Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ - Μόνο τα ομόλογα Covid θέλουν 30 δισ. ευρώ ετησίως - Πρωτοφανές οικονομικό βάρος

Ριζική αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ - Μόνο τα ομόλογα Covid θέλουν 30 δισ. ευρώ ετησίως - Πρωτοφανές οικονομικό βάρος
Ο νέος προϋπολογισμός θα δίνει περισσότερη εξουσίες στις εθνικές κυβερνήσεις
Σχετικά Άρθρα

Ριζική αναθεώρηση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες, αντικαθιστώντας δεκάδες προγράμματα με συγχωνευμένα ταμεία που θα δώσουν μεγαλύτερη εξουσία δαπανών στις εθνικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με έγγραφο που είδαν οι Financial Times, η Κομισιόν προτείνει έναν «πιο φιλόδοξο» προϋπολογισμό, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και το σχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για άμυνα και τις σημαντικές αποπληρωμές χρεών. Αν και το έγγραφο δεν προτείνει ένα συνολικό ποσό για τον πολυετή προϋπολογισμό, ο οποίος αρχίζει το 2028, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του τρόπου κατανομής των κονδυλίων που έχει γίνει ποτέ, λέγοντας ότι «η υφιστάμενη κατάσταση δεν αποτελεί επιλογή».

Ομόλογα 30 δισ. ευρώ

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι μόνο οι αποπληρωμές των χρεών από τα ομόλογα της εποχής Covid θα φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως, ή το 20% των ετήσιων δαπανών της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές οικονομικό βάρος που θα αναγκάσει την ΕΕ να επανεξετάσει τις συνολικές συνεισφορές.
Οποιαδήποτε πρόταση για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς σθεναρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία και Ολλανδία.

Συγχώνευση προγραμμάτων

Αντί να διαπραγματευτεί γύρω από παραδοσιακές κατηγορίες, η Επιτροπή αναφέρει ότι θέλει να φέρει την επανάσταση στη δομή του προϋπολογισμού, συγχωνεύοντας πάνω από 50 «άκαμπτα» προγράμματα σε τρία κύρια ταμεία, παρέχοντας μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων προκλήσεων.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ παραδοσιακά χρηματοδοτείται από τις εθνικές συνεισφορές, οι οποίες ανέρχονται περίπου στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ. Περίπου το ένα τρίτο διατίθεται σε επιδοτήσεις για τη γεωργία, το άλλο ένα τρίτο σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές μέσω της «πολιτικής συνοχής», με το υπόλοιπο να καλύπτει διάφορες δαπάνες, όπως η εξωτερική βοήθεια και οι μισθοί του προσωπικού της ΕΕ.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη αναθεώρηση, η Επιτροπή θα συμφωνεί σε ένα ενιαίο «σχέδιο για κάθε χώρα με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», περιλαμβάνοντας περιφερειακά κονδύλια και επιδοτήσεις γεωργίας. Αυτό θα δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις περισσότερη ευχέρεια στην απόφαση για έργα, μερικά από τα οποία παραδοσιακά συμφωνούν τοπικές αρχές με την ΕΕ.
Ένα δεύτερο «Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας» θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε βασικούς τομείς και κοινά έργα, ενώ ένα «ανασυγκροτημένο» ταμείο για την εξωτερική πολιτική θα είναι «πιο εναρμονισμένο με τα στρατηγικά μας συμφέροντα». Αυτά τα δύο ταμεία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αφιερώσει μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού σε διασυνοριακά αμυντικά έργα, κάτι που δεν είχε προηγουμένως αποτελέσει προτεραιότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Η πρόταση από την Επιτροπή έρχεται ενόψει της επίσημης νομοθετικής πρότασης για τον προϋπολογισμό, γνωστός ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), που αναμένεται το καλοκαίρι. Όλες οι 27 χώρες μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν, μια διαδικασία που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί κατανομής είναι υπερβολικά γραφειοκρατικοί και αργοί στην έγκριση έργων. Ενώ η ΕΕ είναι αυτή τη στιγμή στη μέση του επταετούς κύκλου του προϋπολογισμού, μόλις το 6,4% των περιφερειακών κονδυλίων έχουν δαπανηθεί έως τώρα.
Η διαπραγμάτευση για τη διανομή των κονδυλίων με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών θα απλοποιήσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει στην Κομισιόν να παρακολουθεί πώς τα έργα επιτυγχάνουν τους συνολικούς στόχους μεταρρύθμισης. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αφήσει τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με λιγότερη επιρροή στη χρήση των κονδυλίων. Το έγγραφο αναφέρει ότι οποιαδήποτε πολιτική θα πρέπει να «σχεδιαστεί σε συνεργασία με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές».
Ο Siegfried Mureșan, συντηρητικός μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού, δήλωσε: «Θέλουμε έναν προϋπολογισμό που να ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τις νέες προτεραιότητες της Ένωσης, οι οποίες είναι η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα της ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης