Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Lukyanov (Valdai Club): Τρία «φυτίλια» σιγοκαίνε στο υπογάστριο της Ευρώπης και απειλούν να την τινάξουν στον αέρα

Lukyanov (Valdai Club): Τρία «φυτίλια» σιγοκαίνε στο υπογάστριο της Ευρώπης και απειλούν να την τινάξουν στον αέρα
Ο διευθυντής ερευνών του συλλόγου Valdai κατονομάζει τρεις κινδύνους που σχετίζονται με τον Trump στην παγκόσμια σκηνή
Η έλευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Donald Trump, δημιούργησε προσδοκίες για την επίλυση σημαντικών διεθνών ζητημάτων, όπως το ουκρανικό και η ενέργεια, όμως ελοχεύουν τρεις κίνδυνοι για την παγκόσμια παγκόσμια τάξη πραγμάτων και κυρίως για την Ευρώπη, που σαν «φυτίλια» σιγοκαίνε και απειλούν να την τινάξουν στον αέρα.
Και οι τρεις κίνδυνοι σχετίζονται με τις τακτικές του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, όπως το έθεσε σε συνέντευξή του στο TASS ο Fyodor Lukyanov, διευθυντής ερευνών της λέσχης συζήτησης Valdai (Valdai Club).

Πρώτος κίνδυνος:

«Ο πρώτος παράγοντας κινδύνου έχει να κάνει με την εσωτερική σύγκρουση της κυβέρνησης Trump για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στο θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Υπάρχει μία πλευρά που υποστηρίζει «ένα είδος σύγκρουσης» με την Ρωσία, όπου ακόμη κι αν υιοθετηθεί η τακτική «Charge of the Light Brigade», δεν θα έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας...», είπε ο Lukyanov.
Κανείς δεν ξέρει, είπε, ποια τακτική θα επιλέξει ο Trump στο πλαίσιο του ουκρανικού ζητήματος σε περίπτωση που η αρχική τακτική αποτύχει και αυτό από μόνο του εγκυμονεί κινδύνους.
«Δεν έχει τη συνήθεια να υποχωρεί, δεν έχει συνηθίσει να αλλάζει γνώμη....
Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία προσέγγιση επί του θέματος», εξηγεί ο Lukyanov και αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο.
Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την Ευρώπη που σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της ειρήνης, κινδυνεύει η συνοχή και το μέλλον της.

Δεύτερος κίνδυνος:
Ο αναλυτής βλέπει έναν άλλο παράγοντα κινδύνου που έχει να κάνει με τον «έντονο εσωτερικό αγώνα» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Προς το παρόν, οι αντίπαλοι του Trump προσπαθούν να ανασυνταχθούν, οπότε θα έχει μια λευκή κάρτα για λίγο.
Αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα.
Όταν θα... συνέλθουν, όταν θα περάσει η περίοδος χάριτος και θα αρχίσει να κάνει λάθη, αυτό συνεπάγεται αντιμετώπιση του προέδρου κατά μέτωπο», επεσήμανε ο ειδικός.
Ο Lukyanov σημείωσε ότι η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί μέσα στις ΗΠΑ, αλλά, δυστυχώς, το παγκόσμιο σύστημα είναι ακόμα οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η κάθε εσωτερική αναταραχή στις ΗΠΑ να διαχέεται σε ολόκληρο τον κόσμο» και μπορεί να δημιουργήσει «αστάθεια».

Τρίτος κίνδυνος:
Και ένας τρίτος παράγοντας κινδύνου, σύμφωνα με τον Lukyanov, είναι οι σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ευρώπη βρίσκεται σε σύγχυση και αρνείται πεισματικά να βγει out of the box και να αποφασίσει πώς να συμπεριφερθεί.
Από τη μία πλευρά, η εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο βαριά που είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της λένε", εξήγησε, προσθέτοντας, πως «η ρήξη του Trump με τις πολιτικές των προκατόχων του μπορεί τώρα να αποδειχθεί τόσο οξεία που η Ευρώπη θα αισθανθεί απολύτως εγκαταλειμμένη και θα προσπαθήσει να ανακτήσει τις απώλειές της μέσω ορισμένων προκλήσεων.
Δυστυχώς, ο κύριος χώρος για τέτοιες προκλήσεις παραμένει στη σφαίρα της Ουκρανίας».
Αυτό όμως μπορεί να της κοστίσει την ίδια της την ύπαρξη, καταλήγει ο αναλυτής.

Σε σημείο καμπής η Ευρώπη

Όπως σημειώνει ένας άλλος αναλυτής της Λέσχης Valdai, η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής: είτε θα γίνει παγκόσμια δύναμη είτε θα περιπέσει σε παρακμή και θα χάσει έδαφος έναντι των βασικών διεθνών ανταγωνιστών της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση του διευθυντή του Valdai Club Timofei Bordachev.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γνωστό πανεπιστημιακό, μόλις πριν από λίγα χρόνια, η Δυτική Ευρώπη έμοιαζε με φρούριο σταθερότητας.
Με ισχυρή οικονομία, σταθερά κοινωνικά συστήματα και το μεγαλόπνοο έργο της «ευρωπαϊκής ενοποίησης», έδινε την εντύπωση μιας πολιτείας απρόσβλητης από μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις.
Σήμερα, ωστόσο, αποτελεί αστείρευτη πηγή παράξενων ειδήσεων και σύγχυσης.
Παρακολουθούμε ατελείωτες συζητήσεις για αποστολή «ευρωπαϊκών ειρηνευτικών αποστολών» στην Ουκρανία, δράματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γαλλία ή προεκλογικές καταιγίδες σε φλιτζάνι τσαγιού στη Γερμανία.
Γίνονται προσπάθειες ανάμειξης στη Μέση Ανατολή και, πάνω απ’ όλα, ένας κατακλυσμός ανεύθυνων, συχνά χωρίς νόημα δηλώσεων από δυτικοευρωπαίους πολιτικούς.

Για τους εξωτερικούς παρατηρητές, αυτές οι εξελίξεις προκαλούν αμηχανία μαζί και με ανησυχία για το μέλλον της Ευρώπης.

«Για τη Ρωσία, η πνευματική και ηθική στασιμότητα της Δυτικής Ευρώπης παρουσιάζει προκλήσεις όσο και ερωτήματα.
Ιστορικά, η ΕΕ υπήρξε ένας γείτονας που ενέπνεε μεταρρυθμίσεις και διαμόρφωνε στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής.
Αλλά πώς μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με μια δύναμη σε παρακμή που αρνείται να αναγνωρίσει την πτώση της;
Όποια κι αν είναι η απάντηση, είναι σαφές ότι η εποχή της κυριαρχίας της έχει τελειώσει.
Η παρακμή της είναι αδιαμφισβήτητη – ακόμη κι αν οι ίδιοι οι Δυτικοευρωπαίοι αρνούνται να τη δουν» καταλήγει ο διευθυντής του Valdai Club.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania