Τελευταία Νέα
Διεθνή

To… πικρό χάπι Trump στις φαρμακευτικές και η συντριβή της μαφίας – Οι δασμοί 53 δισ. δολ., η φοροαποφυγή και τα νέα εμβόλια

To… πικρό χάπι Trump στις φαρμακευτικές και η συντριβή της μαφίας – Οι δασμοί 53 δισ. δολ., η φοροαποφυγή και τα νέα εμβόλια
Ο Λευκός Οίκος έχει επιπλήξει σφόδρα τη φαρμακευτική βιομηχανία  που βασίζει τις παραγωγικές της δραστηριότητες σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία ενώ χρεώνει υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ
Μια σειρά από επικεφαλής φαρμακοβιομηχανικών παρακολούθησαν ένα τρίωρο δείπνο στο θέρετρο Mar-a-Lago του Donald Trump στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο.
Επενδυτικές δεσμεύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν η μεγαλυτερη ένδειξη ότι ήταν πρόθυμοι να φιλήσουν το… δαχτυλίδι του προέδρου των ΗΠΑ.
Η σχέσεις του προέδρου Trump με τον κλάδο είναι κακές αφού κατηγόρησε εταιρείες όπως η Pfizer ότι βοήθησαν τον Joe Biden να κερδίσει τις εκλογές του 2020 καθυστερώντας τα θετικά νέα για το εμβόλιο Covid-19.
Οι «Bid Pharma» είναι μέχρι τώρα προστατευμένες από τον εμπορικό πόλεμο του Trump, αν και τα στελέχη γνωρίζουν ότι η ώρα τους φτάνει, γράφει η Telegraph σε δημοσίευμά της.
«Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα έναν μεγάλο δασμό στα φαρμακευτικά προϊόντα», δήλωσε ο Trump στο δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου την Τρίτη 8 Απριλίου 2025.
«Μόλις το κάνουμε αυτό, θα επιστρέψουν βιαστικά στη χώρα μας επειδή είμαστε η μεγάλη αγορά.
Τα πλεονεκτήματα που έχουμε έναντι όλων είναι ότι είμαστε η μεγάλη αγορά».
Ο ορίζοντας είναι συννεφιασμένος καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές φαρμάκων, που πέρυσι ανήλθαν συνολικά σε 213 δισ. δολάρια.

Τα εμβόλια και ο Robert F Kennedy Jr.

Η προοπτική να πληρωθούν δασμούς 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβούνται οι Bid Pharma».
Ο υπουργός Υγείας Robert F Kennedy Jr, ένας σκεπτικιστής για τα εμβόλια έχει προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένου ότι το εμβόλιο Covid αναπτύχθηκε ως ένας τρόπος χρήσης μικροτσίπ για τον έλεγχο των ανθρώπων.
Όχι μόνο αυτό, αλλά η διοίκηση του Λευκού Οίκου έχει επίσης επιπλήξει σφόδρα τη φαρμακευτική βιομηχανία να βασίζει τις παραγωγικές της δραστηριότητες σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία προτού χρεώσει υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ.
«Θα προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε μια ολόκληρη σειρά από αυτές τις φορολογικές απάτες», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick.
Συλλογικά, οι πολιτικές της κυβέρνησης Trump συνιστούν τεράστια απειλή για τον κλάδο, ο οποίος «απάντησε» με μια επιθεση φιλίας…
Μετά το δείπνο Mar-a-Lago του Δεκεμβρίου, ο Albert Bourla, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, πήγε στο θέρετρο Palm Beach του προέδρου την διοίκηση της εταιρείας τους τον επόμενο μήνα για αρκετές ημέρες περαιτέρω συναντήσεων.
Οι Bayer, Johnson & Johnson και PhRMA ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που δώρησαν 1 εκατομμύριο δολάρια για την ορκωμοσία του Trump.
Τον Νοέμβριο, η AstraZeneca δήλωσε ότι θα δαπανήσει 3,5 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ η Eli Lilly δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα επενδύσει επιπλέον 27 δισ. δολάρια στην αμερικανική μεταποίηση.
Ένα μήνα αργότερα, η Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα ξοδέψει 55 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όταν ο Trump είπε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους την Τρίτη τον Φεβρουάριο ότι σχεδίαζε να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές φαρμάκων, η χρονική στιγμή δεν ήταν τυχαία.
Ο Michel Demaré, ο πρόεδρος της AstraZeneca, προειδοποίησε για τις πιθανές επιπτώσεις στους ασθενείς.
Δήλωσε στους μετόχους την περασμένη εβδομάδα: «Τα φάρμακα πρέπει να εξαιρεθούν από κάθε είδους δασμούς, γιατί [στο τέλος] αυτό απλώς βλάπτει τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και τους περιορισμούς την ισότητα της υγείας».
Εν τω μεταξύ, η Dame Emma Walmsley, διευθύνουσα σύμβουλος της GSK, προσπάθησε να φανεί θετική την περασμένη εβδομάδα, όταν ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει «πολύ ρευστή».
Ωστόσο, δέχτηκε ότι η απειλή των δασμών ήταν κάτι που η εταιρεία περίμενε εδώ και αρκετό καιρό.
Αντί να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν εντελώς τους δασμούς, πολλοί στον κλάδο ελπίζουν ότι μπορούν να καθυστερήσουν ε’ιτε να εισαχθούν σταδιακά.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-13_174410.png
Πονοκέφαλος NHS και τα σενάρια

Η θέσπιση τέτοιων δασμών θα ήταν οριακή στιγμή για τον κλάδο, ο οποίος εδώ και τρεις δεκαετίες προστατεύεται από εισφορές βάσει συμφωνίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες προσπαθούν να επεξεργασμούν διάφορα σενάρια, ενώ οι τιμές των μετοχών έχουν πέσει.
Τον τελευταίο μήνα, η τιμή της μετοχής της Pfizer μειώθηκε σχεδόν κατά 19%, ενώ οι Eli Lilly, AstraZeneca και GSK υποχώρησαν κατά 13%, 14% και 19% αντίστοιχα.
Οι σεισμικές επιπτώσεις των δασμών θα γίνουν αισθητές παγκοσμίως.
Περισσότερες από τις μισές εισαγωγές φαρμάκων της Αμερικής - περίπου 127 δισεκατομμύρια δολάρια - προέρχονται από την ΕΕ, ενώ η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ινδία είναι επίσης σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.

«Υπάρχει σίγουρα ένα μεγάλο στοιχείο κινδύνου εδώ γιατί εισάγουμε και εξάγουμε μεγάλες ποσότητες», λέει ο Sir John.
Ο φαρμακευτικός τομέας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ, μετά τα αυτοκίνητα.

Οι εισαγωγές και το φορολογικό dumping - Kόστος 10 δολ. και πώληση 100 δολ.!

Φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα αξίας περίπου 7,2 δισ. λιρών απεστάλησαν στην Αμερική από λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου τους 12 μήνες έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ απόθεμα αξίας 4,5 δισ. λιρών εισήχθησαν από τις ΗΠΑ.
«Τα φαρμακευτικά προϊόντα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους παραγωγής μας», λέει ο Sir John.
«Αυτό σημαίνει ότι εάν υπάρξει μια επιθετική συμφωνία για τα φαρμακευτικά προϊόντα, θα είναι πραγματικά προβληματική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Το πρόβλημα του Trump με τη φαρμακευτική βιομηχανία υπερβαίνει το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής.
Μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου των μεγάλων φαρμακείων βασίζεται σε εταιρείες που βασίζουν τις δραστηριότητές τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία, γεγονός που τους επιτρέπει να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη όταν πωλούν φάρμακα σε υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ.
«Στις ΗΠΑ, η πλειονότητα αυτών των εταιρειών δεν εμφανίζουν κέρδη», λέει ο Huyn
h. «Γενικά, οι εταιρείες κατασκευάζουν τα προϊόντα τους σε μια δικαιοδοσία με χαμηλή φορολογία».
Στη συνέχεια, μπορούν να χρεώνουν υψηλές τιμές εισαγωγής, γνωστές ως τιμές μεταφοράς, οι οποίες είναι συχνά κοντά στη λιανική τιμή ενός προϊόντος.
Εάν ένα φάρμακο κοστίζει 10 δολ. για να παραχθεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να το πουλήσει σε μια θυγατρική στις ΗΠΑ σε τιμή μεταφοράς 100 δολ., λέει ο Huynh.
Αντί να πληρώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή 21% της Αμερικής για τα κέρδη των 90 δολ., η εταιρεία πληρώνει στη συνέχεια φόρο 10,5% σε παγκόσμιο άυλο εισόδημα (Gilti).
Ο Breen λέει: «Μπορούν να πουν, καλά, οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τόσα πολλά, είναι απλώς μια λειτουργία πωλήσεων και διανομής και επομένως ελαχιστοποιείται ηέκθεση σε κινδύνους όσον αφορά τη φορολόγηση στις ΗΠΑ».
Ανησυχίες για αυτό το μοντέλο υπήρχαν πολύ πριν από τον Trump.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-13_174444.png
Φοροαποφυγή - Τι έκανε η Pfizer 

Το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας (SFC) και Δημοκρατικός γερουσιαστής Ron Warden επιβλέπει επί του παρόντος μια έρευνα για τη φοροδιαφυγή σε ολόκληρη τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Στα τέλη Μαρτίου, κατηγόρησε την Pfizer για « το μεγαλύτερο καθεστώς φοροαποφυγής στην ιστορία του κλάδου».
Το 2019, η εταιρεία πούλησε φάρμακα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Αμερικανούς, αλλά ισχυρίστηκε ότι το 100% των κερδών της κέρδισε εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με το SFC.
Η Pfizer απέρριψε αυτή την απεικόνιση και ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία έχει πληρώσει 12,8 δισ. δολάρια σε φόρους εισοδήματος στις ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, αυτό το επίπεδο ελέγχου είναι ιδιαίτερα προβληματικό δεδομένης της επιθυμίας του Trump οι αμερικανικές εταιρείες να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φορολογικές δαπάνες.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-13_174521.png
Τα έσοδα… στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος έχει ήδη καταγγείλει ότι τα φαρμακα στις ΗΠΑ κοστίζουν επί του παρόντος πολύ περισσότερο από αυτά που πωλούνται αλλού.
Και έχει ένα νόημα.
Σε καθαρή βάση, οι φαρμακευτικές εταιρείες χρεώνουν τους Αμερικανούς 3,5 φορές περισσότερο για φάρμακα από ό,τι σε άλλες πλούσιες χώρες, λέει ο Breen.
Οι περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν μεταξύ 50% και 75% των εσόδων τους από τις ΗΠΑ, παρόλο που συνήθως λιγότερο από το 20% των όγκων πωλήσεών τους αναφέρονται εκεί, λέει ο Breen.
Σε ορισμένες περιοχές, οι φαρμακευτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ανώτατο όριο οστις τιμές.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι τιμές για τα φάρμακα έχουν περιοριστεί.
Οι αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν πει ότι τέτοιες «εξαιρετικές και μεροληπτικές» πολιτικές βλάπτουν τα κέρδη τους.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-13_174556.png
Οι χαμηλότερες τιμές

Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επίσης επιφυλακτικοί ότι ο Trump θα μπορούσε να στρέψει το βλέμμα του στο πώς άλλες χώρες εξασφαλίζουν χαμηλότερες τιμές.
«Αυτές οι άλλες χώρες είναι έξυπνες», είπε ο Τραμπ την Τρίτη.
«Λένε ότι δεν μπορείς να χρεώσεις περισσότερα από 88 δολάρια, διαφορετικά δεν μπορείς να πουλήσεις το πρ
οϊόν σου και οι φαρμακευτικές εταιρείες τους ακούν».
Η ανησυχία είναι ότι αυτό θα μπορούσε να ρίξει φως στο παιχνίδι το NHS, το οποίο είναι από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Οι εταιρείες φαρμάκων υποχρεούνται επίσης να πληρώσουν εκπτώσεις πωλήσεων στο NHS εάν η υπηρεσία υγείας καταλήξει να δαπανήσει περισσότερα για φάρμακα από τα αναμενόμενα.
«Ο Trump θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι επιβάλλουμε ένα είδος δασμών μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων», λέει ένα ανώτερο στέλεχος υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές θεωρήθηκαν ότι δυνητικά βοηθούν ακόμη και τους όρους ανταγωνισμού, αναγκάζοντας τις τιμές να μειωθούν και στην Αμερική.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2025-04-13_174631.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης