Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι δασμοί του Trump οδηγούν σε κατάρρευση τις ιαπωνικές βιομηχανίες αυτοκινήτων - Το μεγαλύτερο πόνο η Toyota

Oι δασμοί του Trump οδηγούν σε κατάρρευση τις ιαπωνικές βιομηχανίες αυτοκινήτων - Το μεγαλύτερο πόνο η Toyota
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με την Toyota να πλήττεται περισσότερο λόγω των τεράστιων πωλήσεών της στις ΗΠΑ
Αναταράξεις έχουν προκαλέσει οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ασκώντας ισχυρή πίεση στις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη νέους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα «που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», προκαλώντας σοκ στους παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Εύλογα, οι μετοχές της Toyota υποχωρούσαν κατά 9,4% στις τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση, ενώ η Nissan σημείωνε πτώση 9,3%. Η Hyundai της Νότιας Κορέας κατρακύλησε κατά 11,2%.
Οι Ιάπωνες κατασκευαστές βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με την Toyota να πλήττεται περισσότερο λόγω των τεράστιων πωλήσεών της στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Vivek Vaidya, επικεφαλής παγκόσμιων πελατών στον τομέα των μεταφορών στην ερευνητική εταιρεία Frost & Sullivan.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Carpro, εταιρεία ανάλυσης της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτου, οι Ασιάτες κατασκευαστές κατείχαν έξι από τις οκτώ πρώτες θέσεις στην αγορά των ΗΠΑ βάσει όγκου πωλήσεων το 2024.
Η Toyota κατέλαβε την πρώτη θέση με 1,98 εκατομμύρια πωληθέντα οχήματα, ξεπερνώντας τις αμερικανικές Ford και Chevrolet.
Η Honda και η Nissan από την Ιαπωνία κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ οι κορεατικές Hyundai και Kia ακολούθησαν στις επόμενες δύο θέσεις. Η Subaru βρέθηκε στην όγδοη θέση.
Οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών αποκαλύπτουν ότι μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αντιστάθμιση των απωλειών από τους δασμούς.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας αξίας 474 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, εκ των οποίων τα επιβατικά αυτοκίνητα αντιστοιχούσαν σε 220 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.
Η αναφορά της S&P Global Mobility στις 27 Μαρτίου αποκάλυψε ότι η Νότια Κορέα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ το 2024, με 1,4 εκατομμύρια οχήματα, πίσω από το Μεξικό (με 2,5 εκατομμύρια), ενώ η Ιαπωνία εξήγαγε 1,3 εκατομμύρια οχήματα.
«Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ είναι μια κρίσιμη αγορά για τους Ασιάτες κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Οι ηγέτες της αγοράς από την Ιαπωνία και την Κορέα θα επηρεαστούν σημαντικά από αυτή την απόφαση για τους δασμούς», δήλωσε ο Vaidya.
Ακόμα κι αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήθελαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς, η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μια άμεση λύση και θα απαιτούσε δισεκατομμύρια δολάρια, εξήγησε ο Joe McCabe, πρόεδρος και CEO της AutoForecast Solutions.

Αντιστάθμιση

Ο Richard Kaye, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Comgest, δήλωσε στο CNBC ότι, παρά το γεγονός πως κολοσσοί όπως η Toyota και η Nissan διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ, δεν θα μπορέσουν να τις επεκτείνουν επαρκώς ώστε να αντισταθμίσουν τους δασμούς.
«Η ιδέα ότι μπορούν απλά να μεταφέρουν την παραγωγή τους από το Μεξικό ή ακόμα και από τον Καναδά στην εφοδιαστική τους αλυσίδα είναι αβάσιμη.
Θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ λόγω των δασμών.
Και το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι: θα απορροφήσουν οι ίδιες το κόστος ή θα το μετακυλήσουν στους καταναλωτές;
Προφανώς, θα επιλέξουν να το απορροφήσουν, κάτι που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο», δήλωσε ο Kaye.
Ωστόσο, ο Kaye έχει μια ελαφρώς διαφορετική οπτική από τον Vaidya της Frost & Sullivan.
Υποστηρίζει ότι η Toyota, ως ο μεγαλύτερος παίκτης, βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αντέξει το πλήγμα των δασμών.
«Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσει χωρίς να επηρεαστεί η κερδοφορία της. Θα πονέσει», πρόσθεσε.
Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει ένα θετικό σημείο για τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες: η ιαπωνική Suzuki.
Ο Kaye επισημαίνει ότι η εταιρεία, η οποία δεν δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, έχει καταγράψει καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.
Η Suzuki σημείωσε κέρδος άνω του 1% μέχρι τη Δευτέρα, ενώ η Toyota κατέγραψε απώλειες 16,45% και η Nissan σχεδόν 21%. Οι Hyundai και Kia είχαν απώλειες 7% και 8% αντίστοιχα.
Καθώς η Suzuki δεν εξάγει αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, η επίδραση των δασμών στην εταιρεία είναι «μηδενική», σημείωσε ο Kaye. «Η Suzuki επικεντρώνεται στην αγορά της Ινδίας και τα πηγαίνει εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα».
Τα αυτοκίνητα αποτέλεσαν την κορυφαία εξαγωγή της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ το 2024, αντιπροσωπεύοντας το 28,3% όλων των αποστολών, σύμφωνα με τα τελωνειακά δεδομένα.
Στο μεταξύ, οι εξαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων της Νότιας Κορέας προς τις ΗΠΑ έφτασαν σε ιστορικό υψηλό πέρυσι, αγγίζοντας τα 8,22 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αποστολές στις ΗΠΑ αντιστοιχούσαν στο 36,5% των συνολικών εξαγωγών αυτοκινήτων της χώρας, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Θα πληγούν σκληρά...



«Υπάρχουν πολύ λίγοι νικητές» δήλωσε ο Sam Fiorani, αντιπρόεδρος της AutoForecast Solutions, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
«Κυρίως θα χάσουν οι καταναλωτές, καθώς θα έχουν μικρότερη γκάμα επιλογών και υψηλότερες τιμές».
O απόλυτα κερδισμένος μέσα σε αυτό το δασμολογικό χάος είναι ο Elon Musk. Η Tesla του, με μεγάλα εργοστάσια στην Καλιφόρνια και το Τέξας, κατασκευάζει στις ΗΠΑ όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλάει.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος ο Elon το βράδυ της Τετάρτης 26/3, η εταιρεία του δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.
«Σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Tesla ΔΕΝ θα μείνει αλώβητη. Ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι σημαντικός» είχε πει ο Musk.
Η Ford, από την άλλη, ενδέχεται να υποστεί ηπιότερες επιπτώσεις από κάποιους ανταγωνιστές της, καθώς περίπου το 80% των αυτοκινήτων που πουλά στις ΗΠΑ κατασκευάζονται εγχωρίως.
Άλλοι δεν θα είναι τόσο τυχεροί: από τις 2 Απριλίου, οι δασμοί 25% θα ισχύουν για όλα τα εισαγόμενα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, καθώς και για βασικά εξαρτήματα όπως κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δασμοί δίνουν πλεονέκτημα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που προμηθεύονται μεγάλο μέρος των ανταλλακτικών τους από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, ο Trump θέσπισε μια εξαίρεση: οι νέοι δασμοί θα ισχύουν μόνο για το μη αμερικανικό ποσοστό των οχημάτων και των ανταλλακτικών που εισάγονται μέσω συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό.
Αυτό θα μετριάσει το πλήγμα για οχήματα των οποίων οι εφοδιαστικές αλυσίδες διασχίζουν την ήπειρο.
Οι δασμοί σε ανταλλακτικά από τον Καναδά και το Μεξικό που συμμορφώνονται με τη συμφωνία δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν μηχανισμό είσπραξής τους.
Οι γείτονες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό περιθώριο για να αποτρέψουν την πλήρη εφαρμογή τους - αν και οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.
Και ενώ οι χώρες της USMCA (πρώην NAFTA) θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν νομικά «παραθυράκια», τα ξένα brands που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αυτοκινήτων δεν θα έχουν τύχη.

Η περίπτωση της Ιαπωνίας

Τι γίνεται, όμως, με την Ιαπωνία; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη χώρα που ιστορικά υπήρξε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων παγκοσμίως και παράγει 1,3 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως (συν άλλα 0,4 εκατομμύρια στο Μεξικό) επί συνολικών πωλήσεων ύψους 16 εκατομμυρίων.
Οι βασικές ιαπωνικές μάρκες έχουν ως εξής: Toyota 0,6 εκατ., Subaru 0,3 εκατ., Nissan 0,2 εκατ., Mazda 0,2 εκατ., Mitsubishi 0,1 εκατ., Honda 0,01 εκατ.
Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% των ιαπωνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες εισάγουν περίπου το 46% όλων των οχημάτων που πωλούνται κάθε χρόνο.

Με βάση μια μέση τιμή πώλησης 45.000 δολαρίων, η αξία των εισαγωγών ξεπερνά τα 330 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις τιμές πώλησης και στη ζήτηση αυτοκινήτων.
Υπό σταθερές συνθήκες, θα απέφεραν φορολογικά έσοδα περίπου 100 δισεκ. δολ. ετησίως.
Ωστόσο, τίποτα δεν θα παραμείνει σταθερό, ειδικά όταν οι εξαγωγικές χώρες διολισθήσουν σε ύφεση και οι βιομηχανίες τους πληγούν σοβαρά.
Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, η Goldman Sachs εξέτασε ένα σενάριο βάσει του οποίου τα ιαπωνικά αυτοκίνητα επιβαρύνονται με δασμούς 25%, όπως και οι εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.
Τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman, Kota Yuzawa, ο πιθανός αντίκτυπος στα λειτουργικά κέρδη των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών –εάν επιβληθεί δασμός 25% στην Ιαπωνία, όπως και στον Καναδά και το Μεξικό– είναι ο εξής:
Η Goldman υποθέτει ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν λόγω της αύξησης των τιμών από κάθε εταιρεία για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των δασμών (πτώση όγκου 8-26% με βάση αύξηση τιμής 25% για οχήματα κατασκευασμένα σε Καναδά/Μεξικό/Ιαπωνία).
Σε αυτό το σενάριο, η μείωση των κερδών θα κυμανθεί από 6% για την Toyota έως 59% για τη Mazda.

Αναφορικά με την παραγωγική έκθεση, ο Yuzawa υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής στις ΗΠΑ έχει η Subaru (39%), ακολουθούμενη από τη Honda (27%), την Toyota (13%), τη Nissan (13%) και τη Mazda (7%).

Σε ένα άλλο, πολύ πιο ζοφερό σενάριο, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι σε θέση ή απλά αρνούνται να αυξήσουν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις όγκου.
Οι συνέπειες είναι καταστροφικές και οδηγούν στην εξής μείωση των λειτουργικών κερδών: Toyota -570 δισ. γεν, Honda -350 δισ. γεν, Nissan -130 δισ. γεν, και Mazda -60 δισ. γεν.
Η εκτιμώμενη επίπτωση στις προβλέψεις λειτουργικών κερδών της Goldman για το οικονομικό έτος 3/26 θα είναι η εξής: Toyota -11%, Honda -23%, Nissan -66%, και Mazda -34%, με τη Nissan και τη Mazda να παρουσιάζουν σχετικά μεγαλύτερες επιπτώσεις λόγω της μεγαλύτερης εξαγωγικής τους συμμετοχής από τον Καναδά/Μεξικό.
Αυτό είναι μόνο η αρχή: εκτός από την άμεση πιθανή επίπτωση στις εξαγωγές τελικών οχημάτων που περιγράφηκε παραπάνω, οι κατασκευαστές εξαρτημάτων έχουν επίσης αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε πολλές χώρες.
Πράγματι, οι εταιρείες που συνδέονται με την Toyota και ανακοίνωσαν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) στις 31 Ιανουαρίου αναφέρθηκαν στους κινδύνους των δασμών.
Οι πωλήσεις της Denso από τις δραστηριότητες στο Μεξικό/Καναδά προς τις ΗΠΑ ανέρχονται περίπου σε 220 δισ. γιέν, ενώ της Aisin είναι περίπου 60 δισ. γεν.
Εάν επιβληθεί δασμός 25% και στα εξαρτήματα, η Goldman προειδοποιεί για πιθανές μειώσεις κερδών κατά 55 δισ. γεν/15 δισ. γεν για τη Denso/Aisin.
Η Toyota Boshoku δεν δημοσιοποίησε στοιχεία, αλλά σημείωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη επίπτωση, καθώς μεγάλο μέρος της ραπτικής καθισμάτων γίνεται στο Μεξικό.

Οι κατασκευαστές εξαρτημάτων εργάζονται για να μεταφέρουν τα υψηλότερα κόστη στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Η διοίκηση της Denso εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίπτωση των δασμών θα μετριαστεί σε κάποιο βαθμό από την πιθανότητα μειώσεων στη φορολογία των εταιρειών στις ΗΠΑ και την αδύναμη πορεία του μεξικανικού πέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης