Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μήνυμα από το Λονδίνο - Χωρίς τις ΗΠΑ δεν λύνεται το ουκρανικό - Δεν κάνει πίσω ο Trump, ταπείνωση και αδιέξοδο για Ευρώπη

Το μήνυμα από το Λονδίνο - Χωρίς τις ΗΠΑ δεν λύνεται το ουκρανικό - Δεν κάνει πίσω ο Trump, ταπείνωση και αδιέξοδο για Ευρώπη
Η κύρια στρατηγική των Ευρωπαίων συνίσταται στο… να συμφιλιώσουν τον Zelensky με τον Trump και να προσπαθήσουν να πείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την ιδέα μιας πρόωρης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία
Η διαφοροποίηση της Βρετανίας από τη Γαλλία για τα όσα… συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνόδου Ευρωπαίων ηγετών στο Λονδίνο αποκαλύπτει το μέγεθος του χάους αλλά και του στρατηγικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη.
Στη σύνοδο αυτή, όπου παρών ήταν και ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky - προφανώς ακόμα υπό την επήρεια του σοκ που υπέστη ύστερα από τη βίαιη έξωση του από τον Λευκό Οίκο -, Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την Ουκρανία και για το πώς η Ευρώπη μπορεί να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες ενόψει της νέας πολιτικής του Donald Trump.

Χαμένες προσδοκίες

Απώτερος στόχος της συνόδου του Λονδίνου, η οποία οργανώθηκε από τους πιο εξέχοντες εκπροσώπους του δυτικού «κόμματος πολέμου», Keir Starmer και Emmanuel Macron, υποτίθεται ότι, θεωρητικά, θα ανέπτυσσε μια απάντηση στην απειλή διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, και θα επισήμανε πως η Ευρώπη θα στηρίξει την Ουκρανία ανεξάρτητα από τη θέση του Trump.
Αυτές ήταν τουλάχιστον οι προσδοκίες.
Οι οποίες όμως δεν έγιναν πραγματικότητα.
Μια και το βασικό αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν η επίδειξη της απροθυμίας της Ευρώπης να βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο, χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η … στρατηγική της Ευρώπης

Συνεπώς, η κύρια στρατηγική των Ευρωπαίων συνίσταται στο… να συμφιλιώσουν τον Zelensky με τον Trump και να προσπαθήσουν να πείσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την ιδέα μιας πρόωρης κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Αλλά η επίτευξη των δύο αυτών στόχων μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολη.

Καμία ουσιαστική απόφαση

Εάν βασιστούμε στις επίσημες ανακοινώσεις του Starmer που περιγράφουν τα αποτελέσματα της συνάντησης, η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμη θεμελιώδεις αποφάσεις.
Δόθηκαν περισσότερες διαβεβαιώσεις υποστήριξης για την Ουκρανία, υποσχέθηκαν στρατιωτικές επενδύσεις και συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία του «συνασπισμού των προθύμων», ο οποίος θα παρέχει βοήθεια στο Κίεβο.
Τα μέρη επιβεβαίωσαν επίσης τις προθέσεις τους να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά μόνο μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Το μήνυμα

Πρακτικά, το κύριο μήνυμα των δηλώσεων του Starmer είναι η αναγνώριση ότι χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ουκρανικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.
Ως εκ τούτου, ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει μια νέα συνάντηση με τον Trump προκειμένου να τον πείσει να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.
Για το σκοπό αυτό, το Λονδίνο και το Παρίσι θα προτείνουν στην Ουάσιγκτον ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, έτσι ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να το υπογράψουν και, ενδεχομένως, να συμπεριλάβουν τις στρατιωτικές τους εγγυήσεις (τις οποίες ο Trump, ωστόσο, αρνείται πάντα).

Λονδίνο διαψεύδει Παρίσι

Ο Starmer είπε ότι το σχέδιο ήταν ακόμη στα σκαριά, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος Macron είπε χθες ότι αντί για κατάπαυση του πυρός στην πρώτη γραμμή - ιδέα του Τrump - πρότεινε μια εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα σε όλες τις επιθέσεις με πυραύλους, στις ναυτικές επιθέσεις και στις επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.
Κατόπιν θα γίνουν διαπραγματεύσεις, και θα ακολουθήσει η υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας και η εισαγωγή ειρηνευτικών δυνάμεων.
Ωστόσο, οι Βρετανοί αργότερα αρνήθηκαν ότι ένα τέτοιο σχέδιο είχε εγκριθεί και συμφωνηθεί με τη Γαλλία.
Δηλαδή, προς το παρόν αυτή είναι μόνο η ιδέα του Macron.

Η φόρμουλα Macron

Σε κάθε περίπτωση, η φόρμουλα του διαφέρει από αυτή που έχει προτείνει ο Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πει ότι θα ήθελε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι θάνατοι στο πεδίο της μάχης, ακολουθούμενη από ειρηνευτικές συνομιλίες και εγγυήσεις ασφαλείας.
Επίσης, οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει εκλογές στην Ουκρανία, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν μετά την κατάπαυση του πυρός και πριν από την υπογραφή οριστικών συμφωνιών.
Όπως μπορούμε να δούμε, δεν υπάρχουν εκλογές ή πλήρης εκεχειρία στη «φόρμουλα Macron».
Ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι «αυτό το σχέδιο θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να μπουν σε ένα παιχνίδι στο οποίο ο Trump και ο Putin θα παραμείνουν ένας εναντίον ενός».
Επιπλέον, ο Macron, όπως και ο Starmer, είπε ότι θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις μεταξύ Zelensky και Trump, αν και η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία επιθυμία να το πράξει καθώς εξακολουθεί να ασκεί σφοδρή κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για παραίτησή του.

Θα αλλάξει γνώμη ο Trump;

Επιπρόσθετα, κρίνοντας από τα λόγια του Starmer σχετικά με την ανάγκη για αμερικανική υποστήριξη, το κύριο σημείο με το οποίο ήταν δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητο στο ευρωπαϊκό σχέδιο: αυτό έχει να κάνει με την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στα αγγλογαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Trump έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι στρατιωτικές εγγυήσεις είναι εξ ολοκλήρου ευθύνη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό.
Θα αλλάξει τώρα η γνώμη του Trump;
Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για αυτό, διότι:

- Πρώτον, έχει ήδη αρνηθεί τέτοιες εγγυήσεις στον Macron και τον Starmer.

- Δεύτερον, μετά τη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Trump και Vance με τον Zelensky, η πιθανότητα οι ΗΠΑ να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο στρατιωτικά την Ουκρανία έχει μειωθεί πολύ.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι τάχθηκαν ξεκάθαρα στο πλευρό του Zelensky μετά τη διαμάχη του με τον Trump και μάλιστα πραγματοποίησαν μια σύνοδο κορυφής για να τον «σώσουν», όπως το έθεσε το Bloomberg.
Κάτι που σαφώς δεν θα κάνει τον Trump πιο δεκτικό σε νέες ιδέες από την Ευρώπη.

- Τρίτον, η παροχή στρατιωτικών εγγυήσεων στο ευρωπαϊκό σώμα στην Ουκρανία έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πολιτική του Trump για αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα.
Και είναι απίθανο ο Αμερικανός Πρόεδρος να αναλάβει στρατιωτικές δεσμεύσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μαζί της. Και τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια προσωπική συνάντηση μεταξύ Trump και Putin.
Αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλα τα σχόλια των ΗΠΑ για τη Ρωσία είναι ουδέτερα ή θετικά.
Ο Trump υπερασπίστηκε προσωπικά τον Putin κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Zelensky, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν παραβιάζει τις συμφωνίες.
Και το CNN γράφει ότι οι προετοιμασίες για μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν πλέον επιταχυνθεί.

Απλά ιδέες

Δηλαδή, προς το παρόν, το «σχέδιο Macron - Starmer» και η ιδέα της συμφιλίωσης του Trump με τον Zelensky είναι απλώς ιδέες, η εφαρμογή των οποίων είναι πολύ αμφισβητήσιμη.
Εκτός, φυσικά, αν ο Zelensky και η Ευρώπη πλησιάσουν απότομα τις θέσεις τους στο πώς βλέπει ο Trump το τέλος του πολέμου.
Αλλά αυτό δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί - τουλάχιστον από τον Zelensky, ο οποίος, φεύγοντας από το Λονδίνο, επανέλαβε όλες τις θέσεις του με τις οποίες είχε προηγουμένως διαφωνήσει ο Trump.
Ειδικότερα, για τη διαφωνία για μια εκεχειρία χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Zelensky κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου, κάτι που ήταν μια σαφής απάντηση στις σχετικές υποδείξεις από τον Michael Waltz και τον Mike Johnson σχετικά με την επιθυμία να παραιτηθεί από την προεδρία.

Το δυτικό κόμμα του πολέμου

Όσο για το δυτικό «κόμμα πολέμου», αυτό παραδέχεται ότι χωρίς τον Trump το θέμα της Ουκρανίας δεν θα λυθεί.
Και ξεκάθαρα προσπαθεί να φέρει τις θέσεις του πιο κοντά στις δικές του - προσπαθώντας ταυτόχρονα να πιέσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να αποδεχτεί στρατιωτικές εγγυήσεις.
Είναι σημαντικό ότι μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte ζήτησε να προετοιμαστούν για κατάπαυση του πυρός.
Δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες, αλλά η κατάπαυση του πυρός είναι η πρώτη και πιο θεμελιώδης προϋπόθεση του Trump σχετικά με την Ουκρανία.
Και αυτός είναι ένας ακόμη δείκτης ότι η Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ δεν είναι σαφώς έτοιμη να συνεχίσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, περνώντας σταδιακά στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη.

Δεν θα κάνει πίσω ο Trump

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία χωρίς τις ΗΠΑ και προσπαθούν να πείσουν τον Zelensky να κάνει ειρήνη με τον Trump, υποστηρίζει το Euroactiv, συνοψίζοντας τα κύρια αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.
«Παρά τις υποσχέσεις για υποστήριξη προς την Ουκρανία, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές στο Κίεβο ότι θα προτιμούσαν να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον παρά να συνεχίσει να λειτουργεί εντελώς χωρίς τις ΗΠΑ», γράφει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί το έργο της αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Zelensky και Trump είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Όπως και η προσπάθεια να πειστεί ο Trump να εγκαταλείψει το σχέδιό του να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania