Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες 1,8% για την εβδομάδα στον Stoxx 600

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες 1,8% για την εβδομάδα στον Stoxx 600
Καλά νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ - Sell-off στην Maersk
(upd6) Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 4/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στις καταιγιστικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. 
Το επενδυτικό κλίμα επηρεάσαν επίσης η απεργία των λιμενεργατών στις ΗΠΑ, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.
Για το σύνολο της εβδομάδας, το πρόσημο των αγορών ήταν αρνητικό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 (έκλεισε στο +0,4% και τις 518,16 μονάδες την Παρασκευή 4/10) να καταγράφει απώλειες 1,8%.


Καλά νέα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 254.000 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.
Ο αριθμός ξεπέρασε τις αναθεωρημένες 159.000 του Αυγούστου και τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 4,1%, με αύξηση της απασχόλησης κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών διατροφής, της υγείας και των κατασκευών.
Ο αριθμός των ανέργων παρουσίασε ελαφρά διαφοροποίηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε σε 6,8 εκατομμύρια.
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 13 σεντς ή 0,4%.
Η μέση εβδομαδιαία εργασία μειώθηκε κατά 0,1 ώρες σε 34,2 ώρες.

Sell-off στην Maersk

Οι μετοχές του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Moller-Maersk σημείωσαν πτώση ακόμη και 8%, καθώς οι λιμενεργάτες των ΗΠΑ και η United States Maritime Alliance κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τους μισθούς, τερματίζοντας την τριήμερη απεργία τους και χαλαρώνοντας τις πιέσεις στον κλάδο. 
Εν τέλει οι μετοχές έκλεισαν στο -5%.

Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών:

1_112.png

Σε εγρήγορση οι επενδυτές στην Ασία λόγω Μέσης Ανατολής - O Hang Seng στο +2%

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού διαπραγματεύονταν με μεικτά πρόσημα την Παρασκευή, μετά τις απώλειες στη Wall Street, με τις ανησυχίες για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να κρατούν τους επενδυτές σε εγρήγορση ενόψει των στοιχείων για τις μισθοδοσίες του Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2%, συνεχίζοντας το ράλι του μετά από πτώση 1% την πρώτη ώρα των συναλλαγών.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε0,34%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,41%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας διαπραγματευόταν 0,19% υψηλότερα, ενώ ο Kosdaq σημείωνε άνοδο 0,74%.
Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα θα ανοίξουν ξανά στις 8 Οκτωβρίου.
Οι κινεζικές μετοχές βρίσκονταν σε άνοδο μετά την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων στήριξης της οικονομίας.


Το κλείσιμο των ασιατικών αγορών:

2_96.png

Μεταβλητότητα

Οι συναλλαγές του Οκτωβρίου ξεκίνησαν με αστάθεια, σημειώνει το CNBC,  καθώς οι κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.
Μετά την πτώση των μετοχών την Τρίτη λόγω της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς το Ισραήλ ξεκινά χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν περίπου 5% κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο το πρωί της Παρασκευής σημειώνουν οριακές μεταβολές, λόγω των ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν σε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης αυτή την εβδομάδα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σχολίασε την Πέμπτη ένα πιθανό αντίποινο του Ισραήλ κατά του Ιράν: «Το συζητάμε αυτό. Νομίζω ότι θα ήταν λίγο - ούτως ή άλλως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης