Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Κακοστημένη παγίδα η εκεχειρία των 30 ημερών στην Ουκρανία – Η Ρωσία θριαμβεύει και στέλνει τελεσίγραφο στις ΗΠΑ με 3 όρους

Κακοστημένη παγίδα η εκεχειρία των 30 ημερών στην Ουκρανία – Η Ρωσία θριαμβεύει και στέλνει τελεσίγραφο στις ΗΠΑ με 3 όρους
Το ερώτημα τίθεται λάθος - Το θέμα δεν είναι τι θα πει ο Putin στην πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αλλά τι θα απαντήσει ο Trump, όταν η Μόσχα θέσει τους όρους της
Στις 11 Μαρτίου 2025, στη Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν μια … περίεργη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που έμοιαζε περισσότερο με δήλωση προθέσεων που μάλιστα συνοδεύεται από την επανέναρξη της παροχής στρατιωτικών προμηθειών και πληροφοριών.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που διακήρυττε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, δηλαδή την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ για άμεση προσωρινή εκεχειρία 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί με κοινή συμφωνία των μερών, με ταυτόχρονη αποδοχή και εφαρμογή από τη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε ο Volodymyr Zelensky σε δήλωσή του.
«Τώρα παραδίδουμε την πρωτοβουλία στη ρωσική πλευρά.
Ελπίζουμε ότι θα πουν "ναι", ότι θα επιλέξουν την ειρήνη.
Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο τους», δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio.
O Trump πρόσθεσε ότι όλες οι «λεπτομέρειες θα συζητηθούν αργότερα».

Τι πραγματικά συμβαίνει

Όμως τι πραγματικά συμβαίνει. Την επόμενη μέρα ήρθε η διευκρίνιση από το Κίεβο.
Το σχέδιο εκεχειρίας των 30 ημερών, που συμφωνήθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και του Κιέβου «δεν είναι το πάγωμα της σύγκρουσης» αλλά «μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό του πολέμου με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andriy Sybiha, σύμφωνα με το UNIAN.
Δηλαδή οι Ουκρανοί επιμένουν να μιλάνε για επιστροφή στα σύνορα του 1991, αποζημιώσεις από τη Ρωσία και άλλες παρόμοιες ανεδαφικές απαιτήσεις, που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την πραγματικότητα.
Μια άλλη χαρακτηριστική δήλωση, που ήρθε από την Ουκρανία είναι ότι η συμφωνία συνήφθη για να δείξει πως «ο Putin δεν είναι έτοιμος για ειρήνη».
Η απόφαση του Κιέβου να δεχθεί κατάπαυση του πυρός στοχεύει εν μέρει στο να αποκαλυφθεί η μπλόφα του Putin σχετικά με την προθυμία του να προχωρήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες», γράφει η Telegraph, επικαλούμενη Ουκρανό αξιωματούχο.
Εδώ υπάρχει μια υποκατάσταση των εννοιών: η εκεχειρία και η ειρήνη δεν είναι το ίδιο πράγμα.

usa_ukraine.JPG

Η Ουκρανία δεν θέλει ειρήνη

Στόχος της Ουκρανίας είναι να σταματήσει τη μετάβαση στην ειρήνη, γράφει η γεωπολιτική αναλύτρια Lyubov Stepusova.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την εδραίωση μίας μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης, αλλά όχι για μια κατάπαυση του πυρός που είναι καταφανώς μειονέκτημα για τη Ρωσία.
Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει εκεχειρία, έως ότου συμφωνηθούν οι όροι για μια διαρκή ειρήνη.
Διαφορετικά, οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν θα επιτευχθούν.
Η αποδοχή της εκεχειρίας θα ήταν για τη Ρωσία αποδοχή εξαπάτησης ενώ σε 10 χρόνια η σύγκρουση θα εισερχόταν πάλι σε μία καυτή φάση αλλά με πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.
Γιατί είναι σίγουρο πως η Δύση θα επανεξοπλίσει την Ουκρανία, καθώς στο εγγύς μέλλον το στρατιωτικό – βιομηχανικό της σύμπλεγμα θα είναι σε πλήρη λειτουργία.
Αναμφίβολα, ο Ρώσος πρόεδρος τα γνωρίζει όλα αυτά και θα ενεργήσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας του.

Δεν γίνεται η παραμικρή νύξη στους όρους που θέτει η Ρωσία

Στη δήλωση προθέσεων, που συμφωνήθηκε στη Σαουδική Αραβία, δεν περιέχεται η παραμικρή αναφορά στους όρους που έχει θέσει με σαφήνεια η Ρωσία.
Γιατί δηλαδή ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί πως η Ουκρανία θα πρέπει να δεχθεί εδαφικές απώλειες, η εν λόγω παραδοχή δεν συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση της Σαουδικής Αραβίας.
Από αμερικανικής πλευράς η υπόθεση μοιάζει με βιαστική απόπειρα απομάκρυνσης από το ουκρανικό ζήτημα και τον πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία.
Από ουκρανικής πλευράς μοιάζει με βιαστική απόπειρα διακοπής της ρωσικής προέλασης στο μέτωπο της στρατιωτικής επιχείρησης.
Η ρωσική διπλωματία για τους τύπους δεν έχει απορρίψει ακόμη τη δήλωση προθέσεων, καθώς περιμένει όπως λέει, αναλυτικότερες πληροφορίες για τη δήλωση προθέσεων ΗΠΑ – Ουκρανίας, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Η Μόσχα αναμένει μία ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο από τις ΗΠΑ, προκειμένου να απαντήσει επισήμως.
Ωστόσο αναμένεται η Ρωσία να απαντήσει, θέτοντας εκ νέου τους δικούς της όρους.
Εφόσον δεν συμπεριληφθούν οι όροι της σε μία συμφωνία όλων των μερών τότε θα απορρίψει επισήμως την εκεχειρία των 30 ημερών για 3 λόγους:

1. Δεν εμπεριέχεται στη συμφωνία η απομάκρυνση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από όλες τις προσαρτημένες περιοχές (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson).

2. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις για την αποστρατιωτικοποίησή της. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά για το ουδέτερο καθεστώς της και δεν περιέχονται εξασφαλίσεις ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικά στο μέλλον.

3. Δεν υπάρχει ρητή αναφορά για την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.


Η Ρωσία είναι πολύ κοντά στην εκπλήρωση των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, προελαύνει παντού και η μόνη ωφελημένη από μία κατάπαυση του πυρός είναι η Ουκρανία που χάνει σε όλα τα μέτωπα.
Οι Αμερικανοί επείγονται για μία συμφωνία στο ουκρανικό ζήτημα, καθώς αντιμετωπίζουν φλέγοντα ζητήματα στο εσωτερικό μέτωπο.
Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα αυξάνεται, όπως και το καταστροφικό δημόσιο χρέος.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Trump έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των δαπανών, διαφορετικά η χώρα θα αντιμετωπίσει μια κατάρρευση του δολαρίου λόγω της κρίσης χρέους.
Υπό αυτή την έννοια, τώρα οι ΗΠΑ περικόπτουν όλα τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την Ουκρανία.
Το βαθύ κράτος των ΗΠΑ περιμένει τον Trump στη γωνία, ο οποίος σύντομα δεν θα έχει καθόλου χρόνο για την Ουκρανία.

trump_putin_1.jpeg

«Το στείρο όχι είναι κακή διπλωματία»

Παρόλα αυτά η Ρωσία θα συζητήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός αλλά θέτοντας τους δικούς της όρους.
Οι αναλυτές επιμένουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο, που εκπονήθηκε χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες επί του πεδίου.
«Δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο, εκτός από μία δήλωση με τη μορφή αιτήματος και μιας σειράς αδιευκρίνιστων συνθηκών», δήλωσε στην Pravda ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Asafov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δήλωση των ΗΠΑ και της Ουκρανίας έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη το τι συμβαίνει στο μέτωπο της στρατιωτικής επιχείρησης.
Είναι πολύ δύσπιστος σχετικά με αυτό το σχέδιο, αλλά πιστεύει ότι θα συζητηθεί στη Ρωσία «όπου θα εξηγηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης».
«Υπάρχει μόνο μία επιλογή - να συναντηθούμε και να συζητήσουμε.
Με την παρούσα μορφή, αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε ο Asafov.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Boris Borisov πιστεύει επίσης ότι υπάρχει λόγος να συζητηθεί αυτό το σχέδιο.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η ρωσική ηγεσία πιθανότατα θα αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αλλά θα θέσει πρόσθετους όρους που θα είναι απολύτως απαράδεκτοι για την Ουκρανία: «Το να λες απλώς "όχι, δεν το δεχόμαστε", είναι κακή διπλωματία».

Μόνο τότε θα δεχθεί η Ρωσία

Εξειδικεύοντας είπε, πως η Ρωσία θα συμφωνήσει μία κατάπαυση του πυρός υπό την προϋπόθεση απόσυρσης όλων των ουκρανικών δυνάμεων από Donbass (Donetsk, Lugansk), Kherson και Zaporizhia.

Ο στόχος δεν πρέπει να είναι «μια σύντομη εκεχειρία, κάποιο είδος ανάπαυλας για την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό που ακολουθείται από τη συνέχιση του πολέμου αλλά μία μακροπρόθεσμη ειρήνη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον Ιανουάριο.
Και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov απέκλεισε το πάγωμα στην πρώτη γραμμή.
«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς δεν είναι μια κατάπαυση του πυρός, που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να οπλιστεί ξανά και ξανά, αλλά μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη ειρήνη που βασίζεται στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης», έχει πει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania