Η κίνηση έρχεται αφότου η Ουκρανία υπερέβη την αδασμολόγητη ποσόστωση εξαγωγών της στην εσωτερική αγορά της ΕΕ
Οι βιομηχανικές μελισσοκομικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία επιτρέπεται να εξάγουν έναν καθορισμένο όγκο του προϊόντος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς επιβάρυνση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τώρα δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει έναν μηχανισμό πέδησης και να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς στο προϊόν μετά την υπέρβαση αυτού του συνόλου για το έτος.
Το ουκρανικό μέλι είναι σημαντικά φθηνότερο στην παραγωγή από ό,τι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, η υπερβολική ποσότητα του προϊόντος που κατακλύζει την αγορά θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στους παραγωγούς της ΕΕ.
Ένας παρόμοιος μηχανισμός πέδησης έκτακτης ανάγκης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή για άλλα γεωργικά προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία, όπως βρώμη, αυγά και ζάχαρη, εξήγησε ο Υφυπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας Zsolt Feldman, ο οποίος είπε ότι ελπίζει ότι το μέτρο θα βελτιώσει την κατάσταση για τους Ούγγρους παραγωγούς μελιού.
Από τρίτες χώρες
Σημαντικό μέρος της ουγγρικής παραγωγής μελιού, περίπου 20.000 τόνοι, πωλείται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, είπε.
«Η μελισσοκομία είναι ένας από τους κλάδους μας με τις περισσότερες εξαγωγές, αλλά έχουμε δει ότι τα τελευταία χρόνια, από τότε που ισχύει το αδασμολόγητο καθεστώς για τα ουκρανικά προϊόντα, το ουκρανικό μέλι που παράγεται υπό άγνωστες συνθήκες έχει μειώσει πλήρως τις ευρωπαϊκές τιμές, ουσιαστικά εξαλείφοντας το κερδοφορία της ουγγρικής μελισσοκομίας», πρόσθεσε.
Ο Feldman σημείωσε ότι εάν επιβληθεί εκ νέου ο δασμός 17,3%, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις εξαγωγικές δυνατότητες του ουγγρικού μελιού.
Υπενθύμισε ότι τα μέτρα της ΕΕ για την παράταση της εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων στην ΕΕ χωρίς δασμούς και ποσοτικούς περιορισμούς για ένα έτος, έως τον Ιούνιο του 2025, τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στην ισχυρή δράση του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα, έχει συμπεριλάβει αυτόν τον μηχανισμό πέδησης έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα εφαρμόζεται πλέον στο μέλι.
Ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνικής Ένωσης Μελισσοκόμων πιστεύει ότι ακόμη και αν εφαρμοστεί το μέτρο, δεν θα είναι αποτελεσματική βοήθεια για τους Ούγγρους παραγωγούς μελιού, καθώς η Δυτική Ευρώπη έχει ήδη πλημμυρίσει από φθηνό εισαγόμενο μέλι.
Πρόσθεσε ότι πέρυσι έφτασαν στην αγορά της ΕΕ συνολικά 163.000 τόνοι μελιού από τρίτες χώρες.
Η Ουκρανία αντιπροσώπευε το 30%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών