
Με πρόταση σοκ ο Witkoff (ΗΠΑ) συνάντησε σήμερα 25/4 τον Putin – Οι ΗΠΑ… δεν θέλουν να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία - Times: Η Βρετανία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω υψηλών κινδύνων
(upd 26) Ενώ οι Ρώσοι συνεχίζουν την νικηφόρα πορεία τους στο δυτικό Toretsk στο Donetsk και στην Novopavlivka στην περιφέρεια Dnipropetrovsk, στην κυριολεξία ο Ουκρανικός στρατός λύγισε έχουν υποστεί καταστροφή… μια νέα εξέλιξη έρχεται να σημαδέψει το Ουκρανικό.
Οι Βρετανοί δείλιασαν και τώρα λένε.. να μην στείλουν στρατό στην Ουκρανία…
Είναι ξεκάθαροι Ρώσοι όσοι στείλουν στρατό στην Ουκρανία γίνονται μέρος του πολέμου και να το σκοτώσουν τους ξένους κατακτητές θα είναι ελάχιστο καθήκον για τον Ρωσικό στρατό…
Ο Steve Witkoff είχε τρίωρη συνάντηση στη Μόσχα με τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο μεταφέροντας μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ για την ειρήνη… αλλά ορισμένες προτάσεις δεν θα αρέσουν καθόλου στην Ρωσική πλευρά όπως π.χ. να μην αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία.
Οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διαλύουν με drones και πυραύλους τον Ουκρανικό στρατό, η μαχητική ικανότητα της Ουκρανικής αεράμυνας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Putin και Witkoff έβαλαν τα θεμέλια της ειρήνης στις 25/4 - Ρωσία: Πάμε για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Εφαλτήριο για ειρήνη στην Ουκρανία με βάση τα ρωσικά αιτήματα, καθώς και την πρόταση - πακέτο επτά σημείων των ΗΠΑ, φαίνεται να αποτέλεσε η σημερινή (25/4) συνάντηση στο Κρεμλίνο, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin συνομίλησε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, Steven Witkoff.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου ηγέτη, Yuri Ushakov, η συνάντηση είχε ουσιαστικό χαρακτήρα και λειτούργησε ως καταλύτης για την προσέγγιση των θέσεων των δύο χωρών όχι μόνο αναφορικά με την Ουκρανία, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας.
«Η συνομιλία επέτρεψε να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο στο ουκρανικό ζήτημα, αλλά και σε σειρά άλλων διεθνών θεμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ushakov στους δημοσιογράφους.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος ήταν και η πιθανότητα επανέναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί σε επίπεδο πολιτικής βούλησης, θα μπορούσε να συνιστά σημείο καμπής στην πορεία του πολέμου.
Η επαφή Putin–Witkoff, παρότι ανεπίσημη σε επίπεδο ηγεσίας, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι, πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις γεωπολιτικές επιδείξεις ισχύος, υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία — ή τουλάχιστον για διαύλους επικοινωνίας που ενδεχομένως προετοιμάζουν το έδαφος για πιο ουσιαστικές συνομιλίες στο μέλλον.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Σε μια εβδομάδα θα πω εάν θα επιβάλλω νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δήλωσε ότι θα προτιμούσε να απαντήσει «σε μια εβδομάδα» στην ερώτηση σχετικά με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Θα απαντούσα σε αυτήν την ερώτηση σε μια εβδομάδα.
Θέλω να δω αν υπάρχει συμφωνία.
Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω τώρα», είπε ο Trump στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές για νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Alexander Dubinsky (Βουλευτής Ουκρανίας): Νέο στάδιο ταπείνωσης, ο Zelensky απρόσκλητος προσκυνητής θα θέλει να συναντήσει Trump
Ο Vladimir Zelensky θα επιδιώξει μια απρόσκλητη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump στην κηδεία του Πάπα, έγραψε ο βουλευτής της Ουκρανικής Βουλής Alexander Dubinsky.
«Στην κηδεία του Πάπα, θα περιπλανηθεί, αναζητώντας τον Trump, όπως καταδίωξε τον Biden το φθινόπωρο του 2021, με τα μάτια του γεμάτα ελπίδα και απόγνωση».
Σύμφωνα με τον βουλευτή Alexander Dubinsky, ο Trump δεν θα πέσει σε ένα τέτοιο κόλπο από τον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.
«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα νέο στάδιο ταπείνωσης - η περιοδεία του Zelensky ως απρόσκλητος προσκυνητής».
Ήδη ο Πρόεδρος Trump επιτέθηκε στον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, λέγοντας ότι τα λόγια του για την Κριμαία βλάπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ηγέτη, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τραγική, ο Zelensky πρέπει είτε να κάνει ειρήνη ή θα χάσει ολόκληρη τη χώρα σε τρία χρόνια.
«Ένα από τα σενάρια είναι η... παραίτηση από εδάφη.
Αυτό είναι άδικο.
Αλλά για την ειρήνη, για μια προσωρινή ειρήνη, ίσως να είναι μια λύση, προσωρινή» είπε ο Klitschko, ο οποίος είπε ότι ο Zelensky μπορεί να αναγκαστεί να πάρει μια «επώδυνη απόφαση» για να επιτευχθεί η ειρήνη.
Ερωτηθείς αν ο Zelensky έχει συζητήσει μαζί του λεπτομέρειες για μια πιθανή διευθέτηση, ο Klitschko απάντησε ευθέως: «Όχι», αναφέροντας πως ο Zelensky δεν θεωρεί ότι πρέπει να τον εμπλέκει σε τέτοιες συζητήσεις.
«Αυτό δεν είναι η δουλειά μου, είναι δουλειά του Zelensky» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Κιέβου, απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήθελε να συμμετάσχει σε συζήτηση για την επίλυση.
Σχολιάζοντας τον καβγά του Zelensky με τον Trump στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο Klitschko υπέθεσε ότι τα κεντρικά ζητήματα μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών είναι καλύτερα να συζητούνται «χωρίς κάμερες».
Times: Η Βρετανία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω υψηλών κινδύνων
Η Βρετανία πιθανότατα θα αρνηθεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επειδή οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, γράφει η εφημερίδα Times, επικαλούμενη βρετανικές πηγές.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να εγκαταλείψει τα σχέδια αποστολής χιλιάδων στρατευμάτων για την προστασία της Ουκρανίας επειδή οι κίνδυνοι θεωρούνται «πολύ υψηλοί»», σημειώνει το Times.
Πηγή που συμμετέχει στον συνασπισμό των προθύμων είπε επίσης ότι η Βρετανία δεν έχει τη δύναμη να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα έτσι πίστευε.
Η Γαλλία ήταν αυτή που ήθελε μια πιο σκληρή προσέγγιση», πρόσθεσε.
Ωστόσο, τονίζεται ότι αντί να στείλει χιλιάδες στρατεύματα, η Βρετανία θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση και τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού.
Μετά τη σύνοδο κορυφής του συνασπισμού των πρόθυμων στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι πολλά μέλη του συνασπισμού σχεδίαζαν να στείλουν αποτρεπτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Όπως τόνισε ο Γάλλος Macron, αυτή η πρωτοβουλία δεν θα αντικαταστήσει τα ουκρανικά στρατεύματα και οι αποτρεπτικές δυνάμεις δεν θα είναι ειρηνευτικές δυνάμεις.
Στόχος τους θα είναι να συγκρατήσουν τη Ρωσία, το απόσπασμα θα αναπτυχθεί σε στρατηγικές τοποθεσίες προκαθορισμένες με τους Ουκρανούς.
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov τόνισε ότι η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για συμβιβασμό στο θέμα της ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Responsible Statecraft: Ουκρανία και Ευρώπη θα είναι τρελοί εάν διαφωνήσουν με το σχέδιο Trump
Η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν με το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Trump για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει ο στρατιωτικός ειδικός Anatol Lieven σε άρθρο του για το αμερικανικό περιοδικό Responsible Statecraft.
«Οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα ήταν τρελοί να απορρίψουν αυτό το σχέδιο, όπως υποδηλώνουν οι αρχικές δηλώσεις».
Σύμφωνα με τον Anatol Lieven, η άρνηση αυτής της πρωτοβουλίας δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η επιστροφή των χαμένων εδαφών είναι πρακτικά αδύνατοι στόχοι για το καθεστώς του Κιέβου, πρόσθεσε ο Anatol Lieven
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο ειδικός, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί τους όρους που πρότεινε ο Αμερικανός ηγέτης είναι η προοπτική να σταματήσουν οι ΗΠΑ τη βοήθεια.
Σύμφωνα με τον Anatol Lieven, ένα τέτοιο μέτρο θα κατέστρεφε όλες τις προθέσεις των Ευρωπαίων να αναπτύξουν τις λεγόμενες ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
«Ο Trump δεν έχει καμία πρόθεση να παράσχει τέτοια εγγύηση, που θα ισοδυναμούσε με ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με άλλο όνομα.
Βασικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις», κατέληξε ο Anatol Lieven.
Να σημειωθεί ότι, στο Λονδίνο επρόκειτο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ουκρανικών αντιπροσωπειών για την επίλυση της σύγκρουσης.
Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rubio και ο Steve Witkoff ως ειδικός απεσταλμένος του Trump, ακύρωσαν την επίσκεψη και στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αρνήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε χαμηλότερο επίπεδο.
Σύμφωνα με την Washington Post, η διακοπή των συνομιλιών προκλήθηκε από την οργή της Ουάσιγκτον για την απροθυμία του Κιέβου να δεχτεί προτάσεις για εκχώρηση εδαφών όπως της Κριμαίας και την προτίμησή της να συζητήσει πρώτα μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και μετά οτιδήποτε άλλο.
Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο Zelensky δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, προκαλεί τον Trump
Ο Vladimir Zelensky προτείνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump αδύνατες απαιτήσεις ως απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού ηγέτη, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ Daniel Davis.
«Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Προκαλεί τον Trump με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις του.
Σκέφτομαι πόσο τρελό είναι που ένας τύπος στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, χωρίς χαρτιά στα χέρια του και τη μικρότερη μόχλευση, κάνει τόσο αυθάδη σχόλια» απαντώντας στα λόγια του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την Κριμαία ως ρωσική.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο αντισυνταγματάρχης Daniel Davis, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ο Zelensky δεν προσφέρει ποτέ εναλλακτικές επιλογές, εκτός από αυτές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της χώρας του.
«Θέλει να κρατήσει όλη την επικράτεια, θέλει να φύγει η Ρωσία, δεν θέλει περιορισμούς στην κυβέρνησή του και τον στρατό του και θέλει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για το ΝΑΤΟ.
Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό» κατέληξε ο Daniel Davis.
Ο ηγέτης των ΗΠΑ επέκρινε τον Zelensky για την άρνησή του να συζητήσει την εδαφική εκχώρηση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του για την Κριμαία βλάπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Trump, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τραγική, επομένως ο Zelensky πρέπει είτε να κάνει ειρήνη είτε να χάσει ολόκληρη τη χώρα σε τρία χρόνια.
Dmitry Peskov (Ρωσία στην Le Point): Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει στην Ουκρανία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό περιοδικό Le Point ότι οι πολεμικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους «ειρηνικά ή στρατιωτικά».
Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη» στην ουκρανική κυβέρνηση.
Sergei Shoigu (Εθνική Ασφάλεια): Ναι σε ειρήνη που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergei Shoigu ισχυρίστηκε ότι το Κρεμλίνο είναι «έτοιμο για κατάπαυση του πυρός, εκεχειρία και ειρηνευτικές συνομιλίες», αλλά μόνο εάν αυτά τα μέτρα λάβουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας και εξαλείψουν τις «αρχικές αιτίες» του πολέμου.
Οι ισχυρισμοί του Sergei Shoigu σχετικά με τα «αρχικά αίτια» του πολέμου παράλληλη απαίτηση αξιωματούχων του Κρεμλίνου για οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση να εξαλείψει τα «πρωταρχικά αίτια» του πολέμου, τα οποία αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι είναι η παραβίαση των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά και η διάκριση της ουκρανικής κυβέρνησης κατά των Ρώσων και του ρωσικού πολιτισμού στην Ουκρανική γλώσσα, μέσα ενημέρωσης και κουλτούρας
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας στο CBS): Ναι στο σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες
Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια συμφωνία για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov σε συνέντευξή του στο CBS News.
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει, και νομίζω δικαίως, ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η δήλωση του Προέδρου ανέφερε μια συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία και στοιχεία που πρέπει να βελτιωθούν.
Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία»
Ο Πρόεδρος Trump είναι πιθανώς ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που κατανοεί την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις κατηγορίες για επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.
«Στοχοποιούμε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον Ουκρανικό στρατό...
Εάν οι στόχοι χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, ο υπουργός Άμυνας, η διοίκηση στο έδαφος έχει το δικαίωμα να τους επιτεθεί».
Mearsheimer (Πανεπιστήμιο Σικάγο): Ο Ουκρανικός στρατός θα καταρρεύσει ακόμη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν
Οι Ουκρανοί μαχητές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ούτε για ένα χρόνο ακόμη και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Mearsheimer.
«Η Ουκρανία μπορεί να καταρρεύσει ακόμη και με τα όπλα που εξακολουθούν να παρέχονται βάσει του διατάγματος του Biden, επειδή είναι σε τρομερή κατάσταση…
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι οι Ουκρανοί θα αντέξουν με κάποιο τρόπο περισσότερο από το 2025»
Παράλληλα, συνέχισε ο καθηγητής Mearsheimer, εάν η σημερινή αμερικανική διοίκηση σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταστραφούν ακόμη πιο γρήγορα.
«Μόλις η υλική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σταματήσει, η ήττα της Ουκρανίας θα είναι θέμα μηνών», προειδοποίησε ο Mearsheimer.
Jeffrey Sachs (Οικονομολόγος ΗΠΑ): Η Αμερική θα τερματίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump είναι αποφασισμένος να μην δώσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, οπότε θα πρέπει είτε να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία είτε να συνεχίσει τον πόλεμο χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
Οι New York Times, επικαλούμενοι υποστηρικτές του Κιέβου στο Κογκρέσο, έγραψαν στις 19 Απριλίου ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν διεξάγουν πραγματικές συζητήσεις για την αποστολή νέων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αφού εξαντληθούν τα υπάρχοντα.
Οι Ρώσοι κατέρριψαν σε 10 ώρες 79 ουκρανικά drones – Τα 59 είχαν στόχο την Κριμαία
Στην κατάρριψη 79 ουκρανικών drones κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησαν οι δυνάμεις της ρωσικής αεράμυνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, τα 59 από τα 79 drones είχαν στόχο την Κριμαία.
«Κατά την περίοδο από τις 20:10 ώρα Μόσχας στις 24 Απριλίου έως τις 06:00 ώρα Μόσχας στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, τα συστήματα συναγερμού αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 79 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων: 59 πάνω από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας, 11 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τέσσερα UAV πάνω από το έδαφος της περιοχής Belgorod, δύο UAV πάνω από τα εδάφη των περιοχών Kursk και Nizhny Novgorod και ένα UAV πάνω από το έδαφος της περιοχής Ivanovo» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία με 215 πυραύλους και drones
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μεγάλη σειρά από drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 23 προς 24 Απριλίου, τη μεγαλύτερη σειρά χτυπημάτων εναντίον της πόλης του Κιέβου μέχρι στιγμής το 2025. Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 215 drones και πυραύλους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 11 βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M από το Bryansk, το Kursk, 37 πύραυλοι κρουζ Kh-101 από τον εναέριο χώρο πάνω από την περιφέρεια Saratov, έξι πύραυλοι κρουζ Iskander-K από την κατεχόμενη Περιφέρεια του Donetsk, 12 πύραυλοι κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα, 4 πύραυλοι κρουζ Kh-59/Kh-69 από τον εναέριο χώρο πάνω από την Περιφέρεια Belgorod και 145 drones Shahed και decoy από τις περιφέρειες Bryansk και Kursk, Millerovo, Rostov: Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai και ο ακρωτήριο Chauda της Κριμαίας.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 7 πυραύλους Iskander-M, 31 πύραυλους Kh-101, 6 πυραύλους Kalibr, 4 πυραύλους Kh-59/Kh-69 και 64 drones Shahed και ότι 68 drones decoy «χάθηκαν», πιθανότατα λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών στην Ουκρανία (EW).
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η σειρά χτυπημάτων της Ρωσίας τραυμάτισε τουλάχιστον 80 Ουκρανούς και σκότωσε 9 άτομα μόνο στην πόλη του Κιέβου και κατέστρεψε κατοικημένες περιοχές, ενεργειακές υποδομές και άλλα κτίρια σε πέντε περιοχές της πόλης.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ρωσικά χτυπήματα προκάλεσαν επίσης ζημιές σε στρατιωτικές, βιομηχανικές, σιδηροδρομικές και ενεργειακές υποδομές στην πόλη Zaporizhzhia και στις περιφέρειες Κιέβου, Zhytomyr, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Poltava, Khmelnytskyi και Sumy…
Οι Ρώσοι εξελίσσουν τις τακτικές χτυπημάτων κατά της Ουκρανίας
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρμόσει τις τακτικές και τα όπλα μεγάλης εμβέλειάς τους τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανόν να μετριάσουν την ουκρανική αεράμυνα και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ακόμη και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαιτίζουν ορισμένα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social στις 24 Απριλίου ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» με τα ολονύκτια πλήγματα της Ρωσίας κατά της πόλης του Κιέβου, αποκαλώντας τα «δεν είναι απαραίτητα» και δηλώνοντας ότι η Ρωσία είναι σε «πολύ κακή συγκυρία».

Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην κατεύθυνση Lyman στο Donetsk
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βόρεια του Lyman προς το Lypove και βορειοανατολικά του Lyman κοντά στα Katerynivka, Novomykhailivka, Nove, Ridkodub και Kolodyazi, και προς Novyi Mir και Zelena Dolyna.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στο Nove, το Ridkodub και το Kolodyazi.
Μια ουκρανική μονάδα δημοσίευσε πλάνα στις 23 Απριλίου με τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθούν μια ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση στην κατεύθυνση του Lyman και ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC).
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που ενεργούσε στην κατεύθυνση του Lyman ανέφερε στις 24 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν συνεχώς επιθέσεις πεζικού και συνεχίζουν να προμηθεύουν στο πεζικό φορητές συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Χάος δυτικά του Toretsk, αποκτούν τρομερή ορμή οι Ρώσοι, ελέγχουν τον δρόμο H-20 Donetsk-Kostyantynivka
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 23 Απριλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο βορειοδυτικό Toretsk και δυτικά του Krymske (ανατολικά του Toretsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Dyliivka, βόρεια της Sukha Balka, και ανατολικά της Tarasivka (και οι δύο νοτιοδυτικά του Toretsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο ίδιο το Toretsk, βορειοανατολικά του Toretsk κοντά στο Dachne και στο Dyliivka. ανατολικά του Toretsk κοντά στο Krymske και στο Druzhba. νοτιοδυτικά του Toretsk κοντά στο Leonidivka, Kalynove, Stara Mykolaivka, Yelyzavetivka, Vodyane Druhe και Berezivka, και δυτικά του Toretsk κοντά στην Petrivka και προς την Shcherbynivka.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται κατά μήκος του καναλιού Siverskyi Donets-Donbas κοντά στο Druzhba και στο Dyliivka και επιτίθενται στο Toretsk πιο ενεργά στο Zabalka Microraion στο νότιο Toretsk και στο βόρειο Toretsk.
Ο Mashovets σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου H-20 Donetsk-Kostyantynivka προς Sukha Balka και Romanivka (δυτικά του Toretsk) και επιτίθενται νοτιοδυτικά του Toretsk προς Stara Mykolaivka, Oleksandropil και Tarasivka.
Ο Mashovets απέδωσε τις πρόσφατες ρωσικές τακτικές προόδους προς την κατεύθυνση του Toretsk στην είσοδο στοιχείων του ρωσικού 102ου και 103ου συντάγματος μηχανοκίνητου τυφεκίου και του 68ου και 163ου συντάγματος αρμάτων (όλες της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων, 8η Συνδυασμένη Στρατιά όπλων.
Οι ρωσικές δυνάμεις μόλις 900 μέτρα από το Pokrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Kotlyne (νοτιοδυτικά του Pokrovsk) και απέχουν 900 μέτρα από το ίδιο το Pokrovsk.
Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση – σοκ στο Pokrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν συστηματικά την Novopavlivka στο Dnipropetrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μισό Horikhove (ανατολικά της Novopavlivka) και προχώρησαν σε χωράφια νότια της Uspenivka (βορειοανατολικά της Novopavlivka), βόρεια της Nadiivka (ανατολικά της Novopavlivka) και από την Preobrazhenka προς την Kotlyarivka (bothavlivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά της Novopavlivka κοντά στη Novoserhiivka, Uspenivka, Novooleksandrivka, ανατολικά της Novopavlivka κοντά σε Nadiivka, Kotlyarivka και Troitske στις 23 και 24 Απριλίου







www.bankingnews.gr
Οι Βρετανοί δείλιασαν και τώρα λένε.. να μην στείλουν στρατό στην Ουκρανία…
Είναι ξεκάθαροι Ρώσοι όσοι στείλουν στρατό στην Ουκρανία γίνονται μέρος του πολέμου και να το σκοτώσουν τους ξένους κατακτητές θα είναι ελάχιστο καθήκον για τον Ρωσικό στρατό…
Ο Steve Witkoff είχε τρίωρη συνάντηση στη Μόσχα με τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο μεταφέροντας μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ για την ειρήνη… αλλά ορισμένες προτάσεις δεν θα αρέσουν καθόλου στην Ρωσική πλευρά όπως π.χ. να μην αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία.
Οι Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διαλύουν με drones και πυραύλους τον Ουκρανικό στρατό, η μαχητική ικανότητα της Ουκρανικής αεράμυνας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
Putin και Witkoff έβαλαν τα θεμέλια της ειρήνης στις 25/4 - Ρωσία: Πάμε για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Εφαλτήριο για ειρήνη στην Ουκρανία με βάση τα ρωσικά αιτήματα, καθώς και την πρόταση - πακέτο επτά σημείων των ΗΠΑ, φαίνεται να αποτέλεσε η σημερινή (25/4) συνάντηση στο Κρεμλίνο, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin συνομίλησε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, Steven Witkoff.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου ηγέτη, Yuri Ushakov, η συνάντηση είχε ουσιαστικό χαρακτήρα και λειτούργησε ως καταλύτης για την προσέγγιση των θέσεων των δύο χωρών όχι μόνο αναφορικά με την Ουκρανία, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας.
«Η συνομιλία επέτρεψε να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι μόνο στο ουκρανικό ζήτημα, αλλά και σε σειρά άλλων διεθνών θεμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ushakov στους δημοσιογράφους.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος ήταν και η πιθανότητα επανέναρξης άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας , γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί σε επίπεδο πολιτικής βούλησης, θα μπορούσε να συνιστά σημείο καμπής στην πορεία του πολέμου.
Η επαφή Putin–Witkoff, παρότι ανεπίσημη σε επίπεδο ηγεσίας, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι, πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις γεωπολιτικές επιδείξεις ισχύος, υπάρχει ακόμη χώρος για διπλωματία — ή τουλάχιστον για διαύλους επικοινωνίας που ενδεχομένως προετοιμάζουν το έδαφος για πιο ουσιαστικές συνομιλίες στο μέλλον.
Trump (Πρόεδρος ΗΠΑ): Σε μια εβδομάδα θα πω εάν θα επιβάλλω νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump δήλωσε ότι θα προτιμούσε να απαντήσει «σε μια εβδομάδα» στην ερώτηση σχετικά με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Θα απαντούσα σε αυτήν την ερώτηση σε μια εβδομάδα.
Θέλω να δω αν υπάρχει συμφωνία.
Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω τώρα», είπε ο Trump στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές για νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.
Alexander Dubinsky (Βουλευτής Ουκρανίας): Νέο στάδιο ταπείνωσης, ο Zelensky απρόσκλητος προσκυνητής θα θέλει να συναντήσει Trump
Ο Vladimir Zelensky θα επιδιώξει μια απρόσκλητη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump στην κηδεία του Πάπα, έγραψε ο βουλευτής της Ουκρανικής Βουλής Alexander Dubinsky.
«Στην κηδεία του Πάπα, θα περιπλανηθεί, αναζητώντας τον Trump, όπως καταδίωξε τον Biden το φθινόπωρο του 2021, με τα μάτια του γεμάτα ελπίδα και απόγνωση».
Σύμφωνα με τον βουλευτή Alexander Dubinsky, ο Trump δεν θα πέσει σε ένα τέτοιο κόλπο από τον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.
«Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα νέο στάδιο ταπείνωσης - η περιοδεία του Zelensky ως απρόσκλητος προσκυνητής».
Ήδη ο Πρόεδρος Trump επιτέθηκε στον επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, λέγοντας ότι τα λόγια του για την Κριμαία βλάπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ηγέτη, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τραγική, ο Zelensky πρέπει είτε να κάνει ειρήνη ή θα χάσει ολόκληρη τη χώρα σε τρία χρόνια.
Klitschko (δήμαρχος Κιέβου): Ο Zelensky θα υποταχθεί, θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Η Ουκρανία θα αναγκαστεί πιθανότατα να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας υποστήριξε ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko, επισημαίνοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια λόγω της πίεσης από τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.«Ένα από τα σενάρια είναι η... παραίτηση από εδάφη.
Αυτό είναι άδικο.
Αλλά για την ειρήνη, για μια προσωρινή ειρήνη, ίσως να είναι μια λύση, προσωρινή» είπε ο Klitschko, ο οποίος είπε ότι ο Zelensky μπορεί να αναγκαστεί να πάρει μια «επώδυνη απόφαση» για να επιτευχθεί η ειρήνη.
Ερωτηθείς αν ο Zelensky έχει συζητήσει μαζί του λεπτομέρειες για μια πιθανή διευθέτηση, ο Klitschko απάντησε ευθέως: «Όχι», αναφέροντας πως ο Zelensky δεν θεωρεί ότι πρέπει να τον εμπλέκει σε τέτοιες συζητήσεις.
«Αυτό δεν είναι η δουλειά μου, είναι δουλειά του Zelensky» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Κιέβου, απαντώντας στην ερώτηση αν θα ήθελε να συμμετάσχει σε συζήτηση για την επίλυση.
Σχολιάζοντας τον καβγά του Zelensky με τον Trump στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, ο Klitschko υπέθεσε ότι τα κεντρικά ζητήματα μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών είναι καλύτερα να συζητούνται «χωρίς κάμερες».
Times: Η Βρετανία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω υψηλών κινδύνων
Η Βρετανία πιθανότατα θα αρνηθεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επειδή οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, γράφει η εφημερίδα Times, επικαλούμενη βρετανικές πηγές.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να εγκαταλείψει τα σχέδια αποστολής χιλιάδων στρατευμάτων για την προστασία της Ουκρανίας επειδή οι κίνδυνοι θεωρούνται «πολύ υψηλοί»», σημειώνει το Times.
Πηγή που συμμετέχει στον συνασπισμό των προθύμων είπε επίσης ότι η Βρετανία δεν έχει τη δύναμη να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα έτσι πίστευε.
Η Γαλλία ήταν αυτή που ήθελε μια πιο σκληρή προσέγγιση», πρόσθεσε.
Ωστόσο, τονίζεται ότι αντί να στείλει χιλιάδες στρατεύματα, η Βρετανία θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση και τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού.
Μετά τη σύνοδο κορυφής του συνασπισμού των πρόθυμων στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι πολλά μέλη του συνασπισμού σχεδίαζαν να στείλουν αποτρεπτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Όπως τόνισε ο Γάλλος Macron, αυτή η πρωτοβουλία δεν θα αντικαταστήσει τα ουκρανικά στρατεύματα και οι αποτρεπτικές δυνάμεις δεν θα είναι ειρηνευτικές δυνάμεις.
Στόχος τους θα είναι να συγκρατήσουν τη Ρωσία, το απόσπασμα θα αναπτυχθεί σε στρατηγικές τοποθεσίες προκαθορισμένες με τους Ουκρανούς.
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov τόνισε ότι η Ρωσία δεν βλέπει καμία πιθανότητα για συμβιβασμό στο θέμα της ανάπτυξης ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Responsible Statecraft: Ουκρανία και Ευρώπη θα είναι τρελοί εάν διαφωνήσουν με το σχέδιο Trump
Η Ουκρανία και η Ευρώπη δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν με το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Trump για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει ο στρατιωτικός ειδικός Anatol Lieven σε άρθρο του για το αμερικανικό περιοδικό Responsible Statecraft.
«Οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα ήταν τρελοί να απορρίψουν αυτό το σχέδιο, όπως υποδηλώνουν οι αρχικές δηλώσεις».
Σύμφωνα με τον Anatol Lieven, η άρνηση αυτής της πρωτοβουλίας δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η επιστροφή των χαμένων εδαφών είναι πρακτικά αδύνατοι στόχοι για το καθεστώς του Κιέβου, πρόσθεσε ο Anatol Lieven
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο ειδικός, ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί τους όρους που πρότεινε ο Αμερικανός ηγέτης είναι η προοπτική να σταματήσουν οι ΗΠΑ τη βοήθεια.
Σύμφωνα με τον Anatol Lieven, ένα τέτοιο μέτρο θα κατέστρεφε όλες τις προθέσεις των Ευρωπαίων να αναπτύξουν τις λεγόμενες ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
«Ο Trump δεν έχει καμία πρόθεση να παράσχει τέτοια εγγύηση, που θα ισοδυναμούσε με ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με άλλο όνομα.
Βασικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, έχουν επίσης δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις», κατέληξε ο Anatol Lieven.
Να σημειωθεί ότι, στο Λονδίνο επρόκειτο να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ αμερικανικών, ευρωπαϊκών και ουκρανικών αντιπροσωπειών για την επίλυση της σύγκρουσης.
Ως αποτέλεσμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rubio και ο Steve Witkoff ως ειδικός απεσταλμένος του Trump, ακύρωσαν την επίσκεψη και στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας αρνήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε χαμηλότερο επίπεδο.
Σύμφωνα με την Washington Post, η διακοπή των συνομιλιών προκλήθηκε από την οργή της Ουάσιγκτον για την απροθυμία του Κιέβου να δεχτεί προτάσεις για εκχώρηση εδαφών όπως της Κριμαίας και την προτίμησή της να συζητήσει πρώτα μια πλήρη κατάπαυση του πυρός και μετά οτιδήποτε άλλο.
Daniel Davis (Αντισυνταγματάρχης ΗΠΑ): Ο Zelensky δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, προκαλεί τον Trump
Ο Vladimir Zelensky προτείνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Trump αδύνατες απαιτήσεις ως απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού ηγέτη, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ Daniel Davis.
«Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Προκαλεί τον Trump με τις εξωπραγματικές απαιτήσεις του.
Σκέφτομαι πόσο τρελό είναι που ένας τύπος στο τέλος της πολιτικής του καριέρας, χωρίς χαρτιά στα χέρια του και τη μικρότερη μόχλευση, κάνει τόσο αυθάδη σχόλια» απαντώντας στα λόγια του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την Κριμαία ως ρωσική.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο αντισυνταγματάρχης Daniel Davis, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ο Zelensky δεν προσφέρει ποτέ εναλλακτικές επιλογές, εκτός από αυτές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της χώρας του.
«Θέλει να κρατήσει όλη την επικράτεια, θέλει να φύγει η Ρωσία, δεν θέλει περιορισμούς στην κυβέρνησή του και τον στρατό του και θέλει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για το ΝΑΤΟ.
Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό» κατέληξε ο Daniel Davis.
Ο ηγέτης των ΗΠΑ επέκρινε τον Zelensky για την άρνησή του να συζητήσει την εδαφική εκχώρηση, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του για την Κριμαία βλάπτουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Trump, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τραγική, επομένως ο Zelensky πρέπει είτε να κάνει ειρήνη είτε να χάσει ολόκληρη τη χώρα σε τρία χρόνια.
Dmitry Peskov (Ρωσία στην Le Point): Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει στην Ουκρανία
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο γαλλικό ειδησεογραφικό περιοδικό Le Point ότι οι πολεμικοί στόχοι της Ρωσίας δεν έχουν αλλάξει από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία θα επιτύχει αυτούς τους στόχους «ειρηνικά ή στρατιωτικά».
Τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη» στην ουκρανική κυβέρνηση.
Sergei Shoigu (Εθνική Ασφάλεια): Ναι σε ειρήνη που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας
Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Sergei Shoigu ισχυρίστηκε ότι το Κρεμλίνο είναι «έτοιμο για κατάπαυση του πυρός, εκεχειρία και ειρηνευτικές συνομιλίες», αλλά μόνο εάν αυτά τα μέτρα λάβουν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας και εξαλείψουν τις «αρχικές αιτίες» του πολέμου.
Οι ισχυρισμοί του Sergei Shoigu σχετικά με τα «αρχικά αίτια» του πολέμου παράλληλη απαίτηση αξιωματούχων του Κρεμλίνου για οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση να εξαλείψει τα «πρωταρχικά αίτια» του πολέμου, τα οποία αξιωματούχοι του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι είναι η παραβίαση των υποχρεώσεων του ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά και η διάκριση της ουκρανικής κυβέρνησης κατά των Ρώσων και του ρωσικού πολιτισμού στην Ουκρανική γλώσσα, μέσα ενημέρωσης και κουλτούρας
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας στο CBS): Ναι στο σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες
Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια συμφωνία για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov σε συνέντευξή του στο CBS News.
«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει, και νομίζω δικαίως, ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η δήλωση του Προέδρου ανέφερε μια συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε συμφωνία.
Υπάρχουν όμως ορισμένα σημεία και στοιχεία που πρέπει να βελτιωθούν.
Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία»
Ο Πρόεδρος Trump είναι πιθανώς ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που κατανοεί την ανάγκη αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της ουκρανικής κρίσης, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις κατηγορίες για επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.
«Στοχοποιούμε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τον Ουκρανικό στρατό...
Εάν οι στόχοι χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, ο υπουργός Άμυνας, η διοίκηση στο έδαφος έχει το δικαίωμα να τους επιτεθεί».
Mearsheimer (Πανεπιστήμιο Σικάγο): Ο Ουκρανικός στρατός θα καταρρεύσει ακόμη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βοηθούν
Οι Ουκρανοί μαχητές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν ούτε για ένα χρόνο ακόμη και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Mearsheimer.
«Η Ουκρανία μπορεί να καταρρεύσει ακόμη και με τα όπλα που εξακολουθούν να παρέχονται βάσει του διατάγματος του Biden, επειδή είναι σε τρομερή κατάσταση…
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι οι Ουκρανοί θα αντέξουν με κάποιο τρόπο περισσότερο από το 2025»
Παράλληλα, συνέχισε ο καθηγητής Mearsheimer, εάν η σημερινή αμερικανική διοίκηση σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταστραφούν ακόμη πιο γρήγορα.
«Μόλις η υλική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ σταματήσει, η ήττα της Ουκρανίας θα είναι θέμα μηνών», προειδοποίησε ο Mearsheimer.
Jeffrey Sachs (Οικονομολόγος ΗΠΑ): Η Αμερική θα τερματίσει την υποστήριξη στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Jeffrey Sachs δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Trump είναι αποφασισμένος να μην δώσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, οπότε θα πρέπει είτε να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία είτε να συνεχίσει τον πόλεμο χωρίς την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.
Οι New York Times, επικαλούμενοι υποστηρικτές του Κιέβου στο Κογκρέσο, έγραψαν στις 19 Απριλίου ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν διεξάγουν πραγματικές συζητήσεις για την αποστολή νέων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο αφού εξαντληθούν τα υπάρχοντα.
Οι Ρώσοι κατέρριψαν σε 10 ώρες 79 ουκρανικά drones – Τα 59 είχαν στόχο την Κριμαία
Στην κατάρριψη 79 ουκρανικών drones κατά τη διάρκεια της νύχτας προχώρησαν οι δυνάμεις της ρωσικής αεράμυνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, τα 59 από τα 79 drones είχαν στόχο την Κριμαία.
«Κατά την περίοδο από τις 20:10 ώρα Μόσχας στις 24 Απριλίου έως τις 06:00 ώρα Μόσχας στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, τα συστήματα συναγερμού αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέστρεψαν 79 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σταθερών πτερύγων: 59 πάνω από το έδαφος της Δημοκρατίας της Κριμαίας, 11 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τέσσερα UAV πάνω από το έδαφος της περιοχής Belgorod, δύο UAV πάνω από τα εδάφη των περιοχών Kursk και Nizhny Novgorod και ένα UAV πάνω από το έδαφος της περιοχής Ivanovo» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία με 215 πυραύλους και drones
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια μεγάλη σειρά από drones και πυραύλους κατά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 23 προς 24 Απριλίου, τη μεγαλύτερη σειρά χτυπημάτων εναντίον της πόλης του Κιέβου μέχρι στιγμής το 2025. Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 215 drones και πυραύλους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 11 βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M από το Bryansk, το Kursk, 37 πύραυλοι κρουζ Kh-101 από τον εναέριο χώρο πάνω από την περιφέρεια Saratov, έξι πύραυλοι κρουζ Iskander-K από την κατεχόμενη Περιφέρεια του Donetsk, 12 πύραυλοι κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα, 4 πύραυλοι κρουζ Kh-59/Kh-69 από τον εναέριο χώρο πάνω από την Περιφέρεια Belgorod και 145 drones Shahed και decoy από τις περιφέρειες Bryansk και Kursk, Millerovo, Rostov: Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai και ο ακρωτήριο Chauda της Κριμαίας.
Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 7 πυραύλους Iskander-M, 31 πύραυλους Kh-101, 6 πυραύλους Kalibr, 4 πυραύλους Kh-59/Kh-69 και 64 drones Shahed και ότι 68 drones decoy «χάθηκαν», πιθανότατα λόγω ηλεκτρονικών παρεμβολών στην Ουκρανία (EW).
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η σειρά χτυπημάτων της Ρωσίας τραυμάτισε τουλάχιστον 80 Ουκρανούς και σκότωσε 9 άτομα μόνο στην πόλη του Κιέβου και κατέστρεψε κατοικημένες περιοχές, ενεργειακές υποδομές και άλλα κτίρια σε πέντε περιοχές της πόλης.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα ρωσικά χτυπήματα προκάλεσαν επίσης ζημιές σε στρατιωτικές, βιομηχανικές, σιδηροδρομικές και ενεργειακές υποδομές στην πόλη Zaporizhzhia και στις περιφέρειες Κιέβου, Zhytomyr, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Poltava, Khmelnytskyi και Sumy…
Οι Ρώσοι εξελίσσουν τις τακτικές χτυπημάτων κατά της Ουκρανίας
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προσαρμόσει τις τακτικές και τα όπλα μεγάλης εμβέλειάς τους τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανόν να μετριάσουν την ουκρανική αεράμυνα και να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ακόμη και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις αναχαιτίζουν ορισμένα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Truth Social στις 24 Απριλίου ότι «δεν είναι ευχαριστημένος» με τα ολονύκτια πλήγματα της Ρωσίας κατά της πόλης του Κιέβου, αποκαλώντας τα «δεν είναι απαραίτητα» και δηλώνοντας ότι η Ρωσία είναι σε «πολύ κακή συγκυρία».

Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην κατεύθυνση Lyman στο Donetsk
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βόρεια του Lyman προς το Lypove και βορειοανατολικά του Lyman κοντά στα Katerynivka, Novomykhailivka, Nove, Ridkodub και Kolodyazi, και προς Novyi Mir και Zelena Dolyna.
Οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στο Nove, το Ridkodub και το Kolodyazi.
Μια ουκρανική μονάδα δημοσίευσε πλάνα στις 23 Απριλίου με τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθούν μια ρωσική μηχανοκίνητη επίθεση στην κατεύθυνση του Lyman και ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC).
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που ενεργούσε στην κατεύθυνση του Lyman ανέφερε στις 24 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν συνεχώς επιθέσεις πεζικού και συνεχίζουν να προμηθεύουν στο πεζικό φορητές συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Χάος δυτικά του Toretsk, αποκτούν τρομερή ορμή οι Ρώσοι, ελέγχουν τον δρόμο H-20 Donetsk-Kostyantynivka
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 23 Απριλίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο βορειοδυτικό Toretsk και δυτικά του Krymske (ανατολικά του Toretsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Dyliivka, βόρεια της Sukha Balka, και ανατολικά της Tarasivka (και οι δύο νοτιοδυτικά του Toretsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο ίδιο το Toretsk, βορειοανατολικά του Toretsk κοντά στο Dachne και στο Dyliivka. ανατολικά του Toretsk κοντά στο Krymske και στο Druzhba. νοτιοδυτικά του Toretsk κοντά στο Leonidivka, Kalynove, Stara Mykolaivka, Yelyzavetivka, Vodyane Druhe και Berezivka, και δυτικά του Toretsk κοντά στην Petrivka και προς την Shcherbynivka.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται κατά μήκος του καναλιού Siverskyi Donets-Donbas κοντά στο Druzhba και στο Dyliivka και επιτίθενται στο Toretsk πιο ενεργά στο Zabalka Microraion στο νότιο Toretsk και στο βόρειο Toretsk.
Ο Mashovets σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου H-20 Donetsk-Kostyantynivka προς Sukha Balka και Romanivka (δυτικά του Toretsk) και επιτίθενται νοτιοδυτικά του Toretsk προς Stara Mykolaivka, Oleksandropil και Tarasivka.
Ο Mashovets απέδωσε τις πρόσφατες ρωσικές τακτικές προόδους προς την κατεύθυνση του Toretsk στην είσοδο στοιχείων του ρωσικού 102ου και 103ου συντάγματος μηχανοκίνητου τυφεκίου και του 68ου και 163ου συντάγματος αρμάτων (όλες της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκιοφόρων, 8η Συνδυασμένη Στρατιά όπλων.
Οι ρωσικές δυνάμεις μόλις 900 μέτρα από το Pokrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Kotlyne (νοτιοδυτικά του Pokrovsk) και απέχουν 900 μέτρα από το ίδιο το Pokrovsk.
Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση – σοκ στο Pokrovsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν συστηματικά την Novopavlivka στο Dnipropetrovsk
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μισό Horikhove (ανατολικά της Novopavlivka) και προχώρησαν σε χωράφια νότια της Uspenivka (βορειοανατολικά της Novopavlivka), βόρεια της Nadiivka (ανατολικά της Novopavlivka) και από την Preobrazhenka προς την Kotlyarivka (bothavlivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά της Novopavlivka κοντά στη Novoserhiivka, Uspenivka, Novooleksandrivka, ανατολικά της Novopavlivka κοντά σε Nadiivka, Kotlyarivka και Troitske στις 23 και 24 Απριλίου







www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών