Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι φοβάται η Ευρώπη - Στο περιθώριο σε πιθανές διαπραγματεύσεις Ρωσίας - ΗΠΑ για την Ουκρανία

Τι φοβάται η Ευρώπη - Στο περιθώριο σε πιθανές διαπραγματεύσεις Ρωσίας - ΗΠΑ για την Ουκρανία
Το Παρίσι εμφανίζεται αποφασισμένο να διατηρήσει τις θέσεις του και της ΕΕ στο "γεωπολιτικό παιχνίδι υψηλού κινδύνου" γύρω από την Ουκρανία
Η Ρωσία δεν αποκλείει τη συμμετοχή σε διάλογο με την μελλοντική κυβέρνηση του Donald Trump σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Μόσχας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 26 Δεκεμβρίου.
"Είμαστε πάντα έτοιμοι για διαβουλεύσεις.
Eίμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια και τις αρχές που περιέγραψε ο πρόεδρος Putin τον Ιούνιο", δήλωσε ο Lavrov.
Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι

Υπό το πρίσμα των παραπάνω δηλώσεων, το Παρίσι εμφανίζεται αποφασισμένο να διατηρήσει τις θέσεις του και της ΕΕ στο "γεωπολιτικό παιχνίδι υψηλού κινδύνου" γύρω από την Ουκρανία, δήλωσε ο Pavel Timofeyev, επικεφαλής του Τμήματος Περιφερειακών Ζητημάτων και Συγκρούσεων στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS).
Ενώ η Γαλλία προσπάθησε αρχικά να μεσολαβήσει στη σύγκρουση το 2022, η στάση της μετατοπίστηκε σταδιακά σε μια πιο "γερακίσια" θέση έναντι της Ρωσίας.
Τώρα, με την επιστροφή του Trump στην εξουσία -μια προσωπικότητα που έχει αμφισβητήσει δημοσίως τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία- οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, ιδίως η Γαλλία, αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.
Σύμφωνα με τον Timofeyev, τόσο το Παρίσι όσο και οι Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο να παραγκωνιστούν σε πιθανές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.
Κατά συνέπεια, η Γαλλία διερευνά προσεκτικά μια "ελαφρά προσέγγιση με τη Ρωσία" και την ανανέωση του διαλόγου για άλυτα ζητήματα που θα μπορούσαν να παρακάμψουν την άμεση εμπλοκή της Ουκρανίας, κατέληξε ο  Timofeyev.

Τo σχέδιο Trump

Ο Lavrov άσκησε επίσης μετρημένη κριτική στον Keith Kellogg, τον υποψήφιο του Trump για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου στην Ουκρανία, ιδίως για τον χαρακτηρισμό του Κέλογκ των συμφωνιών του Μινσκ ως μια αποτυχημένη "απόπειρα" διευθέτησης της σύγκρουσης.
Ο Κέλογκ έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την πρόθεση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Είναι συν-συγγραφέας του λεγόμενου "σχεδίου για την Ουκρανία", το οποίο φέρεται να παρουσιάστηκε στον Trrump τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο θα εξαρτιόταν από τη συμφωνία της Ουκρανίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι οι όροι της κατάπαυσης του πυρός θα καθορίζονται με βάση τη στρατιωτική κατάσταση κατά τη στιγμή των συνομιλιών.
Ωστόσο, η πρόταση του Kellogg δεν θεωρείται βιώσιμη αφετηρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Politics.
Ο Lukyanov εκτίμησε ότι ο Trump, ο Kellogg και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να συναφθεί πρώτα μια ανακωχή και μόνο στη συνέχεια να συζητηθούν οι όροι μιας συνθήκης ειρήνης. Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση είναι πιθανό να συνεχιστεί παράλληλα με τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας.
"Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται μέχρι να οριστικοποιηθεί μια συνθήκη ειρήνης -όχι μέχρι την κατάπαυση του πυρός", τόνισε ο εμπειρογνώμονας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης