
Οι ΗΠΑ κατάφεραν να είναι ακόμη πιο χαμηλά και από την Ελλάδα
Σύμφωνα με τον δείκτη Democracy Index του Economist, η Ελλάδα εμφάνισε μειωμένες επιδόσεις στη λειτουργία του κράτους, αλλά παρέμεινε σταθερή στα υπόλοιπα τέσσερα κριτήρια (εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και ελευθερίες των πολιτών).
Συνολικά, ο Democracy Index του EIU δείχνει ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε παγκόσμια υποχώρηση, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 5,17 από 5,23 το 2023 και 5,52 που ήταν το 2006 (σε κλίμακα 1-10), ιστορικά χαμηλή επίδοση. Επισημαίνεται ότι το 2024 στήθηκαν κάλπες στις χώρες όπου κατοικεί πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πάνω από το ένα τρίτο (39,2%) του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό απολυταρχικό καθεστώς, καθώς 60 χώρες εντάσσονται σήμερα σε αυτή την κατηγορία. Πρόκειται για αύξηση κατά μία χώρα σε σχέση με πέρυσι και κατά οκτώ χώρες σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια.
Ο Economist διαπιστώνει τη μεγαλύτερη επιδείνωση από το 2008 στο κριτήριο των πολιτικών ελευθεριών, τις εκλογικές διαδικασίες και τον πλουραλισμό.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν στάσιμες και εξακολουθούν να θεωρούνται «προβληματική δημοκρατία», στην 28η θέση της λίστας.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη ότι το δημοκρατικό μοντέλο που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά υπάρχει λιγότερη σαφήνεια σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο απογοητευμένοι με τις δημοκρατίες τους», σχολιάζει ο Economist.
Οι καλύτερες δημοκρατίες:

www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών