Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τιτανομαχία... για Ουκρανία - CIA: O Putin δεν θα υποταχθεί στον Trump - Καμία εγγύηση ασφαλείας στο Κίεβο

Τιτανομαχία... για Ουκρανία - CIA: O Putin δεν θα υποταχθεί στον Trump - Καμία εγγύηση ασφαλείας στο Κίεβο
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρέχουν στον Donald Trump αναξιόπιστες πληροφορίες, ιδιαίτερα για τη Ρωσία
Στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν κάποια στιγμή στο μέλλον οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και των ΗΠΑ, Donald Trump στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία αναφέρεται ο Αμερικανός πρώην αναλυτής της CIA, Larry Johnson, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με την πεποίθηση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον ο Ρώσος πρόεδρος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταθεί ως αδύναμος απέναντι στον Αμερικανό ομόλογό του.
«Ο Trump θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας ότι ο Putin θα είναι αδύναμος, ότι θα υποταχθεί.
Ο Putin δεν πρόκειται να υποταχθεί.
Ο Putin θα του πει, «κε. Trump, εμείς επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό μια ειρηνική διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης.
Αυτοί είναι οι όροι μας…
Αυτό είναι που θα αντιμετωπίσει ο Trump» εκτίμησε ο Larry Johnson, υποστηρίζοντας πως ο Trump θα ενεργήσει υπό την επιρροή μιας ψευδούς, «λανθασμένης» αντίληψης για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ του παρέχουν αναξιόπιστες πληροφορίες, ιδιαίτερα για τη Ρωσία.
«Λένε στον Trump ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει πολλούς ανθρώπους, ότι η Ρωσία είναι αδύναμη και ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει.
Όλα αυτά είναι ανοησίες, όλα αυτά είναι ψέματα.
Η υπηρεσία πληροφοριών παραπλανά τον Donald Trump» υποστηρίζει ο Larry Johnson.

Τα σχέδια των ΗΠΑ

Έως σήμερα ο Trump δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει αποκαλύψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, το περιβάλλον του έχει διαρρεύσει και σκιαγραφήσει τις βασικές παραδοχές του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Βάσει αυτών, ο πρόεδρος Trump δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι πολύ κοντά στην αποδοχή ότι η Ουκρανία θα χάσει τουλάχιστον το 20% των εδαφών που έχει καταλάβει έως σήμερα ο ρωσικός στρατός.
Σε δηλώσεις του στο CBS News ο Mike Waltz ο υποψήφιος για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν λευκή επιταγή στην Ουκρανία διότι αυτό δεν συνιστά στρατηγική.
Σύμφωνα με τον Waltz, αυτή τη στιγμή το επιτελείο Trump εξετάζει το πώς θα φέρει όλα τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ποια θα είναι η δομή της συμφωνίας.
Όπως είπε, ο Trump θέλει «να τελειώσει αυτή η σύγκρουση» και «να γίνει αυτό ένα πραγματικό τέλος και όχι απλώς μια παύση.

Οι 3 προτάσεις

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο επίσημο σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της ομάδας Trump είναι οι εξής:

- Το σχέδιο του Keith Kellogg: Συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.

- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
O Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

New York Times: O Trump δεν θέλει καμία ευθύνη για την Ουκρανία - Καμία εγγύηση ασφαλείας

Το τελειωτικό χτύπημα στο Κίεβο και στον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky εκτιμάται ότι θα δώσει ο Donald Trump, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτιμάται πως όχι μόνο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι και διατεθειμένος να παράσχει οποιαδήποτε εγγύηση ασφαλείας.
Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως «ο Trump επιδιώκει όχι μόνο να τελειώσει τον πόλεμο, αλλά και να μην αναλάβει καμία ευθύνη για την άμυνα της Ουκρανίας».
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Trump στοχεύει να μειώσει τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ευρώπης στο σύνολο της.
«Επομένως, είναι απίθανο να υπογράψει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία» επισημαίνουν οι New York Times, οι οποίοι προσθέτουν: «Τελικά η είσοδος του Κιέβου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα παραμείνει μια ανεκπλήρωτη ελπίδα για τον Volodymyr Zelensky».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αμερικανικός στρατός υπό τη διοίκηση του Trump θα στρέψει την προσοχή του στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
«Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να περιμένουμε μια μείωση του στρατιωτικού ρόλου των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η οποία είναι αυτή που θα πρέπει να αναλάβει και το κύριο βάρος της υποστήριξης της Ουκρανίας» καταλήγουν οι New York Times.

Fico (πρωθυπουργός Σλοβακίας): Η Δύση να θυσιάσει την Ουκρανία όπως έκανε με την Τσεχοσλοβακία το 1938

Σε δηλώσεις του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S.Paulo ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico είχε υποστηρίξει ότι η Δύση μπορεί να θυσιάσει την Ουκρανία και να τη διαμελίσει, όπως έπραξε το 1938 με την Τσεχοσλοβακία.
«Θα έρθει μια στιγμή που η Δύση θα πει: «Λοιπόν, αποτύχαμε να νικήσουμε τη Ρωσία, επομένως θα θυσιάσουμε την Ουκρανία» είπε ο Fico, ο οποίος ανέτρεξε στο παρελθόν.
«Το 1938, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μονάχου, βάσει της οποίας η Τσεχοσλοβακία παρέδωσε τις παραμεθόριες περιοχές της στη ναζιστική Γερμανία.
Φοβάμαι ότι μια παρόμοια μοίρα μπορεί να περιμένει την Ουκρανία» υποστήριξε ο Fico.
«Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα χάσει το ένα τρίτο του εδάφους της, αλλά θα της προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας, για παράδειγμα, η παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Αν αυτό θεωρείται η επιτυχία για την Ουκρανία, για την οποία όλοι μιλούν, τότε πιστεύω ότι οι Ουκρανοί θα έχουν προδοθεί» ανέφερε ο Fico, τονίζοντας ότι η Ουκρανία έπεσε θύμα των δυτικών φιλοδοξιών για να αποδυναμωθεί η Ρωσία.
«Η Ουκρανία επέτρεψε να παρασυρθεί σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τελειώσει καλά για τη χώρα.
Θα χάσει εδάφη και δεν θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης θα έχουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην εσωτερική σταθερότητα του ουκρανικού κράτους.

Τι ζητά η Ρωσία

Όταν η Ρωσία μιλά για διαπραγματεύσεις και όρους για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επικαλείται την ομιλία του Putin στο υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Ιούνιο.
Ανάμεσα σε αυτές, ξεχώριζαν εκείνες που ζητούσαν να απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να αποσυρθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τα διοικητικά όρια των επαρχιών Kherson και Zaporizhia και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk.

Η εξειδίκευση του Lavrov


Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov σε συνέντευξη του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson είχε επισημάνει πως η επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν είναι μόνο στα χέρια της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει η Ουκρανία να κάνει ορισμένα βήματα, όπως μεταξύ άλλων να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία, αλλά προτιμά μια ειρηνική διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, να κλείσει τις δυτικές στρατιωτικές βάσεις και να ακυρώσει τις ασκήσεις με ξένα στρατεύματα» είχε πει ο Lavrov.
Επιπλέον, είχε επισημάνει πως πλέον έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στο έδαφος, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και να γίνει αποδεκτή.
«Η πραγματικότητα στο έδαφος δεν είναι μόνο η γραμμή επαφής στο μέτωπο, αλλά και οι αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις Δημοκρατίες του Donetsk, του Luhansk και στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhia.
Και αυτές πλέον είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Και αυτό είναι μια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης