Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street - Ο Nasdaq «βλέπει» ιστορικό υψηλό για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2024

Άνοδος στη Wall Street - Ο Nasdaq «βλέπει» ιστορικό υψηλό για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2024
Οι αγορές δέχονται ιδιαίτερη ώθηση από τον τενχολογικό κλάδο
(Διαρκές upd) «Στο πράσινο» ξεκινούν την εβδομάδα οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, οκτώ ημέρες πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (5/11).
Οι αγορές δέχονται ιδιαίτερη ώθηση από τον τενχολογικό κλάδο εν μέσω περιόδου οικονομικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο 2024, με τον Nasdaq να διαπραγματεύεται κοντά στο ιστορικό υψηλό κλείσιμο του περασμένου Ιουλίου (18.647 μονάδες).
Ανοδικά κινούνται και οι S&P 500 και Dow Jones, με τον δείκτη - βαρόμετρο να είναι περίπου 20 μονάδες από το ρεκόρ κλεισίματος των 5.862 μονάδων.
Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους μετοχές, McDonald's, Intel και Goldman Sachs σημειώνουν άνοδο άνω του 1%, ενώ η μετοχή της Boeing παρουσιάζει ορισμένες διακυμάνσεις μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για άντληση 19 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός της αεροδιαστημικής θα πουλήσει 90 εκατομμύρια κοινές μετοχές, η αξία των οποίων ανέρχεται σε λίγο κάτω από τα 14 δισ. δολάρια με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 25/10, ενώ σχεδιάζει επίσης να πουλήσει άλλα χρεόγραφα αξίας 5 δισ. δολαρίων τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές προτίμησης.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Οι τρεις δείκτες στις 18:26 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 15:30):

1826.JPG

Οι επενδυτές λαμβάνουν επίσης υπόψη τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που έχουν δημοσιοποιηθεί μέσα στην περασμένη εβδομάδα:

Απροσδόκητη μείωση στα επιδόματα ανεργίας

Μείωση κατά 15.000 σε 227.000, σημείωσαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 19 Οκτωβρίου.
Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 2.000 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας στις 238.500.
Το προκαταρκτικό εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 1,3% για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το μη αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας.
Η απασχόληση των ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 28.000 άτομα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε 1.897.000 άτομα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Νοεμβρίου 2021. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων αυξήθηκε κατά 17.500 σε 1.860.750.

Σε υψηλό 16 μηνών οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Σεπτέμβριο 2024, στις 738.000

Αυξητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, λόγω της πτώσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 4,1% τον Σεπτέμβριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 738.000 κατοικιών από 709.000 τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 720.000.
Τον Αύγουστο οι πωλήσεις είχαν καταγράψει βουτιά 4,7%.
Ο εν λόγω αριθμός προσαρμόζεται εποχιακά και αναφέρεται στο πόσα σπίτια θα πωλούνταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, εάν οι κατασκευαστές συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα.
Η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης κατοικίας παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, στα 426.300 δολάρια από 426.100 δολάρια.

Σε υψηλό έξι μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Επί τα βελτίω αναθεωρήθηκε η μέτρηση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2024, καθώς η πτώση των επιτοκίων βελτίωσε την εκτίμηση των καταναλωτών για την οικονομία.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε στις 70,5 μονάδες από 70,1 τον Σεπτέμβριο -η αρχική μέτρηση ήταν 68,9 μονάδες.
Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 74,1 μονάδες από 74,4 τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 2,7% σε έναν χρόνο από τώρα, όσο ανέμεναν τον Σεπτέμβριο.

Nέα βελτίωση στο δείκτη PMI - Ώθηση από τον κλάδο των υπηρεσιών

Mε σταθερό ρυθμό διευρύνθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2024, χάρη στην ανθεκτική ζήτηση στον κλάδο των υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global ανέβηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 54,3 μονάδες -πάνω από το αναπτυξιακό επίπεδο των 50 μονάδων.
Στον κλάδο της μεταποίησης, ο PMI διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, από 47,3 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Volatility στη Wall εν όψει εκλογών (5/11) - Στις 6.000 μονάδες ο S&P 500


Η μεταβλητότητα στη Wall Street είναι πιθανό να αυξηθεί πριν από τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίοτ και μπορεί να διατηρηθεί και μετά από αυτές, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές της Evercore ISI.
«Μια αύξηση της μεταβλητότητας, που ήδη συμβαίνει και είναι παρόμοια με την άνοδο του 2016 και του 2020, παραμένει βασικό σενάριο», έγραψαν σε σημείωμα της Κυριακής.
Οι σημερινές πιθανότητες ευνοούν τη νίκη του πρώην προέδρου Donald Trump, με τη δημοσκόπηση flash poll της Evercore να δείχνει στροφή προς το 55/45 υπέρ του.
Η Evercore σημειώνει ότι ένα «αμφισβητούμενο αποτέλεσμα» στις εκλογές θα μπορούσε να «δυναμιτίσει το κλίμα», προκαλώντας περαιτέρω πωλήσεις στις αγορές, εάν η αβεβαιότητα παραμείνει.
Αντίθετα, ένα «καθαρό» και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει θετική αντίδραση.
Αυτή η αισιοδοξία τροφοδοτείται από παράγοντες όπως οι αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed, οι ελεγχόμενοι κίνδυνοι πληθωρισμού, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και η αύξηση της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Στις 6.000 μονάδες ο S&P 500

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Evercore διατηρεί τον στόχο της για τον S&P 500 να φθάσει τις 6.000 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.
Το 2024 έχει ακολουθήσει το ιστορικό μοτίβο που παρατηρήθηκε σε προηγούμενα εκλογικά έτη, όπου ο έλεγχος του Κογκρέσου είναι αμφισβητούμενος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο S&P 500 παρουσιάζει διψήφιες ποσοστιαίες μεταβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, σύμφωνα με την Evercore.
«Τα κέρδη από έτος σε έτος είναι ακόμη πιο εξαιρετικά, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα για τις εκλογές έχει δει αλλαγή υποψηφίων, απόπειρες δολοφονίας και την τέταρτη μεγαλύτερη έξαρση μεταβλητότητας που έχει σημειωθεί ποτέ», αναφέρεται στο σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης