Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Gallant: Με βόμβες 80 τόνων εξοντώσαμε τον ηγέτη της Hezbollah, Nasrallah - Ο σχεδιασμός και η... αναβολή

Αποκάλυψη Gallant: Με βόμβες 80 τόνων εξοντώσαμε τον ηγέτη της Hezbollah, Nasrallah - Ο σχεδιασμός και η... αναβολή
Το παρασκήνιο της απόφασης της δολοφονίας Nasrallah αποκάλυψε στην πρώτη του συνέντευξη ο πρώην ΥΠΑΜ του Ισραήλ Yoav Gallant, στην πρώτη του συνέντευξη
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από δύο χρόνια και την καρατόμησή του από το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ο πρώην ΥΠΑΜ Yoav Gallant, αποκάλυψε με λεπτομέρειες το επιχειρησιακό σχέδιο για την εξόντωση του Γενικού Γραμματέα της λιβανέζικης Hezbollah, Hassan Nasrallah, με τις παρασκηνιακές διαδικασίες πριν την λήψη και εκτέλεση της απόφασης, στο ισραηλινό Channel 12.
Ο Nasrallah σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, μετά από βίαιη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αρχηγείο της Hezbollah στα νότια προάστια της Βηρυτού, με μια έκρηξη που άνοιξε έναν βαθύ και τεράστιο κρατήρα στο έδαφος.

Η συζήτηση...

«Η επιχείρηση διεξήχθη την Παρασκευή (27/9), και την προηγούμενη Κυριακή, ο Αρχηγός του Επιτελείου και ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας μου παρουσίασαν την επιχείρηση για την εξάλειψη του Nasrallah, μου έδωσαν λεπτομέρειες για την τοποθεσία του κλπ», είπε ο Gallant.
«Τους ρώτησα για τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η απάντηση που πήρα ήταν 90%.
Τους ρώτησα γιατί και πόσους τόνους εκρηκτικών σχεδίαζαν να του ρίξουν.
Μου είπαν 40 τόνους.
Τους είπα να διπλασιάσουν...Χρησιμοποιήστε 80 τόνους.
Διπλασιάστε την ποσότητα εκρηκτικών για να φτάσετε σε ποσοστό επιτυχίας 99%».
«Ο πρωθυπουργός σταμάτησε τη συζήτηση και ζήτησε από εμένα, τον αρχηγό του επιτελείου και αρκετούς άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους να πάμε σε άλλο δωμάτιο», συνέχισε ο πρώην ΥΠΑμ.
«Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην αίθουσα και είπε ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε απόφαση.
Θα επιστρέψω από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή και θα αποφασίσουμε τότε.
Εάν ο Netanyahu φύγει από τη χώρα και ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρχε η πιθανότητα ο Nasrallah να βγει από το υπόγειο και να αφήσει τη θέση του», σκέφτηκα.
«Την επόμενη μέρα (Πέμπτη), τα ισραηλινά και διεθνή μέσα δημοσίευσαν αναφορές ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συντάξει ένα πλαίσιο για κατάπαυση του πυρός».
«Λίγο αργότερα, ο αρχηγός του επιτελείου και εγώ λάβαμε μια κλήση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μας είπε: «Σκεφτόμουν αυτά που είπατε χθες το βράδυ (Τετάρτη).
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει απόψε».
Στο τέλος εκείνης της κλήσης, μας δόθηκε το πράσινο φως» ανέφερε.

Η εκτέλεση

«Την Παρασκευή το πρωί έθεσα την ώρα 18:00 μαζί με τον Αρχηγό του Επιτελείου ως προθεσμία εφαρμογής του σχεδίου εξόντωσης.
Καλέσαμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είπε: Εγκρίθηκε, αλλά ζητώ να καθυστερήσει μέχρι τις 18:30, γιατί στις 18:00 θα είμαι στην πλατφόρμα του ΟΗΕ.
Συμφωνήσαμε να καθυστερήσουμε μέχρι τις 6:20,οπότε και και πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση».
Υπενθυμίζεται πως ο  Gallant καταζητείται για δίκη βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο της Γάζας, που έσυρε τη Hezbollah σε παράλληλη σύγκρουση με το Ισραήλ.
Ο Gallant,τον οποίο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu καρατόμησε από τη θέση του υπουργού Άμυνας τον περασμένο Νοέμβριο, συνέχισε: «Την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο αρχηγός του επιτελείου παρουσίασε το σχέδιο που είχαμε εκπονήσει για την εξάλειψη του Nasrallah.

H διαρροή βίντεο της δύναμης των βομβών

Πριν λίγες ώρες διέρρευσε βίντεο που δείχνει την καταστροφική δύναμη των βομβών των 1.800 κιλών που χρησιμοποιήθηκαν για την δολοφονία του Hassan Nasrallah στην Βηρρυτό.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι τουλάχιστον «80 τόνοι» των εκρηκτικών ρίχτηκαν από οκτώ αεροσκάφη F-15 σε τέσσερα κτίρια κατοικιών τουλάχιστον επτά ορόφων, όπως ανέφερε η Lorientlejour.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά GBU-28 των 1.800 κιλών και GBU-31/BLU-109 των 900 κιλών χωρίς να είναι σαφής τι ποσότητα χρησιμοποιήθηκε από κάθε πυρομαχικό, που έκαναν εκατοντάδες κτίρια του Λιβάνου έτρεμαν σαν να γίνεται σεισμός, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι «bunker busters», όπως αποκαλούνται τα όπλα αυτά στη στρατιωτική ορολογία, αλλά ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκαλύψει επίσημα τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Ωστόσο, αρκετά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την ημέρα, και ίσως και πάλι την περασμένη Παρασκευή, από την ισραηλινή αεροπορία, περιείχαν ένα μικρό ραδιενεργό φορτίο: απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Με τις σοβαρές ανησυχίες που αναδύονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την πιθανή ραδιενέργεια από αυτούς τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο καθηγητής Ραίφ Ρέντα, πρόεδρος της Ένωσης Κοινωνικής Ιατρικής του Λιβάνου, ζήτησε «τη συλλογή δειγμάτων από τις τοποθεσίες βομβαρδισμού και την αποστολή εκθέσεων στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε ο κόσμος να γίνει μάρτυρας της αιματηρής, εγκληματικής ιστορίας του σιωνιστικού εχθρού», σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης