Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ - Απέκτησαν «υπερδυνάμεις» για να επιβιώσουν από την πυρηνική καταστροφή

Τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ - Απέκτησαν «υπερδυνάμεις» για να επιβιώσουν από την πυρηνική καταστροφή

Μελέτη καταγράφει τις γενετικές προσαρμογές των αδέσποτων σκύλων του Τσερνομπίλ και πώς αντέδρασε το ευρύτερο οικοσύστημα, παρέχοντας νέες γνώσεις για τη ζωή μετά την πυρηνική καταστροφή

Στο έρημο τοπίο του Τσερνομπίλ, εκατοντάδες άγριοι, ραδιενεργοί σκύλοι εμφανίζουν εξαιρετικές γενετικές μεταλλάξεις.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι «τα αδέσποτα σκυλιά του Τσερνομπίλ» μεταλλάχθηκαν όχι στα φανταστικά τέρατα μιας ταινίας του Γκοτζίλα, αλλά σε ανθεκτικούς επιζώντες από πυρηνική πτώση, ικανοί να αντέξουν το σκληρό ραδιενεργό περιβάλλον σύμφωνα με το interestingengineering.com.

Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ, που συνέβη στις 26 Απριλίου 1986, παραμένει ένα από τα πιο καταστροφικά πυρηνικά γεγονότα στην ιστορία.Στη συνέχεια, καθιερώθηκε η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, η οποία περιελάμβανε περιοχές με επίπεδα ακτινοβολίας έως και έξι φορές υψηλότερα από το όριο που θεωρείται ασφαλές για την ανθρώπινη έκθεση. Η ξαφνική εκκένωση ανάγκασε πολλούς κατοίκους να αφήσουν πίσω τα κατοικίδιά τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σκυλιά να γίνουν ακούσιοι κάτοικοι αυτής της ερημικής ζώνης.

Το περιβάλλον εντός της Ζώνης Αποκλεισμού υπέστη σοβαρές ζημιές. Τις ημέρες που ακολούθησαν την καταστροφή, τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξήθηκαν, προκαλώντας οξείες οικολογικές επιπτώσεις: φυτά πέθαναν, μετατρέποντας τα τοπία σε άγονα χωράφια και το κοντινό δάσος, γνωστό τώρα ως Κόκκινο Δάσος, είδε τα πεύκα του να πεθαίνουν και να παίρνουν μια σκουριασμένη απόχρωση λόγω σε έντονη έκθεση σε ακτινοβολία.

Παρά την αρχική καταστροφή, η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας οδήγησε σε μια απροσδόκητη ανάκαμψη της τοπικής πανίδας. Με τα χρόνια, η περιοχή έγινε καταφύγιο για διάφορα είδη, όπως λύκους, αρκούδες και το άλογο του Przewalski που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Η διάχυτη επιρροή των επιπτώσεων του Τσερνομπίλ επεκτάθηκε πέρα ​​από την άμεση γειτνίασή του, επηρεάζοντας την άγρια ​​ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 2017, μια κρατική κτηνιατρική υπηρεσία στην Τσεχική Δημοκρατία ανέφερε ότι περίπου τα μισά αγριογούρουνα στα νοτιοδυτικά της χώρας ήταν ραδιενεργά και θεωρήθηκαν μη ασφαλή για κατανάλωση.
Τρέφονταν με υπόγεια μανιτάρια που απορροφούν τη ραδιενέργεια από το έδαφος, ένα φαινόμενο που παρατηρείται παρόμοια στη γειτονική Αυστρία και τη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα στο worldenergynews.gr!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης