Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ντροπή της Βρετανίας – H χώρα που κάποτε κυριάρχησε στον κόσμο, ψάχνει τώρα ξένα πλοία να συνοδεύσουν το αεροπλανοφόρο της

Η ντροπή της Βρετανίας –  H χώρα που κάποτε κυριάρχησε στον κόσμο, ψάχνει τώρα ξένα πλοία να συνοδεύσουν το αεροπλανοφόρο της
Μία 17ετής παύση στη ναυπηγική βιομηχανία έχει αποδειχθεί επιζήμια για την ικανότητα του Βασιλικού Ναυτικού
Σχετικά Άρθρα

Τίποτα δεν θυμίζει τη Βρετανική Αυτοκρατορία, που χτίστηκε με τη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού της.
Πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο μελαγχολούν, όταν αναπολούν τη ρήση: «Ο Ήλιος δεν θα δύσει ποτέ για τη Βρετανική Αυτοκρατορία».
Μία 17ετής παύση στη ναυπηγική βιομηχανία έχει αποδειχθεί επιζήμια για την ικανότητα του Βασιλικού Ναυτικού.
Ο γερασμένος στόλος του επιβεβαιώνει ότι το 2025, το αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού, HMS Prince of Wales, θα χρειαστεί προστασία από το Νορβηγικό Ναυτικό κατά την ανάπτυξή του στην περιοχή του Ειρηνικού.
Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 6 Αυγούστου ότι η Νορβηγία θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη της ομάδας των αεροπλανοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ιαπωνία και την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού το 2025. Το ναυτικό της Νορβηγίας θα παράσχει δύο πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένης μιας φρεγάτας.
Πιθανότατα, θα είναι μία από τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης Nansen της Νορβηγίας.
Η βρετανική ομάδα με επικεφαλής το HMS Prince of Wales, θα αποτελείται από δύο αεροπλανοφόρα.
Θα έχει κοντά της συνοδά πλοία και αεροσκάφη F-35B Lightning ενώ θα συνεργαστεί με τις ιαπωνικές δυνάμεις «με αποστολή να υπερασπιστεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό».
Η ανάπτυξη των βρετανικών αεροπλανοφόρων το 2025 θα διαρκέσει περίπου επτά μήνες.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε τη νορβηγική συμμετοχή στην ανάπτυξη ως απόδειξη ότι «η ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής και του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη».

uk_1.jpg

Η συρρίκνωση του Βασιλικού Ναυτικού σε αριθμούς

Ωστόσο, όλοι οι ευφημισμοί δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι το Βασιλικό Ναυτικό προσπαθεί να διασωθεί με πλοία που γερνούν επικίνδυνα.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Falkland το Βασιλικό Ναυτικό είχε τέσσερα αεροπλανοφόρα αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε δύο.
Ο αριθμός των αντιτορπιλικών μειώθηκε επίσης από 13 σε 6.
Από τις επιβλητικές 51 φρεγάτες το 1982, το Πολεμικό Ναυτικό έχει τώρα μόνο 6!
Ο αριθμός των υποβρυχίων μειώθηκε επίσης από 37 σε 10.
Τα εναπομείναντα πολεμικά πλοία είναι παλιά, καταπονημένα και το τέλος πλησιάζει πολύ γρήγορα.
Τα επόμενα χρόνια το αεροπλανοφόρο του θα χρειαστεί συνοδά πλοία από τα φιλικά πλοία.
Η δραματική έλλειψη σημαίνει ότι το Βασιλικό Ναυτικό δεν θα είναι σε θέση να αναθέσει σε καμία φρεγάτα να συνοδέψει το αεροπλανοφόρο του, καθώς χειρίζεται επίσης μια άλλη κρίσιμη αποστολή για τον εντοπισμό ρωσικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού είναι θλιβερά μικρή για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές, ειδικά στον Ινδο-Ειρηνικό.
Με την παραμονή του κινεζικού ναυτικού να αυξάνεται, το Βρετανικό Ναυτικό χρειάζεται ένα επιθετικό σχέδιο για να αποκτήσει νέα πλοία.
Τον περασμένο μήνα, μια φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού παρακολούθησε μια κινεζική ομάδα πλοίων δύο φορές καθώς περνούσε από τη Μάγχη.
Τα δύο πολεμικά πλοία χρησιμοποίησαν το δικαίωμα της ασφαλούς διέλευσης.

23_10.jpg
Το Λονδίνο προσπαθεί να αναζωογονήσει τη ναυπηγική του βιομηχανία

Η τελευταία φορά που το Βασιλικό Ναυτικό παρακολούθησε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας καθ' οδόν προς την παρέλαση της Αγίας Πετρούπολης ήταν το 2019 όταν το αντιτορπιλικό Xian πραγματοποίησε τον ίδιο πλου.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να εγκαινιάσει μια «νέα χρυσή εποχή» στη ναυπηγική βιομηχανία.
Το Βασιλικό Ναυτικό διαθέτει 28 πολεμικά πλοία και υποβρύχια στα σκαριά, τα οποία υποστηρίζονται από αμυντικές δαπάνες που αυξάνονται στο 2,5% του ΑΕΠ.
Στα πολεμικά πλοία υπό κατασκευή περιλαμβάνονται οκτώ φρεγάτες τύπου 26 και πέντε τύπου 31.
Και οι δύο αυτοί τύποι τρέχουν με καθυστέρηση, ενώ οι φρεγάτες τύπου 23 σκουριάζουν.
Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε το Βασιλικό Ναυτικό να τις παροπλίσει πολύ πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Το γεγονός αυτό άφησε το Πολεμικό Ναυτικό με μόνο εννέα φρεγάτες το 2024.
Ο αριθμός των φρεγατών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω πριν ο στόλος του Βασιλικού Ναυτικού μεγαλώσει ξανά όχι πριν από το 2027.
Το βρετανικό ναυτικό μπορεί να φτάσει τις 13 φρεγάτες το 2031.
Δημοσίευμα τον Δεκέμβριο του 2021 αποκαλύπτει τις ανησυχίες της Επιτροπής Άμυνας για το μέγεθος του βρετανικού στόλου.
Η Επιτροπή εξέφραζε την ανησυχία της για την υπάρχουσα διαθεσιμότητα πλοίων, με τα γερασμένα σκαριά να παραμένουν επιχειρησιακά έως ότου αντικατασταθούν.
Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για την προμήθεια πλοίων επιφανείας του ναυτικού έχει επικεντρωθεί στο πού ναυπηγούνται.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επικεντρωθεί στην υποστήριξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, διατηρώντας παράλληλα τον προϋπολογισμό σε χαμηλά επίπεδα.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις καθυστερήσεις στα προγράμματα και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτό στην ικανότητα του Βασιλικού Ναυτικού να εκπληρώσει τα καθήκοντα που του ανατίθενται.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το 2024, το Βασιλικό Ναυτικό παρήγγειλε έξι νέα υπερσύγχρονα πλοία υποστήριξης πολλαπλών ρόλων (MRSS) για το σώμα των Βρετανών καταδρομέων.
Τα αμφίβια πολεμικά πλοία θα μεταφέρουν τους καταδρομείς σε όποιο κομμάτι γης είναι απαραίτητο, γράφουν οι Eurasian Times.
Τα νέα πλοία υποστήριξης πολλαπλών ρόλων (MRSS) θα αντικαταστήσουν τα HMS Albion και HMS Bulwark, τα σημερινά αμφίβια πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία θα παραμείνουν επιχειρησιακά έως το 2034.
Τα MRSS θα αντικαταστήσουν τα τρία αμφίβια υποστηρικτικά πλοία κλάσης Bay, τα RFA Lyme Bay, Mounts Bay και Cardigan Bay, και το πλοίο υποστήριξης RFA Argus.
Τα ευέλικτα πολεμικά πλοία θα μπορούν να εκτελούν ποικίλες αποστολές και έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν οχήματα, αεροσκάφη, σκάφη και ένα ευρύ φάσμα συστημάτων χωρίς πλήρωμα για περίπλοκες αποστολές.
uk_2.jpg

Η γιγάντωση της Κίνας

Την ίδια ώρα το πολεμικό ναυτικό της Κίνας αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Η κατασκευαστική ικανότητα των κινεζικών ναυπηγείων είναι 232 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ.
Κάποια στιγμή μεταξύ 2015 και 2020, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον αριθμό των πολεμικών πλοίων του στόλου της και το χάσμα μεταξύ των δύο δυνάμεων μεγαλώνει γρήγορα.
Η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις στον κινεζικό στρατό και την ασφάλεια εκτιμά ότι το κινεζικό ναυτικό διαθέτει 350 πολεμικά πλοία σε σύγκριση με 293 των Αμερικανών.
Το χάσμα θα μεγαλώσει το 2035 όταν η Κίνα θα έχει 475 πλοία σε σύγκριση με τα 317 των ΗΠΑ.
Μεταξύ 2017 και 2019, η Κίνα φέρεται να κατασκεύασε περισσότερα πλοία από την Ινδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί.
Ο Γερμανός αντιναύαρχος Kay-Achim Schonbachsaid σημείωσε ότι το ναυτικό της Κίνας επεκτείνεται περίπου κατά το ισοδύναμο ολόκληρου του γαλλικού ναυτικού κάθε τέσσερα χρόνια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης