Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής - Η Πολωνία λέει όχι στην αποστολή στρατού στην Ουκρανία - Tusk: Η ΕΕ μόνο κενές εγγυήσεις μπορεί να δώσει

Σύνοδος Κορυφής - Η Πολωνία λέει όχι στην αποστολή στρατού στην Ουκρανία - Tusk: Η ΕΕ μόνο κενές εγγυήσεις μπορεί να δώσει
«Δεν προβλέπω την αποστολή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός
Eξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ - ΕΕ - Βρετανίας που διεξήχθη στις 17/2, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας είναι αδύνατες, ωστόσο απέρριψε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, εξήγησε ότι η Σύνοδος δεν άλλαξε τίποτα στην πολωνική άποψη, αλλά έσπευσε να καταδείξει τη σημασία της πολωνικής υποστήριξης στην υλικοτεχνική υποδομή και στην ευρύτερη ανθρωπιστική υποστήριξη για την Ουκρανία.
«Εάν είναι δυνατόν να προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας μέσω της παρουσίας, με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ, τότε η Πολωνία θα δραστηριοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά δεν προβλέπω την αποστολή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Παράλληλα προέβη σε μια μακρά αναφορά σε άλλους τρόπους με τους οποίους η Πολωνία υποστηρίζει την Ουκρανία και πως πρέπει να φροντίσει και για την ασφάλειά της.
«Η Πολωνία και οι χώρες της ανατολικής πλευράς βρίσκονται κατά μία έννοια στην πρώτη γραμμή, συνορεύοντας με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την εμπόλεμη Ουκρανία. ... Όταν πρόκειται για την Πολωνία, τη Βαλτική, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές και συμμαχικές επενδύσεις στην ασφάλειά μας», ανεφερε.
Εάν αυτές οι χώρες «δεν είναι ασφαλείς, υποστηριζόμενες από ολόκληρη τη συμμαχία ... δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Ουκρανία», πρόσεθεσε.
«Εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τότε γιατί να δώσει εγγυήσεις σε άλλους; Ιδιαίτερα αφού ούτως ή άλλως αυτές θα είναι κενές εγγυήσεις», τόνισε αφοπλιστικά.
«Θέλουμε οι όποιες μελλοντικές υποχρεώσεις προς την Ευρώπη να είναι σοβαρές. Τυχαίνει η Ουκρανία να είχε διαφορετικές εγγυήσεις στο παρελθόν, ξεκινώντας από το μνημόνιο της Βουδαπέστης...».
Επιπλέον επανέλαβε ότι οποιαδήποτε ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής και ότι η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα, κατέληξε ο Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης