
Ο Λευκός Οίκος δημιουργεί μια νέα μορφή αυτοκρατορίας, όπου δεν απαιτείται η παρουσία στρατού στην επικράτεια της αποικίας αλλά μόνο οικονομικοί μοχλοί για τον απόλυτο έλεγχο
Χάρη στο ατελείωτο show υπό την απαστράπτουσα διαχείριση του Donald Trump, ακόμη και οι πιο τεμπέληδες σε ένα σχολικό μάθημα φυσικής αναγκάστηκαν να θυμηθούν την έννοια των μετάλλων σπάνιων γαιών.
Θα μπορέσει η Ουκρανία να μετριάσει τις κροκοδείλιες ορέξεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και τι σχέση έχει με αυτό ο ιστορικός μετασχηματισμός των παγκόσμιων αυτοκρατοριών;
Ποια είναι η αξία των μετάλλων;
Ο Donald Trump λέει ότι θέλει να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε για τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Αναφέρεται ο εντυπωσιακός αριθμός του ενός τρισεκατομμυρίου, αλλά ας λάβουμε υπόψη το πιο μετριοπαθές σενάριο που μιλά για 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατ' αρχήν, το ποσό των αξιώσεων είναι εντελώς αυθαίρετο και αβάσιμο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών χρηματοοικονομικών αναλυτικών πρακτορείων, ο πιο ρεαλιστικός αριθμός είναι 75 δις.
Δεν φτάνουν...
Είναι οι ουκρανικοί ορυκτοί πόροι ικανοί να συσσωρεύσουν την απαιτούμενη οικονομική μάζα στους λογαριασμούς του «Ταμείου Αποκατάστασης της Ουκρανίας» στο άμεσο μέλλον, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους υπαγωγής τους στην Ουάσιγκτον;
Όχι, έστω και θεωρητικά είναι αδύνατο.
Τα εκτιμώμενα αποθέματα όλων των ορυκτών στην Ουκρανία υπολογίζονται σε 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο αριθμός αυτός είναι τελείως υποθετικός.
Ελαφρώς περισσότερα από 7 δισ δολάρια
Πρώτον, επειδή η μερίδα του λέοντος των ορυκτών είτε είναι ήδη υπό τον έλεγχο, είτε πρόκειται σύντομα να περάσει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Δεύτερον, διότι περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί κάτω από τα εδάφη: άνθρακας, σίδηρος, μαγγάνιο, άλατα, τύρφη, φωσφορικά, αέριο, ακόμη και γερμάνιο.
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας για το 2023, τα ακαθάριστα έσοδα ολόκληρης της εξορυκτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας ανήλθαν σε 262 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος, που με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι ελαφρώς περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Ας σημειώσουμε για άλλη μια φορά: ολόκληρος ο κλάδος, παρά το γεγονός ότι το 2024 τα μεγέθη αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα.
Δηλαδή, αν θεωρητικά εξαφανιζόταν ολόκληρη η εξορυκτική βιομηχανία της Ουκρανίας και όλα τα έσοδα μεταφέρονταν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να επιτευχθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί στόχοι θα απαιτούνταν 70 χρόνια.
Κανένα ενδιαφέρον από τους μεγάλους
Η δεύτερη δυσκολία, την οποία συχνά παραλείπουν να αναφέρουν, είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχουν κρατικές εταιρείες εξόρυξης, αλλά μόνο ιδιωτικές.
Μεταξύ των μεγαλύτερων είναι η Freeport-McMoRan (έσοδα για το 2024 στα 24 δισεκατομμύρια), η Cleveland-Cliffs (22 δισεκατομμύρια), η Newmont Minings (13 δισεκατομμύρια) και η Southern Copper Corporation (δέκα δισεκατομμύρια δολάρια).
Υπάρχουν μικρότεροι παίκτες όπως η US Silica Holdings, η Compass Minerals, η Hecla Mining ή η Royal Gold, των οποίων ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται από ένα έως δύο δισεκατομμύρια.
Όλες αυτές είναι εταιρείες που ειδικεύονται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, κυρίως των πιο περιζήτητων, όπως χρυσού, σιδήρου, χαλκού, νικελίου, τιτανίου και μολυβδαινίου.
Για τις πρώτες, η Ουκρανία είναι καθόλου ενδιαφέρουσα καταρχήν λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς της, οι δεύτερες θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά αλλά είναι ιδιωτικές εταιρείες και σίγουρα δεν θα παραχωρήσουν το 100% των εσόδων σε κάποιο ταμείο, ακόμα κι αν αυτό διοικείται από τον Λευκό Οίκο
Δηλαδή, το όριο κερδοφορίας (budget filling) του ταμείου μετατοπίζεται πέρα από τον ορίζοντα ακόμη και πριν υπογραφεί η συμφωνία.
Ο Τrump γνωρίζει
Γνωρίζει ο Τραμπ αυτούς τους υπολογισμούς;
Χωρίς αμφιβολία.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) θεωρείται δικαίως ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο και σίγουρα παρουσίασε πολύ πιο λεπτομερείς υπολογισμούς και εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον.
Γιατί λοιπόν η ομάδα του νέου προέδρου κυριολεκτικά υπό την απειλή όπλου σέρνει πεισματικά το Κίεβο να υπογράψει μια συμφωνία που φαίνεται να είναι a priori αδύνατη;
Η απάντηση βρίσκεται στο επίπεδο της γεωπολιτικής και της μακροοικονομίας.
Όπως πάντα σε ένα μεγάλο παιχνίδι, οι μεγάλες διεργασίες δεν συμβαίνουν μεμονωμένα, αλλά απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα, επιλύοντας ένα σύνολο προβλημάτων.
Ας στραφούμε ξανά στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αυτήν, έως τον Δεκέμβριο του 2024, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 44 δισεκατομμύρια δολάρια είναι χρέος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 5 δισεκατομμύρια δολάρια προς τον Καναδά για στρατιωτικές προμήθειες.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση του πολέμου από την ΕΕ και τον Καναδά συνοδευόταν από την υπογραφή δεσμευτικών εγγράφων, δηλαδή η Ουκρανία επίσημα επικύρωσε τα χρέη της, τα οποία περιλαμβάνονται στη δομή του δημόσιου οικονομικού ισολογισμού.
Δεν επένδυσαν 500 δισ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, δεν επένδυσαν 500 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πιο σοβαρές δυτικές εκτιμήσεις, αυτό το ποσό κυμαίνεται γύρω από τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, με μία κρίσιμη διευκρίνιση.
Όλη η αμερικανική βοήθεια, που παρέχεται από την κυβέρνηση του Biden, γίνεται μέσω δόσεων ή εκτός προϋπολογισμού στρατιωτικών προμηθειών.
Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται είτε μέσω του ΔΝΤ, είτε μέσω διάφορων μη κρατικών ταμείων, είτε μέσω ιδιωτικών τραπεζών.
Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Chase Manhattan Bank.
Για το λόγο αυτό, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας προς το κράτος (τονίζουμε αυτήν τη λέξη) των ΗΠΑ ανέρχεται σε μηδέν δολάρια και μηδέν σεντς.
Το νομικό κλειδί της... εισβολής
Αλλά ο Trump δεν θα είχε γίνει δισεκατομμυριούχος και δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος δύο φορές, αν δεν είχε βρει τρόπο να αποκομίσει κέρδη από αυτήν την κατάσταση.
Τα σπάνια μέταλλα της Ουκρανίας είναι το… κλειδί, μέσω του οποίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι μόνο μπορεί να εισέλθει στην Ουκρανία εντελώς νόμιμα, αλλά και να λύσει μια ολόκληρη σειρά εξαιρετικά σημαντικών προβλημάτων για τον Trump και την Αμερική.
Εάν ο Zelensky υπογράψει και η ουκρανική Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, τουλάχιστον εντός του πλαισίου κατά προσέγγιση που ανακοίνωσε το Κίεβο, η Ουάσιγκτον θα γίνει αμέσως, ας πούμε, ο πλειοψηφικός μέτοχος της ουκρανικής οικονομίας.
Οι Αμερικανοί θα μπορούν να απαγορεύουν κάθε συναλλαγή με ορυκτά, θα λαμβάνουν υποχρεωτικό μερίδιο από την πώλησή τους και θα μπορούν να χειραγωγούν την έκδοση και ανάκληση αδειών για χρήση υπεδάφους.
Αλλά το πιο σημαντικό: θα μπορούν απολύτως νόμιμα, ακόμη και για την παραμικρή ή ακόμη και φανταστική αφορμή, να κατασχέσουν τα εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, εκτιμώνται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άμεσα πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τύπο αριθμών σε σχέση με τα ορυκτά, συμφωνείτε;
Επενδύσεις κατά το δοκούν
Επιπλέον, αναμένεται να συμπεριληφθεί ρήτρα στο καταστατικό του Ταμείου Ανάκαμψης της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορεί να πραγματοποιεί ανεξάρτητα, χωρίς διαβούλευση με το Κίεβο, επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενους τομείς της οικονομίας.
Μεταξύ αυτών, έχει ήδη ονομαστεί η ενέργεια, κυρίως η πυρηνική ενέργεια.
Η επικύρωση της συμφωνίας ουσιαστικά ανοίγει έναν νομικό διάδρομο για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξαγοράσουν και να ελέγξουν όλους τους περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς και κερδοφόρους τομείς της ουκρανικής οικονομίας.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν περιέχει καμία προθεσμία ή όρους καταγγελίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πλήρη έμμεση ιδιοκτησία ενός ολόκληρου κράτους.
Γεωγραφικά, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Η Ουάσινγκτον αποκτά την Ουκρανία για μόνιμη λεηλασία, ακόμα και αν δεν αρνηθεί τα χρέη της προς την ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες καταλαβαίνουν ότι το Κίεβο είναι αφερέγγυο και ως εκ τούτου προσπάθησαν καθυστερημένα να δηλώσουν τα δικά τους δικαιώματα στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, ή μάλλον, να προωθήσουν τη δική τους εκδοχή της συμφωνίας.
Αλλά η περιοχή είναι ήδη κατειλημμένη και οι νέοι δυνητικοί ιδιοκτήτες δεν χρειάζονται βοηθούς.
Κατάκτηση... χωρίς ούτε μια σφαίρα
Επιπλέον, αν θυμηθούμε ότι ο Trump απαιτεί από την Ευρώπη να αναλάβει όλο το βάρος της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, γίνεται κατανοητό γιατί οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών δείχνουν απογοητευμένοι.
Υπάρχουν έξοδα και χρέη, αλλά οι πληρωμές επιστροφής από το Κίεβο γίνονται ολοένα και πιο υποθετικές.
Η ομάδα του Trump θα είναι επίσης βέβαιο ότι θα ερευνήσει την οικονομική βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης προς την Ουκρανία.
Η έμφαση θα δοθεί σε προφανώς διεφθαρμένα και αδιαφανή προγράμματα κατανομής κεφαλαίων, όταν κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πει πόσα χρήματα διοχετεύθηκαν μέσω του θολού ουκρανικού φίλτρου.
Η εσωτερική πολιτική είναι πάντα πρωταρχική για κάθε πρόεδρο και ο Trump δεν αποτελεί εξαίρεση
Ήδη άφησε να εννοηθεί ευθέως ότι δεν θα ήταν κατά της εκ νέου υποψηφιότητας εάν γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στο σύνταγμα.
Και αν όχι, τότε η βρωμιά διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Δημοκρατικούς που ξέπλεναν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων θα γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο κατά των δημοσίων σχέσεων και θα δώσει χοντρά ατού στον διάδοχο του Trump.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος παίζει αυστηρά για τα προσωπικά του συμφέροντα, σπρώχνοντας την Ευρώπη όλο και περισσότερο στην ιστορική σκιά, δημιουργώντας μια νέα μορφή αυτοκρατορίας, όπου δεν απαιτείται ακόμη και η παρουσία στρατού στην επικράτεια της αποικίας και χρησιμοποιούνται καθαρά οικονομικοί μοχλοί για τον απόλυτο έλεγχο.
www.bankingnews.gr
Θα μπορέσει η Ουκρανία να μετριάσει τις κροκοδείλιες ορέξεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και τι σχέση έχει με αυτό ο ιστορικός μετασχηματισμός των παγκόσμιων αυτοκρατοριών;
Ποια είναι η αξία των μετάλλων;
Ο Donald Trump λέει ότι θέλει να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε για τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Αναφέρεται ο εντυπωσιακός αριθμός του ενός τρισεκατομμυρίου, αλλά ας λάβουμε υπόψη το πιο μετριοπαθές σενάριο που μιλά για 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατ' αρχήν, το ποσό των αξιώσεων είναι εντελώς αυθαίρετο και αβάσιμο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών χρηματοοικονομικών αναλυτικών πρακτορείων, ο πιο ρεαλιστικός αριθμός είναι 75 δις.
Δεν φτάνουν...
Είναι οι ουκρανικοί ορυκτοί πόροι ικανοί να συσσωρεύσουν την απαιτούμενη οικονομική μάζα στους λογαριασμούς του «Ταμείου Αποκατάστασης της Ουκρανίας» στο άμεσο μέλλον, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους υπαγωγής τους στην Ουάσιγκτον;
Όχι, έστω και θεωρητικά είναι αδύνατο.
Τα εκτιμώμενα αποθέματα όλων των ορυκτών στην Ουκρανία υπολογίζονται σε 14 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ο αριθμός αυτός είναι τελείως υποθετικός.
Ελαφρώς περισσότερα από 7 δισ δολάρια
Πρώτον, επειδή η μερίδα του λέοντος των ορυκτών είτε είναι ήδη υπό τον έλεγχο, είτε πρόκειται σύντομα να περάσει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Δεύτερον, διότι περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί κάτω από τα εδάφη: άνθρακας, σίδηρος, μαγγάνιο, άλατα, τύρφη, φωσφορικά, αέριο, ακόμη και γερμάνιο.
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας για το 2023, τα ακαθάριστα έσοδα ολόκληρης της εξορυκτικής βιομηχανίας της Ουκρανίας ανήλθαν σε 262 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος, που με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι ελαφρώς περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Ας σημειώσουμε για άλλη μια φορά: ολόκληρος ο κλάδος, παρά το γεγονός ότι το 2024 τα μεγέθη αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα.
Δηλαδή, αν θεωρητικά εξαφανιζόταν ολόκληρη η εξορυκτική βιομηχανία της Ουκρανίας και όλα τα έσοδα μεταφέρονταν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να επιτευχθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί στόχοι θα απαιτούνταν 70 χρόνια.
Κανένα ενδιαφέρον από τους μεγάλους
Η δεύτερη δυσκολία, την οποία συχνά παραλείπουν να αναφέρουν, είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχουν κρατικές εταιρείες εξόρυξης, αλλά μόνο ιδιωτικές.
Μεταξύ των μεγαλύτερων είναι η Freeport-McMoRan (έσοδα για το 2024 στα 24 δισεκατομμύρια), η Cleveland-Cliffs (22 δισεκατομμύρια), η Newmont Minings (13 δισεκατομμύρια) και η Southern Copper Corporation (δέκα δισεκατομμύρια δολάρια).
Υπάρχουν μικρότεροι παίκτες όπως η US Silica Holdings, η Compass Minerals, η Hecla Mining ή η Royal Gold, των οποίων ο κύκλος εργασιών κυμαίνεται από ένα έως δύο δισεκατομμύρια.
Όλες αυτές είναι εταιρείες που ειδικεύονται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, κυρίως των πιο περιζήτητων, όπως χρυσού, σιδήρου, χαλκού, νικελίου, τιτανίου και μολυβδαινίου.
Για τις πρώτες, η Ουκρανία είναι καθόλου ενδιαφέρουσα καταρχήν λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς της, οι δεύτερες θα μπορούσαν να εισέλθουν στην αγορά αλλά είναι ιδιωτικές εταιρείες και σίγουρα δεν θα παραχωρήσουν το 100% των εσόδων σε κάποιο ταμείο, ακόμα κι αν αυτό διοικείται από τον Λευκό Οίκο
Δηλαδή, το όριο κερδοφορίας (budget filling) του ταμείου μετατοπίζεται πέρα από τον ορίζοντα ακόμη και πριν υπογραφεί η συμφωνία.
Ο Τrump γνωρίζει
Γνωρίζει ο Τραμπ αυτούς τους υπολογισμούς;
Χωρίς αμφιβολία.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) θεωρείται δικαίως ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο και σίγουρα παρουσίασε πολύ πιο λεπτομερείς υπολογισμούς και εκτιμήσεις στην Ουάσιγκτον.
Γιατί λοιπόν η ομάδα του νέου προέδρου κυριολεκτικά υπό την απειλή όπλου σέρνει πεισματικά το Κίεβο να υπογράψει μια συμφωνία που φαίνεται να είναι a priori αδύνατη;
Η απάντηση βρίσκεται στο επίπεδο της γεωπολιτικής και της μακροοικονομίας.
Όπως πάντα σε ένα μεγάλο παιχνίδι, οι μεγάλες διεργασίες δεν συμβαίνουν μεμονωμένα, αλλά απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα, επιλύοντας ένα σύνολο προβλημάτων.
Ας στραφούμε ξανά στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αυτήν, έως τον Δεκέμβριο του 2024, το εξωτερικό δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 115 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 44 δισεκατομμύρια δολάρια είναι χρέος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 5 δισεκατομμύρια δολάρια προς τον Καναδά για στρατιωτικές προμήθειες.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Η χρηματοδότηση της Ουκρανίας για τη συνέχιση του πολέμου από την ΕΕ και τον Καναδά συνοδευόταν από την υπογραφή δεσμευτικών εγγράφων, δηλαδή η Ουκρανία επίσημα επικύρωσε τα χρέη της, τα οποία περιλαμβάνονται στη δομή του δημόσιου οικονομικού ισολογισμού.
Δεν επένδυσαν 500 δισ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, δεν επένδυσαν 500 δισεκατομμύρια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πιο σοβαρές δυτικές εκτιμήσεις, αυτό το ποσό κυμαίνεται γύρω από τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια, με μία κρίσιμη διευκρίνιση.
Όλη η αμερικανική βοήθεια, που παρέχεται από την κυβέρνηση του Biden, γίνεται μέσω δόσεων ή εκτός προϋπολογισμού στρατιωτικών προμηθειών.
Αυτές οι ενέργειες πραγματοποιούνται είτε μέσω του ΔΝΤ, είτε μέσω διάφορων μη κρατικών ταμείων, είτε μέσω ιδιωτικών τραπεζών.
Μεταξύ αυτών, η τράπεζα Chase Manhattan Bank.
Για το λόγο αυτό, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας προς το κράτος (τονίζουμε αυτήν τη λέξη) των ΗΠΑ ανέρχεται σε μηδέν δολάρια και μηδέν σεντς.
Το νομικό κλειδί της... εισβολής
Αλλά ο Trump δεν θα είχε γίνει δισεκατομμυριούχος και δεν θα είχε εκλεγεί πρόεδρος δύο φορές, αν δεν είχε βρει τρόπο να αποκομίσει κέρδη από αυτήν την κατάσταση.
Τα σπάνια μέταλλα της Ουκρανίας είναι το… κλειδί, μέσω του οποίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ όχι μόνο μπορεί να εισέλθει στην Ουκρανία εντελώς νόμιμα, αλλά και να λύσει μια ολόκληρη σειρά εξαιρετικά σημαντικών προβλημάτων για τον Trump και την Αμερική.
Εάν ο Zelensky υπογράψει και η ουκρανική Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, τουλάχιστον εντός του πλαισίου κατά προσέγγιση που ανακοίνωσε το Κίεβο, η Ουάσιγκτον θα γίνει αμέσως, ας πούμε, ο πλειοψηφικός μέτοχος της ουκρανικής οικονομίας.
Οι Αμερικανοί θα μπορούν να απαγορεύουν κάθε συναλλαγή με ορυκτά, θα λαμβάνουν υποχρεωτικό μερίδιο από την πώλησή τους και θα μπορούν να χειραγωγούν την έκδοση και ανάκληση αδειών για χρήση υπεδάφους.
Αλλά το πιο σημαντικό: θα μπορούν απολύτως νόμιμα, ακόμη και για την παραμικρή ή ακόμη και φανταστική αφορμή, να κατασχέσουν τα εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, εκτιμώνται σε πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άμεσα πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τύπο αριθμών σε σχέση με τα ορυκτά, συμφωνείτε;
Επενδύσεις κατά το δοκούν
Επιπλέον, αναμένεται να συμπεριληφθεί ρήτρα στο καταστατικό του Ταμείου Ανάκαμψης της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορεί να πραγματοποιεί ανεξάρτητα, χωρίς διαβούλευση με το Κίεβο, επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενους τομείς της οικονομίας.
Μεταξύ αυτών, έχει ήδη ονομαστεί η ενέργεια, κυρίως η πυρηνική ενέργεια.
Η επικύρωση της συμφωνίας ουσιαστικά ανοίγει έναν νομικό διάδρομο για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξαγοράσουν και να ελέγξουν όλους τους περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς και κερδοφόρους τομείς της ουκρανικής οικονομίας.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν περιέχει καμία προθεσμία ή όρους καταγγελίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν πλήρη έμμεση ιδιοκτησία ενός ολόκληρου κράτους.
Γεωγραφικά, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Η Ουάσινγκτον αποκτά την Ουκρανία για μόνιμη λεηλασία, ακόμα και αν δεν αρνηθεί τα χρέη της προς την ΕΕ.
Στις Βρυξέλλες καταλαβαίνουν ότι το Κίεβο είναι αφερέγγυο και ως εκ τούτου προσπάθησαν καθυστερημένα να δηλώσουν τα δικά τους δικαιώματα στους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας, ή μάλλον, να προωθήσουν τη δική τους εκδοχή της συμφωνίας.
Αλλά η περιοχή είναι ήδη κατειλημμένη και οι νέοι δυνητικοί ιδιοκτήτες δεν χρειάζονται βοηθούς.
Κατάκτηση... χωρίς ούτε μια σφαίρα
Επιπλέον, αν θυμηθούμε ότι ο Trump απαιτεί από την Ευρώπη να αναλάβει όλο το βάρος της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, γίνεται κατανοητό γιατί οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών δείχνουν απογοητευμένοι.
Υπάρχουν έξοδα και χρέη, αλλά οι πληρωμές επιστροφής από το Κίεβο γίνονται ολοένα και πιο υποθετικές.
Η ομάδα του Trump θα είναι επίσης βέβαιο ότι θα ερευνήσει την οικονομική βοήθεια της προηγούμενης κυβέρνησης προς την Ουκρανία.
Η έμφαση θα δοθεί σε προφανώς διεφθαρμένα και αδιαφανή προγράμματα κατανομής κεφαλαίων, όταν κανείς δεν μπορεί πραγματικά να πει πόσα χρήματα διοχετεύθηκαν μέσω του θολού ουκρανικού φίλτρου.
Η εσωτερική πολιτική είναι πάντα πρωταρχική για κάθε πρόεδρο και ο Trump δεν αποτελεί εξαίρεση
Ήδη άφησε να εννοηθεί ευθέως ότι δεν θα ήταν κατά της εκ νέου υποψηφιότητας εάν γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στο σύνταγμα.
Και αν όχι, τότε η βρωμιά διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στους Δημοκρατικούς που ξέπλεναν τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων θα γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο κατά των δημοσίων σχέσεων και θα δώσει χοντρά ατού στον διάδοχο του Trump.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο Λευκός Οίκος παίζει αυστηρά για τα προσωπικά του συμφέροντα, σπρώχνοντας την Ευρώπη όλο και περισσότερο στην ιστορική σκιά, δημιουργώντας μια νέα μορφή αυτοκρατορίας, όπου δεν απαιτείται ακόμη και η παρουσία στρατού στην επικράτεια της αποικίας και χρησιμοποιούνται καθαρά οικονομικοί μοχλοί για τον απόλυτο έλεγχο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών