
Για ημέρα πληθωρισμού έκανε λόγο ο Επίτροπος Εμπορίου, για ανταπόδωση καλεί η Πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και η Ιρλανδία, ενώ η Βρετανία όχι, η Ιταλία χαρακτηρίζει το μέτρο λάθος, απάντηση ζητά η Γαλλία, για παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ η Ιαπωνία, σε ακύρωσή τους καλεί η Κίνα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα η Βραζιλία, ο Καναδάς μιλά για έναν πόλεμο που θα έχει μόνο χαμένους, ενώ σε σοκ είναι η Ελβετία...
Για ημέρα πληθωρισμού έκανε λόγο ο Επίτροπος Εμπορίου, για ανταπόδωση καλεί η Πρόεδρος της Κομισιόν, όπως και η Ιρλανδία, ενώ η Βρετανία όχι, η Ιταλία χαρακτηρίζει το μέτρο λάθος, απάντηση ζητά η Γαλλία, για παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ η Ιαπωνία, σε ακύρωσή τους καλεί η Κίνα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα η Βραζιλία, ενώ ο Καναδάς μιλά για έναν πόλεμο που θα έχει μόνο χαμένους.
Κίνα για δασμούς Trump: Ακυρώστε τους αμέσως…
Να ακυρώσει αμέσως τους δασμούς που ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο πρόεδρος Trump καλεί τις ΗΠΑ η Κίνα, η οποία παροτρύνει την αμερικανική πλευρά να πάνε σε διάλογο καθώς όπως υποστηρίζει το Πεκίνο, τα μέτρα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να ακυρώσουν αμέσως τους μονομερείς τελωνειακούς δασμούς και να επιλύσουν με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές τους με τους εμπορικούς εταίρους τους, μέσω ισότιμου διαλόγου», τόνισε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανήγγειλε ο Donald Trump «θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη».
Σημειώνεται πως ο Trump επέβαλε δασμούς ύψους 34% στην Κίνα ενώ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καταργεί τις εξαιρέσεις που προστάτευαν από τους δασμούς και τα εισαγόμενα από την Κίνα αγαθά αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων.
Πρώτη αντίδραση ΕΕ στους δασμούς Trump – Von der Leyen: Έτοιμοι να ανταποδώσουμε
Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump αποτελούν ένα «μείζον πλήγμα» για την παγκόσμια οικονομία υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ ετοιμάζει τα αντίποινα της, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
«Ολοκληρώνουμε ήδη το πρώτο πακέτο αντιμέτρων ως απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα.
Και τώρα προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω αντίμετρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και τις επιχειρήσεις μας εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», είπε η Von der Leyen.
Όπως υποστήριξε οι συνέπειες από τους δασμούς αυτούς θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει μαζικά, η αβεβαιότητα θα αυξηθεί και θα πυροδοτήσει την άνοδο περαιτέρω προστατευτισμού» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως την ίδια στιγμή το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα είναι αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις.
«Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Trump ότι άλλοι εκμεταλλεύονται αθέμιτα τους ισχύοντες κανόνες και είμαι έτοιμη να υποστηρίξω κάθε προσπάθεια για να γίνει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα κατάλληλο για τις πραγματικότητες της παγκόσμιας οικονομίας.
Αλλά θέλω επίσης να είμαι σαφής.
Η επιβολή δασμών ως πρώτο και τελευταίο εργαλείο δεν θα το διορθώσει.
Αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση των εναπομεινάντων εμποδίων στο διατλαντικό εμπόριο» επισήμανε η Von der Leyen, τονίζοντας ότι η ΕΕ προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της.
Δασμοί Trump - Primas (Γαλλία): Ο Trump θεωρεί εαυτόν κυρίαρχο... έχουμε εμπορικό πόλεμο, θα πλήξουμε τις Big Tech
Η ΕΕ, «έτοιμη για εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, προβλέπει «να πλήξει τις ψηφιακές υπηρεσίες» όταν απαντήσει στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, επεσήμανε σήμερα Πέμπτη 3/4 η Sophie Primas, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας.
«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα παρατηρηθεί πράγματι ύφεση στην παραγωγή», πρόσθεσε η Primas μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αμερικανικοί δασμοί κυρίως στα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη.
Ο Trump υπέγραψε χθες Τετάρτη διάταγμα για την επιβολή δασμών 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.
Μετά την αμερικανική απόφαση η ΕΕ προετοιμάζει την απάντησή της, η οποία θα έρθει σε δύο φάσεις: «η πρώτη απάντηση θα έρθει περίπου στα μέσα Απριλίου και θα αφορά την πρώτη επίθεση (του Αμερικανού προέδρου) στο αλουμίνιο και τον χάλυβα», επεσήμανε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
«Και στη συνέχεια θα υπάρξει μια δεύτερη απάντηση, η οποία θα είναι πιθανόν έτοιμη στα τέλη του Απριλίου και θα αφορά το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών», πρόσθεσε η Primas.
Προς το παρόν «οι χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται» για αυτή τη δεύτερη φάση της αντίδρασής τους, εξήγησε.
«Αλλά θα πλήξουμε και τις υπηρεσίες, για παράδειγμα τις ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες σήμερα δεν φορολογούνται και θα μπορούσαν να φορολογηθούν», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε ένα εύρος εργαλείων και είμαστε έτοιμοι για αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», υπογράμμισε η Primas.
«Το πρώτο μέλημα είναι να κάνουμε έναν απολογισμό και προβλέψεις για το ποιες θα είναι οι επιθέσεις και οι επιπτώσεις τους στο σύνολο των κλάδων.
Στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις βιομηχανίες παραγωγής», δήλωσε η Primas.
«Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι εξαγωγικές αγορές, κυρίως για τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη, κλείνουν.
Θα πρέπει κατά συνέπεια να υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή παραγωγή μας», εκτίμησε.
Ο Trump «θεωρεί τον εαυτό του κυρίαρχο του κόσμου (…)
Είναι μια ιμπεριαλιστική στάση την οποία είχαμε μάλλον ξεχάσει, η οποία όμως επιστρέφει με μεγάλη ορμή και μεγάλη αποφασιστικότητα», κατήγγειλε η Primas.
Να μαζευτούν και πάλι στο Μέγαρο των Ηλυσίων θέλει ο Macron - Αναζητείται απάντηση στους δασμούς του Trump
Τους βασικούς εκπροσώπους από τις βιομηχανίες που επηρεάζονται από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ καλεί ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προκειμένου να διαμορφώσουν μια ενιαία απάντηση στις τελευταίες εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου.
Η κίνηση ακολουθεί την επιβολή ελάχιστουν δασμού 10% στις περισσότερες εισαγωγές και αυστηρότερο συντελεστή 20% που στοχεύει τα αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δασμοί έχουν ήδη κλονίσει τομείς όπως το γαλλικό κρασί και τα οινοπνευματώδη, με την ομοσπονδία εξαγωγέων τους FEVS να προειδοποιεί ότι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20%.
Bernd Lange, Πρόεδρος Επιτροπής Εμπορίου ΕΚ: «Ημέρα πληθωρισμού» μάλλον, παρά «ημέρα ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Bernd Lange, προειδοποίησε ότι οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες, ιδίως για τον μέσο πολίτη.
Ο κ. Trump μπορεί να έκανε λόγο για «ημέρα απελευθέρωσης», αλλά από τη σκοπιά του μέσου πολίτη είναι μάλλον πιθανότερο να αποδειχτεί «ημέρα πληθωρισμού», σχολίασε ο κ. Bernd Lange. «Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου θα πλήξει κυρίως τους αμερικανούς καταναλωτές, με αυξημένα κόστη και αναποτελεσματικότητες στην παραγωγή και στις διαδικασίες», σημείωσε.
Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικής χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Donald Trump, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και οικονομική ύφεση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως.
Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις συνέπειες στο επενδυτικό κλίμα, παραπέμποντας στην αναταραχή στις κεφαλαιαγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Bernd Lange, απαιτείται ενιαία αντίδραση από τις χώρες που πλήττονται και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το συντομότερο δυνατό ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να χειριστεί τη νέα κατάσταση και να πείσει τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν — και πάντως να μην υποχωρήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, πρόσθεσε.
Σοκ και στην Ελβετία - Economiesuisse (Ελβετοί επιχειρηματίες): Επιζήμιοι και αδικαιολόγητοι, κλιμάκωση χωρίς βάσιμους λόγους, η κυβέρνηση να δράσει άμεσα
Το βασικό επιχειρηματικό λόμπι της Ελβετίας απέρριψε την Πέμπτη 3/4 τους αμερικανικούς δασμούς στις ελβετικές εισαγωγές ως επιζήμιους και αδικαιολόγητους, ενώ η κυβέρνηση της χώρας τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επέβαλε δασμούς 31% στις εισαγωγές από την Ελβετία συγκριτικά με 20% στα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10% από τη Βρετανία.
Το επιχειρηματικό λόμπι Economiesuisse δήλωσε ότι δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους αμερικανικούς δασμούς, σημειώνοντας ότι η Ελβετία έχει καταργήσει τους βιομηχανικούς δασμούς από τις αρχές του 2024 και έχει ήδη χαμηλότερους δασμούς εισαγωγών σε σχέση με τις ΗΠΑ.
Η οργάνωση χαρακτήρισε την κίνηση αυτή "σοβαρή επιβάρυνση" για την οικονομία της Ελβετίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να επιβαρύνει το επενδυτικό της κλίμα.
"Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί όχι μόνο θα καταστήσουν ακριβότερες τις ελβετικές εξαγωγές, αλλά και θα αποδυναμώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα επηρεάσουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα", δήλωσε η ομοσπονδία.
«Η σημερινή κλιμάκωση στην εμπορική πολιτική αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για την ελβετική εξαγωγική βιομηχανία», ανέφερε το Economiesuisse, χαρακτηρίζοντας τους δασμούς «επιζήμιους και αδικαιολόγητους».
Ο Trump θέλει να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και η Ελβετία έχει σημαντικό πλεόνασμα στο εμπόριο προϊόντων. Ωστόσο, το Economiesuisse ανέφερε ότι εάν συμπεριληφθούν οι υπηρεσίες, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι σχεδόν ισοσκελισμένο.
Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν επηρεάζονται από το εκτελεστικό διάταγμα του Trump στις 2 Απριλίου. Τα χημικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα αντιστοιχούσαν σε πάνω από το ήμισυ των ελβετικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής κυβέρνησης.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Trump για τους δασμούς, η πρόεδρος της Ελβετίας Karin Keller-Schutter δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έλαβε υπόψιν τους δασμούς και σύντομα θα αποφασίσει τα επόμενά της βήματα.
«Τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της χώρας είναι τα πιο σημαντικά.
Η τήρηση του διεθνούς δικαίου και του ελεύθερου εμπορίου παραμένουν βασικές αξίες», δήλωσε η ίδια σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη εξαγωγική αγορά της Ελβετίας και η κυβέρνηση προσπαθεί να τονίσει τη συνεισφορά της Ελβετίας στην αμερικανική οικονομία.
Η Ελβετία είναι ο έκτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις ΗΠΑ.
Ωστόσο ο αγροτικός της τομέας είναι ένας από τους πλέον επιδοτούμενους μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η ομοσπονδία ελβετικών επιχειρήσεων Economiesuisse κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δράσει άμεσα.
Για την Ιαπωνία, η επίθεση των ΗΠΑ παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ και διμερή συμφωνία - Βρίσκει τους δασμούς «εξαιρετικά λυπηρούς»
Η ιαπωνική κυβέρνηση έκρινε σήμερα ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ύψους 24% στα προϊόντα της χώρας πιθανόν παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και διμερή συμφωνία των δυο κρατών για το εμπόριο.
«Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ και την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ», τόνισε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshimasha Hayashi.
Νωρίτερα, o ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Yoji Muto ανέφερε ότι το Τόκιο πληροφόρησε την Ουάσιγκτον ότι βρίσκει τους δασμούς αυτούς «εξαιρετικά λυπηρούς».
«Γνωστοποίησα ότι τα μονομερή δασμολογικά μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά λυπηρά και παρότρυνα εκ νέου έντονα την Ουάσιγκτον να μην τα εφαρμόσει» σε βάρος της Ιαπωνίας, είπε ο κ. Muto στον Τύπο, διευκρινίζοντας ότι συνομίλησε με τον αμερικανό ομόλογό του, τον Howard Latnick, προτού κάνει ανακοινώσεις ο πρόεδρος Trump.
Η Βραζιλία εξετάζει «όλα» τα ενδεχόμενα μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, το κοινοβούλιο εγκρίνει νόμο περί οικονομικής «αμοιβαιότητας»
Η κυβέρνηση του βραζιλιάνου προέδρου Lula έκανε σαφές πως εξετάζει «όλα» τα πιθανά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην επιβολή δασμών 10% στα προϊόντα που εισάγουν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπραζίλια «εξετάζει όλες τις πιθανές ενέργειες για να εξασφαλίσει την αμοιβαιότητα στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την υπεράσπιση των νόμιμων εθνικών συμφερόντων», αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης, η οποία τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοικτή στον διάλογο και ότι θεωρεί πως οι αμερικανοί ισχυρισμοί για το ότι οι δασμοί αυτοί είναι ανταποδοτικοί δεν «αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νωρίτερα, το βραζιλιάνικο κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τρόπους να ανταποδώσει τους φραγμούς στο εμπόριο, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Trump.
Ο νόμος περί οικονομικής «αμοιβαιότητας» εγκρίθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που ήταν παρόντες στην κάτω Βουλή, την επομένη της υιοθέτησής του από τη Γερουσία της Βραζιλίας.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Carney υπόσχεται ανταπόδοση των μέτρων των ΗΠΑ του Trump
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Mark Carney, υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.
«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Carney, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».
Meloni (Ιταλία): Λάθος μέτρο, δεν συμφέρει κανέναν
«Οι αμερικανικοί δασμοί σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέτρο το οποίο θεωρώ λανθασμένο και δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές», έκρινε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni μέσω Facebook.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επεξεργαστούμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να αποτρέψουμε εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα αποδυνάμωνε αναπόφευκτα τη Δύση προς όφελος άλλων διεθνών παικτών», συνέχισε.
Επανέλαβε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησής της θα έχουν γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας και θα προκύψουν και από τον διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους της.
Γερμανικά Ινστιτούτα: Σοκ στο εμπόριο, σοβαρές ζημιές σε γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία ως 200 δισεκ. ευρώ
Σε ζημιά έως και 200 δισεκατομμυρίων για την Γερμανία κατά την τετραετή θητεία του Donald Trump στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW), ενώ το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία κάνει λόγο για «σοκ» στο εμπόριο.
«Τα δασμολογικά σχέδια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν δαπανηρά για την Γερμανία.
Η ζημιά ενδέχεται να ανέλθει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του Donald Trump και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερο από ό,τι εάν δεν είχαν επιβληθεί δασμοί, ενώ η ζημιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φθάσει και τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε μελέτη του IW.
Οι συντάκτες της μάλιστα, Juergen Mattesh και Zamina Sultan, τονίζουν ότι οι δασμοί του 20% είναι για την Γερμανία «οικονομική καταστροφή» και συμβουλεύουν την ΕΕ να αντιδράσει με σύνεση και από θέση ισχύος. «Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν να δελεάσει τον Trump με την αγορά υγροποιημένου αερίου ή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Τώρα έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει τα όπλα της και επίσης να δημιουργήσει μια απειλητική ατμόσφαιρα», γράφουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του IW.
Ως «σοβαρό σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο» περιγράφει τις ανακοινώσεις του αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Moritz Sularik.
«Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν σε αυτή τη μορφή, θα είναι ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία όπως την ξέρουμε. Τότε θα βρεθούμε σε ένα διαφορετικό παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς.
Αυτό θα βλάψει πραγματικά και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο κ. Sularik στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο εμπορικός πόλεμος «δεν θα έχει παρά μόνο χαμένους», στηλιτεύει συλλογικός φορέας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά τα μέτρα των ΗΠΑ
Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που αναγγέλθηκαν «δεν θα έχουν παρά μόνο χαμένους», στηλίτευσε η συνομοσπονδία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), καλώντας την ΕΕ να αντιδράσει «σθεναρά» μεν αλλά επιδεικνύοντας επίσης «βούληση να διαπραγματευτεί».
«Η ΕΕ καλείται τώρα να δράσει με ενιαίο τρόπο και την απαραίτητη ισχύ, συνεχίζοντας να στέλνει το μήνυμα πως έχει βούληση να διαπραγματευτεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της ο συλλογικός φορέας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, για την οποία είναι η μεγαλύτερη αγορά.
Η χημική βιομηχανία της Γερμανίας καλεί την ΕΕ να αποφύγει την «κλιμάκωση» με τις ΗΠΑ
Η γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία έχει βασικό εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ, παρότρυνε χθες Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να «παραμείνει ψύχραιμη» αντιδρώντας στους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, τονίζοντας πως ενδεχόμενη «κλιμάκωση» το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «χειροτερέψει τις ζημίες».
«Οι ΗΠΑ υπήρξαν και παραμένουν κεντρικός εμπορικός εταίρος για τη Γερμανία», επιμένει ο φορέας.
Οι ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα της γερμανικής χημικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ, απορροφούν σχεδόν το ένα τέταρτο των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων από τη χώρα, κυρίως εμβόλια και ανοσολογικά σκευάσματα.
Η χημική βιομηχανία —ο τρίτος μεγαλύτερος βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας— είναι, μαζί με την αυτοκινητοβιομηχανία, η πλέον εκτεθειμένη στην αύξηση των αμερικανικών τελωνειακών δασμών, ενώ κι οι δυο τομείς ήδη δοκιμάζονταν από σοβαρή κρίση ανταγωνιστικότητας, τόσο εξαιτίας της αξιοσημείωτης ανόδου στα κόστη τους, όσο κι εξαιτίας του μεγεθυνόμενου ανταγωνισμού των κινεζικών προϊόντων.
Jandura (Γερμανία): Θα τους νιώσουμε για τα καλά... δεν πρέπει να γίνουμε πιόνια σε έναν εμπορικό πόλεμο
Την ανησυχία τους για τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο και στην γερμανική οικονομία μετά την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ εκφράζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις.
«Θα το πω πολύ ανοιχτά: θα το νιώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) Dirk Jantura και εξήγησε ότι «θα πρέπει να μεταφράσουμε τους δασμούς σε αυξήσεις τιμών και σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει και μείωση των πωλήσεων», κάτι το οποίο, όπως είπε, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που είναι ήδη αποδυναμωμένες, θα μπορούσε να σημαίνει και το τέλος.
«Αυτό φυσικά θα επηρεάσει και τους εργαζόμενους», πρόσθεσε ο κ. Jantura.
Η πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Hildegard Mueller έκανε λόγο για «σημείο καμπής στην εμπορική πολιτική» και τόνισε: «Πρόκειται για απομάκρυνση των ΗΠΑ από την παγκόσμια εμπορική τάξη η οποία βασίζεται σε κανόνες και επομένως για απομάκρυνση από την βάση για την δημιουργία παγκόσμιας αξίας και την αντίστοιχη ανάπτυξη και ευημερία σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Αυτό δεν είναι "Πρώτα η Αμερική", αυτό είναι "μόνο η Αμερική"».
Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Χημικής Βιομηχανίας (VCI) Wolfgang Grosse Edrup ζήτησε ψυχραιμία στις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι «ένα σπιράλ κλιμάκωσης θα αύξανε απλώς την ζημιά» και ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να γίνει πιόνι σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο».
Οι Βρυξέλλες πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες στην απάντησή τους και σε στενή επαφή με την Ουάσιγκτον.
Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή εντολή, προς το συμφέρον επίσης της γερμανικής βιομηχανίας, συνέχισε ο κ. Grosse Edrup και πρόσθεσε ότι «ο στόχος θα πρέπει να είναι μια λύση δίκαιη και για την Ευρώπη και για τις ΗΠΑ».
Για αναλογική απάντηση της ΕΕ στις ΗΠΑ κάλεσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Michael Martin δήλωσε πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό».
«Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Η Ιρλανδία, η οποία φιλοξενεί τις έδρες στη Γηραιά Ήπειρο πολλών μεγάλων αμερικανικών ομίλων, τομέων όπως η τεχνολογία ή η φαρμακευτική βιομηχανία, καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ από όλα τα άλλα κράτη-μέλη εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής.
Δασμοί Trump - Ισπανία: Είναι άδικοι και αδικαιολόγητοι, θα λάβουμε μέτρα προστασίας επιχειρήσεων και καταναλωτών
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Carlos Cuerpo δήλωσε την Πέμπτη 3/4 ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τις εταιρίες και τους καταναλωτές της Ισπανίας από τις επιπτώσεις των νέων δασμών που ανακοινώθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Οι νέοι δασμοί είναι «άδικοι και αδικαιολόγητοι», δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE.
Η ΕΕ επιθυμεί να διαπραγματευθεί προκειμένου να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος, αν και θα πρέπει να ανταπαντήσει εάν δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Cuerpo.
Starmer (Πρωθυπουργός Βρετανίας): Είμαστε προετοιμασμένοι, θα τους διαπραγματευτούμε, θέλουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν θα ανταποδώσει, ανησυχούμε μόνο για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα έχουν "επίπτωση" στη βρετανική οικονομία, εκτίμησε την Πέμπτη 3/4 ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer στη διάρκεια συνάντησης που είχε με επικεφαλής επιχειρήσεων στην Downing Street.
"Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλω όμως να είμαι πολύ σαφής: είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι η ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι», δήλωσε ο Starmer αντιδρώντας στην αμερικανική ανακοίνωση για την επιβολή τελωνειακών δασμών 10%.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Donald Trump και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου Jonathan Raynolds.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.
Σήμερα Πέμπτη ωστόσο δήλωσε, ότι παραμένει βέβαιος πως η χώρα του μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Επισήμανε επίσης ότι μια από τις βασικές ανησυχίες της κυβέρνησης είναι ο αντίκτυπος των αμερικανικών τελωνειακών δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία.
"Ο αντίκτυπος στον τομέα του αυτοκινήτου αυτών των συγκεκριμένων δασμών είναι μια από τις βασικές ανησυχίες μας", δήλωσε ο υπουργός στο BBC.
Το Λονδίνο —συγκριτικά— είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Donald Trump, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.
Jonas Stoere (Πρωθυπουργός Νορβηγίας): Πολύ κακά νέα... θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ τους δασμούς
Η Νορβηγία θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αναφορικά με τους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, δήλωσε σήμερα Πέμπτη 3/4 στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Stoere.
Ο Trump ανακοίνωσε χθες δασμούς 15% στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Νορβηγία.
«Είναι πολύ κακά και πολύ σοβαρά νέα», δήλωσε ο Stoere στο NRK.
«Υπάρχει ένα άνοιγμα για διαπραγματεύσεις εδώ, λένε οι Αμερικάνοι, και θα το χρησιμοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο που μπορούμε».
Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τη χάραξη πολιτικής προκειμένου να αποτρέψει αυτό που έχει χαρακτηρίσει το χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι νορβηγικές εξαγωγές στην Ευρώπη θα επηρεαστούν αρνητικά από μια απάντηση της Ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς.
Ο Stoere δήλωσε ότι θα ηγηθεί αποστολής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα προκειμένου να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen και άλλους αξιωματούχους.
«Ακατανόητοι, περίεργοι και μάλλον λάθος», χαρακτηρίζουν τους δασμούς Trump σε... ακατοίκητα νησιά σε Ειρηνικό και Ανταρκτική
Αν και το ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού ωκεανού Norfolk εξάγει σπόρους του φυτού κέντια κυρίως προς την Ευρώπη, αξίας μικρότερης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, οι 2.188 κάτοικοί της αντιμετώπισαν την είδηση της επιβολής αμερικανικών δασμών με ένα μίγμα έκπληξης και απορίας.
Για τον Richard Cottle, ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης τσιμέντου στο νησί Norfolk, μία μπορεί να είναι η εξήγηση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς 29% στις εξαγωγές του μικρού νησιού που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της ανατολικής Αυστραλίας: «ήταν απλώς ένα λάθος».
«Το νησί Νόρφολκ είναι μια μικρή κουκίδα στον κόσμο», σχολίασε ο Cottle.
«Δεν εξάγουμε τίποτα».
Το Νόρφολκ είναι μεταξύ των καμία δεκαριά μικρών περιοχών που εμφανίστηκαν στον κατάλογο με τις χώρες στις οποίες ο Trump αποφάσισε να επιβάλει δασμούς, αν και δεν διαθέτει εξαγωγική βιομηχανία.
Κάποιες περιοχές, όπως τα νησιά Herd και McDonald στην Ανταρκτική, τα οποία ανήκουν διοικητικά στην Αυστραλία όπως και το Norfolk, δεν έχουν καν κατοίκους.
Παρ’ όλα αυτά από σήμερα έχουν επιβληθεί δασμοί 10% στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αnthony Albanese εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με την ΕΕ και την Κίνα, καθώς ο Trump επέβαλε στην Αυστραλία δασμούς μόνο 10%. Ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει τι συνέβη με το νησί Norfolk.
«Τελευταία φορά που κοίταξα το νησί Norfolk ανήκε στην Αυστραλία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Οι ξεχωριστοί, υψηλότεροι δασμοί που ανακοίνωσε ο Trump για το νησί «ήταν μάλλον αναπάντεχοι και λίγο περίεργοι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικό έλλειμμα με το νησί Norfolk τα τελευταία τρία χρόνια.
Το νησί εξήγαγε προϊόντα αξίας 300.000 δολαρίων στις ΗΠΑ το 20022, 700.000 δολαρίων το 2023 και 200.000 δολαρίων το 2024.
Οι εισαγωγές του από τις ΗΠΑ διατηρήθηκαν στα 100.000 δολάρια τα τρία αυτά χρόνια.
Οι εισαγωγές στο Norfolk από τις ΗΠΑ έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους το 2020, όταν το νησί εισήγαγε προϊόντα αξίας 11,7 εκατ. δολαρίων και δεν εξήγαγε τίποτα.
«Τα προϊόντα από το νησί Norfolk θα φορολογούνται με δασμούς 29%;
Δεν υπάρχουν προϊόντα, οπότε δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις», σχολίασε ο Guy Dunkan ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου.
«Μάλλον δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται το νησί Norfolk.
Μάλλον πρόκειται για λάθος», πρόσθεσε.
Σιγκαπούρη: Βαριά απογοητευμένη, κατανοεί τις αμερικανικές ανησυχίες και θα επιδιώξει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
Η Σιγκαπούρη εξέφρασε απογοήτευση που της επιβλήθηκαν οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί 10% παρότι η πλούσια αυτή χώρα της Ασίας έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και διμερές εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης Gan Kim Jong.
Η Σιγκαπούρη θα μπορούσε να λάβει αντίμετρα με βάση τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που ισχύει από το 2004 αλλά έχει επιλέξει να μην το πράξει, σημείωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Οι δασμοί αυτοί απλώς θα αυξήσουν το κόστος των εισαγωγών μας", είπε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις οικονομικές της προβλέψεις εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης.
Ο Gan είπε ότι η Σιγκαπούρη θα επιχειρήσει να κατανοήσει τους τομείς ανησυχίας του προέδρου Trump και να δει αν αυτοί μπορούν να επιλυθούν.
"Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες, τότε είναι δυσκολότερο να διαφωνήσεις ή να διαπραγματευτείς", κατέληξε.
Οι εισαγωγές της Σιγκαπούρης επλήγησαν από τους τελωνειακούς δασμούς του Trump παρότι πολύ λιγότερο σε σχέση με τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία όπου σε έξι χώρες επιβλήθηκαν δασμοί από 32% ως 49%.
Οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό πλεόνασμα αγαθών 2,8 δισ. δολαρίων με τη Σιγκαπούρη τον περασμένο χρόνο, αύξηση 84,8% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εμπορικής Αντιπροσωπείας.
Ελλάδα, ΕΚΕ: Ισχυρό πλήγμα για τις εξαγωγές κομπόστας και φρούτων, δεν αντικαθίσταται η αγορά των ΗΠΑ
Τη διαβεβαίωσή ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, δίνουν στους συνεργάτες τους οι Έλληνες βιομήχανοι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ελληνική κομπόστα και τα κατεψυγμένα φρούτα συνολικά, αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τις εξαγωγές της χώρας μας.
«Δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της αμερικανικής αγοράς», επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΚΕ και υπογραμμίζει ότι «οι Η.Π.Α. είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας, αφού στην αγορά αυτή κατευθύνεται το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100 εκατ. Ευρώ».
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις τρέχουσες εξελίξεις η ΕΚΕ σημειώνει ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και «εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου».
Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι «η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου».
Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2022 και η τάση καταγραφόταν δυναμικά αυξητική, που όμως ανακόπτεται λόγω της επιβολής των δασμών που ανακοινώθηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να εντείνουν τις ενέργειές τους και να προχωρήσει άμεσα η κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), που προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση των δασμών κατά 5% ετησίως μέχρι και τον μηδενισμό τους.
«Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΕ.
Όπως έχει επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου, οι αγορές των χωρών της Mercosur ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδάκινου (π.χ. εξαγωγές του 1998, 22.000 τόνοι), μέχρι που επιβλήθηκαν εισαγωγικοί δασμοί 55%, οι οποίοι βέβαια στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34%.
«Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί», είχε δηλώσει, εξηγώντας ότι «η ισχύς της συμφωνίας με τις χώρες της Mercosur θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές, την οποία έχουν και απόλυτη ανάγκη, ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της ΕΕ. π.χ στην αγορά της Γερμανίας, ενώ εξάγονταν 50.000-60.000 τόνοι, την τελευταία διετία/τριετία, δεν ξεπερνούν τις 30.000 τόνους».
Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Σχετικά μικρό το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις ανακοινώσεις του Προέδρου Trump σχετικά με την επιβολή δασμών σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Όπως υπογραμμίζει: "Ως θεσμικός φορέας, έχουμε εκφράσει, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Αμερικανικά Επιμελητήρια, τη σταθερή μας θέση υπέρ του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και υπέρ της επίλυσης των εμπορικών διαφορών μέσω διαλόγου και συνεργασίας.
Αν και το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σχετικά μικρό και οι άμεσες επιπτώσεις ενδέχεται να είναι περιορισμένες, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε ετοιμότητα να προσαρμοστούμε σε οποιαδήποτε νέα δεδομένα.
Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διασφάλιση ενός ευνοϊκού εμπορικού περιβάλλοντος που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θα ενισχύει τους διμερείς οικονομικούς δεσμούς.
Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με τα άλλα αμερικανικά επιμελητήρια εντός και εκτός Ευρώπης, επιδιώκοντας την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου που θα προάγει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με γνώμονα την αμοιβαία ωφέλεια και τη θεσμική συνέπεια".
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Bessent προειδοποιεί «όλες» τις χώρες «να μην ανταποδώσουν» τους τελωνειακούς δασμούς
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Scott Bessent συμβούλεψε χθες Τετάρτη «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης».
«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση.
Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο κ. Bessent.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών