Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κινεζική ισχύ, ρωσική ακρίβεια και εμβέλεια 400 χλμ. - Αποκαλύφθηκε ο φονικός πύραυλος που έκανε σκόνη το ουκρανικό F-16

Με κινεζική ισχύ, ρωσική ακρίβεια και εμβέλεια 400 χλμ. - Αποκαλύφθηκε ο φονικός πύραυλος που έκανε σκόνη το ουκρανικό F-16
Ο φονικός 40N6 έχει αποδειχθεί ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων
Μετά και την επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας στις 12 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία ένα μαχητικό F-16 τέταρτης γενιάς και ο πιλότος του χάθηκαν κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής «υπό εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες», το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ήταν... «υπεύθυνα» για την καταστροφή του αεροσκάφους.
«Η αεράμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό F-16, οκτώ κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες JDAM, επτά αμερικανικής κατασκευής πυραύλους HIMARS και 207 μη επανδρωμένα σταθερών πτερύγων αεροσκάφη (UAVs)», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Την εκδοχή αυτή ενίσχυσε η δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος, δεσμευόμενος για μια «ισχυρή και ακριβή» απάντηση, υπαινίχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για την απώλεια του αεροσκάφους και του πιλότου του.

s400_1.jpg

Η κατάρριψη ενός F-16 από επίγεια αντιαεροπορικά μέσα αιφνιδίασε αναλυτές, καθώς, παρόλο που τα εν λόγω μαχητικά θεωρούνται ευρέως παρωχημένα ή εγγύς της απόσυρσης, συνήθως επιχειρούν πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου για να αποφύγουν στοχεύσεις.
Αντίθετα, τα σοβιετικής κατασκευής MiG-29 και Su-27 της Ουκρανίας έχουν αναλάβει το βάρος των επιχειρήσεων πρώτης γραμμής, υφιστάμενα βαριές απώλειες.

Ο φονικός συνδυασμός των S-400 με τους κινεζικούς 40N6 ισοπέδωσε το Ουκρανικό μαχητικό

Με δεδομένο ότι τα F-16 συνεχίζουν να επιχειρούν βαθιά εντός ουκρανικά ελεγχόμενου εδάφους, η απώλεια ενός από από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα έχει εγείρει την πιθανότητα ότι χρησιμοποιήθηκε πύραυλος επιφανείας-αέρος πολύ μεγάλης εμβέλειας για την εξουδετέρωσή του.
Ο πλέον ευρέως διαδεδομένος πύραυλος με τέτοιες δυνατότητες είναι ο 40N6, για τον οποίο δεν υπάρχουν γνωστά αντίστοιχα συστήματα εκτός Ρωσίας.

a02654779dd39201.jpg

Αν και τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία τον Οκτώβριο του 2018 και παραδόθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας από το 2019, η συγκεκριμένη κλάση πυραύλων δεν είχε μέχρι πρότινος τεκμηριωμένη χρήση σε οποιοδήποτε πολεμικό πεδίο, με εξαίρεση αναφορές από την Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2023.
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για χρήση του είχαν επίσης εμφανιστεί από τα μέσα του 2022.
Ο 40N6 έχει αποδειχθεί ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω δεδομένων στόχευσης από προωθημένα ραντάρ ή από μεγάλα ιπτάμενα ραντάρ, όπως τα συστήματα A-50 AEW&C ή τα μαχητικά MiG-31 αναχαίτισης.
Η μέθοδος αυτή επιτρέπει προσβολές πολύ πέρα από το εύρος εντοπισμού του συστήματος εκτόξευσης.
Ο πύραυλος 40N6 είναι ενταγμένος στα συστήματα αεράμυνας S-400 και S-500, προσφέροντας δυνατότητα στόχευσης σε αποστάσεις όπου μαχητικά όπως το F-16 θεωρούνται υπό φυσιολογικές συνθήκες... ασφαλή.
Η υψηλή κινητικότητα αυτών των επίγειων συστημάτων περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες παραμονής εκτός του βεληνεκούς εμπλοκής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania