Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λουτρό αίματος από Ισραήλ σε Λίβανο, Δυτική Όχθη, Γάζα και Hezbollah σε Manara - 24 νεκροί από βομβαρδισμό τεμένους

Λουτρό αίματος από Ισραήλ σε Λίβανο, Δυτική Όχθη, Γάζα και Hezbollah σε Manara - 24 νεκροί από βομβαρδισμό τεμένους
Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν πως η πόλη έζησε «την πιο βίαιη νύχτα» επιθέσεων μέχρι σήμερα.
(Συνεχές upd) Λουτρό αίματος προκάλεσαν οι περισσότερες από 30 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού του Λιβάνου του Ισραήλ, «στην πιο βίαιη νύχτα» μέχρι σήμερα, ενώ βομβάρδισε τζαμί και σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους, την ώρα που η Μέση Ανατολή βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού της γενίκευσης του πολέμου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu να προαναγγέλλει επίθεση στο Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση και τον Ιρανό ομόλογό του Masoud Pezeshkian να διαβεβαιώνει πως θα υπάρξει ανταπάντηση, ενώ σε ακόμη πιο ανησυχητικό τόνο, ενημέρωσε διπλωμάτες των αραβικών χωρών, πως, είναι αδιάφορο για το Ιράν, αν ένα χτύπημα κατά του Ισραήλ, προκαλέσει πλήρη πόλεμο με το Ισραήλ. Σε ακόμη πιο ανησυχητικό τόνο ο πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Mohammad Bagher Ghalibaf, επιβεβαίωσε πως «εάν ξέρατε τι ετοιμάζουμε εναντίον σας θα σταματούσατε να απειλείται το Ιράν αμέσως», με το Bloomberg να αναφέρει αμέσως μετά ακόμη και κλείσιμο των Στενών του Hormuz.
«Σφοδροί» ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, αιματοκύλισμα στη Δυτική Όχθη και στην Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν πως η πόλη έζησε «την πιο βίαιη νύχτα» επιθέσεων μέχρι σήμερα.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευσε αποθήκες όπλων της Hezbollah.
Τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός τζαμιού και ενός σχολείου που στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο κέντρο της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι το τζαμί και το σχολείο χρησιμοποιούνταν ως κέντρα «διοίκησης και ελέγχου» της Hamas.
Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι 407 Αυστραλοί και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας με δύο κυβερνητικά υποστηριζόμενες πτήσεις.
Ο Netanyahu σε διάγγελμα διεμήνυσε πως «το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις και αυτό πρόκειται να κάνουμε».
«Μπορείτε να δοκιμάσετε»
απάντησε o Pezeshkian του Ιράν, θα απαντήσουμε πίσω.
Tην ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα μεμονωμένα και εν συνόλω, διά στόματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, απεύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της συγκλονιστικής βίας και της αιματοχυσίας στην περιοχή, για ειρήνη και δικαιοσύνη, ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο των επιθέσεων της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Στο σφυροκόπημα του Ισραήλ απάντησε η Hezbollah εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην πόλη Manara, την ώρα που φόβοι εκφράζονται πως η σορός του νέου, ανεπίσημου ηγέτη της Nasrallah, μπορεί και να μην βρεθεί ποτέ.

Λίβανος: «πολύ σφοδροί» βομβαρδισμοί την νύχτα, μεγάλο χτύπημα το πρωί της Κυριακής στην Βηρυττό
Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σημειώθηκε ένα μεγάλο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.
Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF. Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα και άμεσα από διάφορους τομείς του προπυργίου αυτού του σιιτικού κινήματος Hezbollah.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται από τον τομέα.
Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.
Οι IDF υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν 2 πυραύλους εδάφους – εδάφους που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, προς τη βόρεια παράκτια πεδιάδα του Ισραήλ.
Οι πύραυλοι ενεργοποίησαν σειρήνες μεταξύ της Χάιφα και της Χαντέρα κατά μήκος της ακτής. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από την επίθεση.
0d_1.JPG
Δυτική Όχθη: ο πιο πολύνεκρος βομβαρδισμός εδώ και 24 χρόνια
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι σκότωσαν 12 «τρομοκράτες» στον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν την Πέμπτη εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό που είχαν δημοσιοποιήσει, ενώ το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από την πλευρά του το βράδυ της ίδιας ημέρας πως σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.
Λίγη ώρα μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό προσφύγων της Τούλκαρεμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967, ο στρατός είχε ανακοινώσει αρχικό απολογισμό που έκανε λόγο για επτά νεκρούς.
Όμως, στο ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε χθες, έκανε λόγο για συνολικά 12 «τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν.
«Ο στρατός ξηράς και η πολεμική αεροπορία διεξήγαγαν κοινή επιχείρηση για να πλήξουν τρομοκράτες οι οποίοι σχεδίαζαν να διαπράξουν τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών πολιτών στο εγγύς μέλλον», ανέφερε, προσθέτοντας πως οι 12 νεκροί ήταν μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και κινήματος-συμμάχου του, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Jihad.
0α.jpg
Γάζα: Επαναλαμβάνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Jabaliya
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επανέλαβαν τις επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, μετά από πληροφορίες σχετικά με προσπάθειες της Χαμάς «να ξαναχτίσει τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχή».
Οι IDF, έχουν περικυκλώσει την περιοχή και επιχειρούν εντός αυτής, με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο ισραηλινός στρατός εκδίδει νέα εντολή εκκένωσης που καλύπτει όλη τη βόρεια Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης για μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Γάζας, διατάσσοντας τους κατοίκους να καταφύγουν στην ήδη υπερπλήρη «ανθρωπιστική ζώνη» στο αλ-Μαουάσι. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee ανέφερε ότι η Χαμάς έχει δημιουργήσει «τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή».
Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα συνεχίσει να επιχειρεί δυναμικά εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», χωρίς να δώσει πληροφορίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις που σχεδιάζονται, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο Adraee διέταξε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τις «ανοικτές οδούς μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης προς την ανθρωπιστική περιοχή στο al-Mawasi, οι οποίες είναι η οδός Rashid (στη θάλασσα) και η οδός Salah El-Din». Ο βομβαρδισμός στην Tullkarem ήταν ο πλέον πολύνεκρος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το 2000, υπογράμμισε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας.
Η Τulkarem είναι ανάμεσα στις πόλεις και τους καταυλισμούς προσφύγων που έγιναν στα τέλη Αυγούστου στόχος επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών ενόπλων κινημάτων στη βόρεια Δυτική Όχθη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τον «παράνομο αεροπορικό βομβαρδισμό» του Ισραήλ, κρίνοντας πως επρόκειτο για «ακόμη ένα σαφές παράδειγμα της συστηματικής καταφυγής στη χρήση φονικής βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, συχνά ανώφελης, δυσανάλογης και άρα παράνομης».
«Η καταστροφή ολόκληρου κτιρίου γεμάτου κόσμο με αεροπορικό βομβαρδισμό μαρτυρά την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ έναντι των υποχρεώσεών του» δυνάμει του διεθνούς δικαίου, τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Από την πλευρά της, η διπλωματία της Γερμανίας χαρακτήρισε«σοκαριστικό» τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, επικρίνοντας τον «υψηλό αριθμό θυμάτων στις τάξεις των αμάχων».
0β.jpg
Ισραηλινός βομβαρδισμός ισλαμικού τεμένους στη Γάζα - Τουλάχιστον 24 νεκροί


Τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί - μεταξύ των οποίων και παιδιά - και άλλοι 93 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν ένα τζαμί και ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της Κυριακής 6/10, όπως μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA και το Reuters.
Ο βομβαρδισμός του τζαμιού, κοντά στο νοσοκομείο Al-Aqsa στη Deir al-Balah, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε την παραμονή της επετείου του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στον χώρο λατρείας με ανακοίνωσή του, αναφέροντας πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Hamas που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί "Shuhada al-Aqsa" στην περιοχή Deir al Balah».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να υξηθεί πολύ, καθώς το ισλαμικό τέμενος μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.

Άκρως αιματηρή επίθεση στον οικισμό Manara από την Hezbollah που διεμήνυσε στο Ισραήλ:  «Χτυπήσατε αγωγό φυσικού αερίου της γαλλικής Total στην Βηρυτό, όχι αποθήκη οπλισμού»

Η Hezbollah ανακοίνωσε 3 διαδοχικές επιθέσεις στον οικισμό Manara και μια απώθηση, στις 00:10 τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την «απόπειρα» διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, έπειτα από αρκετές ημέρες μαχών που μαίνονται στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, η σιιτική οργάνωση ανέφερε πως «μια δύναμη «ισραηλινών» εχθρικών στρατιωτών προσπάθησε να διεισδύσει προς την θέση Khalet Seib στην Bilda, οι μαχητές της Ισλαμικής Αντίστασης τους στόχευσαν στις 12:10 της Κυριακής, 6-10-2024 με βλήματα πυροβολικού, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν και προκαλώντας επιβεβαιωμένες απώλειες.».
Η χρήση των εισαγωγικών από τους στρατιωτικούς εκπροσώπους του Λιβάνου σημαίνει πως δεν αναγνωρίζουν την νομιμότητα του κράτους του Ισραήλ.
Με την σειρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η Hezbollah εκτόξευσε περίπου 130 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χωρίς περαιτέρω αναφορά σε θύματα ή υλικές ζημιές.

«Χτυπήσατε αγωγό φυσικού αερίου της γαλλικής Total στην Βηρυτό, όχι αποθήκη οπλισμού»

Ενώ το Ισραήλ αναφέρει πως στο στόχαστρό του σήμερα μπήκε μεγάλο οπλοστάσιο της Hezbollah στα νότια προάστια της Βηρυτού, πηγές της φιλοιρανικής οργάνωσης αναφέρουν πως οι εκρήξεις που συνεχίζουν στο σημείο του χτυπήματος προέρχονται από αγωγό φυσικού αερίου της Γαλλικής Total, κι αν επιβεβαιωθεί το ερώτημα που τίθεται είναι αν ήταν χτύπημα - απάντηση του Netanyahu στον Macron που μίλησε για διακοπή προμήθειας όπλων του Ισραήλ.
Bloomberg: Το Ιράν μπορεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

Λίγη ώρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Ιρανικού κοινοβουλίου, τα ιρανικά πετρελαιοφόρα αποχώρησαν από νησί Kharg που είναι το κύριο κέντρο μεταφοράς πετρελαίου.
Σε όλες όμως τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή το ερώτημα επανατίθεται καθώς τα Στενά του Hormuz, ο πορθμός ανάμεσα στον κόλπο του Oman και τον Περσικό Κόλπο, είναι το μόνο θαλάσσιο πέρασμα για τον Περσικό Κόλπο και γι’ αυτό έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία.
Στο στενότερο σημείο τους, τα στενά έχουν πλάτος 29 ναυτικά μίλια (54 χιλιόμετρα). Περίπου το 35% του πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης παγκοσμίως και το 30% των φορτίων υγροποιημένου φυσικού αέριου περνούν από τα Στενά του Hormuz.
Οι μόνες διέξοδοι είναι ο αγωγός αργού της Σαουδικής Αραβίας από την Ανατολή προς τη Δύση και ένας αγωγός που συνδέει τα κοιτάσματα πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το λιμάνι της Fujeirah, αναφέρει η έκθεση.

Απογοήτευση Macron για την «ακραία» ρητορική Netanyahu

Το Elyse διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία παραμένει πάντα «φίλη» του Ισραήλ, εκφράζει λύπη για τις «υπερβολικές» εκφράσεις του πρωθυπουργού Netanyahu
Η Γαλλία είναι διαχρονικά «φίλη» του Ισραήλ, υπενθύμισε το Elyse χθες Σάββατο αργά βράδυ, αφού ο ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu αντέδρασε με εμφανή οργή στην πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ την οποία διατύπωσε ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Macron κάλεσε να «σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων για τη διεξαγωγή μαχών στη Γάζα».
«Ντροπή», αντέτεινε ο πρωθυπουργός Netanyahu.
Η γαλλική προεδρία ανταπάντησε χαρακτηρίζοντας «υπερβολικό» τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Netanyahu, που δεν έχει «καμιά σχέση με τη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ισραήλ». Μόνο γραπτά επικοινωνεί ο Yahya Sinwar της Hamas

Οι αξιωματούχοι του Κατάρ που μεσολαβούν στις συνομιλίες για τη συμφωνία για τους ομήρους είπαν στις οικογένειες των αιχμαλώτων την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Hamas Yahya Sinwar δεν τους τηλεφωνεί πλέον.
Όπως μεταδίδουν οι Τimes of Israel και το ισραηλινό Κανάλι 12, oι Καταριανοί δήλωσαν ότι ο Sinwar επικοινωνεί πλέον μόνο με στυλό και χαρτί -μια απόφαση που ελήφθη μετά από μια σειρά δολοφονιών των ηγετών της Hamas και της Hezbollah- γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι αξιωματούχοι διέψευσαν τις εικασίες ότι μπορεί να σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με την έκθεση.
«Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια πολιτική δολοφονιών που είναι ασυμβίβαστη με τη συμφωνία.
Στο παρελθόν, υπήρξε [ο πρώην ηγέτης της Hamas Ismael Haniyeh και εξοντώθηκε.
Τώρα υπάρχει ο Khaled Mashaal και είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Haniyeh», είπαν οι αξιωματούχοι στις οικογένειες των ομήρων, αναφέρει το Κανάλι 12.
Ο Haniyeh σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, σε μια δολοφονία που αποδόθηκε στο Ισραήλ, αν και η Ιερουσαλήμ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την εμπλοκή της.

Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Στην Ουάσιγκτον, πάνω από χίλιοι εξοργισμένοι διαδηλωτές που ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, πολλοί για να απαιτήσουν να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στον στρατηγικό τους σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ.
Σχεδόν δύο ώρες αφού άρχισε η κινητοποίηση, άνδρας πλησίασε κι αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο το AFP.
Έβαλε φωτιά στο αριστερό του χέρι, προτού διερχόμενοι και αστυνομικοί επέμβουν και σβήσουν τις φλόγες με παραδοσιακές παλαιστινιακές μαντίλες.
«Είμαι δημοσιογράφος», φώναξε ανάμεσα σε δυο κραυγές πόνου, καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση».
Η αστυνομία διαβεβαίωσε αργότερα πως η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.
00a.jpg
Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία αλληλεγγύης στην περίφημη Times Square, ορισμένοι κρατώντας φωτογραφίες θυμάτων των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν ο Cornell West, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Εξήγησε πως πήγε σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους που υφίστανται «γενοκτονία», προσθέτοντας «η εθνική εκκαθάριση δεν έχει πάψει να χειροτερεύει εδώ κι έναν χρόνο.
Πρέπει να συνεχίσουμε να την καταπολεμάμε».
«Ως Αμερικανοί, πρέπει να πούμε ‘φτάνει πια’», καθώς «χρήματα από τους φόρους μας πηγαίνουν στο Ισραήλ για να βομβαρδίζει παιδιά στην Παλαιστίνη και τώρα στον Λίβανο», είπε ο Ντάνιελ Περέζ, κάτοικος της Νέας Υόρκης.

Συγκέντρωση συγγενών ομήρων στο Τελ Αβίβ

Μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και ακτιβιστές υπέρ της συμφωνίας απέκλεισαν τη διασταύρωση των οδών Begin και Kaplan κοντά στο κυβερνητικό συγκρότημα στο Τελ Αβίβ.
Ο Gal Goren, γιος ομήρου που σκοτώθηκε απευθύνθηκε στους βουλευτές λέγοντας: «Ήταν ένας χρόνος χωρίς ούτε στρατηγική ούτε κατεύθυνση.
Οι όμηροι δολοφονούνται και το αίμα είναι στα χέρια σας, αλλά τολμάτε να φλυαρείτε για «νίκη»;
Θα νικήσουμε όταν σώσουμε ζωές και θάψουμε αυτούς που εγκαταλείφθηκαν μια φορά παραπάνω».
Η Moran Ben Yishai Moses, κόρη του 80χρονου Gadi Moses που κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα, δήλωσε: «Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε τα στρατιωτικά κέρδη σε διπλωματική προσπάθεια που θα φέρει πίσω τους ομήρους και θα [οδηγήσει] σε περιφερειακή ηρεμία».
«Οι στρατιωτικοί θρίαμβοι δεν θα σβήσουν το στίγμα της ντροπής και την εγκληματική κληρονομιά του «κ. Εγκατάλειψη», του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των εταίρων του», πρόσθεσε.
«Φαίνεται ότι η επιστροφή των ομήρων, που κάποτε ήταν ο κεντρικός στόχος του πολέμου, δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε στη Haaretz εκπρόσωπος της λεγόμενης διαμαρτυρίας γυναικών για τους ομήρους.
000d.jpeg
Βαθιά ανησυχία Guterres (OHE) για την 7η Οκτωβρίου: Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη και τέλος του πολέμου

Σε μήνυμά του για την επέτειο της επίθεσης της Hamas στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές, ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 1.250 και πλέον ανθρώπων και κατά τη διάρκειά της απήχθησαν πάνω από 250 άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θυμίζει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.
Αναφέρεται στον πόλεμο που ακολούθησε, προκαλώντας ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ειρήνη, δυνατότερα παρά ποτέ, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.
Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».
«Έχει έρθει η ώρα για αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.
Να σιγήσουν τα όπλα.
Η ώρα να τερματιστούν τα δεινά που έχουν κατακλύσει την περιοχή.
Ο καιρός για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη.
Tα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί πλήρως για την επίτευξη αυτών των στόχων, κατέληξε ο γενικός γραμματέας».

Εξοργισμένος με τον Netanyahu ο πρόεδρος της Ιρλανδίας

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας επέκρινε έντονα την απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ τις θέσεις τους στο νότιο Λίβανο.
«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) απείλησαν αυτή την ειρηνευτική δύναμη και προσπάθησαν να τους αναγκάσουν να εκκενώσουν τα χωριά που υπερασπίζονται», δήλωσε ο Michael Higgins.
Οι IDF είχαν ζητήσει από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, που επιχειρούν στη «γαλάζια γραμμή» μεταξύ του Ισραήλ και των Υψιπέδων του Golan να «μετεγκατασταθούν».

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω εντατικοποίησης της ισραηλινής επίθεσης
«Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το State Department επέτρεψαν την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 145 επιβατών από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σήμερα» διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τις υπηκοότητες των προσώπων αυτών.
Κάθε αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει «300 επιβάτες», ανέφερε η ίδια πηγή.
«Έως τώρα, έχουμε βοηθήσει 600 Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους (στον Λίβανο), καθώς και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις οργανωμένες από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης