
Ο Αμερικανός πρόεδρος λίγη ώρα μετά έχει ήδη επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση τους, δηλώνοντας είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για αυτούς, εάν προσφέρουν κάτι «θαυμάσιο», αναφέρει το Reuters.
Η εισαγωγή δασμών είναι σίγουρα κακά νέα για την Ευρώπη, αλλά είναι «δυνητικά καταστροφικά» για τα ίδια τα κράτη που τους επιβάλλουν, λένε οι αναλυτές.
Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος πολύ λιγότερο από τον όγκο της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι προστατευτικές πολιτικές του Trump και η γενική αστάθεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φύση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, να επιταχύνουν την πολυπόλωση και να τερματίσουν την ηγεμονία του δολαρίου.
Η Sonya Kabur, καθηγήτρια γεωοικονομίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο, είπε ότι οι δασμοί σημαίνουν μια «μεγάλη αλλαγή του status quo» που δυνητικά «σημαίνει το τέλος του αμερικανικού αιώνα», καθώς όλοι θα αναζητούσαν τώρα μια εναλλακτική στις ΗΠΑ και το δολάριο».
«Οποιαδήποτε λογική, ημισυνετή εταιρεία, άτομο, χώρα ή μπλοκ θα πρέπει να σκέφτεται να αντισταθμίσει τα στοιχήματά της και να διαφοροποιήσει τους δεσμούς της σε οικονομικές, χρηματοοικονομικές και διαστάσεις ασφάλειας» μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος λίγη ώρα μετά έχει ήδη επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση τους, δηλώνοντας είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για αυτούς, εάν προσφέρουν κάτι «θαυμάσιο», αναφέρει το Reuters.
Είπε επίσης ότι οι δασμοί «μας δίνουν μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη».
Mείωση ΑΕΠ Ευρωζώνης
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ την Τετάρτη να επιβάλει γενικούς δασμούς 20% στα αγαθά της ΕΕ –καθώς και μια ελάχιστη εισφορά 10% σε όλες τις άλλες εισαγωγές– θα μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά πολύ λιγότερο από ό,τι θα είναι η παραγωγή των ΗΠΑ, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που ήδη κυκλοφορούν από την Πέμπτη 3/4.
Επιπλέον, οι προστατευτικές πολιτικές του Trump και η γενική αστάθεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που μπορεί να μεταμορφώσουν τη φύση της σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ, να επιταχύνουν την πολυπόλωση και να τερματίσουν την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ, είπαν οι αναλυτές.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να «χτίσει γέφυρες» με άλλα έθνη που «νοιάζονται για δίκαιο και βασισμένο σε κανόνες εμπόριο».
Οι δηλώσεις έγιναν καθώς η Deutsche Bank (ο μακροχρόνιος δανειστής του Τραμπ) μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης φέτος από 0,8% σε 0,25-0,50%, ενώ μείωσε την αναμενόμενη ανάπτυξη στις ΗΠΑ από 2,2% σε 1%.
Το Conference Board, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, υπολόγισε ομοίως ότι οι πολιτικές του Trump θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, πολύ κάτω από το χτύπημα του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Απηχώντας αυτές τις εκτιμήσεις, οh Kapoor είπε ότι οι νέοι δασμοί πιθανότατα θα είναι «κακοί αλλά όχι απειλητικοί για τη ζωή» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι δασμοί αυξάνουν τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη κυρίως επειδή το μπλοκ ήδη υποφέρει από μια σειρά προκλήσεων, όπως οι υψηλές τιμές ενέργειας, η ασθενής ζήτηση και ο έντονος ανταγωνισμός από τους Κινέζους εξαγωγείς, είπε.
"Είναι καλά νέα για την παγκόσμια οικονομία, για την οικονομία της ευρωζώνης, για την Ινδία ή την Κίνα ή για οποιονδήποτε άλλο;
Απολύτως όχι.
Κινδυνεύει να ωθήσει τον κόσμο στην επόμενη Μεγάλη Ύφεση;
Σχεδόν σίγουρα όχι.
Αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη;
Ναι, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Ευρώπη δεν ήταν σε καλή κατάσταση."
Οι αποκλίνουσες τύχες των ΗΠΑ και της ΕΕ αντικατοπτρίστηκαν και στις κινήσεις των χρηματιστηρίων την Πέμπτη.
Ο S&P 500, ο οποίος παρακολουθεί τις κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ, υποχώρησε 4,10% στις 9 μ.μ. CET, ενώ ο STOXX Europe 600, ένα ευρύ μέτρο των ευρωπαϊκών μετοχών, είχε υποχωρήσει μόλις 2,57%.
Ο S&P έχει υποχωρήσει 7,33% από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ ο STOXX έχει σημειώσει άνοδο 2,44%.
Επιπτώσεις στους δεσμούς ΗΠΑ και Κίνας
Οι πολιτικές του Trump θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μια θεμελιώδη αλλαγή στη φύση της σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ, είπαν οι αναλυτές.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Trump έχει επανειλημμένα καταδικάσει το «απολύτως βάναυσο» εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ σε αγαθά με τις ΗΠΑ, αμφισβήτησε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και απείλησε να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, το πλούσιο σε ορυκτά νησί της Αρκτικής που ελέγχεται από τη Δανία.
«Προχωράμε σε έναν κόσμο όπου η διατλαντική συμμαχία στο μέλλον δεν θα είναι η ίδια με τη συμμαχία που ήρθε πριν από την κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στον Όμιλο Eurasia.
Ο Rahman πρόσθεσε ότι ο Trumpέχει ήδη προκαλέσει σημαντική «ζημία» στους δεσμούς ΕΕ-ΗΠΑ σε επίπεδο ασφάλειας, εμπορίου και πολιτικού. «Βασικά, οι δύο πλευρές κινούνται προς μια νέα ισορροπία», είπε.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος των δασμών στους δεσμούς ΕΕ-Κίνας είναι πολύ λιγότερο σαφής.
Ορισμένοι αναλυτές συμφώνησαν με την προειδοποίηση της φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη ότι οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο να «νταμπινγκ» η Κίνα αγαθών αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά της ΕΕ.
Το παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έφτασε το ρεκόρ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι, οδηγούμενο σε μεγάλο βαθμό από τη μαζική κρατική επιδότηση κατασκευαστών πράσινων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων ηλιακών συλλεκτών, ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και ανεμογεννητριών.
Το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ σε αγαθά με το Πεκίνο αυξήθηκε επίσης από 291 δισεκατομμύρια ευρώ σε 304,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2023 έως το 2024.
«Ανησυχώ πολύ για το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε μεταποιημένα προϊόντα που αναπηδά τώρα από τις ΗΠΑ και επαναδρομολογείται στη μεγάλη εναπομένουσα αγορά που είναι ανοιχτή, που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη», δήλωσε ο Sander Tordoir, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, ο Tordoir σημείωσε ότι το μελλοντικό κινεζικό ντάμπινγκ – σε συνδυασμό με μια πιθανή «μαζική» υποτίμηση του γιουάν (κινέζικο νόμισμα) και την αδύναμη ευρωπαϊκή ζήτηση – υποδηλώνουν ότι «οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα αντισταθμίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις» στο μέλλον.
Η ανάλυσή του αναγνωρίστηκε από τον Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING Research, ο οποίος σημείωσε ότι η Κίνα και άλλες χώρες θα μπορούσαν να επιδιώξουν να μειώσουν τις τιμές για να ενισχύσουν τις εξαγωγές στην Ευρώπη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών