Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX -0,2% - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός των ΗΠΑ

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο DAX -0,2% - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός των ΗΠΑ
Τα στοιχεία διαπραγμάτευσης των προθεσμιακών συμβολαίων της Fed υποδηλώνουν πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά περίπου 70% κατά 0,25%
(upd) Με απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για τις τιμές και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κλόνισαν επενδυτές και αναλυτές.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός έκανε ένα απροσδόκητο βήμα υψηλότερα τον Σεπτέμβριο 2024, με την αμερικανική αγορά να παίρνει κάποια μικτά μηνύματα από τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένας ευρύς δείκτης που μετρά το κόστος αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 2,4%.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας (δομικός πληθωρισμός), οι τιμές αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό στο 3,3%.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυξήθηκαν στις 258.000 από 225.000, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2023.

Πρακτικά ΕΚΤ: Προσοχή στον πληθωρισμό, καθώς αναμένεται να συνεχιστούν οι μειώσεις των επιτοκίων

Μετά τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τα πρακτικά της συνεδρίασης αποκαλύπτουν μια επιφυλακτική στάση όσον αφορά τη μελλοντική νομισματική χαλάρωση, τονίζοντας την ανάγκη για μία ευρύτερη αξιολόγηση των δεδομένων και όχι σε κάποια μεμονωμένη μέτρηση.
Ενώ τα μέλη του Διοιηκητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι η περαιτέρω μείωση της περιοριστικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα, τόνισαν ότι η «εξάρτηση από τα δεδομένα» δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως «εξάρτηση από τα σημεία των δεδομένων» , και μηχανική αντίδραση στα βραχυπρόθεσμα στοιχεία του πληθωρισμού.
Η επιτροπή υπογράμμισε ότι μια «σταδιακή και προσεκτική προσέγγιση» παραμένει κατάλληλη, καθώς οι αβεβαιότητες γύρω από τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται. Παρά τις ορισμένες ενδείξεις βελτίωσης, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρύξουμε ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει κερδηθεί.
Επισημάνθηκαν επίσης οι ανησυχίες σχετικά με τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τον πυρήνα του πληθωρισμού και τις πρόσφατες εκπλήξεις στον πληθωρισμό των υπηρεσιών.
Η ΕΚΤ τόνισε ότι η «πραγματική δοκιμασία» της σταθερότητας του πληθωρισμού θα έρθει το 2025, όταν θα είναι σαφέστερη η επίδραση της αύξησης των μισθών και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Προς το παρόν, οι αγορές αναμένουν άλλη μια μείωση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται επίσης σε μεγάλο βαθμό μια επόμενη κίνηση τον Δεκέμβριο.

Το κλείσιμο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: 

kleisimo_5.png

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,18% και έκλεισε στις 519,10 μονάδες.

Ράλι σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ μετά τα υψηλά του Dow - Ο Hang Seng στο +4%

Άνοδο κατέγραψαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού, μετά τα κέρδη στη Wall Street που οδήγησαν τον S&P 500 και τον Dow Jones σε νέα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές αφήνουν πίσω τους τις γεωπολιτικές ανησυχίες.
Στην Κίνα, ο ηπειρωτικός δείκτης CSI 300 σημείωνε άνοδο σχεδόν 3%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγ σημείωσε άνοδο άνω του 4%.
Οι κινεζικές μετοχές ανέκαμψαν μετά την ανακοπή του ράλι την Τετάρτη, με τον CSI 300 να διασπά ένα ράλι 10 ημερών και να σημειώνει πτώση 7%.
Το ράλι πυροδοτήθηκε από ένα μπαράζ μέτρων τόνωσης της οικονομίας στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,3%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άλμα 0,6%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,4%.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας διαπραγματευόταν με άνοδο 0,3%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix κέρδισε 0,2%.
Οι traders στην Ασία αξιολογούσαν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 2,3%, από 2,5% τον Αύγουστο.

Τα βλέμματα στην Κίνα

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας θα παραχωρήσει ενημέρωση Τύπου στις 12 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη.
Μιλώντας στο «Street Signs Asia» του CNBC την Πέμπτη, ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας της Morgan Stanley, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να ανακοινώσει δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 10 τρισεκατομμυρίων γιουάν (1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) με επίκεντρο την τόνωση της κατανάλωσης για να δημιουργήσει μια βιώσιμη στροφή στην εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Δεν είναι αυτό που λέμε ότι θα κάνουν, αλλά πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν κάτι τέτοιο για να βγάλουν την οικονομία από τον αποπληθωρισμό», δήλωσε ο Ahya.

Κίνα: Εργαλείο ρευστότητας ύψους 71 δισ. δολαρίων για τις χρηματιστηριακές αγορές

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να ενταχθούν σε ένα νεοσύστατο εργαλείο ρευστότητας που θα διευκολύνει τους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές.
Οι επιλέξιμες εταιρείες ασφάλειας, οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων και οι ασφαλιστές μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο «σύστημα ανταλλαγής» - αρχικής αξίας 500 δισεκατομμυρίων γιουάν (70,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) - για να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την αγορά μετοχών, δήλωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Sell-off 10% στη μετοχή της ιαπωνικής Aeon

Η ιαπωνική εταιρεία λιανικής πώλησης Aeon σημείωνε πτώση σχεδόν 10% μετά την έκθεση τριμηνιαίων κερδών που έδειξε βουτιά των καθαρών κερδών.
Παρά την αύξηση των πωλήσεων, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου σημείωσαν βουτιά 76,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, εν μέσω αυξήσεων στο προσωπικό και σε άλλα έξοδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης