Τελευταία Νέα
Διεθνή

JF-17 εναντίον J-10C... Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη μάχονται για τα... «μάτια» του Μπαγκλαντές

JF-17 εναντίον J-10C... Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη μάχονται για τα... «μάτια» του Μπαγκλαντές
Η ανάγκη του Μπαγκλαντές να αναβαθμίσει γρήγορα την αεροπορία του, οι περιορισμοί του προϋπολογισμού, οι στρατηγικοί δεσμοί με την Κίνα και άλλες γεωπολιτικές εκτιμήσεις καθιστούν συγκριτικά πιο πιθανή μια συμφωνία για την προμήθεια του JF-17 Thunder Block III
Το Μπαγκλαντές έχει δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας του ως μέρος του ευρύτερου στρατιωτικού εκσυγχρονισμού του στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Στόχος Δυνάμεων 2030».
Η Πολεμική Αεροπορία του Μπαγκλαντές (BAF) λειτουργεί επί του παρόντος παλαιότερες πλατφόρμες. Τα γηρασμένα αεροσκάφη είναι ολοένα και πιο ανεπαρκή έναντι των σύγχρονων απειλών και απαιτούν αντικατάσταση με προηγμένες πλατφόρμες.
Η BAF εξέτασε πρόσφατα την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών αεροσκαφών.
Ενδιαφέρον για το J-10C: Το κινεζικό J-10C, ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς και με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, οπλικά συστήματα και οικονομική απόδοση, είχε συμπεριληφθεί στη λίστα επιθυμιών του Μπαγκλαντές. Αυτή η είδηση ​​για την πιθανή απόκτηση αεροσκαφών J-10C ακολούθησε την επίσκεψη του αρχηγού της Air Marshal Hasan Mahmood Khan στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την επιθυμία του Μπαγκλαντές να αποκτήσει περίπου 16 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων J-10C από την Κίνα.
Ενδιαφέρον για το JF-17: Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου άμυνας από το Μπαγκλαντές έδειξε ενδιαφέρον για το JF-17 Thunders κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πακιστάν τον Ιανουάριο του 2025. Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αντιστράτηγο SM Qamarul Hassan, Κύριο Αξιωματικό Επιτελείου, Τμήμα Ενόπλων Δυνάμεων, Μπαγκλαντές , συναντήθηκε με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν (PAF) Στρατάρχη Zaheer Ahmad Babar Sidhu στο Air Έδρα στο Ισλαμαμπάντ.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αντιστράτηγος Χασάν εξέφρασε ρητά ενδιαφέρον για το αεροσκάφος JF-17 Thunder, πυροδοτώντας φήμες για πιθανή αγορά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Μπαγκλαντές είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για το JF-17. Προηγούμενες αναφορές ανέφεραν ότι το Μπαγκλαντές ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό το κινεζικό αεροσκάφος J-10C 4,5ης γενιάς.

Το αεροσκάφος J-10C

Το J-10C, γνωστό ως «Vigorous Dragon», φέρεται να είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς και εξοπλισμένο με τον κινεζικής κατασκευής κινητήρα WS-10B. Η κινεζική Chengdu Aircraft Corporation το έχει αναπτύξει. Το J-10C αντιπροσωπεύει μια εξελικτική έκδοση της σειράς J-10. Το J-10C αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο κινεζικό κοινό τον Ιούλιο του 2017 και τέθηκε σε λειτουργία από το 2018. Διαθέτει σημαντικές προόδους σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
Είναι ικανό τόσο για αποστολές αέρος-αέρος όσο και αέρος-εδάφους και είναι κατάλληλο για διάφορα επιχειρησιακά σενάρια. Με διαμόρφωση delta wing-canard και προαιρετικό κινητήρα ώθησης, το J-10C ισχυρίζεται εξαιρετική ικανότητα ελιγμών και ευελιξία στη μάχη. Το J-10C είναι εξοπλισμένο με ένα ραντάρ Active Electronically Scanned Array (AESA), το οποίο προσφέρει βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και τα ενσωματωμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την παρεμπόδιση των εχθρικών ραντάρ και την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών απειλών ενισχύουν τη δυνατότητα επιβίωσης.
Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει διάφορους οπλισμούς, συμπεριλαμβανομένου του PL-15 πέρα ​​από το Visual Range Air-to-Air Missile (BVR-AAM), το οποίο έχει βεληνεκές άνω των 200 km.

JF-17-fighter-jet-1.webp

Αεροσκάφος JF-17

Το JF-17 Thunder είναι ένα μονοκινητήριο, ελαφρύ, πολλαπλών ρόλων πολεμικό αεροσκάφος. Με μέγιστη ταχύτητα περίπου 1.200 mph και ανώτατο όριο σέρβις 50.000 πόδια, το JF-17 μπορεί να εκτελέσει διάφορες εργασίες. Έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει κινεζικά όπλα στα επτά σκληρά σημεία του, συμπεριλαμβανομένων των βομβών ολίσθησης με καθοδήγηση LS-6 GPS, του πυραύλου αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας PL-5 και του υπερηχητικού YJ-12 και του YJ-83 υποηχητικού αντι- ναυτιλιακούς πυραύλους.
Αν και δεν είναι άμεσα ενσωματωμένο, το JF-17 μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με εξωτερικά pods που φέρουν παρεμβολές αυτοάμυνας και ηλεκτρο-οπτικούς/υπέρυθρους αισθητήρες. Από την εισαγωγή του στο PAF το 2007, το JF-17 έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές. Εάν το Μπαγκλαντές αποφασίσει να αγοράσει το JF-17, πιθανότατα θα αγοράσει την παραλλαγή Block III με ανώτερη ικανότητα ελιγμών, εκτεταμένη εμβέλεια και βελτιωμένες δυνατότητες μάχης.
J-10C-China.webp
Συγκριτική Ανάλυση: JF-17 Thunder έναντι J-10C

Το JF-17 Thunder και το J-10C είναι σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν από την Κίνα. Το πρώτο ήταν μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ Κίνας και Πακιστάν. Έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικούς ρόλους, πελάτες και λειτουργικές ανάγκες.
Υπόβαθρο ανάπτυξης: Το JF-17 Thunder αναπτύχθηκε από κοινού από την κινεζική Chengdu Aircraft Corporation (CAC) και το Pakistan Aeronautical Complex (PAC). Έχει σχεδιαστεί ως οικονομικό, ελαφρύ, πολλαπλών ρόλων μαχητικό για εξαγωγικές αγορές και την Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF). Το αεροσκάφος είναι γνωστό για την προσιτή τιμή και την ευκολία συντήρησης.
Από την άλλη πλευρά, το J-10C αναπτύχθηκε αποκλειστικά από την CAC για την Αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF). Είναι ένα πιο προηγμένο, πολλαπλών ρόλων, μαχητικό τέταρτης γενιάς και σχεδιασμένο για κορυφαίες επιδόσεις και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.
Ρόλοι και αποστολές: Το JF-17 Thunder είναι ένα ελαφρύ μαχητικό πολλαπλών ρόλων κατάλληλο για αεροπορική άμυνα, στενή αεροπορική υποστήριξη και ρόλους κρούσης ακριβείας. Στοχεύει χώρες με περιορισμένους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Συγκριτικά, το J-10C έχει σχεδιαστεί ως μεσαίου βάρους μαχητικό πολλαπλών ρόλων ικανό για αεροπορική υπεροχή, επίθεση εδάφους και προηγμένο ηλεκτρονικό πόλεμο. Λειτουργεί σε περιβάλλοντα υψηλής απειλής ενάντια σε εξελιγμένους αντιπάλους.
Αεροσκάφος και σχεδιασμός: Το JF-17 Thunder είναι ελαφρύ (περίπου 12,7 τόνοι μέγιστο βάρος απογείωσης), με συμβατική διάταξη και εστίαση στην απλότητα και την ευελιξία. Χρησιμοποιεί σύνθετα υλικά για μείωση βάρους και κόστους. Όντας μικρό και ελαφρύτερο, είναι ευκολότερο να αναπτυχθεί από μπροστινές αεροπορικές βάσεις.
Αντίθετα, το J-10C είναι μεσαίου βάρους (περίπου 19 τόνοι μέγιστο βάρος απογείωσης), με διαμόρφωση πτερυγίων καναντέρ-δέλτα για ανώτερη ευελιξία και αεροδυναμική—υψηλότερη χρήση προηγμένων σύνθετων υλικών για μειωμένη διατομή ραντάρ. Το μεγαλύτερο μέγεθος προσφέρει καλύτερο ωφέλιμο φορτίο και εμβέλεια.
Avionics και αισθητήρες: Η νεότερη παραλλαγή JF-17 Thunder διαθέτει το ραντάρ KLJ-7 ή NRIET KLJ-7A ενεργού ηλεκτρονικά σαρωμένης συστοιχίας (AESA). Διαθέτει μια αξιοπρεπή σουίτα αεροηλεκτρονικών, που περιλαμβάνει γυάλινο πιλοτήριο και οθόνη με κράνος (HMD). Από την άλλη πλευρά, το J-10C διαθέτει προηγμένο ραντάρ AESA με ανώτερη εμβέλεια και ικανότητα παρακολούθησης, εξαιρετικά προηγμένα πλήρως ψηφιακά συστήματα πτήσης και ενσωματωμένο HMD και μια ισχυρή σουίτα EW ικανή να αντιμετωπίσει απειλές υψηλού επιπέδου.
Κινητήρες και επιδόσεις: Ο ρωσικός κινητήρας RD-93 ή κινεζικός WS-13 τροφοδοτεί το JF-17 Thunder. Ο κινητήρας έχει ώση 85 kN, επιτρέποντας στο αεροσκάφος να επιτύχει ταχύτητα 1,6 Mach, ακτίνα μάχης 1.352 km και ανώτατο όριο υπηρεσίας 55.000 πόδια. Συγκριτικά, το J-10C είχε αρχικά κινητήρα AL-31FN (ρωσικό). Οι νεότερες εκδόσεις χρησιμοποιούν τον κινεζικό κινητήρα WS-10B Taihang με ώθηση 132 kN. Το αεροσκάφος μπορεί να επιτύχει ταχύτητα 2,2 Mach, έχει ακτίνα μάχης 1.700 km και ανώτατο όριο υπηρεσίας 59.055 πόδια.
Συστήματα όπλων: Το JF-17 Thunder μπορεί να μεταφέρει πυραύλους PL-5, PL-9, PL-10 ή PL-15 εκτός οπτικού βεληνεκούς (BVR), πυρομαχικά ακριβείας, όπως βόμβες με λέιζερ και πυραύλους κρουζ (Ra ad), και αντιπλοϊκός πύραυλος CM-400AKG. Το συνολικό ωφέλιμο φορτίο του είναι 3.600 κιλά.
Το J-10C έχει συνολικό ωφέλιμο φορτίο 6.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων πυραύλων αέρος-αέρος PL-10 (IR-guided) και PL-15 (BVR) με μεγαλύτερη εμβέλεια, ικανότητα χτυπήματος ακριβείας με προηγμένα κατευθυνόμενα πυρομαχικά και προηγμένα αντι- πυραύλους πλοίων για ρόλους ναυτικής επίθεσης.
Stealth και Survivability: Το JF-17 Thunder έχει περιορισμένα χαρακτηριστικά stealth και εστιάζει στη μειωμένη διατομή ραντάρ (RCS) χρησιμοποιώντας σύνθετα υλικά. Αντίθετα, το J-10C διαθέτει ημι-απορροφητικό σχεδιασμό με μειωμένο RCS λόγω της διαμόρφωσης του πλαισίου του αεροσκάφους και της χρήσης RAM (Radar-Absorbing Material). Είναι πιο επιβιώσιμο σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα.
Κόστος: Το JF-17 Thunder φέρεται να κοστίζει περίπου 30-40 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά μονάδα (ανάλογα με την παραλλαγή), ενώ το J-10C κοστίζει περίπου 60-70 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά μονάδα.
Το JF-17 Thunder προβάλλεται ως ένα προσιτό και ευέλικτο μαχητικό, ιδανικό για χώρες που χρειάζονται μια φθηνότερη και αξιόπιστη πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων. Αντίθετα, το J-10C είναι ένα πιο ικανό και εξελιγμένο αεροσκάφος, κατάλληλο για έθνη που αναζητούν υψηλές επιδόσεις και προηγμένη τεχνολογία.
Το Μπαγκλαντές εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει το κινεζικό JF-17 Thunder και πιθανώς το J-10C για το πρόγραμμα μαχητικών επόμενης γενιάς του. Ενώ το JF-17 Thunder προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων με αξιοπρεπείς δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, το αεροσκάφος J-10C, με τις προηγμένες δυνατότητές του, όπως ραντάρ AESA, χαρακτηριστικά stealth και σύγχρονα όπλα , ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες του Μπαγκλαντές να ενισχύσει την περιφερειακή αποτροπή.
Ωστόσο, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η εξισορρόπηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων, οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις και η οικονομική βιωσιμότητα.
Στρατηγικοί δεσμοί με την Κίνα: Το Μπαγκλαντές διατηρεί ισχυρούς αμυντικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή στρατιωτικού υλικού. Το Μπαγκλαντές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής όπλων της Κίνας μετά το Πακιστάν. Η Κίνα έχει προμηθεύσει στο παρελθόν ναυτικά πλοία, άρματα μάχης και άλλα αμυντικά συστήματα στο Μπαγκλαντές, καθιστώντας τα κινεζικά αεροσκάφη μια λογική επιλογή για συνέχεια.
Εξάρτηση από την Κίνα: Η μεγάλη εξάρτηση από τον κινεζικό αμυντικό εξοπλισμό θα μπορούσε να περιορίσει τη στρατηγική αυτονομία του Μπαγκλαντές και να το εκθέσει στη γεωπολιτική πίεση από το Πεκίνο.
Προσιτές τιμές και χρηματοδότηση: Τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη είναι σημαντικά φθηνότερα από τα δυτικά αντίστοιχα όπως τα Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale ή Lockheed Martin F-16. Η Κίνα προσφέρει ευέλικτες επιλογές χρηματοδότησης, οι οποίες θα ήταν ελκυστικές στο Μπαγκλαντές.
Λειτουργικό κόστος: Ενώ το αρχικό κόστος είναι χαμηλό, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν το Μπαγκλαντές επιλέξει πλατφόρμες υψηλότερης τεχνολογίας όπως το J-10C. Η χρηματοδότηση μέσω κινεζικών δανείων μπορεί να εμβαθύνει την οικονομική εξάρτηση του Μπαγκλαντές από το Πεκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε ευρύτερες στρατηγικές ευπάθειες.
Προκλήσεις και ανησυχίες: Αν και τα κινεζικά αεροσκάφη όπως τα JF-17 και J-10C είναι προηγμένα, ενδέχεται να υστερούν σε σχέση με τα δυτικά αεριωθούμενα σε αξιοπιστία, απόδοση κινητήρα και ενσωμάτωση λογισμικού. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερες τεχνολογίες και εξαρτήματα αντίστροφης μηχανικής.
Γεωπολιτική: Η γεωπολιτική ένταση στον Ινδο-Ειρηνικό αυξάνεται, με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέλουν το Μπαγκλαντές στο στρατόπεδό τους. Η στροφή του Μπαγκλαντές προς την Κίνα θα μπορούσε να τείνει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης