Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη και στα 30 δολ. το βαρέλι, από 70 δολ. σήμερα, βλέπουν οι διεθνείς οίκοι το πετρέλαιο το 2025 – Ο ρόλος ΟΠΕΚ, η προσφορά των «μεγάλων»

Ακόμη και στα 30 δολ. το βαρέλι, από 70 δολ. σήμερα, βλέπουν οι διεθνείς οίκοι το πετρέλαιο το 2025 – Ο ρόλος ΟΠΕΚ, η προσφορά των «μεγάλων»
Θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο στα 30 ή 40 δολάρια το βαρέλι εάν ο ΟΠΕΚ δεν είχε κανενός είδους πραγματική συμφωνία για να ελέγξει την παραγωγή
Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να βιώσουν δραματική πτώση σε περίπτωση που η πετρελαϊκή συμμαχία ΟΠΕΚ+ εφαρμόσει τις υπάρχουσες περικοπές της παραγωγής.
Αυτό εξηγούν οι αναλυτές, με τον Tom Kloza, επικεφαλής ενεργειακής ανάλυσης στο OPIS, να τονίζει ότι «υπάρχει περισσότερος φόβος για τις τιμές του πετρελαίου του 2025 από ό,τι υπήρχε εδώ και χρόνια – όποια χρονιά θυμάμαι, από την Αραβική Άνοιξη».
«Θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο στα 30 ή 40 δολάρια το βαρέλι εάν ο ΟΠΕΚ δεν είχε κανενός είδους πραγματική συμφωνία για να ελέγξει την παραγωγή.
Είδαν το μερίδιο αγοράς τους να μειώνεται πραγματικά με τα χρόνια», πρόσθεσε ο Kloza.
Μια πτώση στα 40 δολάρια το βαρέλι θα σήμαινε περίπου 40% πτώση από τις τρέχουσες τιμές.
Το Brent διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 72 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate των ΗΠΑ είναι περίπου 68 δολάρια το βαρέλι.
Δεδομένου ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το επόμενο έτος πιθανότατα δεν θα είναι πολύ περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η πλήρης άρση των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ το 2025 «θα οδηγούσε αναμφίβολα μια πολύ απότομη διολίσθηση στις τιμές του αργού, πιθανώς προς τα 40 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Henning Gloystein, επικεφαλής ενέργειας, κλίματος και πόρων του Eurasia Group.
Ομοίως, ο ανώτερος ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee, Saul Kavonic, υποστήριξε ότι αν ο ΟΠΕΚ+ εφαρμόσει περικοπές χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση, «θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με πόλεμο τιμών για το μερίδιο αγοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο σε χαμηλά επίπεδα».

Οι κινήσεις του ΟΠΕΚ

Ωστόσο, η πετρελαϊκή συμμαχία είναι πιο πιθανό να επιλέξει μια σταδιακή χαλάρωση στις αρχές του επόμενου έτους, σε σύγκριση με μια πλήρη κλίμακα και άμεση χειραγώγηση, ανέφεραν οι αναλυτές.
Το καρτέλ πετρελαίου ασκεί πειθαρχία στη διατήρηση των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής, σε σημείο να τις επεκτείνει.
Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΠΕΚ+ ανέβαλε τα σχέδια για τη σταδιακή υποχώρηση των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως των εθελοντικών περικοπών κατά δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Η περικοπή κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η οποία εφαρμόστηκε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, επρόκειτο να λήξει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στις αρχές αυτού του μήνα, το καρτέλ πετρελαίου αποφάσισε και πάλι να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά έναν ακόμη μήνα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Χαμηλή η ζήτηση

Οι τιμές του πετρελαίου επιβαρύνθηκαν από την υποτονική ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον κορυφαίο εισαγωγέα αργού πετρελαίου.
Στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025 από 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Οι πιέσεις στις τιμές πυροδοτήθηκαν επίσης από μια αισθητή υπερπροσφορά της αγοράς, ειδικά καθώς βασικοί παραγωγοί πετρελαίου εκτός της συμμαχίας του ΟΠΕΚ όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γουιάνα και η Βραζιλία σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν την προσφερόμενη ποσότητα, τόνισε ο Gloystein.

Πτωτικό έτος για το πετρέλαιο

Η συναίνεση της αγοράς είναι ότι θα υπάρξει «σημαντική» δημιουργία αποθεμάτων πετρελαίου το επόμενο έτος, δήλωσε ο ενεργειακός στρατηγικός στρατηγικός της Citibank, Martoccia Francesco.
«Αν ο όμιλος παραγωγών προχωρήσει στο σχέδιο παραγωγής του, το πλεόνασμα της αγοράς θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί… φτάνοντας έως και τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Francesco.
Ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚ+ δεν χαλαρώσει τις περικοπές, το μέλλον των τιμών εξακολουθεί να φαίνεται δυσοίωνο.
Οι αναλυτές της Citi αναμένουν ότι η τιμή του Brent θα είναι κατά μέσο όρο 60 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.
Τις πτωτικές προοπτικές τροφοδοτεί περαιτέρω η επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, η επιστροφή του οποίου συνδέεται από ορισμένους με έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο.
«Εάν όντως γίνει εμπορικός πόλεμος - και πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος είναι δυνατός, και ιδιαίτερα κατά της Κίνας - θα μπορούσαμε να δούμε πολύ, πολύ χαμηλότερες τιμές», δήλωσε ο Kloza του OPIS.
Ο Trump έχει επίσης διαφημίσει μια πολιτική «drill baby drill» για τους παραγωγούς των ΗΠΑ, δεσμευόμενος να μειώσει τις τιμές της ενέργειας στο μισό.
Για να συμβεί αυτό στις λιανικές τιμές της βενζίνης, το πετρέλαιο θα πρέπει να πέσει «κάτω από τα 40 δολάρια» το βαρέλι, δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Kpler.
Αυτήν τη στιγμή, οι τιμές λιανικής της βενζίνης βρίσκονται σε ένα «οριακό σημείο» στα 3 δολάρια ανά γαλόνι, όπου οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ότι οι τιμές των εισροών εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλές για τους παραγωγούς, πρόσθεσε ο Smith.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης