Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρή απάντηση στο πραξικόπημα της Δύσης ο διορισμός του Kavelashvili στη προεδρία της Γεωργίας - Καθαιρέθηκε η πρόεδρος

Ηχηρή απάντηση στο πραξικόπημα της Δύσης ο διορισμός του Kavelashvili στη προεδρία της Γεωργίας - Καθαιρέθηκε η πρόεδρος
Kavelashvili εξελέγη Πρόεδρος της Γεωργίας με 224 ψήφους υπέρ από τους 225 εκλέκτορες που ήταν παρόντες στη διαδικασία, σύμφωνα με το Reuters.
Σχετικά Άρθρα
Ξεκάθαρη επιλογή και ηχηρή απάντηση στο πραξικόπημα που επιχείρησε η Δύση στην Γεωργία, αποτελεί ο διορισμός από το Εκλεκτορικό Σώμα του κοινοβουλίου της Γεωργίας του πρώην ποδοσφαιριστή Mikheil Kavelashvili, στην προεδρία της χώρας, το Σάββατο (14/12) και ακολούθως η καθαίρεση της προέδρου, Salome Zurabishvili, επίσης μετά από ψηφοφορία γιατί αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.
Νέος πρόεδρος είναι ο σκληροπυρηνικός επικριτής της Δύσης και άνθρωπος πιστός στην κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στις οποίες ηγείτο η καθαιρεθείσα πρόεδρος.
Ο Kavelashvili εξελέγη Πρόεδρος της Γεωργίας με 224 ψήφους υπέρ από τους 225 εκλέκτορες που ήταν παρόντες στη διαδικασία, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Mikheil Kavelashvili είναι πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από τη Γεωργία, γνωστός για τη θητεία του ως επιθετικός στη Μάντσεστερ Σίτι στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα, εισήλθε στην πολιτική σκηνή της Γεωργίας.
Το 2016 εξελέγη βουλευτής με το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο”. Το 2022 ήταν ένας από τους συνιδρυτές της πολιτικής ομάδας “Λαϊκή Εξουσία”, γνωστή για την έντονη αντιδυτική ρητορική της.
Τον Νοέμβριο του 2024, το “Γεωργιανό Όνειρο” τον πρότεινε ως υποψήφιο για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου.
01_31.jpg
Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και η ορκωμοσία του έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Η απερχόμενη γαλλικής καταγωγής Πρόεδρος, Salome Zurabishvili, που υποστηρίζει τη Δύση και έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι η εκλογή του Kavelashvili αποτελεί “παρωδία της δημοκρατίας” αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αρνούμενη παράλληλα να αποχωρήσει από το αξίωμα.
Πριν από την ψηφοφορία, η Zurabishvili είχε προβεί σε μια πραξικοπηματική δήλωση ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι κατέχει τον μοναδικό νόμιμο θεσμό στη Γεωργία.
“Είμαι εδώ και θα παραμείνω – μαζί με όλους!” τόνισε η Zurabishvili την Παρασκευή 13/12 το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Οκτωβρίου 2023 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η πρόεδρος Zurabishvili παραβίασε το Σύνταγμα και έκανε δεκτό το αίτημα να διεξαχθεί ψηφοφορία μομφής εναντίον της στο κοινοβούλιο.
Ως εκ τούτου, θεωρούνταν από πέρσι ότι κακώς συνέχιζε να είναι πρόεδρος της χώρας, μια παράνομη πρόεδρος.
Η Zurabishvili στο παρελθόν λόγω του ότι γεννήθηκε στην Γαλλία, είχε υπηρετήσει τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Δύσης, ως Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην απορροφημένη πλέον από την ΕΕ, Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και ήταν επίσης Γενική Γραμματέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριζόταν από κύκλους της κυβέρνσης ως πρόεδρος «λομπίστρια» της Δύσης όπως φάνηκε στον τρόπο που επιχειρούσε να φέρει εμπόδια σε νόμους του κυβερνώντος κόμματος.

Η εκλογή του Μ. Kavelashvili θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη, δεδομένης της κυριαρχίας του κόμματος στο εκλογικό σώμα.


Ο 53χρονος Kavelashvili κατηγορείτο από τους διαδηλωτές ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Bidjina Ivanishvili, που απέκτησε περιουσία στη Ρωσία, ίδρυσε το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012.
Ο αρχηγός του κράτους ως πρότινος εκλεγόταν απευθείας, αλλά το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο αναθεώρησε το σύνταγμα το 2017 για να επιτρέψει στο Εκλεκτορικό Σώμα που αποτελείται από μέλη του κοινοβουλίου και περιφερειακούς εκπροσώπους, να καθορίσουν τον νικητή.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία διανύει νέα ταραχώδη περίοδο αφότου το κυβερνών κόμμα ανακήρυξε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου και η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αναστείλει ως το 2028 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η κίνηση του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» να «παγώσει» τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, ήταν μια αφορμή για να ξεσπάσει ένα ευρύ κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ως επί το πλείστον είναι κατευθυνόμενες.
Στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι, η βασική αντικυβερνητική διαδήλωση συγκεντρώνει κάθε βράδυ έξω από το κοινοβούλιο χιλιάδες ανθρώπους κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Ο Kavelashvili θεωρείται αντιδυτικός και υποστηρίζει πως το μέλλον της Γεωργίας δεν βρίσκεται σε θεσμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά στην εγγύτητα με την Ρωσία και την Ευρασία.
Μένει να φανεί και η στάση που θα τηρήσει η Δύση απέναντι στο νέο πρόεδρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης