Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία έχασε την τελευταία ευκαιρία να σωθεί – Στο Kursk κατέρρευσε η λογική, τώρα η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά

Η Ουκρανία έχασε την τελευταία ευκαιρία να σωθεί – Στο Kursk κατέρρευσε η λογική, τώρα η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά
Η Ρωσία δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία
Εξόχως... περίεργο ήταν το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Post» περί έμμεσων διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στο Κατάρ για μία μερική αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις υποτίθεται πως αφορούσαν στον τερματισμό των εκατέρωθεν επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.
Ωστόσο, τώρα συνεχίζει εφημερίδα, μετά την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Kursk, οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει.
Πρόκειται για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των δυτικών δημοσιευμάτων περί συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.

Καταρρέει η λογική

Όμως πως μπορούν να συνδεθούν οι διαπραγματεύσεις με την εισβολή στο Kursk.
Με τη λογική δεν μπορούν, μόνο παρανοϊκά μυαλά που ενδεχομένως υπάρχουν στην ουκρανική ηγεσία θα μπορούσαν.
Βάσει αυτού του παραλογισμού και αφού θεωρηθούν δεδομένες οι απώλειες της Κριμαίας και του Donbass, ο πυρηνικός σταθμός στο Zaporozhye με την κατάληψή του από τους Ουκρανούς ίσως θα μπορούσε να είναι διαπραγματευτικό χαρτί.
Μόνο σε αυτό το σημείο η λογική αρχίζει να καταρρέει, υποστηρίζει ο Ρώσος αναλυτής David Narmania.

Απέτυχε το πυρηνικό σχέδιο

Αυτό το περιπετειώδες σενάριο δεν έμελλε να γίνει πραγματικότητα.
Το σχέδιο για πυρηνικό εκβιασμό με την κατάληψη ενός πυρηνικού σταθμού» απέτυχε οριστικά.
Έτσι προκύπτει αβίαστα το εξής ερώτημα: Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη ελπίδα της Ουκρανίας, τότε γιατί το Κίεβο την τορπίλισε με την εισβολή στο Kursk.
Μόνο μία απάντηση μπορεί να δοθεί εδώ: χωρίς τη συνέχιση του πολέμου το καθεστώς Zelensky δεν μπορεί να επιβιώσει.

Γιατί να σταματήσει η Ρωσία με επιτυχημένη τακτική

Οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να είχαν επιβληθεί στο Κίεβο από τη Δύση που κατανοεί ότι για την Ουκρανία, η διακοπή των επιθέσεων στην ενεργειακή της υποδομή είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα.
Το γεγονός είναι ότι, σύμφωνα με την Ukrenergo , από τα 56 gigawatt παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε η χώρα στις αρχές του 2022, μέχρι το 2024 είχαν απομείνει μόνο 18 εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων.
Και μειώθηκε περαιτέρω στα 9 εξαιτίας των ρωσικών πληγμάτων.
Και εδώ αβίαστα τίθεται ένα άλλο ερώτημα. Γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει μία τέτοια τακτική που αποδίδει.
Η συμφωνία του Κρεμλίνου να συζητήσει αυτό το ζήτημα μέσω ενδιάμεσων μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το γεγονός ότι το Κίεβο μένει με την αποκαλυπτική επιλογή να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη βόμβα στις εγκαταστάσεις των ρωσικών πυρηνικών σταθμών.
Αλλά και πάλι η Ρωσία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, γιατί δεν τη πιστεύει όπως έχουν αποδείξει οι συμφωνίες του Minsk και εκείνη των σιτηρών έχει απόλυτο δίκιο.
Η Μόσχα δικαιώνεται και από τη στάση του Κιέβου στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης.
Η εμπειρία της Ρωσίας τα τελευταία 10 χρόνια δείχνει πως δεν μπορεί να εμπιστευθεί τους Ουκρανούς.

Η Ρωσία δεν έχει να πει τίποτα με την Ουκρανία

Εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova ήλθε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις όποιες εικασίες περί διαπραγματεύσεων με το ουκρανικό καθεστώς.
Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με το ουκρανικό ναζιστικό καθεστώς, το οποίο σκοτώνει αμάχους και δημιουργεί απειλές για την πυρηνική ασφάλεια, τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Μετά τις 6 Αυγούστου, ολόκληρος ο κόσμος είδε την απάντηση των Ουκρανών σε αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης - μια επίθεση ληστών στην περιοχή του Kursk τις θηριωδίες τους εναντίον αμάχων, στοχευμένες δολοφονίες γιατρών, διασωστών και εθελοντών, επιθέσεις σε πολιτικά οχήματα, επιθέσεις με ρουκέτες σε κατοικίες, εκτεταμένες λεηλασίες, ακόμη και η δημιουργία απειλών για την πυρηνική ασφάλεια.
Φυσικά, όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με ανθρώπους που το κάνουν αυτό», επισημαίνει η Zakharova.
Παράλληλα καλεί τη Δύση να ασκήσει πίεση στο Κίεβο, ώστε να εγκαταλείψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά κρίσιμων ρωσικών υποδομών.
«Όσοι θέλουν πραγματικά να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ζωτικών υποδομών και να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες της βαρβαρότητας του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου, πρέπει πρώτα να πιέσουν αυτό το καθεστώς να εγκαταλείψει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου.
Επίσης πρέπει οι δυτικές χώρες να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουκρανία ξοδεύει τις ευκαιρίες που της δίνονται 

Η Zakharova υπενθυμίζει ότι μετά τον Απρίλιο του 2022, όταν το Κίεβο αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «οι μόνες επαφές μεταξύ της ρωσικής πλευράς και του καθεστώτος του Κιέβου πραγματοποιήθηκαν μέσω τρίτων μόνο για ανθρωπιστικά ζητήματα, κυρίως για την ανταλλαγή αιχμαλώτων».
Επίσης τονίζει ότι η Ουκρανία είχε αρκετές ευκαιρίες για λύση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.
«Η πιο πρόσφατη παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin παρουσίασε μια πολύ γενναιόδωρη ειρηνευτική πρωτοβουλία για την ουκρανική πλευρά, η οποία άνοιξε μια πραγματική προοπτική για κατάπαυση του πυρός και μια τελική διευθέτηση μέσω πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων.
Η πρόταση περιελάμβανε την αναγνώριση της εδαφικής πραγματικότητας, την άρνηση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την άρση των παράνομων κυρώσεων και τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των ρωσόφωνων πολιτών», καταλήγει η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης