Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε η ώρα του σοφού της Omaha - Τι θα αποκαλύψει το Σάββατο 3/5 ο Warren Buffett για δασμούς, Apple και… παγκόσμιο κραχ

Ήρθε η ώρα του σοφού της Omaha - Τι θα αποκαλύψει το Σάββατο 3/5 ο Warren Buffett για δασμούς, Apple και… παγκόσμιο κραχ
Ο Warren Buffett, σιωπηλός μέχρι στιγμής για τον εμπορικό πόλεμο, παίρνει το μικρόφωνο
Όταν ο Warren Buffett ανέβει στη σκηνή το Σάββατο 3/5 κατά την ετήσια συνέλευση της Berkshire Hathaway, ολόκληρος ο επενδυτικός κόσμος θα έχει στραμμένο το βλέμμα του πάνω του — και ακόμα περισσότερο, επειδή τον τελευταίο καιρό έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας.
Μέχρι στιγμής ο Buffett, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, έχει αποφύγει να εκφράσει άποψη για τον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Trump ή για τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, ενώ έχει σχολιάσει ελάχιστα και την πιο εντυπωσιακή επενδυτική του κίνηση τον τελευταίο χρόνο: τη σημαντική μείωση της θέσης της Berkshire στην Apple, διατηρώντας ωστόσο τη μετοχή της ως τη μεγαλύτερη συμμετοχή της εταιρείας μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τώρα, με τις αγορές να πλήττονται από μεταβλητότητα, πολλοί ετοιμάζονται να αναλύσουν τις δηλώσεις του Buffett κατά τη συνέλευση των μετόχων στην Ομάχα της Νεμπράσκα, αναζητώντας ενδείξεις για το πώς βλέπει τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών και των αντιδράσεων άλλων χωρών στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, αλλά και για το μέλλον της ίδιας της Berkshire.
«Όλοι θέλουν να ακούσουν την άποψή του για τους δασμούς», δήλωσε ο Steven Cheek, επικεφαλής επενδύσεων της Check Capital Management και μακροχρόνιος μέτοχος. «Ήταν πάντα η πιο αξιόπιστη φωνή στην αγορά, εδώ και δεκαετίες».
Σε ηλικία 94 ετών, ο Buffett είναι ο πρεσβύτερος της Wall Street.
Η πορεία του, μετατρέποντας τη Berkshire από μια προβληματική υφαντουργική εταιρεία στη μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ εκτός του τεχνολογικού τομέα, έχει πείσει επενδυτές να δίνουν σημασία στα λόγια του.
Κατά καιρούς, δεν έχει διστάσει να εκφράσει άποψη, είτε ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές στο απόγειο της κρίσης του 2008-09, είτε επικρίνοντας τη Wall Street για τις προμήθειες και τα τεχνάσματά της, είτε αποκαλώντας το bitcoin «δηλητήριο για αρουραίους εις το τετράγωνο».
Σε αυτή την ιδιότυπη συγκυρία για την οικονομία και τις αγορές, ορισμένοι παρατηρητές περιμένουν να ακούσουν την οπτική του Buffett για την πολιτική των δασμών της κυβέρνησης Trump — χωρίς, όμως, να περιμένουν οπωσδήποτε σκληρή κριτική.
Ο Buffett είναι ειλικρινής, αλλά σπάνια επιζητά δημόσιες συγκρούσεις, και είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να προκαλέσει έναν πρόεδρο που τείνει να εκφράζει δημόσια τις δυσαρέσκειές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Έχει τεράστιες γνώσεις και μπορεί να θέσει τα πράγματα σε ευρύτερο πλαίσιο», δήλωσε ο Darren Pollock, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Cheviot Value Management.
«Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις σκέψεις του, αλλά δεν κρατάω την ανάσα μου, γιατί δεν πιστεύω ότι θα θελήσει να είναι επικριτικός δημόσια».
Όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς σε τηλεοπτική συνέντευξη νωρίτερα φέτος, ο Buffett αποκάλεσε αυτά τα μέτρα «πράξη πολέμου, σε κάποιο βαθμό».
Οι αναλυτές, αναζητώντας περισσότερα, ανέσυραν ένα άρθρο του 2003 στο οποίο πρότεινε οι ΗΠΑ να μειώσουν το εμπορικό τους έλλειμμα μέσω ενός συστήματος εμπορεύσιμων πιστοποιητικών εισαγωγών — ένα «δασμολόγιο με άλλο όνομα», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος.
Οι εμπορικές σχέσεις δεν είναι το μόνο καυτό θέμα για το οποίο έχει επιλέξει τη σιωπή τον τελευταίο καιρό.

H Apple

Πέρα από μια νύξη για φορολογικούς λόγους στην περσινή ετήσια συνέλευση, ο Buffett δεν έχει εξηγήσει γιατί η Berkshire πούλησε μεγάλο μέρος της συμμετοχής της στην Apple—ούτε γιατί σταμάτησε φαινομενικά τις πωλήσεις στα τέλη του 2024.
Σε έναν βαθμό, το timing των πωλήσεων αποδείχθηκε ιδανικό.
Η επένδυση της Berkshire είχε εκτιναχθεί σε αξία καθώς η μετοχή της Apple σημείωνε άνοδο τα προηγούμενα χρόνια.
Η εταιρεία πούλησε τα δύο τρίτα της συμμετοχής της λίγο πριν η Apple αρχίσει να χάνει έδαφος.
Οι μετοχές της Apple έχουν υποχωρήσει κατά 18% από το υψηλό του Δεκεμβρίου, επηρεασμένες από την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και άλλες προκλήσεις.
«Οι μέτοχοι της Berkshire μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα επενδύουμε πάντα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους σε μετοχές—κυρίως αμερικανικές, αν και πολλές από αυτές θα έχουν διεθνείς δραστηριότητες», έγραψε ο ίδιος.
Σε μια αβέβαιη συγκυρία για τις αγορές, το τεράστιο απόθεμα μετρητών της Berkshire και το διαφοροποιημένο της χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων έχουν προσελκύσει επενδυτές.
Οι μετοχές Α και Β της εταιρείας έχουν ενισχυθεί κατά 17% φέτος, σε σύγκριση με πτώση 4,7% του S&P 500.
«Είπαμε, αυτή είναι η τέλεια άγκυρα σταραξίας εν μέσω της χρηματιστηριακής φρενίτιδας», δήλωσε ο Grant Stark, διευθυντής έρευνας στην CapWealth, εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έδρα το Τενεσί, η οποία έχει τη Berkshire ως μία από τις μεγαλύτερες συμμετοχές της.
«Έχει εξαιρετικές επιχειρήσεις και τις αφήνει να λειτουργούν αυτόνομα εντός της εταιρείας, παράγοντας έσοδα, ενώ έχει χτίσει και ένα τεράστιο απόθεμα μετρητών».
Πέρα από το ότι διασφαλίζει την ικανότητα της Berkshire να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αυτό το απόθεμα μετρητών επιτρέπει στον Buffett να επέμβει αν δει μια ελκυστική συμφωνία.
Κι αν η μεταβλητότητα στις αγορές προκαλέσει νέα χρηματοπιστωτική κρίση, η Berkshire θα μπορούσε να στηρίξει άλλες εταιρείες — με το ανάλογο τίμημα.
Το 2008, η Berkshire επένδυσε στις Goldman Sachs και General Electric, και το 2011 στην Bank of America.
Το ακροατήριο του Buffett το Σάββατο θα περιλαμβάνει και όσους δεν έχουν επενδύσεις στην Berkshire.
Αν μιλήσει για το παγκόσμιο εμπόριο, τα σχόλιά του πιθανότατα θα έχουν απήχηση σε ολόκληρο τον επενδυτικό κόσμο.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των «δασμών απελευθέρωσης» από τον Trump, η Berkshire διέψευσε ισχυρισμούς—που διέδωσε και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος—ότι ο Buffett υποστηρίζει την πολιτική αυτή.
Ο πρόεδρος είχε κοινοποιήσει ανάρτηση στα social media στην οποία εμφανιζόταν ο Buffett να λέει ότι ο Trump κάνει «τις καλύτερες οικονομικές κινήσεις που έχει δει εδώ και πάνω από 50 χρόνια».
Η εταιρεία εξέδωσε λιτή ανακοίνωση διαψεύδοντας ως ψευδείς όλες τις σχετικές αναφορές που κυκλοφορούσαν στα social media.
Σε συνέντευξή του στο CBS News νωρίτερα φέτος, ο Buffett αποκάλεσε τους δασμούς «πράξη πολέμου, σε κάποιο βαθμό».
Όταν ρωτήθηκε πώς επηρεάζουν τον πληθωρισμό, απάντησε: «Μακροπρόθεσμα είναι φόρος στα αγαθά. Η νεράιδα των δοντιών δεν τους πληρώνει».
Με τα χρόνια, ο Buffett έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του δολαρίου.
Στο άρθρο του 2003 στο Fortune, είχε προτείνει τη χρήση πιστοποιητικών εισαγωγών ως εργαλείο εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου.
Η ιδέα ήταν να δίνονται τα πιστοποιητικά στους Αμερικανούς εξαγωγείς, οι οποίοι θα μπορούσαν να τα πουλήσουν σε εισαγωγείς, καθιστώντας τα αμερικανικά προϊόντα φθηνότερα στις διεθνείς αγορές και ενισχύοντας τις εξαγωγές.
Παραδέχθηκε όμως ότι αυτό θα αύξανε τις τιμές των περισσότερων εισαγόμενων προϊόντων.
«Η λύση μου μπορεί να ακούγεται τεχνητή και, στην πραγματικότητα, είναι ένας δασμός με άλλο όνομα», έγραφε τότε.
«Αλλά είναι ένας δασμός που διατηρεί τις περισσότερες αρετές της ελεύθερης αγοράς, χωρίς να προστατεύει συγκεκριμένους κλάδους ή να τιμωρεί συγκεκριμένες χώρες ή να ενθαρρύνει εμπορικούς πολέμους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης