Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Μετά τις βουλγαρικές εκλογές θα αρθούν τα εμπόδια ένταξης των Σκοπίων

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Μετά τις βουλγαρικές εκλογές θα αρθούν τα εμπόδια ένταξης των Σκοπίων
Η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια το 2022, αλλά ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν έχει ξεκινήσει
Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι το σημερινό αδιέξοδο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ θα επιλυθεί μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock.
Η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με τα Σκόπια το 2022, αλλά ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων δεν έχει ξεκινήσει, καθώς η Βουλγαρία μπλόκαρε μέχρι πρότινος την ενταξιακή πορεία της χώρας λόγω της διαφοράς σχετικά με την αναγνώριση των βουλγαρικών μειονοτήτων στο σύνταγμα των Σκοπίων.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται εκλογές στη Βουλγαρία και (…) πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία μετά από αυτές», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στις επικείμενες εκλογές στη Βουλγαρία.
Η Baerbock επισήμανε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία στα Σκόπια φέτος κατέστησε και αυτή δύσκολη τη συζήτηση συνταγματικών αλλαγών.
Η ελπίδα είναι ότι μετά τις βουλγαρικές εκλογές, «το βήμα της τροποποίησης του συντάγματος μπορεί να γίνει από κοινού, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτό και για τα Σκόπια», πρόσθεσε η Υπουργός, υπονοώντας πως το μέτρο δεν είναι αρκετά αποδεκτό στο εσωτερικό της χώρας.
Οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που δεν ήταν δυνατό ούτε πριν από τις τελευταίες εκλογές ούτε σήμερα.
«Το ξεκαθαρίζω αυτό στη Βουλγαρία», πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε την απελευθέρωση των κανόνων ένταξης, οι οποίοι απαιτούν τώρα ομοφωνία από όλες τις χώρες της ΕΕ.
Η Γερμανία είναι εδώ και πολύ καιρό υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ προς την κατεύθυνση της ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Είχε ξεκινήσει με τη γνωστή διαδικασία του Βερολίνου το 2014 ώστε να επιταχύνει την ένταξη της περιοχής. Τη Δευτέρα, μάλιστα, έλαβε χώρα μια σύνοδος κορυφής στο Βερολίνο στη 10η επέτειο της διαδικασίας.

Ένας προβληματικός εταίρος

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Τίμτσο Μουτσούνσκι προειδοποίησε ότι η υποψηφιότητα της χώρας του για την ΕΕ δεν πρέπει να γίνει θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε ορθολογικές λύσεις με την κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία με την υποστήριξη της Γερμανίας», δήλωσε ο ίδιος.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούνιο, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει ήδη εμπλακεί σε μερικές αντιπαραθέσεις, μια διπλωματική διαμάχη και εκκλήσεις για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2022.
Αυτό οδήγησε αξιωματούχους της ΕΕ τον περασμένο μήνα να αποσυνδέσουν την ενταξιακή πρόοδο των Σκοπίων από εκείνη της γειτονικής της Αλβανίας, η οποία μπόρεσε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες μόλις την Τρίτη.
Αυτό προσθέτει ένα ακόμη κεφάλαιο στην ταραγμένη πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ, καθώς τα Σκόπια είχαν αλλάξει επίσης το όνομά της το 2018 για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και το βέτο της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης