Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν - «Μία ειρηνική χώρα, ασφαλέστερη και με λιγότερες απειλές»

Στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν - «Μία ειρηνική χώρα, ασφαλέστερη και με λιγότερες απειλές»
Τι αναφέρουν, παραδόξως, δύο μέλη ΜΚΟ που εργάζονται στην ταλανιζόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής
Στις 15 Αυγούστου 2024, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν γιόρτασε την τρίτη επέτειο από την κατάληψη της Καμπούλ, όταν μπήκε τέλος σε ένα λουτρό αίματος που ξεκίνησε μετά από 20 χρόνια δυτικής επέμβασης στη χώρα.
Τρία χρόνια μετά, ποια είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, πέρα από τα όσα μεταδίδουν μεροληπτικά δυτικά μέσα ενημέρωσης;
Όπως αναφέρυν οι Jean-François Cautain και Sonia Cautain, πολύπειρα μέλη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν, η κατάσταση διαφέρει από αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι πολίτες στη Δύση.
«Πριν από τριάντα χρόνια, ήμασταν στο Αφγανιστάν, παρακολουθώντας την άνοδο των Ταλιμπάν και την πρώτη τους κατάληψη της εξουσίας το 1996. Από το 2022, έχουμε επιστρέψει στην Καμπούλ, προσπαθώντας, με τον σεμνό τρόπο μας, να υποστηρίξουμε έναν αφγανικό πληθυσμό που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από σαράντα χρόνια βίας. Δεν θα επιχειρήσουμε εδώ να αναλύσουμε τα αίτια της πτώσης του προηγούμενου καθεστώτος και της επιστροφής των Ταλιμπάν. Η ιστορία θα κατανείμει την ευθύνη μεταξύ Αφγανών και ξένων και θα καθορίσει τα θύματα και τους δράστες», σχολιάζουν σε άρθρο τους στο Project Syndicate, υπογραμμίζοντας πως στόχος τους είναι να μεταφέρουν τις εντυπώσεις για μια χώρα που αγάπησαν για δεκαετίες και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξεχαστεί.
«Παρά τη σημασία του κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 2000 και του 2010, το Αφγανιστάν σπάνια βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Στόχος μας είναι να περιγράψουμε ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής στο Αφγανιστάν, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμνημόνευτες στον δυτικό Τύπο.

Από το 2022, ζούμε καθημερινά στην Καμπούλ και ταξιδεύουμε σε αρκετές επαρχίες στα βόρεια και ανατολικά της χώρας. Επιστρέψαμε από αυτό το ταξίδι με εντυπώσεις, εικόνες και αναμνήσεις που για κάποιους ήταν ευχάριστες και για άλλους ενοχλητικές.
Η γενική μας αίσθηση είναι ότι ταξιδέψαμε σε μια γενικά ειρηνική χώρα, ακόμα κι αν δεν διασφαλίζεται η ψυχική υγεία, δεδομένων των περιορισμών που αντιμετωπίζουν πολλοί Αφγανοί, και ιδιαίτερα οι γυναίκες. Όσον αφορά τη σωματική ασφάλεια, εκτός από δύο επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου υπήρχαν πολλά σημεία ελέγχου, οι μετακινήσεις μας ήταν εύκολες. Ως ξένοι, ήμασταν μακράν οι άνθρωποι που υποβλήθηκαν περισσότερο σε ελέγχους ασφαλείας. Ακόμη και εκεί, οι έρευνες περιορίστηκαν σε σημεία ελέγχου στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων πόλεων. Η προσοχή που λάβαμε αναμφίβολα υποκινήθηκε από το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι Δυτικοί έχουν γίνει εξαιρετικά σπάνιοι. Οι ξένοι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι λίγοι διπλωμάτες που είναι παρόντες στη χώρα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τους κρατούν μακριά από την αφγανική πραγματικότητα.
Οι αρχές παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις μας για να διασφαλίσουν την ασφάλειά μας και να παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας. Στην πραγματικότητα, καθώς δεν ήμασταν πλέον μέλη μιας ΜΚΟ ούτε επίσημα συνδεδεμένοι με καμία κυβέρνηση ή επιχείρηση, η παρουσία μας θα έπρεπε να είχε γίνει αντικείμενο προσοχής για τις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, μόνο μια φορά νιώσαμε επιθετικότητα, όταν συναντήσαμε έναν νεαρό άνδρα στο δρόμο, είπε, με έναν πολύ αφιλόξενο τόνο, djangi âmadan ("οι μαχητές επέστρεψαν").
Μια κατηγορία αλλοδαπών των οποίων ο αριθμός, αν και πολύ μέτριος, αυξάνεται είναι οι τουρίστες. Συναντήσαμε κάποιους από αυτούς να ταξιδεύουν μόνοι τους με μηχανές και άλλους σε μικρές ομάδες που οργανώθηκαν από εταιρείες που ειδικεύονται σε περιπετειώδη ταξίδια. Ήταν κατά την επίσκεψή μας στο Bamiyan που συναντήσαμε μια ομάδα δυτικών τουριστών στην τοποθεσία της παλιάς πόλης Ghoghola. Ανταλλάξαμε λίγα λόγια μαζί τους. Την επόμενη ώρα ακούσαμε πυροβολισμούς στο παζάρι του Μπαμιγιάν.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, συναντήσαμε τον επικεφαλής μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μας εξήγησε με ένα πλατύ χαμόγελο πόσο χαρούμενος ήταν που βρισκόταν στο Bamiyan. Ήταν η μόνη πόλη στο Αφγανιστάν όπου το διεθνές προσωπικό του ΟΗΕ επιτρεπόταν να βγει με τα πόδια στους δρόμους, απόδειξη ότι η ασφάλεια ήταν επαρκής. Το Ισλαμικό Κράτος – Επαρχία Χορασάν ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς στο παζάρι, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Αφγανούς και τρεις Ισπανούς και τραυμάτισε άλλους έξι. Οι άνθρωποι πίσω από την επίθεση γνώριζαν πολύ καλά ότι χτύπησαν στην αχίλλειο πτέρνα του μηχανισμού ασφαλείας στο Αφγανιστάν, το οποίο δεν είχε βιώσει καμία επίθεση σε τουρίστες τα τελευταία τρία χρόνια.
Εκτός από αυτό το τραγικό περιστατικό, συναντήσαμε έναν αφγανικό πληθυσμό να κάνει τις συνήθεις δουλειές του. Τα κέντρα των πόλεων ήταν εξαιρετικά ζωντανά, καλά εφοδιασμένα με τρόφιμα όλων των ειδών, και με καλή επισκεψιμότητα, ομολογουμένως, κυρίως από άνδρες. Ωστόσο, είδαμε σημαντικό αριθμό Αφγανών γυναικών να κάνουν τα ψώνια τους – με εξαίρεση μια επαρχία στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου έπρεπε πραγματικά να αναζητήσουμε γυναίκες στο παζάρι. Αυτή η επαρχία είχε πάντα τη φήμη ότι είναι πολύ συντηρητική, ακόμη και για τα αφγανικά πρότυπα».

Οι Jean-François Cautain και Sonia Cautain συνεχίζουν την αφήγησή τους:
«Γνωρίζοντας ότι τα επίπεδα φτώχειας είναι πολύ υψηλά στο Αφγανιστάν, ήμασταν σε εγρήγορση για τα ορατά σημάδια της. Τα βρήκαμε, ιδιαίτερα στα επαρχιακά χωριά, όπου φαινόταν εμφανώς υποσιτισμένα παιδιά με κουρέλια. Πολλά τοπικά σπίτια εμφανίστηκαν σε διάφορες καταστάσεις αποσύνθεσης. Δεν ταξιδέψαμε στις επαρχίες που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, είναι οι πιο πληγείσες από αυτή τη φτώχεια. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καθεστώτος, παρά τη μαζική διεθνή βοήθεια, το ποσοστό του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν 55 τοις εκατό. Η σύγκρουση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν υπονόμευσε την αποτελεσματική εφαρμογή πολλών αναπτυξιακών έργων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Ήταν επίσης αποτέλεσμα σημαντικής υπεξαίρεσης βοήθειας από αξιωματούχους του προηγούμενου καθεστώτος.
Σήμερα, η φτώχεια έχει επιδεινωθεί παρά την πραγματική και απτή μείωση της διαφθοράς. Υπολογίζεται ότι το 85% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, κυρίως λόγω των εμποδίων στην αφγανική οικονομία που θέτουν ορισμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας (πάγωμα των αοιθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και de facto περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές από και προς το Αφγανιστάν) και αποφάσεις που λαμβάνονται από το ισχύον καθεστώς (οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην εργασία των γυναικών και οι πολλαπλοί άλλοι έλεγχοι που επιβάλλονται από μια φασαριόζικη γραφειοκρατία).

Ταξιδέψαμε την εποχή του τρύγου του σιταριού. Όλοι ήταν στα χωράφια: άνδρες, γυναίκες και έφηβοι. Μια έκπληξη ήταν η διαπίστωση ότι οι γεωργικές τεχνικές είχαν σχεδόν αλλάξει πάνω από είκοσι χρόνια. Οι αγρότες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το dâs (δρεπάνι) για να κόψουν τα στάχυα του σιταριού, τα οποία μαζεύουν σε στάχυα με το χέρι. Τα μόνα μηχανοποιημένα εργαλεία είναι οι αλωνιστικές μηχανές που μαζεύουν τα σιτηρά, και μάλιστα αυτές είναι οι ίδιες αλωνιστικές μηχανές που βλέπαμε πριν από τριάντα χρόνια.
Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την αξία της διεθνούς βοήθειας προς την αφγανική γεωργία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Μία από τις συνεισφορές ήταν αναμφίβολα η ανάπτυξη νέων γεωργικών ζωνών σε περιοχές που είχαν προηγουμένως ερημοποιηθεί. Αυτό συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει, χάρη στη χρήση ηλιακών συλλεκτών σε συνδυασμό με αντλίες σε γεωτρήσεις που εξάγουν νερό με χαμηλό κόστος για την άρδευση των καλλιεργειών. Ωστόσο, ελλείψει οποιουδήποτε κανονισμού, αυτή η δωρεάν εξόρυξη υπόγειων υδάτων προκαλεί πτώση του υδροφόρου ορίζοντα χρόνο με το χρόνο. Ένας αγρότης όχι μακριά από το Mazar-e-Sharif, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε μια έρημη περιοχή πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, μας εξήγησε ότι τώρα αντλούσε σε βάθη σαράντα έως εξήντα μέτρων. Όταν ξεκίνησε, αντλούσε μόνο σε βάθη δεκαπέντε έως είκοσι μέτρων. Αυτό το μοντέλο γεωργίας και ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών είναι σαφώς μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς δραστική ρύθμιση της χρήσης των υπόγειων υδάτων.
Τα έργα ύδρευσης έρχονται επίσης σε μεγαλύτερα μεγέθη. Το κανάλι Qosh Tepa, ένα έργο του οποίου τα σχέδια χρονολογούνται από την αμερικανική αναπτυξιακή βοήθεια στη δεκαετία του 1970 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Zahir Shah, αρχικά εγκαταλείφθηκε λόγω των σοβιετικών ανησυχιών για κοινές λεκάνες απορροής. Το κανάλι που επανήλθε στη ζωή το 2018, παρέμεινε αδρανές επειδή η σύγκρουση των Ταλιμπάν κατέστησε αδύνατη την κατασκευή του. Παρόλα αυτά, το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν αποφάσισε να το κάνει το εμβληματικό του έργο».
«Χωρίς πλέον αναπτυξιακή βοήθεια από τις χώρες δωρητές, οι σημερινές αρχές αποφάσισαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτό το έργο. Στόχος είναι η κατασκευή ενός καναλιού μήκους 285 χιλιομέτρων, το οποίο θα ποτίζει 550.000 στρέμματα. Μέχρι σήμερα, και κόντρα σε κάθε προσδοκία, η πρώτη φάση των 110 km έχει ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της έκτασης που επισκεφθήκαμε και είδαμε ένα κανάλι που ήταν πάνω από 100 μέτρα πλάτος, με καλής ποιότητας οδικές γέφυρες και ακόμη και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Κατά την επίσκεψή μας, συναντήσαμε αφγανικές οικογένειες που πήγαν εκεί για να περπατήσουν και να βγάλουν φωτογραφίες, περήφανες για αυτό το αποκλειστικά αφγανικό επίτευγμα. Ωστόσο, ερωτήματα παραμένουν. Για παράδειγμα, ελλείψει συνθήκης για την κατανομή των υδάτων, πώς θα αντιδράσουν οι χώρες της Κεντρικής Ασίας; Θα μπορούσε αυτό να γίνει casus belli ή ευκαιρία για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε μια περιοχή που γίνεται όλο και πιο άνυδρη;
Όταν ταξιδεύετε στο Αφγανιστάν, ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη του ορεινού χαρακτήρα της χώρας είναι η σήραγγα Salang. Χτισμένο το 1964 από τη Σοβιετική Ένωση, η σήραγγα διασχίζει τα βουνά Hindu Kush σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, συνδέοντας το βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας. Παρά την προφανή σημασία της, ήταν έκπληξη η διαπίστωση ότι αυτή η ζωτική διαδρομή δεν είχε αποκατασταθεί κατά την εικοσαετία του προηγούμενου καθεστώτος», καταλήγουν στο άρθρο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης