Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδρομικές επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας σε 4 ΜΚΟ - Η USAID τους έδινε μαύρο χρήμα για να ρίξουν τον Vucic

Καταδρομικές επιχειρήσεις της σερβικής αστυνομίας σε 4 ΜΚΟ - Η USAID τους έδινε μαύρο χρήμα για να ρίξουν τον Vucic
Όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την USAID κατασχέθηκαν από τις τέσσερις ΜΚΟ από την Ανώτατη Εισαγγελία, η οποία ανέκρινε επίσης τους υπεύθυνους για τις δαπάνες
Σχετικά Άρθρα
Η σερβική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε πολλές μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις σε αναζήτηση αποδείξεων για οικονομικές ατασθαλίες.
Η κίνηση αυτή έγινε στις 25 Φεβρουαρίου, καθώς τέσσερις οργανώσεις κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση χρημάτων από την αμερικανική αναπτυξιακή υπηρεσία USAID.
Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, οι οποίες έχουν υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Vucic, η δράση της αστυνομίας ήταν επίθεση στα πολιτικά τους δικαιώματα.
Σε δήλωσή του προς τον Τύπο, ο γενικός εισαγγελέας του Βελιγραδίου, κατηγόρησε τις τέσσερις ΜΚΟ που ερευνήθηκαν για πιθανή «υπεξαίρεση κεφαλαίων των αμερικανών φορολογουμένων».
Επικαλέστηκε τις «αμφιβολίες για το έργο της USAID» που εξέφρασαν «ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το αμερικανικό υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας [DOGE], με επικεφαλής τον Musk».
Ο Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι η Ειδική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για πληροφορίες σχετικά με την USAID για πιθανή κατάχρηση κεφαλαίων, ξέπλυμα χρήματος και αθέμιτη δαπάνη κεφαλαίων των Αμερικανών φορολογουμένων στη Σερβία.
Όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την USAID κατασχέθηκαν από τις τέσσερις ΜΚΟ από την Ανώτατη Εισαγγελία, η οποία ανέκρινε επίσης τους υπεύθυνους για τις δαπάνες.
Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Κροατία, τη Βοσνία και τη Σερβία περιέγραψαν τις επιδρομές αυτές ως προσπάθεια εκφοβισμού των ομάδων αυτών.
Σε μια αντίδραση στη γαλλική εφημερίδα Le Monde στις 26 Φεβρουαρίου, ο Radovan Kupres, εκπρόσωπος του Κέντρου Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας (CRTA), δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα κάτι τέτοιο, έχουμε όλο και περισσότερο την εντύπωση ότι ζούμε όπως στη Λευκορωσία».

H Σερβία και οι διαμαρτυρίες

Το CRTA περιγράφει τον εαυτό του ως μια ανεξάρτητη, μη κομματική οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δεσμεύεται να αναπτύξει τη δημοκρατική κουλτούρα και τον ακτιβισμό των πολιτών.
Άλλες ΜΚΟ που βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας ήταν τα παρατηρητήρια Gradjanske Inicijative (Πολιτικές Πρωτοβουλίες), Trag και το Κέντρο Πολιτικής.
Η Maja Stojanovic, διευθύντρια της Civic Initiatives, δήλωσε στο Reuters ότι 20 ντετέκτιβ πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της «χωρίς δικαστική εντολή».
«Η σημερινή εισβολή της αστυνομίας … αντιπροσωπεύει μια βίαιη επίδειξη δύναμης και συνεχή πίεση στην κοινωνία των πολιτών στη Σερβία», δήλωσε η Stojanovic.
Από το 2001, η USAID έχει δωρίσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια (950 εκατομμύρια ευρώ) στη Σερβία.
Επισήμως, αυτό έγινε για την «ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη βελτίωση της χρηστής διακυβέρνησης», αλλά ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κυβέρνησης, αμφισβήτησαν αυτές τις προθέσεις.
Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία έχει δει πολλαπλές διαμαρτυρίες κατά του Vucic, με αφορμή κατηγορίες για διαφθορά, εκλογική απάτη και αυξανόμενο αυταρχισμό.
Σημαντική αφορμή αποτέλεσε η κατάρρευση του στεγάστρου ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ τον Νοέμβριο του 2024, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι, για την οποία οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αμέλεια της κυβέρνησης και τη δωροδοκία που συνδέεται με ένα έργο ανοικοδόμησης υπό κινεζική εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης