Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία απαντά στις πολεμικές κραυγές: O Oreshnik φτάνει σε 17 λεπτά στην έδρα της ΕΕ - Τα καίει όλα στους 4.000 βαθμούς Κελσίου

Η Ρωσία απαντά στις πολεμικές κραυγές: O Oreshnik φτάνει σε 17 λεπτά στην έδρα της ΕΕ - Τα καίει όλα στους 4.000 βαθμούς Κελσίου
Oι Oreshnik επιτίθενται σε έναν στόχο με ταχύτητα έως και 10 Machs ή περίπου 3 km/sec σε εμβέλεια έως και 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα και η αντιπυραυλική άμυνα της Δύσης απλά δεν έχει την ικανότητα να τους αναχαιτίσει
Οι Ρώσοι έκριναν σκόπιμο να απαντήσουν στις πολεμικές προκλήσεις της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, που είχαν σύνοδο την Κυριακή (2/3/2025) στο Λονδίνο, όπου αποφάσισαν τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας.
Έτσι Ρώσοι αναλυτές αλλά και ο Τύπος όπως η Pravda ... υπενθυμίζουν με νόημα τις δυνατότητες του νέου πυραυλικού συστήματος Oreshnik. 
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
δήλωσε πρόσφατα στο Φόρουμ Future Technologies ότι σήμερα όλος ο κόσμος συζητά το πυραυλικό σύστημα Oreshnik.
Σημείωσε ότι η θερμοκρασία στις πυραυλικές κεφαλές «αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του Ήλιου», τονίζοντας ότι η Ρωσία είχε προσπαθήσει να κατασκευάσει τέτοια συστήματα στο παρελθόν, αλλά δεν είχε τα απαραίτητα υλικά.
Αργότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosatom, Alexey Likhachev, έδειξε στον Ρώσο πρόεδρο μια απόληξη πυραύλων από το σύστημα Oreshnik, που μπορεί να αντέξει αυτή τη θερμοκρασία. 

Μία λάμψη πριν από το χτύπημα

Ο αναλυτής Vladimir Gundarov επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι λίγο πριν από το χτύπημα με την πρόσκρουση, μια λάμψη είναι ορατή πάνω από τα σύννεφα και στη συνέχεια δέσμες φωτός πέφτουν στον στόχο.
Σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή η κεφαλή του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς είναι διαχωρισμένη.
Η διάταξη των μερών σε αυτούς τους πυραύλους επιτρέπει στα στοιχεία να διαχωρίζονται το ένα μετά το άλλο.
Όταν ο πύραυλος φτάσει σε τροχιακό ύψος, επιταχύνει στα 11 Mach και από εκεί πετά προς τον στόχο σε ένα «κουκούλι» ζεστού πλάσματος, το οποίο είναι μια πρόσθετη φυσική προστασία για αυτές τις κεφαλές.
Όταν διέρχεται από την ατμόσφαιρα της Γης, το σύστημα χάνει κάποια ταχύτητα, αλλά παραμένει άτρωτο σε συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας.

ore_2_3.jpg

Απλά δεν αναχαιτίζεται

Ο Putin σημείωσε ότι οι Oreshnik επιτίθενται σε έναν στόχο με ταχύτητα έως και 10 Machs ή περίπου 3 km/sec σε εμβέλεια έως και 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα και η αντιπυραυλική άμυνα της Δύσης απλά δεν έχει την ικανότητα να τα αναχαιτίσει.
Ο Oreshnik είναι το νεότερο ρωσικό επίγειο πυραυλικό σύστημα με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου 2024.
Την ημέρα αυτή, ο Putin ανακοίνωσε το χτύπημα του Oreshnik σε μια εγκατάσταση στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος στο Dnepropetrovsk, το οποίο ήταν μια απάντηση στη χρήση πυραύλων του ΝΑΤΟ από το Κίεβο στο ρωσικό έδαφος.

Κύρια χαρακτηριστικά

Εμβέλεια πτήσης: έως 5500 km

Ταχύτητα: έως 10 Mach (περίπου 12.300 km/h ή 3,4 km/s)

Κεφαλή: βάρος έως 1,5 τόνους, πυρηνικές κεφαλές - συνολική ισχύς έως 900 κιλοτόνους (που ισοδυναμεί με 45 βόμβες που έπεσαν στη Hiroshima

Πολλές κεφαλές με ατομική στόχευση: Ο πύραυλος είναι ικανός να πλήξει ιδιαίτερα προστατευμένους στόχους.

Οφέλη και στρατηγική σημασία

Ο Oreshnik έχει υψηλή κινητικότητα λόγω της τοποθέτησής του σε κινητή πλατφόρμα γεγονός που δυσχεραίνει τον εντοπισμό και την καταστροφή του από τον εχθρό.
Η υψηλή ταχύτητα και η ευελιξία των κεφαλών καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την αναχαίτιση του πυραύλου από τα σύγχρονα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι Ρώσοι θυμίζουν σε ΝΑΤΟ - ΕΕ τους χρόνους πτήσεων του Oreshnik

Οι ώρες πτήσεων προς βασικούς στόχους στην Ευρώπη είναι:

- Για τη βάση πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στο Redzikowo της Πολωνίας περίπου 11 λεπτά

– Για την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία περίπου 15 λεπτά

- Για αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες περίπου 17 λεπτά.

Αυτό παρέχει στη Ρωσία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στο ευρωπαϊκό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

ore_fire.webp

Προοπτικές

Μετά την επιτυχημένη χρήση του Oreshnik, ανακοινώθηκε η έναρξη της σειριακής του κατασκευής τον Νοέμβριο 2024.
Ο Putin τόνισε ότι πρόκειται για μια σύγχρονη εξέλιξη και δεν είναι εκσυγχρονισμός των παλαιών σοβιετικών συστημάτων.
Στο εγγύς μέλλον, σχεδιάζεται να συνεχιστούν οι δοκιμές και να τεθεί το σύστημα σε υπηρεσία μάχης σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Έτσι ο Oreshnik αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των ρωσικών πυραυλικών τεχνολογιών, διασφαλίζοντας αποτελεσματική αποτροπή και προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας αναφέρει το δημοσίευμα της Pravda.

Πρόβλεψη σοκ

Ο ειδικός σε θέματα στρατιωτικής αστροναυτικής, Yevgeny Babichev, δήλωσε ότι η εμφάνιση του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) Oreshnik στη Ρωσία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας στρατηγικής ισορροπίας.
Κατά την άποψή του, η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδέχεται να αντικαταστήσει την πυραυλο-πυρηνική ισοτιμία που ισχύει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το γεγονός και μόνο της ύπαρξης και της μελλοντικής ανάπτυξης του συστήματος Oreshnik, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα χαρακτηριστικά του, αποτελεί επαρκή λόγο για την αναθεώρηση της παγκόσμιας κατανομής ισχύος.
Ο Babichev τόνισε ότι πρόκειται για τον πρώτο ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς σε μη πυρηνική εκδοχή μετά τον πύραυλο R-5, οι δοκιμές του οποίου ολοκληρώθηκαν το 1955.

or.jpg

H Ρωσία κυριαρχεί χωρίς να παραβιάσει καμία από τις υφιστάμενες συμφωνίες ελέγχου για τα πυρηνικά

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι η συνθήκη START II, η οποία προέβλεπε την απαγόρευση των πυραύλων με πολλαπλές ανεξάρτητα κατευθυνόμενες κεφαλές, δεν έχει τεθεί σε ισχύ, η Μόσχα δεν παραβιάζει καμία από τις υποχρεώσεις της εξοπλίζοντας τους πυραύλους της με τέτοιου είδους κεφαλές.
Η Silovoy Blok είχε αναφέρει ότι ο Vladimir Putin απέδωσε την καθυστερημένη ανάπτυξη του Oreshnik στην έλλειψη των απαραίτητων υλικών.

National Interest: Η Ρωσία με τον Oreshnik αναγκάζει τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα αεροπλανοφόρα

Όταν ο τρομερός ρωσικός πύραυλος Oreshnik χτυπούσε το εργοστάσιο PA Pivdenmash της Ουκρανίας στο Dnipro, οι ένθερμοι οπαδοί των αεροπλανοφόρων σε όλο τον κόσμο έκλαιγαν.
Ενώ ορισμένοι υπερασπιστές της χρήσης αεροπλανοφόρων αναμφίβολα θα ισχυριστούν ότι η χρησιμότητά τους σε επιθετικές επιχειρήσεις παραμένει ζωντανή, η αλήθεια είναι πως η προηγμένη τεχνολογία πυραύλων τα έχει καταστήσει στρατιωτικά περιττά.
Το εργοστάσιο PA Pivdenmash είναι περίπου 1.834 στρέμματα ή 2,87 τετραγωνικά μίλια σε μέγεθος και ακόμη δεν γνωρίζουμε πόση έκταση από αυτήν την περιοχή χτυπήθηκε από τις πολλαπλές κεφαλές του Oreshnik.
Πάντως σύμφωνα με τα πλάνα, που κυκλοφόρησαν, η έκταση που χτυπήθηκε ήταν αρκετά μεγάλη.
Ένας Oreshnik φέροντας ένα MIRV (Πολλαπλό Ανεξάρτητο Όχημα Επανεισόδου) που περιέχει συμβατικά πυρομαχικά είναι το ισοδύναμο υπερηχητικού πυραύλου.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Oreshnik φαίνεται ικανός να επιτύχει υψηλό βαθμό ακρίβειας - τελικά χτύπησε το εργοστάσιο PA Pivdenmash – σημαίνει πως τα εν λόγω όπλα θα μπορούσαν να εκτοξευθούν εναντίον ενός αεροπλανοφόρου και να το διαλύσουν.


oreshnik_pravda.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης