Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική οικονομία ταπείνωσε τη Δύση, διέψευσε τις ακραίες προβλέψεις για κατάρρευση - EBRD: Ανάπτυξη 3,6% το 2024

Η ρωσική οικονομία ταπείνωσε τη Δύση, διέψευσε τις ακραίες προβλέψεις για κατάρρευση - EBRD: Ανάπτυξη 3,6% το 2024
Η EBRD αναγκάστηκε να αναθεωρήσει ξανά τις εκτιμήσεις της για τη ρωσική οικονομία
Η ρωσική οικονομία, η οποία έχει τονωθεί από τις πωλήσεις πετρελαίου, συνεχίζει, παρά τις κυρώσεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, να αψηφά τις προγνώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία αναγκάζεται να αναθεωρήσει για άλλη μια φορά ανοδικά τις προοπτικές της χώρας.

Ανάπτυξη 3,6% το 2024

Η Ρωσία βλέπει να βελτιώνονται οι προβολές για την ανάπτυξή της: το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί φέτος με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι (+3,6%), εκεί όπου ο θεσμός προέβλεπε επιβράδυνση.
Η Μόσχα μπορεί να υπολογίζει σε «μια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου που υπολογίζεται σε 10% και σε σταθερό εμπόριο» με τις χώρες που δεν της επιβάλλουν κυρώσεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, εξηγεί η EBRD.
Εν τω μεταξύ, εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,7% το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς η τιμή των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας αντιστάθμισε τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Επιφυλάξεις από την EBRD παρά τις αποτυχημένες προοβλέψεις

Όμως «η εικόνα είναι λιγότερο λαμπρή απ' ό,τι φαίνεται, επειδή αυτή τη στιγμή η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε υπερθέρμανση», καθώς τροφοδοτείται από τις δημόσιες δαπάνες για την άμυνα και μια αύξηση των μισθών, «και αυτό σημαίνει πως την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση», εκτικά η EBRD, παρά τις αποτυχημένες εκτιμήσεις της τα προηγούμενα χρόνια για την πορεία της ρωσικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης