Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος- Η Ρωσία διέλυσε έξι ακόμη ταξιαρχίες στο Donetsk, στρατηγική νίκη στην Ουκρανία - Zelensky: Χάνουμε, το ΝΑΤΟ δεν μας βοηθά

Τέλος-  Η Ρωσία διέλυσε έξι ακόμη ταξιαρχίες στο Donetsk, στρατηγική νίκη στην Ουκρανία - Zelensky: Χάνουμε, το ΝΑΤΟ δεν μας βοηθά
Πρωτοφανής επίθεση Zelensky στο ΝΑΤΟ και ομολογία ήττας: Δεν μας βοηθούν στον πόλεμο με τη Ρωσία, δεν μπορούμε μόνοι μας - Να δώσει εδάφη στη Ρωσία καλεί η Δύση την Ουκρανία - Ουκρανοί διοικητές εκλιπαρούν για τερματισμό του πολέμου προκειμένου να σωθούν ζωές στρατωτιωτών
(upd 2) Το μοιραίο τέλος για το καθεστώς Zelensky είναι προ των πυλών. 
Η ρωσική προέλαση στο Donetsk
- ειδικά μετά την κατάληψη του Ugledar - είναι ασταμάτητη.  
Παράλληλα στο μέτωπο του Kursk, οι ουκρανικές απώλειες ξεπερνούν τις 20.500.
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ βλέποντας τις εξελίξεις και τη βέβαιη νίκη της Ρωσίας αντιμετωπίζουν με... ρεαλισμό την εδαφική πραγματικότητα.
Ζητούν από το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία,
αναγνωρίζοντας την παρούσα πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης με αντάλλαγμα αόριστες υποσχέσεις για μία μελλοντική ένταξη του Κιέβου στη Βορειοατλανική Συμμαχία.  
Και ουκρανοί διοικητές
απευθύνουν έκκληση για το αυτονόητο.
Ζητούν άμεσα κατάπαυση πυρός με την παραχώρηση εδαφών προκειμένου να σωθούν ζωές Ουκρανών στρατιωτών.
Την ίδια στιγμή εκνευρισμένος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξαπολύει μύδρους κατά του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως δεν τον ενισχύει στον πόλεμο με τη Ρωσία ενώ παραδέχεται την ήττα του.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να μας βοηθήσει, δεν μπορούμε μόνοι μας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατέστησε σαφές ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν διαθέτουν επί του παρόντος αρκετά όπλα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.
Είπε πως είναι απαραίτητο να επεκταθούν οι δυνατότητες της Ουκρανίας τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα εξοπλισμού, ειδικά όσον αφορά τα όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα συστήματα αεράμυνας.
«Προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας για την ανάγκη κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμοι.
Η Ουκρανία χρειάζεται επαρκή ποσότητα και ποιότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μεγάλου βεληνεκούς, η παροχή των οποίων, κατά τη γνώμη μου, καθυστερεί από τους εταίρους μας», είπε ο Zelensky.
Απαντώντας στις εκκλήσεις του Zelensky, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Mark Rutte απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε.
Τόνισε την προσωπική του υποστήριξη προς το Κίεβο για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με το πώς η συμμαχία μπορεί να βοηθήσει την άμυνα της Ουκρανίας.
Επανέλαβε τη μακροχρόνια υπόσχεση του ΝΑΤΟ να αποδεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο μέλλον, αλλά δεν έδωσε καμία εγγύηση για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το αίτημα για άμεση δράση του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος κατά της ρωσικής αεροπορίας και πυροβολικού, ο Rutte απέφυγε να δώσει σαφή μηνύματα υποστήριξης.

ΝΑΤΟ: Να αναγνωρίσει ο Zelensky την «εδαφική πραγματικότητα»

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, συζητώντας την πλέον πιθανή επιλογή επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης, επεσήμανε την εμπειρία του σοβιετο-φινλανδικού πολέμου και κατέστησε σαφές ότι το Κίεβο πρέπει να εξετάσει την αναγνώριση της «εδαφικής πραγματικότητας».
«Η Φινλανδία πολέμησε έναν γενναίο πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης το ’39...
Ο πόλεμος τελείωσε με την παραχώρηση [Φινλανδίας] του 10% του εδάφους», ανέφερε ο Stoltenberg, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin παρουσίασε πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία: Η Μόσχα θα παύσει αμέσως το πυρ και θα δηλώσει την ετοιμότητά της για συνομιλίες μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφος των νέων περιοχών της Ρωσίας.
Επιπλέον, είπε, το Κίεβο πρέπει να αποκηρύξει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να πραγματοποιήσει αποστρατικοποίηση και αποναζοποίηση, καθώς και να αποδεχθεί ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς.
Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στην άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ουκρανοί διοικητές εκλιπαρούν για τέλος πολέμου με παραχώρηση εδαφών

 Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό τώρα στην πρώτη γραμμή, φοβούμενο μια παρατεταμένη σύγκρουση, είναι υπέρ των συνομιλιών με τη Ρωσία, αναφέρουν οι Financial Times.
Το άρθρο προβλέπει ότι η Ουκρανία πλησιάζει στην «πιο σκοτεινή ώρα» της σύγκρουσης, με την παραδοχή ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία, η οποία χτυπά ανελέητα.
«Αυτή τη στιγμή, σκέφτομαι περισσότερο πώς να σώσω τους ανθρώπους μου», είπε ο Mykhailo Temper.
«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τον εχθρό πίσω στα σύνορα του 1991», πρόσθεσε ο διοικητής του ουκρανικού τάγματος.
Ένας άλλος διοικητής είπε επίσης στην εφημερίδα ότι τώρα είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι «ο εγγονός του μπορεί μια μέρα να κληρονομήσει μια ατελείωτη σύγκρουση».
Ένας αξιωματικός της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που επιχειρεί στο Kurakhovo είπε: «Αν οι ΗΠΑ κλείσουν τη στρόφιγγα της βοήθειας, έχουμε τελειώσει».
Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι «το αυθαίρετο σύστημα επιστράτευσης» αυξάνει τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα.
Το άρθρο μετέφερε και τα λόγια του Oleksandr Merezhko, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «η κοινωνία είναι εξαντλημένη».

commanders.jpg

Στροφή για την παραχώρηση εδαφών και από τους Ουκρανούς διπλωμάτες

Οι Financial Times σημείωσαν επίσης μια αλλαγή στην προσέγγιση των Ουκρανών αξιωματούχων για την επίλυση της σύγκρουσης και ανέφεραν Ευρωπαίους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υποστήριξαν πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha, συζήτησε πιθανές επιλογές συμβιβασμού για το τέλος του πολέου με τους δυτικούς ομολόγους τους κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πρόσφατο ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Τόνισαν ότι ο Sybiha, είναι πιο ρεαλιστής σχετικά με την πιθανότητα εδαφικών παραχωρήσεων από τον προκάτοχό του, Dmitry Kuleba.
«Μιλάμε όλο και πιο ανοιχτά για το πώς τελειώνει αυτό και τι θα πρέπει να εγκαταλείψει η Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Και αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με έξι μήνες πριν, όταν αυτού του είδους οι συζητήσεις ήταν ταμπού για το Κίεβο», είπε ένας από τους διπλωμάτες.

Εξαντλημένοι οι Ουκρανοί θέλουν τερματισμό του πολέμου

 Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει ανακοινώσει ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και θα δηλώσει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις νέες ρωσικές περιοχές (Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporozhye).
Επιπλέον κάλεσε το Κίεβο να δηλώσει την παραίτησή του από τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθώς και να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι Financial Times τονίζουν ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου σε μια καλοκαιρινή δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, από 33% ένα χρόνο νωρίτερα.
«Η έρευνα έδειξε ότι ο πόλεμος είχε όλο και βαρύτερο τίμημα: το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε την απώλεια μελών της οικογένειας, φίλων ή γνωστών, τέσσερις φορές περισσότερες από δύο χρόνια νωρίτερα.
Τα 2/3 των Ουκρανών είπαν ότι δυσκολεύονται πολύ να ζήσουν με το εισόδημά τους εν καιρώ πολέμου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 55% των Ουκρανών αντιτίθεται στην εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, παρόλο που το 55% εξακολουθεί να αποτελεί την πλειοψηφία, είναι μια δραματική πτώση από το 87% στις αρχές του περασμένου έτους.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό Su-34 κατέστρεψε το προπύργιο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή της περιοχής Kursk.
Οι ρωσικές δυνάμεις των ομάδων μάχης Yug, Κέντρου, Sever, Zapad, Vostok και Dnepr προωθήθηκαν βαθιά στο ουκρανικό μέτωπο, σε θέσεις στρατηγικές, προκαλώντας συντριπτικές απώλειες:
- 1821 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν (755, 490, 115, 405, 110 και 50) αντίστοιχα
- Ομάδα Yug: 9 οχήματα, 1 οβιδοβόλο FH70 των 155 mm (κατασκευής Ηνωμένου Βασιλείου), δύο οβίδες D-30 των 122 χλστ., ένα οβιδοβόλο M198 των 155 mm, ένα οβιδοβόλο M777 των 155 mm, δύο πυροβόλα M119 των 105 χλστ. (όλα κατασκευής ΗΠΑ),
- Ομάδα Κέντρου: ένα Bradley IFV, ένα τεθωρακισμένο HMMWV, τρία οχήματα, ένα πυροβόλο D-20 των 152 mm, ένα οβιδοβόλο Msta-B 152 mm και δύο οβίδες D-30 των 122 χλστ.
- Ομάδα Sever: δύο οχήματα, ένα οβιδοβόλο D-30 των 122 mm και ένα ραντάρ AN/TPQ-37 που καταστράφηκαν. Συγκρούστηκαν με τις ουκρανικές δυνάμεις στο Bochkovo, στο Volchansk Khutory και στο Liptsy στην περιοχή Kharkov.
- Ομάδες Zapad και Vostok, οκτώ οχήματα, ένα αμερικανικού τύπου M777 των 155 mm και ένα γαλλικού τύπου CAESAR των 155 mm.
- Ομάδα Dnepr συγκρούστηκε με ουκρανικά στρατεύματα στο Sadovoye και στο Pridneprovskoye, καταστρέφοντας οχήματα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δύο σταθμών ηλεκτρονικού πολέμου Enclave-N, δύο οχημάτων και ενός αυτοκινούμενου οβιδοφόρου Gvozdika 122 mm.
a_15.JPG

b_4.JPG

c_9.JPG

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης