Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunday Times: Απόλυτα φρικτή η συμφωνία ειρήνης Trump για την Ουκρανία, αλλά ο Zelensky πρέπει να την δεχτεί

Sunday Times: Απόλυτα φρικτή η συμφωνία ειρήνης Trump για την Ουκρανία, αλλά ο Zelensky πρέπει να την δεχτεί
Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αντέξουν άλλα τρία χρόνια και εννέα μήνες χωρίς τη στήριξη της Αμερικής.
Σχετικά Άρθρα
Η συμφωνία ειρήνης που προτείνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, είναι απολύτως απαίσια, αλλά η Ουκρανία πρέπει να την αποδεχτεί, γράφει ο αναλυτής Mark Galeotti στο περιοδικό The Sunday Times.
Ο Galeotti πιστεύει ότι η προτεινόμενη συμφωνία από τον Trrump «αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στην στοιχειώδη ευπρέπεια.
Ωστόσο, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ίσως δεν μπορέσουν να βελτιώσουν τους όρους της ενόσω ο Trump παραμένει στον Λευκό Οίκο».

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αντέξουν άλλα τρία χρόνια και εννέα μήνες χωρίς τη στήριξη της Αμερικής.

Όπως παραδέχτηκε και ο Vitaly Klitschko, η «επώδυνη απόφαση» να ανταλλαγούν εδάφη για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες είναι «άδικη», αλλά ίσως είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή.
«Το ειρηνικό σχέδιο του Trump δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά οι όροι του είναι σαφείς.
Προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα υπογράψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την εκμετάλλευση ορυκτών και την ανάπτυξη υποδομών.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν επίσημα την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία και ανεπίσημα θα αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Ρωσίας σε άλλες κατεχόμενες περιοχές.
Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης τις κυρώσεις κατά της Μόσχας», γράφει ο Galeotti.

Χωρίς στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, οι πιθανότητες στο πεδίο της μάχης αρχίζουν να αλλάζουν εις βάρος της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι και άλλοι σύμμαχοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να καλύψουν κάποια κενά.
Ωστόσο, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ολόκληρη την έλλειψη, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας.
Ένας Βρετανός αξιωματικός που συνεργάζεται με τους Ουκρανούς είναι απαισιόδοξος.
«Δεν μιλάμε για την κατάρρευση της Ουκρανίας.
Αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, η Ρωσία θα μπορέσει να καταγράψει πιο γρήγορες και οικονομικές επιτυχίες», είπε.

Με άλλα λόγια, αν η Ουκρανία συνεχίσει να μάχεται, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι ηγέτες της θα είναι αναγκασμένοι τελικά να συμφωνήσουν σε ακόμα χειρότερους όρους.

Ωστόσο, όπως πιστεύει ο Galeotti, στην προτεινόμενη συμφωνία του Trump υπάρχουν και θετικά στοιχεία για την Ουκρανία.
«Αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύεται.
Προβλέπει απαγόρευση εισόδου στο ΝΑΤΟ, που ούτως ή άλλως ήταν απίθανο στο άμεσο μέλλον, αλλά δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στην συμμετοχή σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες ή ακόμη και στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στο έδαφός της.
Η πιθανή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει μπροστά της προοπτικές όχι μόνο μεγαλύτερης ευημερίας, αλλά και ασφάλειας, καθώς η Συνθήκη της Ευρώπης υποχρεώνει όλα τα μέλη σε αμοιβαία άμυνα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους συζητούμενους όρους, η Ρωσία θα παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για τις περιοχές που δεν κατέχει σήμερα και θα αποσυρθεί από ορισμένα εδάφη.
Αν και η άρνηση αναγνώρισης της απώλειας της Κριμαίας ήταν κόκκινη γραμμή για το Κίεβο καθ’ όλη τη διάρκεια της ειρηνικής διαδικασίας, αυτό το σχέδιο, διαχωρίζοντας το μέλλον της Κριμαίας από άλλες κατεχόμενες περιοχές, αφήνει προοπτική επιστροφής των τελευταίων υπό τον έλεγχο του Κιέβου κάποια στιγμή στο μέλλον», γράφει ο Galeotti, υπενθυμίζοντας ότι η ανατολική Γερμανία επανενώθηκε με τη δυτική μετά από 41 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rubio, η προτεινόμενη συμφωνία από τον Trump είναι απολύτως εφικτή.

Αντίθετα με τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν απαιτεί από το Κίεβο να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του για οποιοδήποτε κατεχόμενο έδαφος, κάτι που θα προϋπέθετε αναθεώρηση του συντάγματος και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο Trump δήλωσε ότι «κανείς δεν ζητά από τον Zelensky να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος».
«Όλα αυτά δεν αποτελούν μεγάλη παρηγοριά για μια χώρα που επί τρία χρόνια της είχαν υποσχεθεί υποστήριξη "όση χρειαστεί", αλλά τώρα της έχει τεθεί ένα de facto τελεσίγραφο από τη χώρα που θα έπρεπε να είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχός της.
Εάν ο Zelensky δεν μπορέσει να αξιοποιήσει τη συνάντηση στο Βατικανό για να πείσει τον Trump να επανεξετάσει τους όρους, το Κίεβο θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να αποδεχθεί τη συμφωνία.
Όσο απαίσια και αν είναι, αυτό το τελεσίγραφο είναι πιθανότατα η καλύτερη συμφωνία που μπορεί να αποσπάσει η Ουκρανία», γράφει ο Galeotti.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Βρετανός αναλυτής Richard Kebb σε άρθρο του στο The Telegraph γράφει ότι η συνάντηση του Προεδρού της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, με τον Trump στη Ρώμη δείχνει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι πιο κοντά από ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης