Με την εκλογή του Trump, αναμένεται μια γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης…
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους ότι πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο, διαφορετικά «θα απολυθούν» – μια ανακοίνωση που έγινε εν μέσω προσπάθειας αρκετά μεγάλων εταιρειών να τερματίσουν την τηλεργασία, μια πολιτική-κληρονομιά της πανδημικής εποχής.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίπου 2,3 εκατομμύρια ομοσπονδιακοί υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τους χώρους των γραφείων.
Αυτή η αλλαγή δεν ήταν απλώς μια προσωρινή προσαρμογή, αλλά μια μετασχηματιστική κίνηση που πολλοί ήλπιζαν ότι θα διατηρηθεί και μετά την πανδημία, λόγω της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που υποτίθεται πως προσέφερε και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Η κυβέρνηση Biden, αναγνωρίζοντας αυτά τα οφέλη, συνέχισε να υποστηρίζει την τηλεργασία, διευκολύνοντας τη μείωση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και ενσωματώνοντας ευέλικτες ρυθμίσεις στον ομοσπονδιακό τομέα.
Ωστόσο, με την εκλογή του Trump, αναμένεται μια γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκκληση του νέου προέδρου για επιστροφή στα γραφεία έχει συναντήσει αντίσταση από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και τα συνδικάτα.
Περίπου το 56% των δημοσίων υπαλλήλων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν διατάξεις για την τηλεργασία, ενώ ένα 10% των ομοσπονδιακών θέσεων εργασίας έχουν χαρακτηριστεί πλέον ως πλήρως «εξ αποστάσεως», σύμφωνα με την Washington Post.
Ο εκπρόσωπος James Comer (Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι), πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, συμφωνεί με τον Trump.
«Η πανδημία έχει τελειώσει, και είναι καιρός το εργατικό δυναμικό να επανέλθει στη διά ζώσης εργασία», δήλωσε ο Comer, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Biden ποτέ δεν παρείχε αποδείξεις ότι η τηλεργασία δεν επηρέασε αρνητικά τις υπηρεσίες.
«Αντίθετα, οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν υποφέρει υπό αυτές τις χαλαρές πολιτικές», πρόσθεσε ο Comer.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτείνει νομοσχέδια που απαιτούν από τους «χρόνια απόντες» υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα γραφεία, ενώ η Γερουσιαστής Joni Ernst (Ρεπουμπλικανή από την Αϊόβα), η οποία ηγείται μιας ομάδας που συνδέεται με τον Musk και τον Ramaswamy, δήλωσε ότι εντόπισε «γραφειοκράτες που χαλαρώνουν σε μπανιέρες με αφρό, παίζουν γκολφ και, γενικά, κάνουν σχεδόν τα πάντα εκτός από τη δουλειά τους»…
Στο μεταξύ, όπως σημειώνουν οι Epoch Times, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα για να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στα γραφεία.
Από τις 2 Ιανουαρίου 2025, η Amazon απαιτεί από τους 350.000 υπαλλήλους της να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και να ενδυναμωθεί η εταιρική κουλτούρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του CEO της Amazon, Andy Jassy, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ενώ εταιρείες όπως η Boeing, η Disney, η Apple, η Starbucks, η UPS, η Dell και τράπεζες όπως η Chase, η Barclays και η CitiGroup έχουν καλέσει τους υπαλλήλους τους να εργαστούν τουλάχιστον με υβριδικό μοντέλο, η κίνηση της Amazon έχει ενισχύσει την πεποίθηση ότι η τηλεργασία τελειώνει.
Τους τελευταίους μήνες, διάφορες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων γίνονται πιο αποφασιστικοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τις πρακτικές εργασίας που ίσχυαν πριν από την πανδημία.
Έκθεση της KPMG τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 83% των CEOs των ΗΠΑ αναμένουν πλήρη επιστροφή στα γραφεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό που αυξήθηκε από το 64% το 2023.
Ομοίως, μια έρευνα του Resume Builder τον Αύγουστο έδειξε ότι το 90% των επιχειρήσεων θα έχουν υιοθετήσει πολιτικές επιστροφής στα γραφεία μέχρι τον επόμενο χρόνο, με το 30% να απαιτεί φυσική παρουσία.
Ο δείκτης Flex, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα επιστροφής στα γραφεία για 100 εκατομμύρια υπαλλήλους σε περισσότερες από 13.000 εταιρείες, έδειξε ότι το 43% των αμερικανικών εταιρειών, προσαρμοσμένο ανά κλάδο, έχει υιοθετήσει ένα δομημένο υβριδικό μοντέλο το τέταρτο τρίμηνο, από 38% το τρίτο τρίμηνο και 20% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Επιπλέον, το 32% των εταιρειών έχει επιστρέψει πλήρως στη δια ζώσης εργασία.
Λόγοι που οι CEOs προωθούν πολιτικές επιστροφής στα γραφεία
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Resume.org, οι κύριοι λόγοι επιστροφής στα γραφεία είναι η ενίσχυση της συνεργασίας, η βελτίωση της επικοινωνίας, η ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη διαχείριση των υπαλλήλων.
Η Kevelyn Guzman, περιφερειακή αντιπρόεδρος της Coldwell Banker Warburg, είναι μία από τους πολλούς ηγέτες επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει την πολιτική επιστροφής στα γραφεία.
«Βλέπουμε το γραφείο ως κάτι περισσότερο από έναν χώρο εργασίας – είναι ένα κέντρο σύνδεσης, συνεργασίας και ανάπτυξης» δήλωσε η Guzman στους Epoch Times.
«Η διά ζώσης συνεργασία ήταν καθοριστική για τους συνεργάτες μας: πυροδότησε αυθόρμητες συνεδριάσεις με brainstorming, επιτρέποντάς τους να δουλεύουν για την επίλυση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο.
Αυτό μόνο η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μπορεί να προσφέρει».
Ο Tim Stassi, ιδρυτής της Dwell One Realty, συμμερίζεται αυτή την άποψη.
«Η επιστροφή στο γραφείο μοιάζει λίγο με την επανένωση με έναν παλιό φίλο που είχες ξεχάσει πόσο σου έλειπε – μόνο που αυτός ο φίλος φέρνει φρέσκες ιδέες και το αδιαμφισβήτητο άρωμα του φρεσκοψημένου καφέ που κανένα Zoom δεν μπορεί να αναπαραγάγει», είπε στους Epoch Times.
Η Cyndi Gave, επικεφαλής της The Metiss Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας εξειδικευμένης στην επιλογή και ανάπτυξη ταλέντων, προσφέρει μια άλλη οπτική για το γιατί οι εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές επιστροφής στα γραφεία.
Όπως ανέφερε, ενώ τα μοντέλα εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας έχουν επιτρέψει την ευελιξία και έχουν διευρύνει τις δεξαμενές ταλέντων, έχουν επίσης δημιουργήσει προκλήσεις στη συνεργασία, έχουν μειώσει τη δέσμευση και έχουν εισαγάγει φαινόμενα όπως το «job stacking», που αναφέρεται σε εργαζομένους που αναλαμβάνουν ταυτόχρονα πολλές δουλειές.
«Συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε λιγότερο από 40 ώρες, οπότε αποκτούσαν και μια δεύτερη πλήρη απασχόληση και έπαιρναν δύο μισθούς.
Έχω ακούσει για ανθρώπους που έχουν ακόμα και τρεις δουλειές. Αν δουλεύεις πολλές πλήρεις απασχολήσεις, δεν μπορείς να μου πεις ότι εργάζεσαι πραγματικά πλήρως».
Η Gave δήλωσε ότι το φαινόμενο του job stacking έχει αρχίσει να μειώνεται τώρα που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία.
Πρόσφατα δεδομένα από το SurveyMonkey φαίνεται να ενισχύουν αυτή την άποψη. Σύμφωνα με αυτό, το 46% των εργαζομένων με υβριδικό ή εξ αποστάσεως μοντέλο παραδέχτηκε ότι κάνει πολλαπλές εργασίες.
Άλλο ένα 46% ομολόγησε ότι κάνει δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενώ το 4% αποκάλυψε ότι εργάζεται ταυτόχρονα σε δεύτερη δουλειά.
«Η Μεγάλη Αντίσταση»
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μυστικό ότι πολλοί εργαζόμενοι αντιστέκονται στην επιστροφή τους στα γραφεία.
Δύο από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες σχετικά με την επιστροφή στην εργασία είναι το κόστος και ο έλεγχος.
Τον περασμένο μήνα, έρευνα της Owl Labs διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ξοδεύουν περισσότερα από 60 δολάρια την ημέρα για να εργαστούν από το γραφείο, είτε για τη μετακίνησή τους είτε για το γεύμα τους.
«Αν σας ζητούν να πηγαίνετε στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, τα επιπλέον 300 δολάρια την εβδομάδα είναι πραγματικά, πραγματικά πολλά», δήλωσε ο CEO της Owl Labs, Frank Weishaupt.
Την περασμένη άνοιξη, η Έρευνα Επιστροφής στα Γραφεία 2024 της MyPerfectResume αποκάλυψε ότι το 77% των εργαζομένων πιστεύει πως οι εταιρείες επιβάλλουν την επιστροφή στα γραφεία επειδή επιδιώκουν μεγαλύτερο έλεγχο επί του προσωπικού τους.
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι αντίστασης στην επιστροφή στα γραφεία, το Ινστιτούτο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής του Στάνφορντ αναφέρθηκε σε αυτό το φαινόμενο τον Ιούλιο του 2022 ως «Η Μεγάλη Αντίσταση».
Καθώς περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην επιστροφή των απομακρυσμένων εργαζομένων στα γραφεία, το κυρίαρχο ερώτημα για κάποιους εργαζόμενους είναι: «Έχουν το νομικό δικαίωμα να το κάνουν αυτό και μπορούν να με απολύσουν αν δεν επιστρέψω;»
Ο Scott Herdon, δικηγόρος εργασιακών θεμάτων στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η απάντηση είναι «ναι».
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί σχετικά με το πόσο ισχυρά είναι τα δικαιώματά τους στον εργασιακό χώρο», δήλωσε στους Epoch Times.
Από την άλλη, έρευνα σε 2.585 επαγγελματίες της Amazon, που πραγματοποιήθηκε από την ανώνυμη πλατφόρμα Blind μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, έδειξε ότι το 73% σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω της υποχρέωσης για πενθήμερη παρουσία στο γραφείο.
Ωστόσο, η έρευνα της Resume.org έδειξε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (49%) εργοδότες δεν ανησυχούν για τον κίνδυνο παραίτησης των εργαζομένων λόγω των πολιτικών επιστροφής στα γραφεία, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς εργασίας.
Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη σε έξι μεγάλες πόλεις – Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ, Τορόντο – αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 60% των εργαζομένων σε κάθε πόλη θα συμμορφωθούν με τις πολιτικές επιστροφής στα γραφεία των εταιρειών τους.
Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, το 72% δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί, με το 44% να το κάνει πρόθυμα και το 28% απρόθυμα.
«Όχι Μονομερείς Πρωτοβουλίες»
Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν εργαζομένους πίσω στο γραφείο.
«Οι εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν και να αναδιαμορφώσουν ριζικά τους χώρους εργασίας, ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτες και καθηλωτικές εμπειρίες συνεργασίας», δήλωσε ο Snorre Kjesbu, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής συσκευών συνεργασίας της Cisco, στη πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υβριδικής Εργασίας της εταιρείας.
Αυτό, σύμφωνα με τον Kjesbu, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση εξατομικευμένων χώρων συνεργασίας, με έμφαση στη διαρρύθμιση των δωματίων, την ορατότητα των οθονών και την κάλυψη του ήχου.
Η Simply Noted, μια πλατφόρμα χειρόγραφων σημειώσεων με έδρα την Αριζόνα, υιοθέτησε ένα υβριδικό μοντέλο για να διευκολύνει τα οφέλη της εργασίας τόσο από το γραφείο όσο και εξ αποστάσεως.
Παρόλο που η εταιρεία προσφέρει επιλογές απομακρυσμένης εργασίας, η διοίκηση τόνισε τη σημασία της φυσικής παρουσίας στο γραφείο για την ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης.
Παρά τις εντολές επιστροφής στο γραφείο που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο, η απομακρυσμένη εργασία θα συνεχίσει να υπάρχει το 2025 και μετά, για δύο βασικούς λόγους.
«Πρώτον, η Generation Z, η πρώτη πραγματικά ψηφιακή γενιά, γίνεται γρήγορα η κύρια νέα δεξαμενή ταλέντων», δήλωσε στους Epoch Times.
«Δεύτερον, η ασφαλής απομακρυσμένη συνδεσιμότητα πλέον προσφέρει την ταχύτητα, την απόδοση και την ασφάλεια που ταιριάζουν με το περιβάλλον του γραφείου». Ίδωμεν, λοιπόν…
www.bankingnews.gr
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περίπου 2,3 εκατομμύρια ομοσπονδιακοί υπάλληλοι απομακρύνθηκαν από τους χώρους των γραφείων.
Αυτή η αλλαγή δεν ήταν απλώς μια προσωρινή προσαρμογή, αλλά μια μετασχηματιστική κίνηση που πολλοί ήλπιζαν ότι θα διατηρηθεί και μετά την πανδημία, λόγω της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που υποτίθεται πως προσέφερε και της μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Η κυβέρνηση Biden, αναγνωρίζοντας αυτά τα οφέλη, συνέχισε να υποστηρίζει την τηλεργασία, διευκολύνοντας τη μείωση της κρατικής ακίνητης περιουσίας και ενσωματώνοντας ευέλικτες ρυθμίσεις στον ομοσπονδιακό τομέα.
Ωστόσο, με την εκλογή του Trump, αναμένεται μια γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκκληση του νέου προέδρου για επιστροφή στα γραφεία έχει συναντήσει αντίσταση από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και τα συνδικάτα.
Περίπου το 56% των δημοσίων υπαλλήλων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις που περιλαμβάνουν διατάξεις για την τηλεργασία, ενώ ένα 10% των ομοσπονδιακών θέσεων εργασίας έχουν χαρακτηριστεί πλέον ως πλήρως «εξ αποστάσεως», σύμφωνα με την Washington Post.
Ο εκπρόσωπος James Comer (Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι), πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, συμφωνεί με τον Trump.
«Η πανδημία έχει τελειώσει, και είναι καιρός το εργατικό δυναμικό να επανέλθει στη διά ζώσης εργασία», δήλωσε ο Comer, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Biden ποτέ δεν παρείχε αποδείξεις ότι η τηλεργασία δεν επηρέασε αρνητικά τις υπηρεσίες.
«Αντίθετα, οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν υποφέρει υπό αυτές τις χαλαρές πολιτικές», πρόσθεσε ο Comer.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτείνει νομοσχέδια που απαιτούν από τους «χρόνια απόντες» υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στα γραφεία, ενώ η Γερουσιαστής Joni Ernst (Ρεπουμπλικανή από την Αϊόβα), η οποία ηγείται μιας ομάδας που συνδέεται με τον Musk και τον Ramaswamy, δήλωσε ότι εντόπισε «γραφειοκράτες που χαλαρώνουν σε μπανιέρες με αφρό, παίζουν γκολφ και, γενικά, κάνουν σχεδόν τα πάντα εκτός από τη δουλειά τους»…
Στο μεταξύ, όπως σημειώνουν οι Epoch Times, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει μέτρα για να επαναφέρουν τους εργαζόμενους στα γραφεία.
Από τις 2 Ιανουαρίου 2025, η Amazon απαιτεί από τους 350.000 υπαλλήλους της να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία και να ενδυναμωθεί η εταιρική κουλτούρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του CEO της Amazon, Andy Jassy, στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ενώ εταιρείες όπως η Boeing, η Disney, η Apple, η Starbucks, η UPS, η Dell και τράπεζες όπως η Chase, η Barclays και η CitiGroup έχουν καλέσει τους υπαλλήλους τους να εργαστούν τουλάχιστον με υβριδικό μοντέλο, η κίνηση της Amazon έχει ενισχύσει την πεποίθηση ότι η τηλεργασία τελειώνει.
Τους τελευταίους μήνες, διάφορες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων γίνονται πιο αποφασιστικοί στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τις πρακτικές εργασίας που ίσχυαν πριν από την πανδημία.
Έκθεση της KPMG τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 83% των CEOs των ΗΠΑ αναμένουν πλήρη επιστροφή στα γραφεία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό που αυξήθηκε από το 64% το 2023.
Ομοίως, μια έρευνα του Resume Builder τον Αύγουστο έδειξε ότι το 90% των επιχειρήσεων θα έχουν υιοθετήσει πολιτικές επιστροφής στα γραφεία μέχρι τον επόμενο χρόνο, με το 30% να απαιτεί φυσική παρουσία.
Ο δείκτης Flex, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα επιστροφής στα γραφεία για 100 εκατομμύρια υπαλλήλους σε περισσότερες από 13.000 εταιρείες, έδειξε ότι το 43% των αμερικανικών εταιρειών, προσαρμοσμένο ανά κλάδο, έχει υιοθετήσει ένα δομημένο υβριδικό μοντέλο το τέταρτο τρίμηνο, από 38% το τρίτο τρίμηνο και 20% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Επιπλέον, το 32% των εταιρειών έχει επιστρέψει πλήρως στη δια ζώσης εργασία.
Λόγοι που οι CEOs προωθούν πολιτικές επιστροφής στα γραφεία
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Resume.org, οι κύριοι λόγοι επιστροφής στα γραφεία είναι η ενίσχυση της συνεργασίας, η βελτίωση της επικοινωνίας, η ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, η αύξηση της παραγωγικότητας και η καλύτερη διαχείριση των υπαλλήλων.
Η Kevelyn Guzman, περιφερειακή αντιπρόεδρος της Coldwell Banker Warburg, είναι μία από τους πολλούς ηγέτες επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει την πολιτική επιστροφής στα γραφεία.
«Βλέπουμε το γραφείο ως κάτι περισσότερο από έναν χώρο εργασίας – είναι ένα κέντρο σύνδεσης, συνεργασίας και ανάπτυξης» δήλωσε η Guzman στους Epoch Times.
«Η διά ζώσης συνεργασία ήταν καθοριστική για τους συνεργάτες μας: πυροδότησε αυθόρμητες συνεδριάσεις με brainstorming, επιτρέποντάς τους να δουλεύουν για την επίλυση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο.
Αυτό μόνο η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση μπορεί να προσφέρει».
Ο Tim Stassi, ιδρυτής της Dwell One Realty, συμμερίζεται αυτή την άποψη.
«Η επιστροφή στο γραφείο μοιάζει λίγο με την επανένωση με έναν παλιό φίλο που είχες ξεχάσει πόσο σου έλειπε – μόνο που αυτός ο φίλος φέρνει φρέσκες ιδέες και το αδιαμφισβήτητο άρωμα του φρεσκοψημένου καφέ που κανένα Zoom δεν μπορεί να αναπαραγάγει», είπε στους Epoch Times.
Η Cyndi Gave, επικεφαλής της The Metiss Group, μιας συμβουλευτικής εταιρείας εξειδικευμένης στην επιλογή και ανάπτυξη ταλέντων, προσφέρει μια άλλη οπτική για το γιατί οι εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές επιστροφής στα γραφεία.
Όπως ανέφερε, ενώ τα μοντέλα εξ αποστάσεως και υβριδικής εργασίας έχουν επιτρέψει την ευελιξία και έχουν διευρύνει τις δεξαμενές ταλέντων, έχουν επίσης δημιουργήσει προκλήσεις στη συνεργασία, έχουν μειώσει τη δέσμευση και έχουν εισαγάγει φαινόμενα όπως το «job stacking», που αναφέρεται σε εργαζομένους που αναλαμβάνουν ταυτόχρονα πολλές δουλειές.
«Συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε λιγότερο από 40 ώρες, οπότε αποκτούσαν και μια δεύτερη πλήρη απασχόληση και έπαιρναν δύο μισθούς.
Έχω ακούσει για ανθρώπους που έχουν ακόμα και τρεις δουλειές. Αν δουλεύεις πολλές πλήρεις απασχολήσεις, δεν μπορείς να μου πεις ότι εργάζεσαι πραγματικά πλήρως».
Η Gave δήλωσε ότι το φαινόμενο του job stacking έχει αρχίσει να μειώνεται τώρα που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία.
Πρόσφατα δεδομένα από το SurveyMonkey φαίνεται να ενισχύουν αυτή την άποψη. Σύμφωνα με αυτό, το 46% των εργαζομένων με υβριδικό ή εξ αποστάσεως μοντέλο παραδέχτηκε ότι κάνει πολλαπλές εργασίες.
Άλλο ένα 46% ομολόγησε ότι κάνει δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενώ το 4% αποκάλυψε ότι εργάζεται ταυτόχρονα σε δεύτερη δουλειά.
«Η Μεγάλη Αντίσταση»
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μυστικό ότι πολλοί εργαζόμενοι αντιστέκονται στην επιστροφή τους στα γραφεία.
Δύο από τις πιο συνηθισμένες ανησυχίες σχετικά με την επιστροφή στην εργασία είναι το κόστος και ο έλεγχος.
Τον περασμένο μήνα, έρευνα της Owl Labs διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ξοδεύουν περισσότερα από 60 δολάρια την ημέρα για να εργαστούν από το γραφείο, είτε για τη μετακίνησή τους είτε για το γεύμα τους.
«Αν σας ζητούν να πηγαίνετε στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, τα επιπλέον 300 δολάρια την εβδομάδα είναι πραγματικά, πραγματικά πολλά», δήλωσε ο CEO της Owl Labs, Frank Weishaupt.
Την περασμένη άνοιξη, η Έρευνα Επιστροφής στα Γραφεία 2024 της MyPerfectResume αποκάλυψε ότι το 77% των εργαζομένων πιστεύει πως οι εταιρείες επιβάλλουν την επιστροφή στα γραφεία επειδή επιδιώκουν μεγαλύτερο έλεγχο επί του προσωπικού τους.
Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι αντίστασης στην επιστροφή στα γραφεία, το Ινστιτούτο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής του Στάνφορντ αναφέρθηκε σε αυτό το φαινόμενο τον Ιούλιο του 2022 ως «Η Μεγάλη Αντίσταση».
Καθώς περισσότερες εταιρείες προχωρούν στην επιστροφή των απομακρυσμένων εργαζομένων στα γραφεία, το κυρίαρχο ερώτημα για κάποιους εργαζόμενους είναι: «Έχουν το νομικό δικαίωμα να το κάνουν αυτό και μπορούν να με απολύσουν αν δεν επιστρέψω;»
Ο Scott Herdon, δικηγόρος εργασιακών θεμάτων στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι η απάντηση είναι «ναι».
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί σχετικά με το πόσο ισχυρά είναι τα δικαιώματά τους στον εργασιακό χώρο», δήλωσε στους Epoch Times.
Από την άλλη, έρευνα σε 2.585 επαγγελματίες της Amazon, που πραγματοποιήθηκε από την ανώνυμη πλατφόρμα Blind μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, έδειξε ότι το 73% σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω της υποχρέωσης για πενθήμερη παρουσία στο γραφείο.
Ωστόσο, η έρευνα της Resume.org έδειξε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί (49%) εργοδότες δεν ανησυχούν για τον κίνδυνο παραίτησης των εργαζομένων λόγω των πολιτικών επιστροφής στα γραφεία, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς εργασίας.
Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη σε έξι μεγάλες πόλεις – Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σιγκαπούρη, Σίδνεϊ, Τορόντο – αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 60% των εργαζομένων σε κάθε πόλη θα συμμορφωθούν με τις πολιτικές επιστροφής στα γραφεία των εταιρειών τους.
Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, το 72% δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί, με το 44% να το κάνει πρόθυμα και το 28% απρόθυμα.
«Όχι Μονομερείς Πρωτοβουλίες»
Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν εργαζομένους πίσω στο γραφείο.
«Οι εταιρείες πρέπει να επανεξετάσουν και να αναδιαμορφώσουν ριζικά τους χώρους εργασίας, ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτες και καθηλωτικές εμπειρίες συνεργασίας», δήλωσε ο Snorre Kjesbu, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής συσκευών συνεργασίας της Cisco, στη πρόσφατη Παγκόσμια Μελέτη Υβριδικής Εργασίας της εταιρείας.
Αυτό, σύμφωνα με τον Kjesbu, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση εξατομικευμένων χώρων συνεργασίας, με έμφαση στη διαρρύθμιση των δωματίων, την ορατότητα των οθονών και την κάλυψη του ήχου.
Η Simply Noted, μια πλατφόρμα χειρόγραφων σημειώσεων με έδρα την Αριζόνα, υιοθέτησε ένα υβριδικό μοντέλο για να διευκολύνει τα οφέλη της εργασίας τόσο από το γραφείο όσο και εξ αποστάσεως.
Παρόλο που η εταιρεία προσφέρει επιλογές απομακρυσμένης εργασίας, η διοίκηση τόνισε τη σημασία της φυσικής παρουσίας στο γραφείο για την ενίσχυση της επαγγελματικής ανάπτυξης.
Παρά τις εντολές επιστροφής στο γραφείο που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο, η απομακρυσμένη εργασία θα συνεχίσει να υπάρχει το 2025 και μετά, για δύο βασικούς λόγους.
«Πρώτον, η Generation Z, η πρώτη πραγματικά ψηφιακή γενιά, γίνεται γρήγορα η κύρια νέα δεξαμενή ταλέντων», δήλωσε στους Epoch Times.
«Δεύτερον, η ασφαλής απομακρυσμένη συνδεσιμότητα πλέον προσφέρει την ταχύτητα, την απόδοση και την ασφάλεια που ταιριάζουν με το περιβάλλον του γραφείου». Ίδωμεν, λοιπόν…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών