει να επιτύχουν τα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διαφάνειας...
Συνεργαζόμαστε στενά με αυτές τις υπερπόντιες περιοχές για να ανταποκριθούμε σε αυτά πρότυπα και εξετάζουν ενεργά μελλοντικές προτάσεις για περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας».
Καθώς η μπάλα παραμένει σταθερά στο γήπεδο των εδαφών, θα εναπόκειται στη νέα βρετανική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να αναλάβει ένα πολύ ακριβό ζήτημα όταν υπάρχουν πιεστικά προβλήματα πιο κοντά.
Ο Andrew Mitchell απορρίπτει το οικονομικό επιχείρημα ως δικαιολογία.
Εάν το BVI χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων του λόγω βελτιώσεων στη διαφάνεια, είπε, τότε αυτό δείχνει ότι «η οικονομία τους εξαρτάται από βρώμικα χρήματα».
«Τι λέει αυτό για τις αξίες μας, τον βασιλιά μας και τη σημαία μας;» ρώτησε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών