Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτσουξε: Η Βρετανία τρελάθηκε... από τον αριθμό των δεξαμενόπλοιων με ρωσικό πετρέλαιο στη Μάγχη - Τι είπαν για τους Έλληνες

Έτσουξε: Η Βρετανία τρελάθηκε... από τον αριθμό των δεξαμενόπλοιων με ρωσικό πετρέλαιο στη Μάγχη - Τι είπαν για τους Έλληνες
Από τα 230 παλαιά πετρελαιοφόρα που ασχολούνται σήμερα με τη μεταφορά πετρελαίου που έχει επιβληθεί, 127 ανήκαν προηγουμένως σε Έλληνες και 22 σε Βρετανούς ιδιοκτήτες
Από την επιβολή των βρετανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αριθμός των πετρελαιοφόρων από τη Ρωσία που διέρχονται από τη Μάγχη αυξήθηκε σημαντικά, σχεδόν διπλασιάστηκε.
Σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα The Telegraph, ο λεγόμενος σκιώδης στόλος κερδίζει επί των χωρών της G7, παρακάμπτοντας τους επιβληθέντες περιορισμούς και συνεχίζοντας τη μεταφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.
Κάθε μέρα, περίπου 15 δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο περνούν τους διάσημους λευκούς βράχους του Ντόβερ στο δρόμο τους διασχίζοντας τη Μάγχη. Αυτά τα πλοία μεταφέρουν αργό πετρέλαιο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και μαζί αντιπροσωπεύουν το 10-17 τοις εκατό του συνολικού στόλου πετρελαιοφόρων παγκοσμίως.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επέτρεψαν στον «σκιώδη στόλο» να ενισχύσει τη θέση του ήταν η μαζική πώληση παλαιών δεξαμενόπλοιων από ευρωπαϊκές ναυτιλιακές εταιρείες. Έτσι, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες πούλησαν σημαντικό αριθμό πλοίων, κερδίζοντας περίπου 4,8 δισ. λίρες στερλίνες από αυτές τις συναλλαγές.
Από τα 230 παλαιά πετρελαιοφόρα που ασχολούνται σήμερα με τη μεταφορά πετρελαίου που έχει επιβληθεί, 127 ανήκαν προηγουμένως σε Έλληνες και 22 σε Βρετανούς ιδιοκτήτες. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του πρώην ευρωπαϊκού στόλου λειτουργεί πλέον προς τα συμφέροντα των Ρώσων εξαγωγέων πετρελαίου, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων.
Ιστορικά, το Λονδίνο διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και την ασφάλεια της ναυτιλίας, αλλά σήμερα αναγκάζεται να παρακολουθεί καθώς τα κέρδη από τη ναυτιλία πετρελαίου περνούν από βρετανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, σημειώνει η έκδοση Oil and Capital.
Οι κυρώσεις απαγορεύουν στις βρετανικές και ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες να συνεργάζονται με αποστολείς ρωσικού πετρελαίου εάν η τιμή του βαρελιού υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων της G7 ανά βαρέλι. Αυτός ο περιορισμός ανάγκασε τους Ρώσους εξαγωγείς να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πλοίων που είναι νηολογημένα σε χώρες με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς.
Τον Μάρτιο του 2024, η ναυαρχίδα του ρωσικού πετρελαίου Urals έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό επέτρεψε σε ορισμένες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετάσχουν εκ νέου στη διαδικασία μεταφοράς πετρελαίου, καθώς οι συμφωνίες συμμορφώνονταν επισήμως με τις απαιτήσεις κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης