Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το νεότερο πυρηνικό υποβρύχιο της Κίνας βυθίζεται στην προβλήτα ελλιμενισμού - Τιτάνια προσπάθεια ανάσυρσης

Το νεότερο πυρηνικό υποβρύχιο της Κίνας βυθίζεται στην προβλήτα ελλιμενισμού - Τιτάνια προσπάθεια ανάσυρσης
Δεν είναι σαφής η αιτία που οδήγησε στη βύθισή του, ούτε αν ήταν φορτωμένο με πυρηνικά καύσιμα
Το νεότερο από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης κλάσης Zhou της Κίνας βυθίστηκε στην προβλήτα του ναυπηγείου, όπου πραγματοποιούνταν ακόμη εργασίες κατασκευής, πριν από μερικούς μήνες, όπως ανέφερε την Παρασκευή 27/9 ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες του Planet Labs.
Η Κίνα διαθέτει ήδη τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο στον κόσμο, με περισσότερα από 370 πλοία και έχει ξεκινήσει την παραγωγή μιας νέας γενιάς υποβρυχίων, ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο επίθεσης βυθίστηκε δίπλα σε μια προβλήτα, κάποια στιγμή μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.
Δεν είναι σαφής η αιτία που οδήγησε στη βύθισή του, ούτε αν ήταν φορτωμένο με πυρηνικά καύσιμα, ωστόσο, όπως τόνισε ο αξιωματούχος, η εξέλιξη αυτή δυνητικά μπορεί να φέρνει σε δύσκολη θέση το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να επεκτείνει τις στρατιωτικές δυνατότητές του.
001_8.JPG
«Εκτός από τα προφανή ερωτήματα, σχετικά με την εκπαίδευση (του πληρώματος) και την ποιότητα των υλικών, το συμβάν εγείρει βαθύτερες ανησυχίες για το επίπεδο λογοδοσίας του PLA (του κινεζικού στρατού) και την επίβλεψη της αμυντικής βιομηχανίας της Κίνας, η οποία μαστίζεται εδώ και καιρό από τη διαφθορά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Δεν αποτελεί έκπληξη που ο PLA επιχείρησε να αποκρύψει» τη βύθιση, εκτίμησε.
Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.
Την είδηση ανέφερε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal.

Οι εικόνες

Σε δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs που ελήφθησαν τον Ιούνιο φαίνονται γερανοί στο ναυπηγείο Wuchang στο ναυπηγείο Shuangliu επί του ποταμού Yangtze, όπου θα έπρεπε να είναι ελλιμενισμένο το υποβρύχιο.
Η εικόνα που τραβήχτηκε στις 15 Ιουνίου φαίνεται να δείχνει το υποβρύχιο είτε πλήρως είτε μερικώς βυθισμένομ ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του ποταμού, με εξοπλισμό διάσωσης και γερανούς να το περιβάλλουν.
Οι βραχίονες το περιβάλλουν για να αποτρέψουν τυχόν διαρροές υγρών (λαδιών, καυσίμου).
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει αναφερθεί έκτοτε έκλυση ραδιενέργειας στην περιοχή.
Μια δορυφορική εικόνα που τραβήχτηκε στις 25 Αυγούστου δείχνει ένα υποβρύχιο πίσω στην ίδια αποβάθρα με το βυθισμένο σκάφος, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο 100% αν ήταν το ίδιο.
Το 2022 η Κίνα διέθετε έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης και 48 υποβρύχια επίθεσης με ντιζελοκινητήρες, σύμφωνα με μια έκθεση του Πενταγώνου για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Πεκίνου.
Η δύναμη των υποβρυχίων αναμένεται ότι θα αυξηθεί στα 65 μέχρι το 2025 και στα 80 μέχρι το 2035, εκτιμά το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Τα νέα για τη βύθιση του υποβρυχίου έρχονται καθώς η Κίνα πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μια σπάνια εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ειδικοί λένε ότι ήταν η πρώτη φορά που το Πεκίνο διεξήγαγε μια τέτοια δοκιμή από το 1980.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης